Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

EO, EO toch… (58 reacties)

Geplaatst op woensdag 11 april 2012, 22:46 door Dirk A A

Het leek zo’n mooie Paasweek te worden voor de EO: de Passion, uitgezonden vanuit Rotterdam, een hedendaagse vertolking van de Matthaus Passion en de ‘Grote Jezus quiz’ als slotstuk op tweede paasdag. Al deze programma’s werden groots aangekondigd, in een ultieme poging Nederland te bereiken met de Paasboodschap. Grote commotie ontstond er de afgelopen dagen over de zogenaamde Grote Jezus quiz. Jarenlang heb ik bij de EO gewerkt, dus u zult begrijpen dat dit mij extra raakt.

In een poging om zoveel mogelijk kijkers te bereiken die de Here Jezus nog niet kennen, worden de grenzen opgezocht. En af en toe vliegt de EO geweldig over zo’n grens heen. Dat gebeurt niet met opzet, maar doordat men kennelijk niet aanvoelt dat grenzen worden overschreven. Vooraf werd ook in Visie deze quiz enthousiast aangekondigd door de eindredacteur van het programma.

Bewust heb ik de uitzending niet bekeken. Dat klinkt misschien zwak wanneer je er toch over schrijft, maar de vooraankondiging zei mij al genoeg. Afgaande op de heftige reacties op de uitzending ben ik blij dat ik de uitzending niet heb gezien. Het onderwerp van de quiz was te heilig voor de invulling waarvoor is gekozen, een mix van humor en spot, zoals ik heb begrepen uit de reacties. De EO heeft de uitzending inmiddels verwijderd van internet.

Het verdient lof dat EO-directeur Arjan Lock excuses heeft aangeboden voor het uitzenden van dit programma. Ik ben trouwens wel benieuwd of hij het programma zelf vooraf heeft gezien.
Honderden leden zouden hun lidmaatschap hebben opgezegd. Dat is heftig. Het zal de EO de nodige inspanningen kosten om het vertrouwen weer terug te winnen.

De EO zoekt de grenzen op. Dat is prima, in een poging de boodschap over te brengen. Maar de EO heeft daarbij wel mensen nodig die de grenzen bewaken. Zoiets mag niet gebeuren. Het allerergste is wel dat zo’n uitzending niet tot eer van de Here is. Nooit, maar dan ook nooit mogen we vergeten dat we, wanneer we het Evangelie doorgeven en spreken over de Here Jezus, bezig zijn met heilige zaken. Daarbij past eerbied en ontzag voor Hem, de Heilige.

Dat geldt ook voor een programma als de Passion. In hoeverre mag je rollen uit het Bijbelse verhaal laten spelen door mensen die aangeven de Here Jezus niet te kennen? Voor mij ga je ook dan grenzen over. Datzelfde geldt mijns inziens ook wanneer je in zo’n productie liedjes gebruikt die helemaal niets met het christelijk geloof te maken hebben. Het was veelzeggend dat seculiere kranten dit haarfijn aanvoelden.

De EO mag het niet laten gebeuren dat in haar programma’s de spot wordt gedreven met God, met de Here Jezus of met de Heilige Geest. Laat deze uitglijder een les zijn voor de toekomst.
Hier ligt een geweldig spanningsveld, dat begrijp ik ook.
Je moet de sloppenwijken in om dat éne straatkind terug te vinden. En soms word je dan zelf ook smerig. Maar laat, als EO, je hart rein blijven, blijf dicht bij de Here Jezus. Laat je door Hem leiden.

EO, Schaam je nooit voor het Evangelie! Breng de boodschap in alle duidelijkheid. Dat kan krachtiger. De mogelijkheden om dat te doen, zijn zo fantastisch. We weten niet hoeveel tijd we nog krijgen om dat te doen. Grijp de kansen die God je geeft! En vergeet daarbij het Joodse volk en Israel niet. Juist Israel is het teken van de eindtijd. Zeker de EO zou daar meer de schijnwerper op moeten richten.

Ga op uw knieën voor de EO. Als we allemaal eens even lang op de knieën gaan voor de EO als dat we kritiek spuien, dan zou er wat gebeuren! Daar ben ik van overtuigd. Bid om moed voor de EO, om kracht, om wijsheid. Bid om bekering, voor onszelf, voor de EO en voor de EO-medewerkers.

Dit commentaar is niet bedoeld om met de veroordelende vinger naar de EO te wijzen. Laten we ons maar voor de Here verootmoedigen. ‘Here, ook wij hebben gezondigd. Vergeef ons, wees ons genadig.’

Dirk van Genderen

58 Reacties

 1. rene postma zegt:
  Geplaatst op donderdag 12 april 2012 om 13:00

  Beste Dirk

  De grote Jezus quiz heb ik ook niet gezien. Laten wij hopen dat de EO hiervan leert.
  De Passion heb ik wel gezien. En hier heb ik wel een goed gevoel bij. Meer dan een miljoen kijkers.
  De rollen werden gespeeld door bekende Nederlanders, zoals Frans Bauer en Danny de Munk. Zoals ik heb begrepen heeft Danny de Munk die de rol van Jezus speelt, ver van tevoren er veel over gelezen om de rol van Jezus zo goed mogelijk neer te zetten.
  Ik denk dat Jezus ook via ongelovige mensen werkt, juist om het evangelie te verkondigen. Zolang het op een waardige manier gebeurt.
  Nu keken er een miljoen kijkers. En zonder de bekende Nederlanders had alleen een gedeelte van christelijk Nederland de uitzending gezien. En zo blijven wij altijd binnen de gesloten kerkdeuren.
  Ik kan mij heel goed voorstellen dat een ongelovige geraakt word door deze uitzending van de Passion. En wellicht komt er een Nederlands straatkind daardoor tot geloof.
  Jezus laat op verschillend manieren zijn evangelie verkondigen. En zolang dat in alle waardigheid gebeurt, moeten wij christenen dit juist stimuleren. Maar de grote Jezus Quiz…dat kan echt niet.
  Maar laten wij alstublieft de EO niet laten vallen. Vergeef ze hiervoor. Het is zo makkelijk om met het vingertje te wijzen.

  Vr gr Rene Postma.

 2. dag zegt:
  Geplaatst op donderdag 12 april 2012 om 13:42

  Hallo Dirk!
  Als voormalig EO-tientjeslid weet ik over welke omroepvereniging je het hebt.
  Helaas werd ik, al weer heel wat jaartjes geleden, misselijk van televisie kijken. Als door een wonder ging korte tijd later toen mijn tv kapot, waarna het ding nog een poosje op de stoep heeft gestaan in afwachting van de vuilniswagen.
  Nu, op dit moment, wordt diezelfde stoep bedolven met ijs. Een hagelbui in april!
  Is mijn lege bestaan nu volkomen onleefbaar geworden zonder 96 kanalen? Nee, hoor.
  Vriendelijke groet, dag

 3. Janet zegt:
  Geplaatst op donderdag 12 april 2012 om 15:39

  De EO is deze keer helaas te ver gegaan. Het begon al met het eerste stukje van The Passion waar Philip Freriks zei over The Passion: ‘het heilige vereend met werelds goede muziek’. Voor mij zei dat genoeg. Hoe kun je het Heilige verenigen met wereldse muziek?
  En toen kwam die quiz.
  Onbegrijpelijk dat de EO niet van tevoren heeft gezien dat de Grote Jezus Quiz echt te ver ging. We hebben hier wel te maken met Jezus Christus, de Zoon van God, de Heilige. Niet zomaar Iemand waar je wel de spot mee kan drijven of een humoristische quiz over kan maken. Helaas lijkt tegenwoordig niets meer heilig te zijn, zelfs God niet.
  Het Evangelie wordt steeds meer aangepast aan de mens, zoals Paulus al waarschuwde in de brief van Timotheüs dat mensen leraren om zich heen verzamelen die hun oren strelen. Over zonde mag niet meer gesproken worden en straks mag je het ook niet meer over de hel hebben. Tekenend is in dit verband dat nu het boek van Rob Bell, ‘Love Wins’, in het Nederlands uitkomt en door de EO wordt gepromoot, terwijl Rob Bell ernstige dwalingen verkondigt (waaronder Universalisme) en de hel volgens hem niet bestaat in de zin van een eeuwige plek van tandengeknars en vuur. En dat terwijl Jezus er zelf meerdere keren duidelijk over spreekt.
  Er wordt door de EO steeds meer water bij de wijn gedaan. Het vervelende is dat daardoor het straks niet meer mogelijk is de echte wijn te serveren, omdat mensen dat niet meer zullen verdragen.
  Ik ben dus ook heel benieuwd wat er volgende week in Visie staat. Het zou een themanummer worden over de hel…

 4. Paul zegt:
  Geplaatst op donderdag 12 april 2012 om 16:35

  Naar aanleiding van deze column over de EO. Het komt op mij over als het “eigen nest bevuilen” als je deze column over de EO schrijft.
  Ik ging met een groep [55 personen] naar Rotterdam maar mag mij verheugen over het feit dat er een ongelovige jonge vrouw in de groep achteraf zegt:
  “…Zelf ben ik het levende bewijs van het feit dat het [avond The Passion] mij dichter tot mijn geloof heeft gebracht en ik nieuwsgieriger ben geworden naar het christendom. Terwijl ik hiervoor eigenlijk niets deed met God, Jezus of de kerk…”

  En bedenk dat bij de Matthëus Passion de violisten en andere orkestleden veelal de Heer ook niet kennen. Maar het effect van het aanhoren kan dan net zo goed gebruikt worden door de Heer.
  Zo ook in Rotterdam. Eigentijds en integer neergezet. Al zou er maar een persoon door dat evenement de Heer leren kennen, dan is het helemaal waardevol.

  Wees liever integer en betrokken om de EO te ondersteunen i.p.v. zo mensen mee te trekken in scherp negativisme.
  Ja, de EO maakte een forse fout met de Quiz. Maar hebben dat volmondig erkend en beleden. Zelfs op de voorpagina van het ND gister.

  Jammer van jouw reactie.

 5. Hub.Eussen zegt:
  Geplaatst op donderdag 12 april 2012 om 20:42

  Beste Rene Postma,
  Ik ben het (weer) met jouw reactie en visie, nu over De Passion eens. Ook in mijn visie, speelden De BN-ers hun rollen indrukwekkend en vol overgave. De getuigenissen van de verschillende mensen die het grote zware kruis mee droegen, waren hartverwarmend. De liederen die gezongen werden, waren toch eigentijdse, zinvolle en verstaanbare liederen. Bij ons in de R.K. Kerk worden op Goede Vrijdag latijnse liederen gezongen, die ik helemaal niet versta. Ik heb het een echte Christelijke, missionaire uitzending gevonden en ik geloof dat er zeker “Enkele schaapjes over de brug zullen komen” na deze uitzending, om tot geloof te komen.
  De Grote Jezus Quiz heb ik niet gezien en als ik het goed begrepen heb kan ik het ook niet meer zien op T.V. (herhaling?) of op internet.
  Maar Dirk, ik kan heel goed aanvoelen, jouw kwaadheid (en woede) op de E.O. over de Grote Jezus Quiz, omdat de E.O. steeds meer “Water bij de Wijn” is aan ´t doen, niet om “zieltjes” te winnen maar om leden te werven. Dirk, die zelfde kwaadheid (frustratie) ervaar ik binnen het CDA. Hier wordt ook steeds meer “Water bij de Wijn gedaan” om maar te kunnen blijven regeren. Bij ons in de (kleine) gemeente is recent een college-voorstel aan de orde geweest om alle zondagen in het jaar koopzondagen te maken (uit toeristisch oogpunt?). Op de commissievergadering bleek al gauw dat alle fracties hier vóór waren. Het enige wat wij als CDA-fractie nog konden doen, was een amendement indienen om de openingstijd van de winkels op 12.00 uur te krijgen uit respect voor de zondagrust en de kerkgangers. Is door alle fracties verworpen en nu gaan de winkels in onze gemeente IEDERE zondag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. En dan te denken dat 90% van de inwoners van onze gemeente (op papier) R.K. is. Voor mij weer een bevestiging dat wij in de grote verdrukking leven maar ook een aanmoediging om mijn Christen-zijn daadwerkelijk te blijven laten zien en horen. Hub.

 6. Ed zegt:
  Geplaatst op vrijdag 13 april 2012 om 0:56

  Ik heb het niet gezien. Wist niet eens dat het kwam. Ben ook al heel lang bewust geen lid meer, omdat ik niet wil meebetalen aan deze dingen. Dan voel ik me er verantwoordelijk voor. Ik ben bang dat wat we hier zien slechts een symptoom van de ‘ziekte’ is: marktgericht denken. Waar het dan ten diepste om gaat is de vraag ‘Door wie worden de mensen die er werken ‘geleerd’. Waarin zijn ze geschoold? Iemand die marktgericht het evangelie wil verkondigen en dat ook wil blijven doen, zal naar mijn stellige overtuiging over dit soort grenzen heen blijven gaan. Dat gaat volledig in tegen de Geest van Jezus. In hoeverre ben je dan nog ‘anders’? Het gebed moet dus vooral gericht zijn op de kwestie ‘wie is uw leraar?’, ‘door wie bent u onderwezen?’, ‘bij wie legt u uw oor te luister?’ Gebruikt men ‘de wijsheid van boven’? Is men ‘gekruisigd’ aan ‘eigen werken’ en de ‘kracht van het vlees’? Jessie Penn-Lewis schreef eens in een boekje over de vervloeking van de vijgenboom (volgens mij in ‘All Things New’). Zij zei dat het soms nodig is om te bidden dat alles wat niet van de Here is in een ‘groep rond de Here’, moge verdorren. Dat is geen oordeel over deze mensen, maar over hun werken, waar ze ook op aangesproken mogen worden. Denk daarbij aan de dood van Uzza. Hij wilde de Ark beschermen, het getuigenis van God hooghouden. ‘De Ark valt!’ ‘Dat mag ik toch niet laten gebeuren!?’ Waarom niet? Het getuigenis van de Here, de Ark, werd toch al vervoerd op een manier die niet mocht, net zoals zo’n programma Jezus ‘aan de man brengt’ op een manier die naar mijn overtuiging niet mocht. En toen Uzza zijn vleselijke hand uitstrekte, werd hij door de Here gedood. Wij denken vaak ten onrechte dat wij Gods eer moeten verdedigen. Maar dat kan Hij heel goed zelf. Daarbij is de verkondigen van het Evangelie nog niet eens de eerste taak van de Gemeente; de eerste taak is de ‘opbouw van de Gemeente’.

 7. Elisabeth zegt:
  Geplaatst op vrijdag 13 april 2012 om 11:37

  Hallo Dirk,

  Ik vind The Passion helemaal niks. Het is één spektakel. De Heere Jezus houdt en hield helemaal niet van spektakel. Het is een hele verkeerde voorstelling van zaken. Een moderne herhaling van de bijbelse intocht in Jeruzalem. Hosanna, Hosanna riepen de mensen. En waar waren ze bij de kruisiging? In Jesaja 42:2 staat: Hij zal niet schreeuwen, noch Zijn stem verheffen, noch Zijn stem op de straat horen laten. En als persoon is Hij voor de mensen niet aantrekkelijk. Behalve voor Zijn kinderen. In Jesaja 53: 3 staat van Hem: Hij was veracht, en de onwaardigste onder de mensen, een Man van smarten, en verzocht in krankheid; en een ieder was als verbergende het aangezicht voor Hem; Hij was veracht en wij hebben Hem niet geacht. Dit is de realiteit van de bijbel, Gods woord en de realiteit in het verleden en nu. Geef mij deze Jezus van de bijbel maar. Die is voor mij veel aantrekkelijker voorgesteld dan dat hele gedoe in Gouda en Rotterdam!!

 8. Leendert zegt:
  Geplaatst op vrijdag 13 april 2012 om 16:01

  Dag Dirk,

  Reacties die aangeven dat jij je eigen nest bevuilt, lezen niet goed wat jij in je commentaar verwoordt. De reacties die ik lees spreken veel van over wat wij vinden, denken, voelen. Jouw commentaar gaat uit van Bijbelse argumentatie. De heiligheid van de Heere is ontzagwekkend en wij kunnen geen mensen tot Jezus brengen en met een boog om Zijn heiligheid en majesteit heen gaan. Dan doen wij geen recht aan de God van de Bijbel. Het hele optreden van onze Heiland is gekenmerkt door eenvoud en nederigheid. Ook is het Hem te doen om de eer van Zijn Vader. En dat ontbreekt bij deze uitzendingen van de EO. Het uitgangspunt Evangelieverkondiging is prachtig, maar we moeten goed beseffen dat het doel de middelen niet heiligt. Jammer dat we als christenen ook hierover verdeeld raken, dit geeft onze jongeren een verdwaald gevoel en mijn verlangen is dat we elkaar liefhebben en daardoor ook jongere trekken tot de geweldige dienst aan de Heere. Dirk dank voor de geestelijke leiding en zorgvuldige liefdevolle afwijzing van deze programma’s.

 9. rene postma zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 0:18

  Beste Dirk.

  Wie zijn degene die het verschil maken?
  Is het niet zo dat de herder op zoek gaat naar het verloren schaap.
  En verdeeldheid is er al sinds de eerste gemeente.
  Hoge bomen vangen veel wind. Als je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, kun je veel kritiek verwachten. Dat geldt voor de EO, voor Dirk, voor David Maasbach, Hower en Power,voor velen die het evangelie willen verkondigen. Maar is niks doen dan de oplossing. De kerken lopen leeg, of er zijn megakerken die het meest gevuld worden door gelovigen die het in andere kerken niet konden vinden. En ik kan u vertellen, ik erger mij ook vaak aan de marktwerking bij christelijke organisaties of zie de C waar christelijk voor staat in de politiek.
  Doe mij maar de eenvoud van de Bijbel. Niks geen overdreven gedoe. Voor mij werkt dat prima. Bijbel lezen, bidden, ik weet dat u mij leidt Here als ik maar vertrouw op u. Dat geld voor mij…. maar al die verloren schapen dan, hoe bereik ik die?
  Wellicht moet ik dan uit dat veilige wereldje, wellicht moet ik richting het kruis, wellicht in de voetsporen van Jezus op zoek naar het verloren schaap. In het begin zal het nog wel meevallen, maar hoe hoger ik met mijn hoofd boven het maaiveld uitkom, zal er ook meer kritiek komen. En natuurlijk, ik ben niet Jezus, ik ben niet volmaakt, dus ik mag ook een keer struikelen. Maar ik ga door, het doel heiligt de middelen, linksom of rechtsom, maar wel met de christelijke waardigheden. OH, de kritiek zal niet mals zijn. Wie maakt het verschil?
  Goede vrijdag, Jezus liep daar in Jeruzalem. Het kruis dragend voor mij, voor U. Uitgejouwd, gespuugd, geslagen, gekruisigd. Hij maakte het verschil.
  Er zijn velen bezig met de beste bedoelingen om het evangelie te verspreiden, en die zullen wel eens struikelen. En dat kan op vele manieren. Wees begripvol. Jezus is blij met elk verloren schaap.

  Vr gr Rene Postma.

 10. Ed zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 15:42

  Beste Rene, er is zoiets als ‘zonde in het dienen van God’ (2 Sam. 6:6, 7, 9; 2 Kron. 26:18-21; Num. 18:1-5, 7, 8). Dat is wanneer men iets anders dan opstandingsleven in de dienst aan God binnenbrengt. De Bijbel noemt dat ‘de ongerechtigheid tegen het heiligdom’. Priesterlijke dienst is altijd dienst aan God, niet aan mensen. Er is ‘werken voor God’ en ‘dienst aan God’. En alleen het laatste wordt door Hem aanvaard. Ik denk ook dat een term als ‘het doel heiligt de middelen’ allerlei misverstanden in zich bergt. Allereerst: wat is het doel van Jezus dan? Als het doel van Jezus echt is om ‘ongeacht hoe het gebeurt’ iedereen te redden … dan had Hij nóóit tegen de rijke jongeling moeten zeggen: ‘Verkoopt al wat gij hebt en volg Mij.’ Want Hij wist dat de jongeling bedroefd zou heengaan. Dan zou Hij nóóit die ‘harde rede’ hebben gehouden, want Hij wist dat er toen velen zouden zijn die zich van Hem af zouden keren. Waarom zie je dan nooit op TV bij de EO in navolging van Jezus eens een harde rede? Dat kun je je óók afvragen. Enzovoort. Dan zou Hij Paulus nooit hebben laten opschrijven door de Geest, dat wij voor sommigen een geur ten leven zijn, maar voor anderen een geur ten dode. Dan zouden we ook geen bederfwerend ‘zoutend zout’ kunnen zijn, want dan zijn wij voor degenen die van zotteklap houden een aanstoot (Ef. 5:4). Je broedt een ei toch ook niet uit in de koelkast? Hoe kun je mensen tot Jezus brengen met middelen of op manieren die volledig tegengesteld zijn aan het ‘welvoegelijke gedrag’ waartoe Paulus de gelovigen oproept? Dat daar een directe tegenstrijdigheid in zit moet voor iedereen duidelijk zijn. Dat mensen soms op vreemde manieren tot geloof komen, betekent niet automatisch dat God die werkwijzen dan ook goedkeurt als zijnde ‘volgens Zijn ordening’. Dan gaat Hij daar in Zijn genade gewoon aan voorbij. Dan moet men dan niet zomaar zien als Zijn goedkeuring. Het kan best anders, kijken naar Bibel TV.

  Misschien mag ik afsluitend nog op een goed boekje wijzen: Gods Werk, door Watchman Nee (uitgave Importantia): https:\/\/www.watchmannee.nl/boeken/GodsWerk.html (lees het eerste hoofdstuk: https:\/\/www.watchman-nee.nl/werk.htm). Ik vertaalde het 7 jaar geleden voor Importantia. Het beschrijft precies wat nu eigenlijk ‘werken voor God’ en ‘dienst aan God’ is en welke bijbelse principes daarbij van belang zijn. Dat het dus iets anders is als ‘ieder mag doen wat goed is in eigen ogen’.

 11. Rien Molenaar zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 16:52

  Beste Dirk,

  Wat je schreef is me uit het hart gegrepen. Wie het artikel van ds. J.J. v.d End uit Oudewater in het N.D. heeft gelezen weet waar de pijn van de Jezus’ Quiz zit.
  Ook ds. Reinier van Kooten schrijft er in de Veluwse Kerkbode uitgebreid over.
  Zowel de Passion als de Jezus’ Quiz dienen we sterk af te wijzen. Noem daar ook maar het programma van De Kist bij.
  Welke geest der verblinding is er bij de E.O. toch werkzaam? Meer dan ooit heeft men daar Ogenzalf nodig uit de Hemelse Apotheek. D.w.z. bij de Heere vandaan geschonken en gewerkt door de Heilige Geest. In het boek van de Openbaring wordt gesproken over die Zalf.
  Ik merk in de meeste programma’s een sterke aanpassing aan de moderne leefwereld. Straks zien we dat weer op de jongerendag in Arnhem. En dan komen Knevel en Van de Brink weer in beeld. Ook zij hebben tot op heden weinig Evangelisch Licht uitgestraald in hun veel bekeken programma om 11 uur. Jammer, jammer. En zo kunnen we doorgaan.
  Hoe kan e.e.a. nu veranderen? Alleen door waarachtige bekering van alle betrokkenen. Wie enigszins weet heeft van de heiligheid van God en weet wat een macht de zonde is, moet maar eens denken aan de woorden van Jezus over het uittrekken van het oog etc.
  Schrijf ik dit nu – als criticaster en als een wereldvreemd persoon – die niet weet wat er op de wereld te doen is? Nee, maar wel met deze diepe overtuiging, dat we beseffen dat we te doen hebben met een HEILIG God. Ik ben er van overtuigd, dat als Het Woord (de prediking) het niet meer doet, niets het meer doet. De ergernis van het Evangelie mag en kun je als omroep, als krant, als prediker, als ambtsdrager of als eenvoudig gelovige NOOIT uit je boodschap weglaten.
  Tot ons allen -ook tot mij- komt de opdracht: “Strijd om in te gaan door de enge poort”. Daar past geen verwaterd en aangepast Evangelie bij.

  vr. gr. Rien M. te R

 12. Jean Schoonbroodt zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 17:38

  GOD zegt: Dit is het zegel van GOD: Wie mijn heilige naam aanroept, die trede af van alle ongerechtigheid. IK YHWH GOD, de HERE GOD, BEN.

  Woord van GOD.
  14.04.2012.

 13. Aliyah zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 17:47

  Wat een ophef over een ‘mislukte quiz’.
  Je moet geestelijk heel sterk in je schoenen staat, wil je getuigend andere mensen benaderen, want je brengt het evangelie. Geestelijk sterk in je schoenen staan, betekent zelf een levende relatie hebben met Yahweh, de levende God,de Ik Ben!

  Als christen heb je een Naam hoog te houden, de naam van de Heere Jezus, de Christus, Yahweh’s Gezalfde, lke christen, een ieder die Yeshua, de Heere Jezus heeft aangenomen als Redder en Verlosser behoort een discipel te zijn, die behoort te getuigen. De principes van dit Koninkrijk, leest u de beroemde bergrede, vanaf Mattheüs 5 en leer van Yeshua, e Heere Jezus zelf, leer van Zijn onderwijs en je zult door Hem toegerust te kunnen getuigen van Hem. Zijn Koninkrijk is niet van deze wereld, echter wij christenen zijn wel ín de wereld, maar niet ván de wereld, waar zijn de arbeiders voor Yahweh´s Koninkrijk? Is het voldoende om alleen in´naam´ christen te zijn, zondag´s netjes naar de kerk enz. enz. maar ondertussen de wil van Yahweh, de Heere God niet doen, niet volgens Zijn Koninklijke principes willen leven?

  Dirk, voor jou een vraag: u zegt: in hoeverre mag je rollen uit het Bijbelse verhaal laten spelen door mensen die aangeven de Heere Jezus niet te kennen?
  Dirk, enig idee hoeveel christenen, volgelingen van Yeshua, de Heere Jezus niet werkelijk kennen en Zijn wil doen? Dat zijn er heel veel hoor en daar wringt de schoen….

  Het is geen pretje om christen te zijn, ook niet in Nederland, want je zult vervolging, smaad en hoon moeten verdragen en verdrukking! O ja? zegt u, die dit leest, jawel, als je de principes van Yahweh´s Koninkrijk volgt en naleeft zoals Yeshua, de Heere Jezus Zijn discipelen onderwees, dan kan het niet anders dan dat je botst met de geest, de overste van deze wereld en dus bespot wordt!!! En vele gelovigen dienen de overste van deze wereld in hun vlees…

 14. Iris zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 17:49

  De EO heeft heel veel mooie programma’s gemaakt, maar ook een aantal die ik persoonlijk niet zo kon waarderen, zoals bijvoorbeeld “40 dagen zonder seks” met Arie Boomsma. In eerste instantie had ik ook moeite met het concept van De Passion, waarin gebruik gemaakt wordt van muziek en teksten die niet geschreven zijn tot Gods Eer. Toch ben ik geraakt door de integriteit waarmee dit spektakel – want dat was het! – door alle betrokkenen voor en achter de schermen tot stand gebracht is. Zelfs de volle maan deed een duit in het zakje 🙂 Bij veel mensen die “niets met het geloof hebben” lijkt het op eigentijdse wijze aanschouwelijk maken van het lijden en sterven van de Here Jezus een gevoelige snaar te hebben geraakt. Ik hoop en bid dat zij daardoor op zoek gaan naar God en Hem zullen vinden.
  Het is jammer dat de EO met “De grote Jezus Quiz” de plank misgeslagen heeft. Het geheel was chaotisch en de quizmaster had geen grip op de deelnemers. De opzet, Jezus als mens bij de kijkers van Nederland 3 bekend te maken, kwam niet uit de verf, maar dat Hij Gods Zoon is, al helemaal niet. Daarvoor was er een te “jolige” sfeer en een tekort aan aandacht voor dit facet van Zijn Persoon. Met kromme tenen heb ik het programma helemaal uitgekeken en wat desondanks is blijven hangen, was de reactie van Gordon op de vraag of hij al zijn bezittingen zou verkopen als Jezus dit van hem zou vragen om Hem te volgen. Gordon mag dan -jammer genoeg- nog niet zoveel op hebben met het Woord van God, hiermee liet hij wel zien dat het zaad, gezaaid in een vorige EO-serie: “Op zoek naar God”, voorzichtig wortel heeft geschoten. Ook Dennis de Geest liet met een onverwachte opmerking zien dat God ook aan zijn hart klopt. Conclusie: laten we bidden voor de beleids- en programmamakers bij de EO, die zich voor moeilijke keuzes gesteld zien vanwege de Mediawet voor de Publieke Omroep, opdat Gods Liefde in en door alles heen zichtbaar mag zijn.

 15. Thomas zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 18:19

  EO=NCRV=KRO vrijzinnig en van GOD los

 16. kramer klaas zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 18:28

  Ik heb zelf geen tv, dat ik heb het niet gezien. Ik zeg wel dat de naam EO evangelische ondergang wordt als het zo doorgaat !!!!!!

 17. San Tjoa zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 19:02

  Beste Dirk,

  Ik denk dat bij alles wat men wil ondernemen, het goed is af te vragen: Zijn dit mijn werken of is het Gods werk? Zelf heb ik een aantal jaren aan straatevangelisatie gedaan met vrucht maar achteraf was het niet Gods werk geweest, omdat ik door vreselijke diepe dalen ben gegaan, wat de Here niet van mij had gevraagd omdat ik welbewust het lijden opzocht om zielen te redden voor de eeuwigheid. Nu is mijn opvatting dat Gods Geest het werk moet doen en dat wij vanuit de rust te werk moeten gaan (Mat 11:28-30, Hebr 4:1-13). Gehoorzaamheid is wat telt. De rest is waardeloos en heeft geen eeuwigheidswaarde. Daarom dat het leven van een wedergeboren Christen via een smal pad gehad: namelijk de weg van de wil van God de Vader. Net als de Here Jezus moeten wij net zo gehoorzaam zijn als Hij aan de Vader. Nu ga ik meer te werk in de verbanden van de samenleving en ligt de nadruk meer op pastoraat verlenen dan evangeliseren. Ik zeg niet dat straatevangelisatie verkeerd is, maar dat is niet mijn roeping. En daarom begrijp ik de EO wel dat zij graag mensen wil behouden voor de eeuwigheid en in haar ijver fouten maakt. Ik denk zelf dat God dat weet en het niet zo veroordeelt als de EO-leden die hebben afgezegd van het EO-lidmaatschap. Waar mensen te werk gaan, kunnen fouten gemaakt worden. Maar wij hebben de Here God die alles ten goede kan keren (Rom 8:28).

 18. Astrid Mathot zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 19:03

  Dag Dirk, ik vind het een beetje jammer dat ik die Grote Jezus quiz niet heb gezien. Ik vind er ook niks over terug in jouw verhaal en een aantal gelezen commentaren. Geen argumenten waarom het dan niks was. Zelf heb ik geen tv omdat de Heer mij een aantal jaren geleden liet zien, dat ik hem beter niet kon hebben. Maar voor The Passion ben ik speciaal bij een vriendin gaan kijken. Het viel me reuze mee, al die ongelovige acteurs en actrices. Met de liedjes had ik niks, ik kende ze ook niet, aangezien ik geen seculiere radio hoor, alleen GrootNieuwsRadio. Maar ik vond het niet dusdanig storend, dat het voor mij niet kon. De algehele sfeer sprak me wel aan en ik kan me goed voorstellen, dat de belangstelling voor de Bijbel hierdoor kan worden gewekt bij ongelovigen. Ik denk dat gelovigen vaak zo vast zitten in “hun traditie” dat alles wat “anders” is niet kan. En zo krijgt de EO alles over zich heen. Jammer. Niet dat ik alles van de EO goed vind hoor. Maar kritiek is makkelijk gezegd, is het ook opbouwend?

 19. F. de Witt zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 19:12

  Al wat gedaan werd uit liefde voor Jezus,
  dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan.

 20. "Puck de Jonge zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 19:26

  Hoe zijn wij dan Gods medearbeiders? Ik denk: in de eerste plaats door ons gebed. In de tweede plaats ons gebed. In de derde plaats ons gebed. En door onze persoonlijke verbondenheid met Jezus, dag aan dag, uur na uur, 24 uur per etmaal. Dan zullen we Zijn getuigen zijn, want Hij zei: “Wie in mij blijft, die draagt veel vrucht. Zonder Mij kun je niets doen.”

 21. Robbert zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 19:40

  Beste Dirk

  Wij hebben die quiz niet gezien maar als we de commentaren moeten geloven was dit toch echt een brug te ver. Nu is het zo dat ik best wel zie dat de EO het niet gemakkelijk heeft. Enerzijds de hete adem van de zendercoördinator en anderzijds zich uitstrekken naar de ongelovige mens. Het lijkt wel een spagaat. Ik denk dat het heel goed is om de EO in onze gebeden te blijven brengen voor Gods troon. Ik heb ook kritiek op de koers die de EO ingeslagen is maar het is makkelijker vanaf de zijlijn wat te roepen (wat veel mensen plachten te doen) dan daadwerkelijk en letterlijk met de poten in de modder te staan. Ik denk dan aan programma’s als die van Henk Binnendijk. “Mag ik u iets vragen”, en de vervolgzin “Mag het ook een ernstige vraag zijn”. Peter Scheele deed het weer op iets andere wijze en hoefde niet zo in de bagger te staan als Henk.

  Wat die quiz betreft ben ik blij dat ook de EO heeft erkend dat deze beter niet uitgezonden kon worden.

 22. Bart Ros zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 19:53

  Beste Dirk,
  Helemaal mee eens met je commentaar. Wij lazen het ingezonden stuk van Ds. van der End en mijn vrouw regeerde geschokt, de Here Jezus wordt hier wee opnieuw gekruisigd, gesmaad, bespot en gehoond. Wij hebben het programma niet gezien maar uit het commentaar blijkt duidelijk wat en hoe er is vertoond.
  Na meer dan 40 jaar lid te zijn geweest hebben wij per direct ons lidmaatschap opgezegd. Het onmiddellijke excuus van Arjan Lock is een slap verhaal, hij waait met alle winden mee.
  Hartelijke groet Bart Ros Dordrecht

 23. Karin zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 19:56

  Ik heb 5 Minuten gezien van de grote Jezus quiz en toen heb ik verontwaardigd weggezapt. Ik had het ook opgenomen voor m’n kinderen (allebei tieners) maar ze mochten het niet zien van mij want ik ervaarde het als spottend. En dat er lacherig gedaan werd over de Here Jezus dat maakt mij verdrietig. Maar ik vind het te makkelijk om nu constant kritiek te leveren aan de EO. Arjan Lock heeft z’n exuses gemaakt, en heeft dus spijt dat het uitgezonden is. Laten we inderdaad op de knieën gaan voor de EO en het bij de Here brengen. Het feit dat er spijt is betuigd geeft aan dat wij die klaar staan met ons oordeel over hoe fout het wel niet is mogen vergeven, zoals een ieder die zijn zonde belijdt ook vergeven is.

 24. Peter zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 20:23

  De EO Jezus Quiz was volgens mij “Majesteitsschennis.”
  Na 5 minuten de T.V. uitgezet.

 25. Troost Mijn Volk zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 20:35

  De zeven dagen van ongezuurde broden zijn gisteravond geeindigd. Waarom met Pesach geen gist in huis? Vanwege de opgeblazenheid van gist (een lichte vorm van bederf in het deeg) leert G’d mijn volk om dicht bij Hem te blijven. Waarom gaan christenen niet massaal de straat op om te getuigen van hun levende Heer en Heiland? Laten we dat aan anderen over die hun eigentijdse invulling daaraan geven? Is dat de opdracht die G’d ons heeft gegeven . . .

 26. Johan Schep zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 21:00

  Met weemoed denk ik terug aan die prachtige studies die we ontvingen van broeder Henk Binnendijk.
  We waren zo dankbaar met de E.O en nu hoor ik steeds zulke pijnlijke berichten. Ik ben dankbaar dat we nu wel kunnen genieten van de studies die op Family 7 gegeven worden. Ik moet denken aan de woorden van 1 Samuël 2:30: Ik zal eren die Mij eren! Gelukkig hangt ons geloof niet af van televisie programma’s. Hopelijk zal ons dit vernieuwd naar Zijn Woord brengen, waar we onze persoonlijke relatie met de Here Jezus voeden door Zijn geïnspireerde Woord te lezen en diep in ons opnemen.

 27. Ed zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 21:02

  Moet me toch even van het hart. Zijn er EO-mensen die bidden voor de NCRV? Ik vermoed weinig. De meesten zullen de NCRV al hebben ‘opgegeven’. Denken we dat de NCRV ook nog terugkeert naar het echte evangelie? Waarom werd de EO eigenlijk opgericht? Want de EO is echt aan het ‘ver-NCRV-en’. Als ze echt anders willen dan kán dat. Kijk maar eens naar Bibel TV of de ERF. Je kunt nog zo lang ergens voor bidden, maar wat wil je dan bereiken met dat gebed? Dan kun je niet anders willen dat ze niet meer zo op het vermaak gericht zullen zijn. Maar dan moet het marktdenken eruit. En in het huidige bestel moeten ze wel gewoon marktgericht blijven. En dat betekent weer dat er elke keer weer van dit soort ‘excuses’ zullen worden gegeven. Het is toch niet de eerste keer? Het is een symptoom van iets diepers. Jezus bleef ook niet alsmaar doorgaan met Israël. Op een gegeven moment werd Israel gewoon (tijdelijk) aan de kant gezet. Hij wilde Israel vergaderen zoals een hen haar kuikens … ‘maar gij hebt niet gewild’. Israel wilde zich niet bekeren … dat was het euvel. Wat ik mis in de reacties is geopende ogen voor de reeds lang geleden ingeslagen weg van de EO, namelijk marktgericht denken. En Jezus denkt niet marktgericht, zoveel is zeker. Jezus denkt niet in aantallen, en dat moet in het huidige mediabestel wel. Dat BLIJFT dus gewoon wringen. Ik snap eigenlijk niet dat dit niet duidelijk is. Vandaar dat ik ook als voorbeeld Bibel TV aanhaal. Bibel TV is afhankelijk van giften, heeft een heel klein TV-gidsje, geen subsidie, enzovoort. Het kan dus wel degelijk. Maar men moet dat wel willen. Dat betekent afscheid nemen van het warme nest in Hilversum, van het ‘erbij horen’ in medialand. Je moet overigens als je er in Hilversum tussen wilt komen ook al enigermate links georienteerd zijn …

 28. Wim van Dort zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 21:14

  Er zijn al zoveel woorden gebruikt, positieve en negatieve, dat ik de mijne er niet bij doe. Een ding is zeker, als blijkt dat er commotie ontstaat, is de EO er vliegensvlug bij om een slap excuus te maken. Als er niet gereageerd was, had het dan nog op de web-site gestaan? Ook in 2009 heeft de EO fouten gemaakt met Andries Knevel en Arie Boomsma. Ik heb toen een brief geschreven naar de directie, bezint eer ge begint. Zolang de EO dat niet doet, en zich niet herbezint wat haar taak is, zondaren tot bekering te roepen, die van nature verloren liggen, handhaaf ik mijn opzegging. En ik was lid van het eerste uur!!!

 29. W.brandsma zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 21:33

  Beste Dirk, zou het niet verstandig zijn die programma’s “die veel veel stof doen opwaaien” eerst grondig worden bekeken en besproken door een team van mensen voordat ze op de buis komen.

 30. Gijs van Schaik zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 21:43

  Beste Dirk,

  Ik deel je mening, zowel over The Passion als over de Quiz. Afgezien of het uberhaupt goed is om de Heer Jezus door mensen te laten “spelen”, begrijp ik niet dat een ongelovige zo’n rol aankan. Hij zegt wel wat te hebben met de hemel, maar niet met God of Jezus. Bij de Mattheus-passion ligt het in zoverre anders dat de muziek zelf uit een innerlijke beleving gecomponeerd is. Ik heb de quiz niet gezien, maar begrijp dat het echt mis was. Dat God met een kromme stok een rechte slag kan slaan is voor ons geen vrijbrief om over de schreef te gaan. Niettemin denk ik er niet over mijn lidmaatschap op te zeggen. Het evangelie wordt verkondigd!

 31. Piet zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 22:18

  Dirk, hoewel je de Grote Jezus quiz niet hebt gezien, is jouw beoordeling toch geheel juist.
  Zelf heb ik het eerste kwartier gezien en de laatste minuten. Daarmee heb ik voldoende geproefd wat voor programma dit is. In de quiz werden veel vragen gesteld die nergens op sloegen, bijvoorbeeld wie van de Nederlanders het meest op de Here Jezus lijkt. Aan het einde van het programma moesten de deelnemers over water lopen, en werd de voetwassing nagespeeld, met veel gejoel en gelach.
  Kortom: Dit programma is één van de grootste missers die de E.O. ooit gemaakt heeft.

  Maar de E.O. heeft spijt betuigd, laten we dat niet vergeten!! En God vergeeft gaarne, als we met waarachtig berouw tot Hem komen. Jesaja 1: 18:
  “Komt dan, en laat ons samen rechten, zegt de HEERE; al waren uw zonden als scharlaken, zij zullen wit worden als sneeuw, al waren zij rood als karmozijn, zij zullen worden als witte wol.”
  Dus ik heb toch goede hoop voor de E.O. Maar ik wil de E.O. wel aansporen om krachtige maatregelen te nemen, en om de verantwoordelijke personen ernstig te vermanen, opdat zoiets nooit meer gebeuren zal.

 32. Teus van der Ham zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 22:22

  Dirk,
  Jij ken de E.O.van binnenuit, wat moet het je een pijn doen als de E.O. steeds weer grenzen overschrijdt. We raken steeds verder verwijderd van wat de oprichters destijds voor ogen hadden: “We hebben een Woord voor de wereld”. Heel fijn dat je via de nieuwsbrief nog een helder geluid kan laten horen. We hopen dat er veel gebed is voor dit werk en we wensen je daarbij Gods zegen toe.

 33. Boudewijn zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 22:25

  De Heere zegt: “Weest heilig, want Ik ben Heilig”.

 34. rene postma zegt:
  Geplaatst op zaterdag 14 april 2012 om 22:56

  Beste Dirk

  Het doel heiligt de middelen, maar wel met de christelijke waardigheden. (In deze context schreef ik dit.) In mijn hoedanigheid van christen zijn geef ik daar voor mijzelf een invulling aan. Maar voor een andere christen kan dat weer heel anders zijn. Ik mag toch aannemen dat ED wel weet dat er verdeeldheid onder christenen was en nog steeds is.
  Verschillende gemeentes en gedachten. Verschillende interpretaties van de schrift.

  Vr gr Rene Postma.

 35. San Tjoa zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 0:00

  Beste Dirk,

  De EO is geen vervanging voor ons geestelijk leven. Veelal is het geestelijk leven in de gemeentes
  heel oppervlakkig en hanteert men een verkeerd beeld op genezing en het eeuwig oordeel. We leven
  allemaal onder de druk van deze tijd. Als de Christenen nu ook de enige evangelische zender in
  Nederland gaan afvallen, dan draaien wij het evangelische geluid dat nog in de ether komt de nek om.
  Dan zijn wij verder van huis. Aanvaard de excuses van de EO en laten wij vooral in ons eigen leven
  de hand in eigen boezem steken. Wij worden niet verantwoordelijk gesteld voor andermans fouten
  maar wel hoe het met onze levens is gesteld. Het lijkt net of de discussie over de EO de kant op gaat van dat wij het beter weten dan de programmamakers. Dat zou volgens mij een grote vergissing zijn.
  De EO wordt in de hoek gedrukt vanwege haar evangelische identiteit. Zij kan reeds op grote weerstand rekenen in geestelijk opzicht omdat zij nog voor de waarheid van het evangelie uitkomt. In dit opzicht is het een grote zegen dat het nog mogelijk is. Er zijn niet zoveel landen waar dit ook het geval is. Wel ben ik ermee eens dat de EO aan een neerwaartse gang bezig is. Ik ben zelf voor een versobering van de opzet van benadering van de kijkers en luisteraars in Nederland. Daarmee trekken ze misschien niet veel mensen, maar kan de EO wel een duidelijke boodschap laten klinken en bij haar evangelische identiteit blijven. We moeten ons bedenken wat een verarming het zou betekenen als de EO er niet meer zou zijn. Laten wij in ons eigen leven maar eens waar zien te maken wat de EO iedere week doet om de boodschap van het Kruis toch maar weer te verkondigen. Dan zouden we enig recht van spreken hebben. Bid voor de EO!

 36. Elly zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 9:04

  We hebben de “The Passion” of de “Grote Jezus quiz” niet nodig, om mensen tot GOD te brengen.

  Laten we ze maar wijzen op de smalle weg, die tot het eeuwige leven leidt.
  (Matt.7:13-14)

 37. Catharina. zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 9:13

  Ik heb het programma niet gezien, maar als ik de reacties zo lees,
  is het geen mooi programma geworden, dwz. niet tot eer van God.
  Laten we met z’n allen voor de EO blijven bidden niet alleen vandaag, maar het hele jaar door.

 38. coby wijnsma zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 11:26

  Het meest tragisch is nog het einde van The Passion, waar presentator Freriks over de opstanding zegt: ‘Of u dat gelooft, laat ik aan u.’ Het valt daarom moeilijk in te zien hoe The Passion werkelijk bijdraagt aan de verbreiding van het Evangelie. Mogelijk werpt iemand tegen dat de grote zendingsapostel Paulus zich toch ook begaf naar stadspleinen en zich bediende van hedendaagse taal, heidense poëzie en actuele beelden. Zeker, maar daar besloot hij zijn toespraken niet mee. Dan had Danny de Munk in de slotact vanaf het topje van de Erasmusbrug geen vlak liedje van Marco Borsato moeten zingen, met de strekking dat alles wel in orde zal komen („Fluister gewoon mijn naam en ik kom eraan”). Hij zou dan hebben moeten kiezen voor de onversneden boodschap van Paulus uit Handelingen 17: de oproep tot bekering en breken met de zonde en afgoderij, omdat er een dag komt waarop alle mensen uit het graf zullen opstaan en door diezelfde Christus geoordeeld zullen worden.

 39. nienke de boer zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 13:15

  De passion of the christ werd ook gespeeld door ongelovigen, maar tijdens deze film zijn er toch acteurs tot geloof gekomen, en zelf vond ik dit een goede boodschap. Bij deze film dacht ik: wat een liefde heeft Jezus voor ons, daardoor is pasen voor mij nog meer gaan leven.
  Wat de eo betreft, David Wilkerson zei al in het boek van Het Visioen wat betreft christelijke omroepen: werk zolang het dag is want er komt misschien een tijd komt dat er geen christelijke omroep meer zal zijn, dus de eo heeft echt wel gebed nodig om bijbelgetrouwe programma’s te maken, anders komt het visioen van David Wilkerson eerder uit dan ik had gedacht.

 40. jedidja zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 14:02

  Gek genoeg sprong voor mij de korte reactie van f de witt eruit.. met de overige reacties ben ik het over het algemeen ook wel aardig eens. Maar wat f de witt schreef: “Al wat gedaan werd uit liefde voor Jezus, dat houdt zijn waarde en zal blijven bestaan”…
  Ik weet niet, dit deed me opeens iets. Dat is het belangrijkste, denk ik. Dat het uit zuivere overwegingen is gebracht. Maar meer eerbied is inderdaad erg belangrijk. De drieënige God is heilig.

 41. Piet zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 15:40

  Ik zie het zo: De E.O. (zeker van God uit gezien) is een verdeeld huis. Sommige E.O.-medewerkers hebben God van harte lief en kennen Hem. En andere E.O.-medewerkers kennen Hem niet en maken er graag een show van waar God van gruwt. En degenen die de Here waarlijk kennen, hebben niet de macht om die anderen er uit te gooien. Misschien zijn zij ook wel te slap om dat te doen. Want ook ware kinderen van God hebben vaak nog (tot op zekere hoogte) een Eli-mentaliteit. Eli kwam nog best zo ver om zijn zonen ernstig te waarschuwen: 1 Sam. 2: 23, 24 en 25. Maar hij miste de daadkracht om zijn zonen af te zetten als priester.

  Als de E.O.-directie massaal medewerkers zou ontslaan, zou dat natuurlijk een ongekende crisis binnen de E.O. geven. Maar wat zou dat? Wij behoren allereerst Gods wil en welbehagen te volbrengen. En dan zal God ons wel duidelijk maken hoe het verder moet. Hij is de Almachtige en Hij is altijd in staat om wegen te openen, waar wij geen wegen zien. Maar als we bij voorbaat krampachtig vasthouden aan de bestaande toestand, kan het zijn dat God Zich stil houdt en dat we de lieflijke leiding van Zijn Geest moeten missen.

  Hoe het ook zij, ik geloof zeker dat God Zijn geliefde kinderen heeft onder de E.O.-medewerkers. En daarom moeten we ons lidmaatschap beslist niet opzeggen. Want dan gaat ook het goede getuigenis van de E.O. verloren. Denk aan Sodom en Gomorra. Als daar nog 10 rechtvaardigen waren zou God de gehele stad nog sparen! En toen de Here Jezus een melaatse had genezen, kreeg deze de opdracht om zich aan de priester te vertonen, hoewel de meeste priesters bittere vijanden van de Heiland waren! God verwerpt nooit het goede en kwade tezamen, alleen omwille van het kwade.

 42. Jan-Anne zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 15:51

  Al bij de eerste minuten van de Jezus Quiz heb ik de TV uitgezet. Ik vond het waardeloos en dacht
  – als programmamaker bekijk je toch van te voren hoe zo’n programma eruit zal zien.
  Verder veel ik niet te hard over de EO oordelen en ben volledig met Dirk van Genderen eens dat
  wij allemaal fouten maken en goedkoop is te harde kritiek te leveren. De EO maakt verdere goede
  programma’s zoals Nederland zingt etc.

  Ook ik zal voor de EO bidden, maar vooral dat er ook in ons land een grote opwekking mag plaatsvinden.

 43. K.van den Heuvel zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 16:42

  Datzelfde kun je ook zeggen van de Mattheus Passion of andere stukken van Bach e.c.
  Daar zingen ook mensen partijen, die gekoppeld zijn aan een Bijbelse persoon.Terwijl ze zelf daar niet uit leven.
  Het blijkt meer een culturele uiting dan een christelijk muzikaal werk.
  Met het enige verschil dat er niet geapplaudiseerd wordt aan het eind.
  De oproep voor het gebed vind ik het allerbelangrijkste.
  Het gebed (van de rechtvaardige) vermag veel.

 44. Diny zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 21:57

  Wat een farizese houding hebben vele gelovigen in Nederland toch!
  Bedenk wel dat de Jezusquiz gemaakt is voor een andere doelgroep, namelijk de BNN Ned.3 kijkers en laat daar nu ook mijn ongelovige man toe behoren. En wat was ik blij dat hij nu wel eens naar dit programma heeft gekeken, terwijl hij normaal van een christelijke programma wegloopt.
  En heus hij zag gelukkig ook wel dat de houding van de heer die zijn broek uit deed ook niet de juiste was en dat de houding van sommigen spottend waren. Dus ook ziet hoe de ongelovige vaak kan reageren en vlak daarbij onze houding ook niet uit. Maar mijn man deed nu ook eens zijn best om de antwoorden te vinden op bepaalde vragen. Hij is in ieder geval wel aan het denken gezet en wie weet wordt zijn hart ook eens geraakt door het woord van God en Zijn oneindige LIEFDE. Daar bid ik in ieder geval al jaren voor na zelf als ongelovige vele jaren op deze aarde te hebben rondgelopen.
  De evangelische omroep heeft in ieder geval geprobeerd die ongelovige medemens te bereiken met een andere wijze waaraan het “religieuze” Nederland gewend is. Nou EO ik ben trots op jullie, wat een lef!!!
  Jezus kwam naar deze aarde voor die ongelovige mens! Wij als gelovigen kunnen naar andere mooie en ozo christelijke programma´s van de EO kijken. Keuze nog genoeg en wat denken we dan van Family7 om nog eens zender te noemen. Dank de Here God op je knieën dat wij hier in Nederland nog een bevoorrechte positie hebben met zulke christelijke zenders.
  Bidt voor die broeders en zusters die alles in het geheim moeten doen zoals de Noord Koreanen.

 45. Joke zegt:
  Geplaatst op zondag 15 april 2012 om 23:38

  Ja, die Farizese houding van vele gelovigen is mij ook weer opgevallen. Zij hebben de gelijkenis van Jezus in het verhaal van de “twee verloren zonen” nog niet begrepen! Juist de oudste voelde zich te goed om deel te nemen aan het feestmaal van de Vader, hij was toch altijd gehoorzaam geweest? Deze verloren zonen (en dochters) zien hun eigen tekortkomingen niet en denken het wel te weten en kijken neer op de “jongste verloren zoon”, maar die zag het wel en kwam thuis bij de VADER.
  Daar gaat het toch om; Thuiskomen bij God de Vader. De EO heeft een doelgroep op het oog die nog bereikt moet worden en dat zijn wel de ongelovigen en of de verloren jongste zonen. Dus “oudste zonen” kijk met vreugde naar wat God de mensen van de EO op hun hart legt!!! Zij hebben hier echt wel voor gebeden. Alles wat gedaan wordt uit liefde voor Jezus heeft eeuwigheidswaarde. Ik ben blij met zoveel lef op ned3.

 46. Ad zegt:
  Geplaatst op maandag 16 april 2012 om 11:27

  Steeds is de EO negatief in het nieuws. Enkele jaren geleden hebben duizenden mensen het lidmaatschap opgezegd, naar aanleiding van bepaalde programma’s. Ook ik heb dat gedaan, maar niet zomaar. Daar zijn mails met gefundeerde/opbouwende kritiek aan vooraf gegaan! Kritiek leveren levert bij deze organisatie niets op! Integendeel: arrogant wordt het terzijde geschoven. Er wordt niet op gereageerd, of er volgt een stekelig antwoord op.
  Ook nu, rondom de paasdagen is het weer behoorlijk mis. Opnieuw honderden bedankjes!
  Heel jammer dat het zo gaat, maar indien een radicale koerswijziging uitblijft, zal het alleen maar erger worden.
  Terug naar de intentie van de oprichters lijkt me de oplossing!!!

 47. Johanna zegt:
  Geplaatst op maandag 16 april 2012 om 12:43

  Ik heb bewust niet naar de Passion en de quiz gekeken, waarom niet? Omdat ik een Christen ben, en dus niet de doelgroep van de uitzendingen, dat zijn jongeren en ongelovigen, we willen immers ongelovigen met het evangelie in contact brengen, de Christenen kennen het al, die willen meer verdieping, enz.
  Christenen kijken waarschijnlijk niet zo veel tv programma’s om meer over het evangelie te horen, die zijn er nauwelijks, eerder radio, daar is meer te horen is over wat ons bezig houdt.
  Inderdaad waren programma’s zoals van bv Henk Binnendijk heel mooi en verrijkend om naar te kijken, maar helaas schijnt het zo te moeten zijn dat externe invloeden meebeslissen over wat en wanneer er uitgezonden mag worden, en daar moet de eo zich aan houden, of anders wordt het uitgezonden om 00.00 uur.
  Het gaat immers allemaal om kijkcijfers.
  Als er een mooi Evangelisch programma uitgezonden zou gaan worden zoals bv Henk Binnendijk, ja, hoeveel mensen gaan daar naar kijken? Alleen de christenen, en dat schijnt niet genoeg te zijn voor de kijkcijfers, dus heeft de eo waarschijnlijk besloten om deze koers te bevaren, en daar heb ik begrip voor.
  Abonnement opzeggen is de makkelijke manier, bidden voor wijsheid beter.

 48. Ed zegt:
  Geplaatst op maandag 16 april 2012 om 13:23

  Ik ben Rene nog een antwoord schuldig (post 34). Klopt Rene dat je zei ‘met christelijke waardigheid’, al denk ik zelf dat die waardigheid duidelijk in de Bijbel omschreven is. Iedereen weet wat ‘zotte’ en ‘losse’ taal is (Ef. 5:4). Wat die ‘stekelige’ reacties van de EO betreft, daarin herken ik me ook, en het is voor mij persoonlijk helaas een droevige bevestiging van mening.

  Tozer schreef eens een boekje over ‘aanbidding en entertainment’, zie ook bijvoorbeeld onderstaand stukje, waar het ook over ‘acteren’ gaat: https:\/\/www.biblebb.com/files/tozermovie.htm

 49. H.van Ledden zegt:
  Geplaatst op maandag 16 april 2012 om 15:00

  Ik wil mijn broeders en zusters waarschuwen voor de latente kracht van de ziel. Toespraken, muziek
  en voorstellingen ( als de Passion en de Jezus Quiz) die gemaakt worden vanuit de latente kracht
  van de ziel raken in de luisteraars (en kijkers) alleen de latente kracht van hun ziel. Met alle
  gevolgen van dien! De grote tegenstander van Jezus Christus, de leugenaar vanaf het begin, weet er wel raad mee. Laten we de waarschuwingen van de Godsman Watchman Nee ter harte nemen in zijn boek “De latente kracht van de ziel”. Laten we volhardend bidden om een herleving bij onszelf en voor de gehele christenheid. “Heere, luister, Heere, vergeef. Heere, sla er acht op en doe het, wacht niet langer – omwille van Uzelf, mijn God. Over Uw stad en over Uw volk is immers Uw Naam uitgeroepen.” (Dan. 9:19).

 50. jw helder zegt:
  Geplaatst op maandag 16 april 2012 om 17:28

  Jammer dat de laatste tijd de puurheid verdwenen is, al zijn er nog wel goede radioprogramma’s, bijvoorbeeld Ik zou wel eens willen weten. Jammer dat het programma Licht en uitzicht van ds. Wiegeraad verdwenen is, dat was zo’n opbouwend en troostend programma, jammer. De EO tv vind ik momenteel niet zo geweldig, valt misschien ook niet mee, maar kijk toch liever naar Family 7, meer opbouwend. Vroeger was de eo veel meer opbouwend en troostend, nu te modern. Ik ben zelf bijna 60 jaar oud. Bijvoorbeeld ds. Willem Glashouwer en zijn vrouw marianne en de heer Kits. Toen was het puur. Ik hoop dat het weer wat meer die kant op zal gaan en minder wereldgelijkvormig, daar is al genoeg van op tv. Groetjes jaap

 51. San Tjoa zegt:
  Geplaatst op maandag 16 april 2012 om 19:14

  Beste Dirk,

  Ik wil in het algemeen stellen, dat TV-kijken onder leiding van de Heilige Geest moet gebeuren.
  Vandaar dat ik niet of nauwelijks naar de televisie kijk. Omdat er een eeuwigheid wacht moeten wij heel bewust met onze tijd op aarde omgaan. Alles wat ons uitzicht op de hemel verduistert, moeten wij mijden.
  Dat kan ieder merken voor zich. Het voelt als een last aan die iemand ongemerkt met zich meedraagt.
  Langzamerhand worden wij in de verdoving die de boze op ons wil leggen getrokken, zodat de lauwheid van de gemeente van Laodicea over ons dreigt te komen (Efeze 4:17-20; Openb 3:14-22).
  Zelf ben ik ook bekend met de boeken van Watchman Nee en hij zegt bijvoorbeeld in “The Spiritual
  Man”, dat we moeten waken dat ons verstand passief wordt. Dan zijn wij kwetsbaarder voor de gedachten van de boze. Er staat geschreven dat ons verstand actief moet zijn (1 Petrus 1:13). En er zijn maar weinig TV-programma’s die een actieve instelling van het verstand vergen. Omdat de TV met beelden en geluid tegelijkertijd werkt, wordt het beter in het geheugen opgeslagen en blijven ijdele zaken beter hangen die beter vergeten hadden kunnen worden. Ook geeft de TV altijd een vervorming van het echte leven. Het blijft allemaal doorwerken in het onderbewustzijn. En volgens Stanley Jones werkt de Heilige Geest in het diepste van onze bewustzijn. Wij verstikken de werking van de Heilige Geest dan (1 Tes 5:19). Als je vervuld bent met de Heilige Geest heb je een blijdschap waar geen soap aan kan tippen. In dat opzicht kunnen wij veel leren van de Puriteinen (zie de boeken van Martyn Lloyd-Jones bijvoorbeeld).

 52. maggie van Namen zegt:
  Geplaatst op dinsdag 17 april 2012 om 1:11

  Beste Allemaal

  Graag zou ik aan iedereen die commentaar heeft gegeven willen vragen: Hoe vaak getuigen jullie van de liefde van God aan de mensen die je tegenkomt? Hoeveel bekeerlingen hebben jullie al gemaakt?
  Kritiek is makkelijk, maar over Jezus spreken en getuigen in heel ons leven is niet zo gemakkelijk. Laten we ophouden met veroordeling en blij zijn dat wij ‘nog’ een christelijke omroep hebben.
  Maggy

 53. dag zegt:
  Geplaatst op dinsdag 17 april 2012 om 5:49

  Het is zo op de vroege ochtend een prima commentaar @ San Tjoa 51.
  Als ik opmerkingen lees, waar ik het op dat moment van harte mee eens ben, dan denk ik er altijd bij: In het conflict, in het midden van de strijd.
  Mijn zus vecht een strijd uit tegen kanker, ik zelf moet donderdag ook met iets naar het ziekenhuis, alle problemen die in al deze commentaren zijn en worden genoemd, vragen allemaal op de een of andere manier om een oplossing. Deze (oplossing) wil de Heer ook inderdaad geven. Om die oplossingen te kunnen ontvangen, heb ik al mijn aandacht er bij nodig. Ik zou gek worden als ik per dag ook nog ± 3 uren zou moeten televisie kijken.
  Misschien ben ik zwaar op de hand. Een omroepvereniging onder MIJN leiding zou misschien drie of 4 leden overhouden.

  Maar, waar ik mee bezig ben, dat weet ik zeker.
  De opbouw van het lichaam van Christus staat in mijn werk centraal.
  Wij, christenen, zijn niet allemaal geroepen om professioneel te evangeliseren.
  De EO-medewerkers moeten dan ook goed beseffen waar zij mee bezig zijn. Kortom: Dien je de Mammon, of de Heer Jezus Christus? Of, misschien allebei? Dan gaat je leven kapot. Je kunt niet twee heren dienen.
  (Matth. 6 : 24) – Niemand kan twee heren dienen; want of hij zal den enen haten en den anderen liefhebben, of hij zal den enen aanhangen en den anderen verachten; gij kunt niet God dienen en den Mammon.

 54. Betty Goezinnen zegt:
  Geplaatst op dinsdag 17 april 2012 om 10:32

  Sluit me aan bij de woorden van Maggy, hoeveel kansen laten we zelf niet voorbij gaan om te laten zien in ons spreken en handelen waar we voor staan. Ik denk dat de opzet van de EO goed was, laten we onvoorwaardelijk achter ze blijven staan en voor ze blijven bidden dat ze met hun uitzendingen tot een zegen voor velen mogen zijn.

  Betty

 55. dag zegt:
  Geplaatst op zaterdag 21 april 2012 om 13:01

  De Passion van de EO is/was een geweldig initiatief. De mensen waar het evangelie voor bedoeld is zelf laten ontdekken waar het om gaat. n.l. Jezus de Christus De Zoon van God.
  Is er nog een sterker evangelisatiemiddel denk baar.
  De EO heeft hiermee gedaan wat zij goed kan. Namelijk het evangelie verkondigd als omroep via de media.

  En de Jezus Quiz? EO, gaat dan heen en zondigt niet weer!

  dag.

 56. Elisabeth zegt:
  Geplaatst op woensdag 25 april 2012 om 11:12

  Dirk, ik wil nog even reageren. Ik merk als je een mening hebt die niet positief is over en ten gunste van de manier als bijvoorbeeld de eo het evangelie brengt, dat je dan gelijk veroordeeld wordt op deze site en neergezet wordt als bijvoorbeeld een farizeeër. Dat doet mij zeer!! De ene christen respecteert de andere christen niet in zijn mening. Zo is de motivatie om te reageren ook minder aanwezig.

 57. ineke knoeff zegt:
  Geplaatst op vrijdag 27 april 2012 om 21:57

  Hoeveel trouwe bidders staan achter de EO?
  We vallen allemaal, wie vangt hen op?
  Wij christenen staan wel bekend om onze kritiek op elkaar.
  Liefhebben dwars door alles heen is wat Jezus deed.

 58. Ed zegt:
  Geplaatst op zaterdag 28 april 2012 om 7:08

  Ineke, ik vraag me ernstig af of dit wel echt alleen een kwestie van ‘vallen’ is, en of het niet veeleer een kwestie van ‘een verkeerde weg inslaan’ is. Als je valt terwijl je de verkeerde weg ingeslagen bent, kan iemand je wel oprichten, maar dan zit je nog niet op de goede weg. Dan kom je nog niet waar je wezen moet. De vraag is dan, ‘wil men zich op de goede weg laten brengen’. Iedereen valt, dat klopt, maar de vraag is niet of men valt, maar of men wel op die loopbaan wandelt, die God zelf heeft aangewezen. Om een hele andere weg in te slaan, zijn veel drastischer maatregelen nodig dan ‘gewoon weer opstaan’.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden