Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Een gebroken droom (15 reacties)

Geplaatst op maandag 17 november 2008, 11:48 door Dirk A A

De werkelijkheid was al mooier dan de oorspronkelijke droom. Toch droomde hij een nog grotere droom. En hij zag uit naar het moment dat ook die droom realiteit zou worden. Bijna was het zover, maar toen brak die droom. En dat deed pijn, heel veel pijn, ook geestelijk…

Veel mensen hebben een droom. Iets wat ze willen bereiken, willen realiseren in dit leven. Dat kan een huwelijk zijn, kinderen, een huis, gezondheid, een carrière, rijkdom. Misschien heb je wel de droom iets groots voor God te gaan doen, in Zijn Koninkrijk.
Zolang ons leven maar richting de droom ontwikkelt, is er niet zoveel aan de hand. Maar wanneer de droom breekt, kan onze wereld totaal in elkaar storten. Dat kan door een ziekte zijn, een ontslag, een ongeluk, een verlies van een geliefde of vul maar in. Misschien schreeuw je het wel uit: ‘Waarom moet mij dit overkomen?’ Ook van God krijg je geen antwoord op  deze vraag. En je beseft: Hij had dit toch ook kunnen voorkomen… Wanhoop en hoop strijden met elkaar. Wie weet, keert de situatie zich nog ten goede.

Ik begrijp je wanhoop, zeker zolang je je krampachtig blijft vastklampen aan die gebroken droom. Ik ben daar de afgelopen twee jaar zelf dwars doorheen gegaan. Eerst de hoop dat alles weer goed komt. En als dat niet lijkt te gebeuren, volgt de confrontatie met je gebroken droom, waarvan jij dacht dat het de beste droom was die je kon dromen. Maar je realiseert je steeds meer dat het niet meer lukt om die droom weer terug te krijgen, hoe graag je dat ook zou willen en hoe veel je er ook om gebeden hebt. En het besef dringt tot je door dat je ten diepste ook geen recht hebt op die droom.

Ook in de Bijbel lees je over mensen die geconfronteerd werden met een gebroken droom. Denk eens aan Jozef. Zijn droom brak toen de vrouw van Potifar hem vals beschuldigde, waardoor hij voor jaren de gevangenis in moest. Maar God gaf hem een nieuwe droom, toen hij onderkoning van Egypte werd.
De droom van Naomi viel eveneens in stukken, toen haar man en zonen stierven in een vreemd land. Ook zij kreeg van God een nieuwe droom. Denk verder maar eens aan Job. Zijn droom werd ruw gebroken toen hij alles kwijtraakte. Maar later ontving hij een nieuwe droom toen God hem veel meer gaf dan hij ooit had gehad.
Paulus had de droom veel te doen in Gods Koninkrijk. Maar een doorn in zijn vlees dreigde zijn droom te breken. Door Gods genade kon hij zijn droom blijven dromen, maar wel in het besef dat Gods kracht zich in zijn zwakheid zou openbaren.

Pas wanneer je je ‘oude’ droom los kunt laten, komt er ruimte voor een nieuwe droom. Mag ik je de gedachte aanreiken dat God een betere droom voor je kan hebben? ‘Dat is onmogelijk’, reageer je misschien heftig. Schuif deze gedachte niet te snel aan de kant. Dwars door je tranen over je gebroken droom heen kan Gods licht toch weer gaan schijnen.
Dat klinkt makkelijker dan het is. Ik weet dat uit ervaring. Zelf heb ik door Gods genade mijn gebroken droom los kunnen laten. Gods Geest kan het verdriet over gebroken dromen gebruiken om het verlangen op te wekken naar de Here Jezus Zelf. En wie weet, wil Hij jou wel een nieuwe droom geven, een droom die beter is dan je vorige droom.

Dirk van Genderen

15 Reacties

 1. petra zegt:
  Geplaatst op dinsdag 18 november 2008 om 13:54

  Hallo Dirk,
  Je bent snel gevonden via internet en bij deze willen wij je Gods onmisbare wijsheid toebidden voor deze nieuwe periode in jullie leven. Met jullie gezin heel veel zegen de komende tijd.
  Groet, Fam Verschoor

 2. alice zegt:
  Geplaatst op dinsdag 18 november 2008 om 20:53

  Dag Dirk,
  na het lezen van de column in Visie, gelijk jouw site bezocht. Ik ben erg blij/dankbaar dat je je werk op deze wijze voortzet. Je nuchtere, bijbelse kijk op het leven heeft me veel tot nadenken gezet. Ik ben er altijd erg door bemoedigd.
  Ik wens je Gods zegen toe voor al het werk dat je mag doen. Hopelijk word ook hiermee voor jou een mooiere droom werkelijkheid.
  Hartelijke groet, Alice

 3. Simone zegt:
  Geplaatst op woensdag 19 november 2008 om 8:22

  Hoi Dirk,
  Veel succes met deze nieuwe uitdaging!
  Groeten Simone

 4. Sandra van Unen zegt:
  Geplaatst op woensdag 19 november 2008 om 19:55

  Ook ik heb in een droomwereld geleefd, want de wereld om mij heen had niets te bieden. God heeft mij gelukkig hieruit gered om mij te laten delen van zijn ontelbare, oneindige schatten om niet.Gode zij dank.Sandra

 5. Rene Postma zegt:
  Geplaatst op donderdag 20 november 2008 om 12:27

  Hallo Dirk

  Ik blijf je graag volgen, ook al ben ik het niet altijd met je eens.Zo vind ik dat je teveel met de eindtijd bezig bent en te weinig met de liefde. Voor mensen die geloven is dat niet zo erg. Maar je moet oppassen voor degene die niet gelooft, over de eindtijd te beginnen. Angst mag nooit de basis zijn om te gaan geloven. Maar wel de liefde, de liefde van Jezus. .Ook vind ik je vaak in je bewoordingen vaak rechts en radicaal, zoals vele christenen in Amerika.
  Ik hoop dat je dit niet als negatief ziet, maar als een zinvolle discussie.
  Want uiteindelijk als de eindtijd komt, zullen we als christenen samen verder moeten. Door niet met het vingertje te wijzen, maar met liefde erop uit te trekken. Heb je het al gehoord, er was een man 2 duizend jaar geleden en……

  Veel succes en kracht en wijsheid toegewenst bij deze nieuwe uitdaging.

  Met vriendelijke groet Rene

 6. J. Bulthuis zegt:
  Geplaatst op zaterdag 22 november 2008 om 14:32

  Beste Dirk, wat ben ik blij met deze site. De thuissituatie drukt mij met de neus op deze feiten en ik heb er heel veel aan.
  Met vriendelijke groet, J. Bulthuis.

 7. Hans Bax zegt:
  Geplaatst op zaterdag 22 november 2008 om 16:45

  Beste Dirk,

  Fijn dat je middels deze site je “dienst” verder voortzet.
  Persoonlijk heb ik altijd veel gehad aan je stukjes in Visie.
  Je waarschuwende, appellerende stukjes waren eye-openers in deze tijd waarin zoveel op ons christenen afkomt en waar het soms heel moeilijk is echt en onecht van elkaar te onderscheiden.
  Fijn dat je altijd weer heenwijst naar de Here Jezus. Bij hem moeten,maar ook mogen we altijd weer, terecht komen.
  Sterkte toegebeden in je persoonlijke situatie.
  Wonderlijk, juist afgelopen week sprak ik met een collega op het werk over jouw in Visie geschreven onderwerp. Ik ga het zeker aan haar laten lezen.
  Met hartelijke groet,
  Hans

 8. m gouweloos zegt:
  Geplaatst op zondag 23 november 2008 om 12:41

  Citaat: denk eens aan Jozef. Zijn droom brak toen de vrouw v Potifar hem vals beschuldigde, waardoor hij jarenlang de gevangenis in moest. Maar God gaf hem een nieuwe droom toen hij onderkoning v Egypte werd.

  De dromen die hij kreeg waren v God, niet v Jozef zelf.
  God gaf Jozef geen nieuwe droom, omdat de andere niet uitkwam.
  God is geen leugenaar van de eerste droom.
  De weg waarlangs is meestal niet de weg waarvan we gedroomd hebben.
  Wie kan denken dat een droom uitkomt waarin broers voor je buigen, als je door diezelfde broers verkocht wordt als slaaf.
  Maar door die verkoop als slaaf belandt Jozef wel op de plek waar hij in die positie zal komen dat zijn broers zich voor hem moeten gaan buigen. Zelfs de vrouw v Potifar kon dit niet verhinderen.

  De weg waarlangs Jozef moet is ook van God. Zo wordt Jozef de onderkoning die Goid in gedachten heeft.

  Als een droom op niets lijkt uit te lopen zijn er twee mogelijkheden:
  1- de droom is niet v God
  2- de droom is wel v God, en de weg naar de uitkomst van de droom is zwaar en OOK v God omdat we veel moeten leren.

  Het is een fluitje van een cent voor God om iemand koning te maken in een land.
  Het is een zware weg om koning te worden zoals God het wil.
  God weet wat Hij doet, en waarom Hij het doet.

  Nog een citaat:
  Gods Geest kan het verdriet gebruiken om het verlangen op te wekken naar de Here Jezus Zelf.

  Amen voor deze.

 9. Janet zegt:
  Geplaatst op zondag 23 november 2008 om 20:14

  Hallo Dirk,
  Heel goed dat je op deze wijze je commentaren deelt (en zelfs meer dan je eens in de twee weken in Visie kon doen) .
  Je site zit bij mijn bookmarks.
  Gods zegen!
  Janet

 10. wilhelmien zegt:
  Geplaatst op zondag 23 november 2008 om 20:22

  ik las de reactie dat we de mensen niet angstig mogen maken over de eindtijd en dat mensen niet uit angst moeten gaan geloven ik had het daar eens over met een man Gods iemand die leeft uit genade Gods die zei het maakt niet uit hoe als ze maar [echt ] gaan geloven
  Natuurlijk is de liefde het belangrijkste maar soms was Jezus ook radicaal

 11. Roos Vermeulen zegt:
  Geplaatst op zondag 23 november 2008 om 23:11

  Dag Dirk. Las net je artikel gebroken droom.
  Ook ik heb een gebroken droom, een man die mij, verliet, dat gaf veel verdriet.
  Maar dank God ,Hij gaf mij een nieuwe man ,nu al bijna 24 jaar en door jouw artikel werd ik er met mijn neus op gedrukt wat bijzonder mijn leven daarna is verlopen. Inderdaad ook mij gaf God een nieuwe droom.
  Wat bijzonder is onze Here .
  Ik ben blij dat je op internet verder gaat, dan hoeven wij jou bijzondere commentaren niet te missen.
  Het was altijd het eerste wat ik las ,als de nieuwe visie er was.
  Hoop nog veel van je te lezen.
  God,s zegen en wijsheid. Roos

 12. Joan de Wit zegt:
  Geplaatst op maandag 24 november 2008 om 9:35

  Over een gebroken droom.

  Niet een van mij was uitgekomen
  toen ik een gebroken droom inzag.
  Die goede geest die scherven neemt,
  die naadloos repareert,
  heeft mij door jou geïnspireerd.
  Hij was die gaf
  en zei dat dromen mag.

  Beste Dirk, dank je wel voor het delen.
  Gods zegen,
  Joan

 13. Diny zegt:
  Geplaatst op maandag 24 november 2008 om 11:34

  Een droom

  Ik droomde eens en zie ik liep
  aan het strand bij lage tij.
  Ik was daar niet alleen,
  want ook de Heere liep aan mijn zij.
  We liepen samen het leven door
  en lieten in het zand,
  een spoor van stappen, twee aan twee.
  De Heere liep aan mijn hand.
  Ik stopte en keek achter mij
  en zag mijn levensloop,
  in tijden van geluk en vreugd
  van diepe smart en hoop.
  Maar als ik goed het spoor bekeek,
  zag ik langs heel de baan,
  daar waar het juist het moeilijkst was,
  maar één paar stappen staan…
  Ik zei toen:
  Heere, waarom dan toch?
  Juist toen ik U nodig had,
  Juist toen ik zelf geen uitkomst zag,
  op het zwaarste deel van het pad…
  De Heere keek toen vol liefde mij aan
  en antwoordde op mijn vragen:
  “Mijn lieve kind,
  toen ‘t moeilijk was,
  toen heb ik jou gedragen!”

 14. Kees Ritmeester zegt:
  Geplaatst op donderdag 4 december 2008 om 11:39

  Beste Dirk,
  Dank voor alles wat je via Visie door mocht geven. Ik begon altijd achteraan met lezen. Heftig wat je allemaal mee moet/ mag maken! God werkt, ook als wij weinig meer zien dan duisternis. Hij werkt door duisternis en pijn en strijd naar een onvoorstelbare vreugde. Een vreugde die alle verstand te boven gaat. Het gaat ten diepste in ons leven om Jezus steeds beter te leren kennen als de prachtigste Persoon die er is! Alles verbleekt hier op aarde als we intens van Hem mogen genieten. Ik zit thuis vanwege een burn-out, ben ondertussen mijn baan kwijtgeraakt, maar ervaar een vrede , een rust en een diepe blijdschap die met geen pen is te beschrijven. Ik kijk uit naar je nieuwe colums.
  Zegen en groet!

 15. Kees van Zonneveld zegt:
  Geplaatst op dinsdag 2 juni 2009 om 12:33

  Beste Dirk,
  Mijn droom is ook gebroken. En dat deed veel pijn en ik ben er maar eens mee opgehouden om daarover te klagen tegen God en mensen. Maar dat heeft een paar jaar geduurd… Gods plannen zijn beter. Mijn plannen plannen lopen hoog risico om als stro verbrand te worden. Nu weet ik heel weinig heel meer zeker, pensioen en salaris hangen constant aan een zijden draad…maar mag ik wel werken in Gods dienst. Gods droom voor mij was beter dan die ik kon bedenken. Maar voor we zover zijn…. Zegen op je bediening!

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden