Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Israël onder vuur – oproep tot gebed (14 reacties)

Geplaatst op woensdag 31 december 2008, 13:28 door Dirk A A

Het is opnieuw raak in het Midden-Oosten. Na jarenlange raketbeschietingen door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas vanuit Gaza op Israël, was afgelopen week voor Israël de maat vol. Al een paar dagen wordt hevige strijd geleverd, in een poging van het Israëlische leger om de raketbeschietingen door Hamas het zwijgen op te leggen. Dringend vraag ik uw gebed voor deze crisis.

Er wordt geschat dat de Palestijnen in Gaza sinds 2001 ongeveer 6000 raketten op Israël hebben afgeschoten. Sinds 2005, toen Israël zich terugtrok uit Gaza, is de frequentie van de beschietingen verdubbeld. De door velen verwachte vrede als gevolg van de terugtrekking, is nooit werkelijkheid geworden. De dreiging vanuit Gaza is alleen maar toegenomen.
In een brede strook rond Gaza was de laatste jaren een normaal leven nauwelijks mogelijk. Elk moment kon er weer een raket neerkomen. Verscheidene mensen zijn het slachtoffer geworden van deze beschietingen.
Al die tijd zweeg de wereld. Er was wel eens een regeringsleider of minister die er zijn afkeuring over uitsprak, maar de beschietingen konden ongehinderd doorgaan. En als Israël al eens een keer terugsloeg of de grens afsloot, kwam Israël direct zwaar onder mediavuur te liggen.

Achter Israël
Ik schrijf dit bewust zo, omdat ik vind dat we het ook wel eens op mogen nemen voor Israël. Het is heus niet zo dat ik alles goedpraat wat Israël doet, maar het is goed dat Israël nu optreedt, in de eerste plaats om de eigen bevolking te bescherming, maar ook om de terroristische organisatie Hamas uit te schakelen.
En ook nu wordt er van alle kanten weer zware kritiek op Israël uitgeoefend vanwege buitensporig optreden. Ook zou Israël geen hulpgoederen en voedsel Gaza binnen laten, aldus de nieuwsberichten. Deze informatie klopt echter niet, omdat Israël dergelijke transporten wel degelijk toelaat. Ook zijn in Israëlische ziekenhuizen Palestijnse slachtoffers behandeld.

Natuurlijk, elk slachtoffer dat er valt, is er een te veel. Maar ik constateer – o.a. via de site www.debka.com – dat Israël zich inspant om te voorkomen dat er onschuldige burgerslachtoffers vallen. Israëlische commando’s die in Gaza actief zijn, lokaliseren de doelwitten zorgvuldig en de bevolking wordt door Israël juist opgeroepen uit de buurt van mogelijke doelwitten te blijven. Maar de Hamas-strijders zijn zo gemeen om hun raketten af te schieten vanuit bevolkingscentra. Verder zou Hamas de door Iran geleverde Grad-raketten onder een ziekenhuis hebben opgeslagen.
Ondertussen blijft Hamas doorgaan met raketbeschietingen op Israël, waarbij ook onschuldige burgers omkomen. Honderden zelfmoordenaars staan klaar om in actie te komen wanneer Israëlische grondtroepen de Gaza-strook zouden binnentrekken. Onder hen zijn vrouwen met bommen onder hun burka’s.

Risico escalatie strijd
Het risico van verdere escalatie van de strijd is zeker aanwezig. Hezbollah, met meer vuurkracht dan tijdens de recente strijd van een paar jaar geleden, kan vanuit Zuid-Libanon een nieuw gevechtsfront openen. Ook Iran heeft gemeld de laatste voorbereidingen te treffen voor aanvallen op Israël.
Er lijkt op dit moment nog geen zicht te zijn op een einde van de strijd of op een staakt-het-vuren, waarop de Europese Unie aandringt. Terecht reageert Israël daarop afwijzend, omdat zo’n bestand Hamas de mogelijkheid geeft zich weer te versterken voor een voortgang van de strijd.

Diverse bijbelse profetieën komen mij in gedachten wanneer ik nadenk over de huidige situatie. De strijd om het land Israël, dat door God is hersteld voor het Joodse volk, is opnieuw ontbrand. De vijand zoekt het land te vernietigen.
Voor velen is de oplossing helder: een deling van het land. Ik geloof niet dat Gods zegen hierop zal rusten.
Wat zegt de Bijbel over Gaza? Op diverse plaatsen komen we Gaza tegen. Uit Sefanja 2 zou je kunnen opmaken dat Gaza (tijdelijk weer) een woestenij gaat worden (wat het ooit ook al was). Zacharia 9:1-8 zegt iets dergelijks. Heel concreet wordt daar gesproken over bloed en gruwelen. Een treffend beeld van de huidige situatie. Later wil ik hier nog eens dieper op ingaan.

Oproep tot gebed
De huidige kritieke situatie vraagt om onze gebeden. Wilt u smeken of de Here God Zijn volk en Zijn land wil beschermen? Dat er geen zelfmoordaanslagen zullen plaatsvinden.
Laten we ook bidden om zo min mogelijk bloedvergieten. En we mogen toch ook vragen dat Hamas tot inkeer komt en de strijd opgeeft.
Laten we de Here verder bidden dat Hij Zich over Zijn volk zal ontfermen, Zijn beloften zal vervullen en Zijn Geest zal uitstorten.

Dirk van Genderen

14 Reacties

 1. Emmy Dijkstra zegt:
  Geplaatst op woensdag 31 december 2008 om 22:37

  Beste mijnheer van Genderen,
  Dankuwel voor uw uitleg van deze situatie in Israel. We zullen het mee nemen in onze gebedskring.
  Voor u en uw gezin veel heil en zegen gewenst voor het nieuwe jaar.

 2. B v d Giesen zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 januari 2009 om 19:01

  Hr v Genderen,

  Ook voor u en die u lief zijn Gods zegen voor 2009.
  Wat een bemoediging weer voor het aantal stijgende bezoekers,
  ondanks alle sombere berichten.Lieve mensen laten wij als
  christenen elkander vasthouden,en alles in zijn handen leggen!

 3. Ria zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 januari 2009 om 19:36

  voor allen die deze site bezoeken : een gezegend nieuwjaar.

 4. Rene Postma zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 januari 2009 om 20:22

  Hallo Dirk

  Het is alleen jammer dat het met zoveel geweld gebeurd. Dat lijkt mij ook niet nodig. Wat er geschreven staat in de Bijbel zal ook uitkomen. Maar dat betekent niet dat alles gerechtvaardig is. Vaak worden onschuldige mensen getroffen, door machten waar wij geen invloed op hebben. Wij kunnen ons beter afvragen, en dat zal de Heer ook doen. Waarom luisteren ze niet beter. Alleen de Heer heeft alles al voorzien. Hij vraagt zich vooral af waarom zijn geliefde volk niet beter luisterd. Maar hij zal ze altijd weer barmhartig zijn.
  Hoe vaak heeft het joodse volk niet het vertrouwen geschonden. Hoe vaak hebben ze niet het geloof verloren. Hoe vaak heeft God hun niet gewaarschuwd. Waarom is zijn geliefde volk niet het kruis in deze wereld. Maar op een dag, waanneer Jezus terug komt. Hij zal rechtvaardig oordelen. Hij is de macht, boven alle machten. We moeten oppassen te bevooroordeeld te zijn. Omdat we Christen zijn.

  Met vriendelijke groet R Postma.

 5. Mevr. W.M. Gunst zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 januari 2009 om 22:06

  Beste heer van Genderen,
  Van harte ook Gods zegen toegewenst voor u en uw gezin!
  Ik ben heel blij met uw website, geweldig. Maar nu mijn vraag.
  We hadden een gast ds.en die meent dat Israël nog onder de toorn van God zit en dat het nog de tijd van de heidenen is.(Rom. 9t/m11). In dat geval helpt bidden voor Israél niet, zei hij. God zal zelf de bedekking op Zijn tijd weghalen. Maar ik dacht altijd dat God zich ook kan laten verbidden. Hoe ziet u dat?
  Hartelijke groeten en sjalom,
  Marijke Gunst.

 6. Wies Kerver zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 januari 2009 om 22:50

  Beste Dirk v Genderen,

  Ik kijk altijd uit naar uw nieuwsbrief. Het is zo bemoedigend. Dank je wel voor de oproep om voor Israël te bidden en dat de de messias spoedig mag komen, want dan zal er pas ECHTE vrede zijn!
  Het is fijn dat we alles in zijn handen mogen leggen. Goszegen en gezegend nieuwjaar in het werk op deze site.

  Shalom,

 7. Co van Asselt zegt:
  Geplaatst op zondag 4 januari 2009 om 0:28

  Hartverwarmende reacties waar ik toch nog een kanttekening bij wil zetten.
  Ik lees in bepaalde reacties, het is het fijn dat we alles in zijn hand mogen leggen en lieve mensen laten wij als christenen elkander vast houden en alles in zijn handen leggen.Natuurlijk dat klink mooi, maar het klinkt mij een beetje teveel van Hij moet het doen!
  Beste mensen, Hij heeft ons ook nodig om niet alleen de chrisenhanden te pakken, maar juist ook de niet christenhanden!! Wij moeten er voor gaan en vragen om kracht om ons te helpen het goede te doen een uit te dragen naar chrisen en niet christenhanden.

  Shalom

 8. H. van Wouwen zegt:
  Geplaatst op zondag 4 januari 2009 om 19:09

  Laten we op de bres staan voor onze oudste broer en iedere dag Israël voor de voeten van onze Heer en Heiland Jezus Christus brengen. Bid voor Israel, smeek bij onze hemelse Vader dat Hij Israël wijsheid geeft en kracht om deze verschrikkele oorlog snel te overwinnen. Bid ook voor de palasteinen dat ze tot inkeer komen en hun hart aan Jezus Christus toe vertrouwen.

  In Christus verbonden groet ik u

 9. M. van Beek zegt:
  Geplaatst op zondag 4 januari 2009 om 21:00

  Beste Dirk van Genderen,

  Van harte een goed en gezegend nieuwjaar toegewenst en daarbij ook alle lezers van deze rubriek.

  met vriendelijke groet,
  Martijn van Beek

 10. Nelleke Vogel zegt:
  Geplaatst op maandag 5 januari 2009 om 11:50

  Beste Dirk,

  Van harte Gods zegen voor het nieuwe jaar 2009! Ook alle lezers van deze nieuwsbrief.
  Bedankt voor het opstarten van deze nieuwsbrief. Het is bemoedigend en verhelderend en duidelijk geleid door Gods Geest.
  Geweldig om te lezen dat je een warm hart hebt voor Israël.
  Inderdaad gebed is hard nodig. Ook voor onschuldige Palestijnse burgers, die bedrogen en misleid worden door hun ” leiders “. Dat ook de Palestijnen Christus mogen leren kennen. Dat is echte vrede.

  Met vriendelijke groeten, Nelleke Vogel.

 11. rita mastenbroek zegt:
  Geplaatst op maandag 5 januari 2009 om 14:07

  Moge uw duidelijke uiteenzettting verhelderend werken bij vele broeders en zusters in Nederland. Ik ben hier heel blij mee. Wens u en uw gezin heel veel zegen voor het komend jaar.

 12. Aletta zegt:
  Geplaatst op dinsdag 6 januari 2009 om 11:44

  Ik denk dat de aanval van Israël wel terecht is, maar ik heb moeite met bepaalde dingen die u zegt. Bijvoorbeeld dat Israël hulpgoederen zou toelaten. Pas sindskort laat het leger het Rode Kruis toe, daarvoor gebeurde dat nog niet.

  En http://www.jebka.com is een Israëlische bron. Misschien dat Israël echt wel zijn best doet om burgerslachtoffers te voorkomen, maar jebka.com zal volgens mij altijd positief over Israël spreken.

 13. jan zegt:
  Geplaatst op donderdag 8 januari 2009 om 19:54

  Wij hebben vanavond tijdens onze gebedskring aandacht aan deze problematiek besteedt en gevraagd aan de Heere God of Hij Zijn volk en ook de Palestijnen nabij wil zijn.

 14. r.van dam zegt:
  Geplaatst op maandag 7 februari 2011 om 15:52

  Is er in Apeldoorn reeds een gebedskring voor Israel? Zo niet, kunt u ons dan tips geven voor het opzetten van een dergelijke kring bij ons aan huis?
  Bij voorbaat hartelijk dank!

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden