Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Dit gaat te ver… (48 reacties)

Geplaatst op vrijdag 31 augustus 2012, 11:23 door Dirk A A

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij kreeg de afgelopen week politiebescherming na zijn opmerkingen over verkrachting en abortus. In wat voor land leven we toch? Dit gaat toch veel te ver… Laten we voor Van der Staaij op de knieën gaan…

Van der Staaij werd bevraagd over een opmerking van de Amerikaanse Republikeinse kandidaat-senator Todd Akin, die had aangegeven dat vrouwen een bepaald beschermingsmechanisme hebben, waardoor de kans op zwangerschap door een verkrachting buitengewoon gering is. Van der Staaij stelde dat de kans op een zwangerschap na een verkrachting inderdaad niet zo groot is en dat voorstanders van abortus altijd deze situatie aangrijpen om abortus te verdedigen.

Van der Staaij kreeg direct een storm van kritiek over zich heen. Hij moest hangen, vond de één. Hadden ze hem ooit maar geaborteerd, meende een ander. Woedend waren veel voorstanders van abortus. Er moest zelfs politiebescherming voor de SGP-leider worden geregeld.

Onvoorstelbaar. Schokkend. Dat dit in Nederland gebeurt. Voorstanders van abortus reageerden woest. Zijn uitspraken werden gekwalificeerd als ´belachelijk´, ´ongehoord en volstrekt respectloos´.
Hoe haalde de SGP-leider het in zijn hoofd om een koppeling met abortus te maken, waar hij het liefst een verbod op wil?

De kans op een zwangerschap na verkrachting blijkt ongeveer 5 procent te zijn, aldus chirurg Buijninkx in ´de Volkskrant´ van afgelopen donderdag. ´Gezien het veelvuldig gebruik van anticonceptiva lijkt mij die 5 procent nog hoog,´ merkte hij op. Hij vindt het correct dat de kans op een zwangerschap na verkrachting klein of zelfs zeer klein wordt genoemd, waarbij het ook nog mogelijk is dat de vrouw die verkracht werd, al zwanger was.

Van der Staaij kreeg voor de voeten geworpen dat hij een verkrachting minder erg zou vinden dan een abortus. Maar dat had hij helemaal niet gezegd! Hij had juist benadrukt hoe verschrikkelijk een verkrachting voor een vrouw is en dat de dader streng moet worden gestraft
Het is volstrekt onbegrijpelijk dat zijn uitspraken als beledigend voor vrouwen worden gezien. Men heeft al moeite met het vrouwenstandpunt van de SGP, en kennelijk is dit een uitgelezen kans om de SGP eens een keer goed aan te vallen.

Het is juist buitengewoon dapper dat Van der Staaij opkomt voor het ongeboren leven. Haarscherp maakte hij duidelijk dat in verreweg de meeste ‘gevallen’ abortus niet wordt uitgevoerd op een zwangerschap na een verkrachting.
Het is zeer verontrustend dat het erop lijkt dat steeds meer mensen de mening van christenen bedreigend vinden. Iedereen mag kennelijk zijn eigen mening hebben, behalve zij. Het wordt steeds belangrijker dat wij in alles ons vertrouwen op de Here alleen leren stellen. Alleen dan kunnen we staande blijven, in Zijn kracht. Hij wil ons leren ons niet te schamen voor Hem. Wat is belangrijker: het applaus van de wereld of de zegen van God?

Wanneer christenen de waarheid spreken, is dat inderdaad niet vrijblijvend. Mensen voelen dat aan.
Voorstanders van abortus voelen zich al snel veroordeeld wanneer christenen, op grond van Gods Woord, aangeven dat het ongeboren leven te allen tijde beschermwaardig is.
Voorstanders van het homohuwelijk voelen zich aangevallen wanneer christenen gehoorzaam Gods Woord naspreken en aangeven dat het Bijbelse huwelijk het verbond is tussen één man en één vrouw.
Critici van Israel voelen zich aangevallen wanneer we het opnemen voor Israel en het Joodse volk, gehoorzaam aan de Bijbelse oproep om Israel te zegenen.

We hoeven ons daarom ook niet te verbazen over de heftige reacties op de opmerkingen van Van der Staaij. Hij verdient onze steun. En onze gebeden. We hebben elkaar nodig, als christenen, in de politiek en in de samenleving. De Here zegene hem.

Dirk van Genderen

48 Reacties

 1. San Tjoa zegt:
  Geplaatst op vrijdag 31 augustus 2012 om 11:49

  Beste Dirk,

  Een kenmerk van deze tijd staat reeds in Jesaja 5:20 beschreven:

  “Wee hun die het kwade goed noemen
  en het goede kwaad;
  die duisternis voorstellen als licht,
  en licht als duisternis;
  die bitter voorstellen als zoet
  en zoet als bitter.”

  Waar vinden wij nog een Bijbels geloof?
  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt!

  Groeten van San

 2. rene postma zegt:
  Geplaatst op vrijdag 31 augustus 2012 om 14:53

  Beste Dirk

  Ik vond het een beetje onhandige uitspraak van Van der Staaij.
  U en ik weten dat hij niet de bedoeling had om hiermee vrouwen te kwetsen die verkracht zijn.
  Hij had gewoon beter bij zijn standpunt kunnen blijven, dat zijn partij tegen abortus is.
  Maar het positieve ervan is dat hij zijn standpunt in diverse media kon weergeven, en zo het abortus onderwerp weer veel besproken wordt. Ik vind dat hij dat daadkrachtig heeft gedaan en christenwaardig is. Nederland is in veel onderwerpen te ver doorgeschoten. En het is fijn om te zien dat de SGP politiek bedrijft waar de pure christelijke waarden ten grondslag liggen.
  Mijn stem gaat ook zeker naar de SGP. Eigenlijk kun je niet anders als christen. Dit is de enigste christelijke partij die volledig achter Israel staat… Gods oogappel.
  Het enigse waar ik moeite mee heb, dat ze in uitzonderlijke gevallen voor de doodstraf zijn. Ik roep ook iedereen op, die zich echt als Christen voelen en dat willen uitdragen, om op de SGP te stemmen. En niet op die surrogaat christelijk partijen waar de zonde openlijk wordt uitgedragen.
  Het zou toch mooi zijn als de SGP 5 zetels zouden krijgen, en juist daardoor meer invloed op de landelijke politiek zouden kunnen uitoefenen.
  Als je de normen en de waarden van het christelijk geloof na wil komen, dan is de SGP het enige alternatief.

  Vr gr Rene Postma.

 3. dag zegt:
  Geplaatst op vrijdag 31 augustus 2012 om 15:17

  ~Het wordt steeds belangrijker dat wij in alles ons vertrouwen op de Here alleen leren stellen. Alleen dan kunnen we staande blijven, in Zijn kracht~
  Beste Dirk, in je verhaal over de kwestie-Van der Staaij, trof deze regel mij het meest.
  Het is altijd al van het grootste belang geweest om in alles ons vertrouwen op de Here alleen te stellen. Ik geloof dat je, geborgen in de liefde van Christus, inderdaad meer dan overwinnaar bent – en kunt stand houden, in Zijn kracht.
  Zelf beleef ik dit in een uithoek van de maatschappij.

 4. Hub.Eussen zegt:
  Geplaatst op vrijdag 31 augustus 2012 om 20:46

  Beste Dirk,
  Doordat Kees van der Staaij één woordje teveel zei na zijn uitspraak: De kans op zwangerschap door verkrachting is niet zo groot. Het is een FEIT dat ,…enz….., kreeg hij heel liberaal Nederland over zich heen. Maar hierdoor heeft hij wel, zoals Rene Postma zegt, via de moderne media-middelen veel aandacht gekregen. En via deze Media-middelen kon hij zijn missionairende opdracht, als Christen-zijnde in de politiek, voor een groot publiek, verkondigen (misschien zijn het “ingegeven woorden” van boven geweest). Zelf heb ik hem gehoord in Knevel en v.d. Brink en ik moet zeggen dat hij een vurig pleidooi hield tégen het liberale abortusbeleid hier in Nederland. Zelfs de goed gebekte Catherina Keyl kon niet genoeg woorden vinden om hem aan “te vallen”. Voor mij is Kees een echte Praktijk-Christen.

  Beste Rene,
  Ik ben het natuurlijk niet eens met jouw stelling: Eigenlijk kun je niet anders als Christen, dan op de SGP stemmen. Je weet wel inmiddels dat ik CDA-bestuurslid ben op lokaal-niveau en ik zie het dan ook als een missionaire opdracht om de Christelijke normen en waarden te bewaren. Zelf heb ik al eens in een vergadering gezegd: Ik ben de waakhond van de C.
  Maar in die 13 bestuursjaren heb ik de Christelijke normen en waarden alleen maar zien afbrokkelen.
  De laatste teleurstelling: Vanaf 1 Juli mogen alle winkels in onze gemeente IEDERE zondag open van 10.00 tot 18.00 uur Het CDA was als enige partij tegen. Zelfs een amendement van ons om de openingstijd vanaf 12.00 uur werd door alle andere partijen verworpen. En dan te denken dat 90% van de gemeentelijke bevolking R.Katholiek is (tenminste op papier). Toch blijf ik mijn Christelijke stem laten horen in de politiek, want het is mijn missionairende “opdracht”. Nogmaals wil ik oproepen om 12 Sept. te gaan stemmen, want het wordt zeer belangrijk welke koers ons land opgaat: Vrijheid-blijheid of Solidaritiet. Hub

 5. Annelies zegt:
  Geplaatst op vrijdag 31 augustus 2012 om 22:56

  Beste Dirk,

  Ondanks dat ik een zgn. ‘Evangelisch christen’ ben stem ik al jaren SGP (ondanks hun veel bekritiseerde vrouwenstandpunt, waar ik zelf overigens totaal geen moeite mee heb). M.i. staan zij in hun gewenste beleid het dichtst bij de Bijbel en dat is voor mij het belangrijkste.

 6. jan zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 16:50

  Ben het eens met de commentaren.

 7. martha zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 17:06

  Het is fijn dat er zo christelijke partijen zijn!! Fijn dat we daarop kunnen stemmen. Inderdaad iets om voor te bidden. Want het vraagt veel alertheid, geduld en inventiviteit om in deze tijd je standpunten als christen neer te zetten. De politici hebben ons gebed hierin ook nodig. Paulus zegt ergens: ”bid dat wij vrijuit kunnen vertellen over Christus.” Dit gebed mogen we de politici ook toebidden. En bid ook voor jezelf om vrijuit over Christus te kunnen vertellen!!
  Want het kleine en het grote hebben een verband. De link tussen deze twee is wiskundig vast te leggen. Als niet dan wel filosofisch.

 8. Moi (CDA-lid) zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 17:20

  We moeten bezuinigen en we zullen via o.a. de nullijn, ontkoppeling,
  uitkeringen en loonmatiging koopkracht moeten inleveren, we kunnen als
  overheid niet méér uitgeven dan wat er binnenkomt. Het gaat erom dat dit
  eerlijk en naar draagkracht gebeurt, en dat er geen forse stapelingen aan
  bezuinigingen op de zorg en sociale zekerheid terecht moeten komen bij de
  zwakkeren in onze samenleving die door een ziekte, een beperking of ouderdom
  niet meer kunnen werken en daardoor afhankelijk zijn van een uitkering. En
  dat zie ik bij de VVD helaas wel gebeuren! Veel beter en veel socialer met
  ons allemaal koopkrachtverlies incasseren dan dat kwetsbare groepen in de
  samenleving de hardste klappen krijgen door een stapeling aan allerlei
  bezuinigingen! Inleveren doen we samen, zoals ik dat in CDA-termen zeg. En
  laten we daarom ook bidden voor de komende verkiezingen, opdat er een
  kabinet moge komen dat op een sociaal verantwoorde wijze de staatsfinanciën
  weer op orde krijgt. En ook dat het nieuwe kabinet ook pal moge staan voor de christelijke normen en waarden!

 9. elly van barneveld zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 17:22

  Het is opnieuw duidelijk wat de tekst in de Bijbel betekent: In de wereld zult gij verdrukking hebben”.
  Het kan als christen bijna niet meer anders dan op de SGP stemmen in deze tijd. De Bijbel is hun enige richtsnoer en dat verdraagt zich niet met de wereldse denkbeelden.
  De oproep tot ondersteuning van deze partij is mij dan ook uit het hart gegrepen! Soms vind ik de benadering van politici van de SGP bij het onbeschofte af. Er is geen enkel fatsoen meer. Heel jammer.

 10. Wolter zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 18:12

  Beste Dirk,

  Ik heb de stemwijzer ingevuld en daar kwam Christenunie uit. Toch stem ik SGP, want deze partij doet minder water bij de christelijke wijn dan de Christenunie. Het begin van het leven ligt bij de conceptie. Waar zou het begin van het leven anders moeten liggen? God geeft het leven en neemt het leven. Er liggen wel ethische vragen op dit gebied (abortus na verkrachting) die je niet zomaar even oplost. Die ethische vraagstukken kan lang niet ieder mens oplossen en toch moet er ook door eenvoudige mensen gestemd worden.

 11. loes van es zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 18:54

  Hoi, omdat ik in een gebedsgroep zit, bedenk ik steeds meer: waarom horen wij niet van christenen of hen die in de mogelijkheid zijn om grotere groepen christenen te bereiken.
  Om een gebedsdag of avond te maken de dag voor de verkiezingen, een beter moment kan ik mij niet bedenken, vooral omdat wij weten dat God als wij naar zijn wil bidden, de zegen wil geven.
  We kunnen ons van alles bedenken wat politieke partijen willen, God is de enige die dit naar zijn hand kan uitwerken, meer bidden in plaats van bespreken, en gelovig verwachten en uitspreken, en laat je verrassen voor wat er dan gebeurt.
  Sinds ik zo bid zijn er onvoorstelbare wonderen gebeurd, en de waarheid openbaar gekomen,
  Here God U bent fantastisch en geweldig te prijzen,
  U die een levende relatie met ons wil hebben. Onbegrijpelijk en wat een eer,
  dat U zo dichtbij met ons wilt leven.
  Sjaloom broeders en zussen, wij kunnen het verschil maken, Loes.

 12. Anna zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 19:18

  Ben zo grenzeloos blij met de wekelijkse brieven van broeder Dirk, en! dit forum!
  Ook deze reacties ontroeren me weer, lieve broeders en zusters!!
  Vorige week sprak ik Kees van der Staaij nog even in mijn woonplaats waar hij op bezoek was.
  En ik vertelde hem dat ik al een paar dagen veel voor hem aan het bidden was, en dat er maar steeds een tekst in mijn gedachten kwam, nl: Roep uit de keel, houdt niet in, verhef uw stem als een bazuin,
  en verkondig Mijn volk hun overtreding, maar ik wist niet meer waar het stond in de bijbel,
  waarop hij zei: Jesaja 58 vers 1 ! Hij heeft het begrepen!
  Laten we allemaal biddend om deze broeder heen blijven staan!
  Hoop dat er morgen gehoor gegeven wordt aan mijn oproep om voorbede te doen voor hem in de kerk!
  Allen veel zegen! en een goede! zondag.

 13. Ed zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 19:24

  Ik schreef het ook al op een ander forum: wat mij het meest geschokt heeft is hoe makkelijk men blijkbaar iemands woorden loskoppelt van de persoon zelf. Alsof men vooraf niet eens een beeld van de persoon heeft (zich dus niet echt heeft verdiept in iemands moraal en ‘gevoelen’) en meteen aan de hand van iemands woorden conclusies trekt. Men luistert niet echt aandachtig, en als iemand zich wat ongelukkig uitdrukt, denkt men uit die woorden meteen de intenties van de persoon af te kunnen leiden. En meteen is daar de botte bijl … het is de tijd van de snelle, impulsieve reacties.

  Wat het gebed betreft, E. M. Bounds schreef een brochure over gebed tegen de geestelijke machten die achter de politieke machthebbers schuilgaan. Maar dat doe je niet zomaar even. Een baptistenpredikant vertelde me eens hoe een kennis van hem nog voor de val van de muur naar Rusland ging om tegen de geestelijke communistische machten te bidden. Ze kwam volledig depressief terug. We moeten in het gebed des geloofs rekening houden met ‘de GEEST die thans werkzaam is … IN … de kinderen der ongehoorzaamheid’. Daar moet men in geloof Jezus’ volbrachte werk tegen aanwenden. Ook daar moet ‘tegen’ gebeden worden.

 14. Ernst van Olffen zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 20:29

  Laten we eerlijk zijn, want als Van der Staaij iets anders had gezegd, dan hadden ze hem OOK aangevallen!! Het is net zoals bij het antisemitisme!! Wie kan überhaupt antisemitisme verklaren?? Welk normaal denkend mens zou antisemiet KUNNEN zijn?? Zelfs Luther werd er niet voor gespaard, wat ik nooit begrepen heb….. Luther alleen maar door zijn omgeving beïnvloed zijn. Er zijn in deze wereld krachten aan het werk, die – zo oud als de wereld is – uit zijn op vernietiging van alles, wat leidt (of moet leiden) tot de redding van de mens!! De aarde is “des Heren” en wij leven nog in “bezet gebied”. Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt kan de kogel verwachten….. De grijze massa kijkt dus wel uit om zijn hoofd boven het maaiveld uit te steken….. Het is veiliger om mee te hossen met de massa en vooral niet op te vallen. Ik geloof dat het ooit van de EO afkwam: “Volg de meerderheid niet in het kwade”…. Wat ik ook nooit begreep is, waarom Paulus het nodig vond om te zeggen “ik schaam mij evangelie niet”. Maar zelfs Petrus schaamde zich een keer…..
  Als ik zo rondkijk dan moet ik zeggen, dat we al jaren leven onder “de dictatuur van de openbare mening” en dat wordt ongemerkt van jaar op jaar erger. Vooral de media doen daar overijverig aan mee, terwijl ze zelf spreken over “vrijheid van meningsuiting”…… Nou vergeet het maar, want die vrijheid is er alleen nog voor de allermoedigste onder ons. Er is niet veel veranderd sinds WO II, waar mensen die voor Joden opkwamen voor de muur werden gezet…… De vrijheid die wij als Nederlanders bevochten, bestaat al lang niet meer…. Omdat velen de tekst van Paulus uit Romeinen 1 kennen, hier een minder bekende test van Paulus uit 2 Timotheüs:
  2 Tim. 1: 8
  “Schaam u dus niet voor het getuigenis van onze Here of voor mij, zijn gevangene, maar wees mede bereid voor het evangelie te lijden in de kracht van God,…”
  Ik zou zeggen: “STA waarvoor je staat” en GETUIG!!

 15. San Tjoa zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 21:05

  Beste Dirk,

  Zoals enkelen ook al opgemerkt hebben, kunnen wij deze strijd alleen winnen op een geestelijke manier.
  En we moeten er rekening mee houden dat we God niet de wet kunnen voorschrijven maar te allen tijde
  ontzag voor Hem moeten hebben. Meer nog dan voor boze geesten alhoewel zij een belangrijke rol spelen
  in het denken van de onwedergeboren mens. Bidden en nog eens bidden is wat nodig is.
  Ik ben ervan overtuigd dat God werkt als wij bidden maar het is altijd naar het
  voornemen dat Hij voor de grondlegging der wereld al besloten heeft. En daarin draait het om de vorming
  van een Gemeente uit de Joden en de heidenen. Hierin moeten wij de lijn verder doortrekken dan alleen
  de verkiezingen die in Nederland op 12 september 2012 gaan plaatsvinden. Wij vormen een onderdeel van
  het grote plan van God. En de kern is de Gemeente klaar te maken voor de komst van de Here Jezus op de wolken. Als wij in dat licht en met dat perspectief naar de stembussen gaan, dan raken wij niet
  verzeild in allerlei bijzaken van verkiezingsprogramma’s, hoe belangrijk het ook is dat de zwakken
  en zieken ontzien worden in een nog aanvaardbaar zorgstelsel. De Bijbel echter leert ons dat de
  tijden buitengewoon zwaar zullen worden. Maar wij hebben Gods beloften zoals 1 Kor 10:13 dat de
  Here ons door dit alles heen zal dragen. Dat is een belofte die zekerder is dan van elke regerings-
  partij die ons dat wil garanderen. Wij moeten leven uit Gods beloften dat Hij voor ons wil zorgen.
  Daar kunnen wij voor honderd procent op vertrouwen dat Hij dat zelf zal waarmaken. En verder ons ver-
  stand gebruiken als wij naar de stembussen gaan en doen wat in ons vermogen ligt om de Here te
  volgen. Wel verwacht ik dat de omstandigheden na 12 september 2012 niet erop beter zullen worden,
  als ik de profetieën begrijp. Maar hopelijk heb ik het bij het verkeerde eind.

 16. fokko zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 21:31

  Er wordt veel over de zondag gesproken als de rustdag, echter de Bijbel leert mij dat de zaterdag (sabbat) Gods rustdag is. Dat leer ik ook bij tora-yeshua.
  Ben Kok is de voorganger en is zeer bekwaam en ik ken hem persoonlijk. Laten we zeker bidden voor een geestelijk ontwaken eerst bij ons als gelovigen en draag het uit naar de politici waar we zeker voor in gebed moeten. Gods rijke zegen in uw arbeid en voorbede. Verschillen zullen er altijd blijven, daar zijn wij mensen voor.

 17. Corrie Siteur zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 21:55

  Ook ik ga, na een aantal jaren op de CU te hebben gestemd, weer stemmen op de SGP.
  Ik denk dat je als christen ook niet anders kan.
  Gods onfeilbaar Woord staat hoog in het vaandel van deze partij. (Hebr.4:12 en 13).
  Laten wij op onze knieën gaan voor de partij “trekkers” die in de frontlinie staan en hen omgeven met een muur van gebed.
  Bid ook een koepel van bescherming over hen uit en de wapenrusting!

 18. Moi (CDA-lid) zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 21:59

  @14 Ed,

  En deze boze geestelijke machten zijn in ons land de Vrijmetselarij en de daarmee samenhangende Bilderbergergroep. Mark Rutte en Alexander Pechtold zijn dit jaar ook naar de Bilderbergerconferentie in Virginia geweest. Deze groepen hebben een grote invloed binnen de politiek, economie en de samenleving en willen een neoliberale straf- en controlestaat waar egoïsme hoogtij viert en er geen plaats meer is voor de zwakkere groepen in de samenleving. Die worden in hun ideologie aan hun lot overgelaten. En het is vooral de VVD die zo dolgraag een neoliberale ssamenleving wil met het recht van de sterke!

  En laten we daarom ook bidden en strijden tegen deze geestelijke machten!

 19. Teus zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 22:20

  Dirk, bedankt voor dit bijbelse, heldere geluid.
  Veel politici en de media vallen over van der Staaij. Maar zoals zo vaak kwam er ook steun vanuit onverwachte hoek, zo liet de hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad een krachtig, bijbels geluid horen en bleek ook 35 procent van de Nederlanders het met haar, en met van der Staaij eens te zijn.
  Dat geeft nog hoop voor 12 september. Laten we bidden om een wonder.
  Gr. Teus

 20. Ed zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 22:45

  Moi, deze mensen beseffen zelf niet door welke machten zij beheerst worden. Ik heb me ook lange tijd beziggehouden met dat soort vraagstukken (illuminisme/vrijmetselarij), mocht er ook met wijlen J. I. van Baaren over spreken (een bekeerde ex-vrijmetselaar die later Stichting Moria oprichte). En hoewel er enkele goede academische boeken over zijn, zoals die van prof. Antony Sutton (die je kunt noemen als je serieus genomen wilt worden), heb ik wel ontdekt dat het niet onze taak is om op dat punt overal de vinger achter te krijgen. Als we wat de Bijbel zegt over de samenzwering van de boze tegen God en mensen, en dat in al zijn duidelijkheid aannemen, moet dat genoeg zijn. We moeten de Bijbel alleen diep tot ons laten doordringen (…). Ik las er laatst ook een stuk over in de Middernachtsroep, waar dit soort dingen toch wat werden weggemoffeld, wat dat betreft slaat men dan de plank mis, maar de vraag is of dat wel zo ‘erg’ is. Ik heb sympathie voor de nuchtere wijze waarop men daarmee omgaat. Hoe je het ook wendt of keert, achter deze vleselijke mensen zit een andere, hogere, boze macht, waardoor zij zelf ook verblind zijn. We kunnen ons wel gaan verdiepen in de occulte achtergrond van het Derde rijk en het komende Antichristelijke rijk, maar wat brengt ons dat? Het zijn simpelweg dezélfde duistere machten. En wat ze met de mensheid voor hebben, kunnen we zien aan de stapels lijken die we kennen van de concentratiekampen. Meer hoeven we niet te weten. Dat is de kern van de zaak.

 21. Coby Verbruggen zegt:
  Geplaatst op zaterdag 1 september 2012 om 23:07

  Wat ik bijzonder naar vind, is dat Kees van der Staaij bij Knevel en Van der Brink onheus behandeld werd door o.a. Catharine Keyl (alsof het haar programma was) en Knevel en Van der Brink het lieten gebeuren. Helaas ook in het programma Deze Week van de EO, zwakke reactie.

  Wie het heldere standpunt van Mariska Orban – de Haas, (Katholiek Nieuwsblad) wil horen, moet beslist de uitzending van stand.nl van 29 augustus beluisteren (stand.nl). Wat een moed heeft deze dame! Zij nam het op voor Kees van der Staaij en maakte duidelijk hoe moeilijk het in Nederland geworden is om abortus provocatus aan de orde te stellen. De media zijn zeer selectief.

 22. Karin zegt:
  Geplaatst op zondag 2 september 2012 om 11:48

  Ik denk dat het niks uitmaakt op welke manier en met welke woorden dhr v/d Staaij het punt rondom abortus duidelijk maakt, mensen willen het zelf voor het zeggen hebben. Veel mensen houden helaas geen rekening met de Here God, het feit dat de SGP tegen abortus is, is bij veel mensen al fout omdat men dat zelf wel kan bepalen denken ze, dat zelfde geldt voor het vrouwengedoe binnen de SGP. De mensen die daar moeite mee hebben zijn niet van die partij, dus waar hebben ze het over? Ik ben vrouw en stem al een aantal jaren SGP omdat ze naar mijn mening het dichtste bij het woord van God staan. Ik heb er totaal geen probleem mee dat er geen vrouw voor de SGP in de Tweede Kamer zit. Ik wil de Here dienen en dus ook in m’n stem gedrag. Maar ik ben niet verbaasd over het tumult van afgelopen week want er wordt door de wereld naar christenen gekeken en o wee als die christenen toch iets zeggen wat niet in het eigen straatje past, dan krijg je de massa over je heen. In dit land wordt het steeds erger, een weigerambtenaar mag niet weigeren om z’n geloof, abortus en euthanasie is orde van de dag, allemaal genormaliseerd. Ik schaam me diep voor dit land, en inderdaad, laten we met elkaar, broeders en zusters in de Here Jezus, bidden voor de komende verkiezingen. Bidden dat de regering van dit land achter Israël blijft staan.

 23. Johannes zegt:
  Geplaatst op zondag 2 september 2012 om 11:51

  Beste Dirk, en andere lezers,

  Het blijkt (zo rond me heen kijkend) dat de christenheid zo vanzelfsprekend er vanuit gaat dat een gang naar de stembus tot onze taak behoort. Vragen we ons niet (meer) af wat de effecten zijn van onze politieke (en daarmee wereldse) bemoeienissen? Bestudeer het effect maar eens van de acteis van dhr van der Staaij. Echt in alle oprechtheid, wel of niet stemmen is jarenlang een worsteling voor me geweest. Onder invloed van “gewoonte en traditie” en “een verworven recht” ben ik in het verleden altijd gaan stemmen.

  Hoe dan ook, mijn vraag is of stemmen en politieke bemoeienis strookt met wat God ons in Zijn Woord voorhoudt? Kunnen de christenen de Bijbelse normen en waarden (gedwongen) opleggen aan niet-christenen? Is de politiek daarin de weg of leven we het christenzijn voor in onze dagelijks doen? Bijvoorbeeld door alle zachtmoedigheid te betonen aan ALLE mensen! Dat is nogal een opdracht? En heb je dan, wanneer je je naaste alle liefde betoont, überhaupt nog enige tijd over om je bezig te houden met wereldse zaken? God zegt dat ons burgerrijk in de hemelen is (Fil. 3:20) en dat we slechts bijwoners en vreemdelingen (Ef. 2:19) zijn op de aarde! Durven we ons oprecht de vraag te stellen en in de Bijbel na te gaan wat de consequenties zijn van deze uitspraken in de Bijbel? Om maar wat te noemen; in de tegenwoordige wereld is een vreemdeling ook uitgesloten van politieke rechten!

  Dit zijn zomaar een aantal dingen in het Woord die ik tegen kom, zo vertelt ons de schrift ons nog veel meer m.b.t. dit onderwerp, het begint al in Genesis waar de mens zijn heerschappij over de wereld verspeelde aan een ander!!!
  Ik wil het verhaal niet te lang maken, en mijn doel is om uw geest te prikkelen en hoop dat u (en ook ik de mijne) uw antwoorden en acties steeds weer zult toetsen aan Gods Woord.

  In Hem verbonden.

 24. Ad zegt:
  Geplaatst op zondag 2 september 2012 om 12:33

  Broeder Dirk!

  Ik ben het van harte met je commentaar eens!!!!!

 25. Derk zegt:
  Geplaatst op zondag 2 september 2012 om 12:55

  Verwonder u niet over de behandeling van Van der Staaij bij Knevel en Van de Brink. Gebeurt vaker bij anderen. Deze programma’s zijn er kennelijk niet voor om de zaak eerlijk voor het voetlicht te brengen. En een reactie van een CDA’er hierboven komt ook waarheid tekort. Hij heeft het over bezuinigen, maar bedoelt minder meer uitgeven op kosten van u, brave belastingbetaler. Allemaal praatjes voor de buhne. Er is er echter maar EEN die deze bende kan oplossen en daar zien we, als het goed is, naar uit.

 26. Dick zegt:
  Geplaatst op zondag 2 september 2012 om 13:09

  Ik heb wel enigszins met kromme tenen de uitspraak van dhr van der Staaij aangehoord. Laten we met elkaar niet vergeten dat verkrachtingen voortkomen uit de gevallen wereld. We moeten onze stem laten horen en vertellen wie God eigenlijk is voor ons mensen. Laten we aan elkaar zien en horen dat het gaat om de gerechtigheid van God voor ons. Dat is de enige oplossing. Laten we vertrouwen op Hem die zegt: Ik zal je beschermen met mijn vleugelen en onder mijn vlerken zult gij betrouwen.

 27. benne solinger zegt:
  Geplaatst op zondag 2 september 2012 om 14:21

  Toen ik vroeger als voorzitter van de VBOK op Walcheren voorlichting gaf op diverse scholen, heb ik hetzelfde Amerikaanse onderzoek ook wel gebruikt. Door heel veel tegenstand en het besef wat je met deze woorden doet met meisjes of vrouwen die verkracht zijn en wel zwanger worden, ben ik in de loop van de tijd veel rustiger geworden in mijn opmerkingen. Toch heeft Van der Staaij naar mijn mening gelijk, zeker als je het beziet in het kader zoals de aangehaalde chirurg Buijninkx dat in ´de Volkskrant´ heeft verwoord. Met Van der Staaij ben ik het er reuze mee eens dat verkrachting in welke vorm dan ook levens verwoest en een grote MISDAAD is, die keihard moet worden aangepakt. Net als drank, kan seksualiteit veel meer kapot maken dan je lief is. Ga er dus op een goede manier mee om, daaraan zou veel meer aandacht besteed moeten worden in Nederland. Echte liefde, liefhebben en seksualiteit is iets fantastisch dat de Here God heeft geschapen. Mensen dat onthouden of het juist opdringen is volstrekt verkeerd, laat daaraan ook in gezinnen en op scholen aandacht zijn.

 28. Antoonkoornstra zegt:
  Geplaatst op zondag 2 september 2012 om 15:48

  Beste Dirk en allen die hebben gereageerd, bedankt hiervoor. Het viel mij op dat geen enkele schrijver(ster), heeft geschreven over de Geestelijke nood waarin zeer velen in terecht zijn gekomen. Jaren geleden lag mijn vrouw in het ziekenhuis naast een vrouw die 20 jaar daarvoor een abortus had gepleegd, die dag draagt ze sindsdien als een dagelijkse last met zich mee! Als die dag aanbreekt zei ze, dan denk ik, ons kind had nu zo oud geweest, had nu naar de lagere, middelbare, of hogere school gegaan, enz.! Wat een last en tragedie draagt deze vrouw, en met haar miljoenen vrouwen met zich mee. Wat zou het mooi zijn wanneer wij zo liefdevol met elkaar over dit abortus onderwerp kunnen spreken, dat iedereen die binnen de Kerk of gemeente, in het verleden een abortus heeft gepleegd, hier over kunnen spreken, pastoraal en liefdevol zou begeleid kunnen worden!

 29. Aline Streefkerk zegt:
  Geplaatst op maandag 3 september 2012 om 9:26

  Beste Dirk,

  AMEN!

 30. Roelie zegt:
  Geplaatst op maandag 3 september 2012 om 12:49

  Beste Dirk,

  Als het mag zou ik graag Johannes (reactie 23) willen aanmoedigen om de geschiedenis van Engels parlementariër William Wilberforce te lezen. Als politicus kwam hij in opstand tegen de slavernij en kreeg daardoor veel tegenstand. Gelukkig liet hij zich door die tegenstand niet stoppen. Hij was de stem voor diegenen die geen stem (mochten) hebben.
  Zo komt nu o.a. de SGP op voor diegenen die geen stem hebben, het ongeboren leven! Gelukkig dat er zulke christenen in de politiek zitten.
  Tegen Kees v.d. Staaij zou ik willen zeggen wat ik afgelopen week in 1 Joh. 3:13 las: “Verwondert u niet, broeder(s), wanneer de wereld u haat”. Maar ook wat de Here Jezus zei aan het kruis: “Vader vergeef het hun, want zij weten (ten diepste) niet wat zij doen.

 31. Robbert zegt:
  Geplaatst op maandag 3 september 2012 om 19:19

  Beste Dirk

  Ik ben van mening dat we biddend rondom Cees van der Staaij moeten staan en zeker ook op de SGP moeten stemmen. Hoeveel mensen zijn er nog die hoewel behorende tot hun achterban toch altijd weer voor het CDA kiezen om zo er voor te zorgen dat deze partij toch nog redelijk groot blijft. Ze redeneren aldus: Die kleine partijtjes (bedoeld worden SGP en CU) hebben toch weinig in de melk te brokkelen. Aan diegenen zou ik willen zeggen: Geef toch alstublieft uw stem aan een RONDUIT christelijke partij in plaats van een semi-christelijke politieke partij als het Christen Democratisch Appél- (of moeten we misschien al spreken van een bijna islamitische partij) in het zadel te blijven houden.

 32. Paul van der Sluis zegt:
  Geplaatst op maandag 3 september 2012 om 20:55

  Beste Dirk,

  Voel je vrij om mijn bericht niet te plaatsen omdat het “off topic” is. Ik ben lid van de CU en ben voornemens om CU te gaan stemmen maar Wolter schrijft dat de SGP “minder water bij de christelijke wijn” doet. Kan iemand mij uitleggen waar dat uit blijkt? Ik ben er niet op uit om een politieke discussie uit te lokken maar ik wil me graag laten onderwijzen en laten corrigeren.

 33. Hub.Eussen zegt:
  Geplaatst op maandag 3 september 2012 om 21:03

  Robbert,
  Wij MOETEN verplicht gaan stemmen op 12 September, maar het is een eigen keuze van ieder op welke Partij hij gaan stemmen.
  Jij doet een oproep aan alle potentiële CDA-kiezers om op een ronduit Christelijke partij te gaan stemmen (SGP of CU) en niet op het SEMI-Christelijk en bijna islamitisch, CDA.
  Robbert, mijn mening en oproep is: Wij moeten potentiële kiezers niet weghalen bij onze geestverwante Christelijke partijen, maar ik zie het als een Christelijke missionairende opdracht, om andersdenkenden of kiezers van andere partijen, te overtuigen en over te halen, om op een Christelijke partij gaan stemmen. Wij leden van ALLE Christelijke partijen in de politiek moeten ons Christen-zijn laten zien en horen, niet door mekaar TEGEN te WERKEN maar SAMEN te WERKEN.
  Zoals ik in reactie No. 4 schreef: Ondanks alle Christelijke teleurstellingen in het CDA voel ik het toch als een missionaire opdracht om mijn CDA-stem te blijven laten horen in de maatschappij. Hub.

 34. Ed zegt:
  Geplaatst op maandag 3 september 2012 om 22:33

  Geachte hr. Hub.Eussen, ik wilde graag even vragen waarom u denkt dat wij verplicht moeten stemmen? Ik stem niet, zal dat ook nooit doen …

 35. Gerard Wolthek zegt:
  Geplaatst op maandag 3 september 2012 om 23:04

  Sommige mensen denken dat ze zomaar voor God Kunnen spelen. Kees van der Staaij heeft het bij het rechte eind. een ongeboren leven is zeer zeker ook een leven dat vooral bescherming nodig heeft!!! Hebben onze volksvertegenwoordigers ons Kabinet niet de zorg en plicht om de zwakkere in deze harde maatschapij te beschermen???? Waar is het fatsoen van deze leiders??? Laten we voor ze bidden dat hen de ogen worden geopend en dan zeggen: Waarlijk is de verheven GOD van Israel die hemel en aarde met alles daarop gemaakt heeft. Laten wij daarom het leven eren en respecteren en verdedigen tegen een wet die alleen ten doel heeft de vernietiging van een teer en weerloos leventje!!!!

 36. dag zegt:
  Geplaatst op dinsdag 4 september 2012 om 2:50

  Er is een groot verschil tussen christelijke politiek en christelijke oorlogvoering.
  Van dat laatste wil niemand iets weten, maar het is toch echt een strijd “om in te gaan door de enge poort” – om de Wet des HEEREN te vervullen tot in eeuwige kracht en Heerlijkheid.
  De politiek wordt in deze wet bepaald door de Heer Zelf, in Zijn hoge rang koning der koningen en here der heren.
  Helaas is de wereld totaal wetteloos. En het is dan ook moeilijk voorstelbaar hoe mensen er veel invloed in kunnen uitoefenen, anders dan in de volmaakt vervulde wet.

 37. Hub.Eussen zegt:
  Geplaatst op dinsdag 4 september 2012 om 16:23

  Beste Ed,
  Graag wil ik Uw terechte vraag beantwoorden, want mijn stellige uitspraak: WIJ MOETEN VERPLICHT gaan stemmen, vraagt zeker om nadere uitleg. Ik mag mijn mening niet in de WIJ-vorm gebruiken. Daarom wil ik deze zin dan ook terug nemen en vervangen door: Ik voel het als een morele en maatschappelijk plicht om te gaan stemmen en als Christen-zijnde stem ik op een Christelijke partij.
  Mijn vraag nu aan U: Waarom stemt U niet, en zal het ook nooit doen….. ? Hub.

 38. Ed zegt:
  Geplaatst op dinsdag 4 september 2012 om 18:24

  Dag Hub, volgens mij is dit al meer dan 3 berichten dus Dirk moet maar kijken of hij hem nog plaatst. Ik geloof op grond van de Bijbel dat christenen geen rol hebben in de politiek. Zij zullen daar nooit en te nimmer volgens de Bergrede kunnen leven. Christenen horen ook nu nog niet te regeren. Wat dat betreft is de theocratische visie van de SGP er een die pas in de Duizendjarig Rijk volvoerd moet worden. Als Jezus nu nog niet heerst over de wereld(se mens), hoe durven christenen dan voor hun Here uit te lopen? Hebt u ooit schapen gezien die voor hun herder streden? 😉 Dat kunnen ze helemaal niet. Wij hebben een andere taak. Zie ook https:\/\/www.watchman-nee.nl/vaderland.htm

 39. San Tjoa zegt:
  Geplaatst op dinsdag 4 september 2012 om 20:53

  Beste Dirk,

  Graag zou ik willen reageren op wat Ed zegt in reactie 38: Als je je stem niet voor jezelf wil gebrui-
  ken, gebruik hem dan voor anderen die zwak, ziek en hulp nodig hebben. Stem dan op een christelijke
  partij: CU of SGP. Want anders help je de meerderheid aan een extra stem, omdat jouw tegenstem ontbreekt.

  Groeten van San

 40. Hub.Eussen zegt:
  Geplaatst op woensdag 5 september 2012 om 10:33

  Dirk, mag ik nog een keer op de reactie van Ed No 38 reageren?
  Ed, de site van Watchman heb ik gelezen en de theologische interpretaties van hem over bijbelcitaten inzake landbestuur en politiek, kunnen mij niet overtuigen dat wij Christenen niet aan politiek mogen meedoen en dus niet stemmen gaan. Integendeel, in Mattheus 28 vers 19 lees ik de missionairende oproep en opdracht van Jezus aan AL zijn volgelingen: Gaat heen en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen, en Vers 20: Leert hun te onderhouden alles wat ik U bevolen heb. En deze missionairende opdracht van Jezus kan zeker ook via de Christelijke politiek, door het te laten zien en horen, maar vooral het zelf VOOR te LEVEN in de maatschappij. Hub.

 41. O.Nauta zegt:
  Geplaatst op woensdag 5 september 2012 om 10:44

  Beste Dirk, Wat er bij dit artikel voor mij duidelijk uit naar voren komt, is dat
  ikzelf een geur ten leven van Christus moet verspreiden. Kleur moet bekennen waar ik voor sta en ga.
  Dus niet aan beide zijden mank moet gaan, door de meerderheid in het kwade te volgen.
  Och, mochten we als levende getuigen, het Evangelie maar meer handen en voeten geven; in vuur en vlam
  komen voor onze Heer en Meester. Zodat Zijn beeld gezien wordt in een al meer en meer duister wordende wereld, waar Nederland ook deel van uitmaakt. We hebben beslist géén uitzonderings-positie!
  Allen die Godvruchtig willen leven ZULLEN vervolgd worden. Als wij gelovigen álles brengen
  wat Hem toekomt, zal er ook in ons land zeker niet een goedkoop prijskaartje aanhangen betreffende ons geloofsleven.
  Het is een strijd tussen HET LICHT en de duisternis (door ons heen uitgevoerd) waarvan we de einduitslag reeds weten: ,,Dat HET LICHT overwint”. Wij zijn met Jezus meer dan overwinnaar, glorie voor Zijn Naam.

 42. M vd Berg zegt:
  Geplaatst op woensdag 5 september 2012 om 12:52

  Beste Dirk,

  Grote dank voor je bijbelonderwijs elke week weer. Het voedt mij en stimuleert mij om dicht bij God te leven, bijbelstudie te doen en om vooral veel te bidden. Verder moedigt het mij aan om getuige te zijn van onze Here Jezus Christus, hoe moeilijk ik dit ook vind in een tijd dat ieder recht heeft op z’n eigen mening (en niet zit te wachten op de Waarheid). Grote dank ook voor je steun aan Israel.

  Het is de eerste keer dat ik reageer en dat is omdat ik toch ook heel graag een goed woord wil doen voor de ChristenUnie. Ik stem al jaren op de CU en ook dit keer vind ik het partijprogramma zeer bijbels. Mijns inziens vertolken ze met het programma de vele opdrachten die Here Jezus ons gegeven heeft. Ze komen zeer sterk op voor verdrukte christenen hier en wereldwijd (bijv. Joel Voordewind), nemen het op voor en helpen mensen in moeilijke omstandigheden (slachtoffers van mensenhandel, prostituees, verslaafden, vluchtelingen). Willen eerlijke handel en zorgvuldig omgaan met de aarde stimuleren. Steunen Israel. Verder staan ze voor genieten van genoeg, zorgvuldig omgaan met geld.
  Dit is echt een partij die werkt vanuit de bijbel. En ondanks dat ook bij deze partij dingen fout gaan, uitspraken soms niet handig zijn, kan ik met overtuiging op deze partij stemmen.

  Niets ten nadele van de SGP overigens, deze staat voor mij op een goede tweede plaats. Een partij die, als een van de weinige partijen, staat voor wat ze vindt en hier niet van afwijkt, een partij die OOK heel dicht bij de bijbel blijft.

  Ik hoop en bid echt dat veel mensen op CU of SGP zullen stemmen, dat christenen hun stem zullen laten horen! Laten we met elkaar bidden voor deze partijen, voor hun mensen die steeds meer onder vuur liggen in onze “tolerante samenleving”. Dat ze zich in alles zullen laten leiden door Gods Geest en dat ze dicht bij Zijn woord zullen blijven. Bidden om wijsheid voor alles wat ze zeggen/doen, dat ze levende getuigen zijn van onze grote God en Koning!

 43. Ed zegt:
  Geplaatst op woensdag 5 september 2012 om 16:11

  Misschien afsluitend (van mijn kant) nog een reactie op San en Hub. Een stem is natuurlijk wel een volmacht, waarmee je de partij/persoon op wie je stemt jouw stem volledig in handen geeft. Je ‘tekent’ dan voor álles wat die partij doet, óók als je het niet met alles eens bent. Hub, wat de teksten uit Matt. 28 betreft, geloof ik dat dit toch iets te kort door de bocht is. Vers 20 volgt op vers 19. Dat ‘leren onderhouden al wat Ik u geboden heb’, volgt op vers 19, waarin staat dat die mensen dus éérst discipelen of leerlingen geworden zijn. En wat had Jezus hen geboden? Bijvoorbeeld de bergrede. Je kunt die verzen dus niet zo lezen alsof ze zeggen dat je onbekeerde volken mag leren onderhouden wat Jezus ons bevolen heeft. Dat kan ook niet, anders zou je de Wet van Christus willen laten uitvoeren door vleselijke mensen. En we weten natuurlijk dat dat niet Gods bedoeling is. Dat ‘leren onderhouden’ volgt op ‘tot discipelen maken’ in v. 19. Dat is de volgorde. En ‘discipelen’ maken is geen politiek werk, maar een geestelijk werk, en een taak van de Gemeente. Je maakt hier m.i. zonder enige grond heel gemakkelijk de omslag in je denken dat je zomaar zelf bedenken mag welk middel je gebruikt. Die vrijheid biedt het Woord ons niet.

 44. Hub.Eussen zegt:
  Geplaatst op vrijdag 7 september 2012 om 11:56

  Ed,
  Er is maar ÉÉN die mijn denken kan beoordelen en dat is de HERE zelf. En Uw uitspraak: Discipelen maken (?) is de taak van de Gemeente en niet van de politiek. Daar blijf ik tegenover stellen: Iedere gelovige heeft een missionairende taak, met zijn gegeven talenten en gaven God ook in de politiek te dienen, want daar worden de ethische en moralistische wetten bepaald. Mijn eigen praktijk voorbeeld: Ben 60 jaar in de R.K. Kerk gemeenschap geweest, en 12 jaar geleden, na een “toevallige” ontmoeting (gestuurd door Gods-zegen) en de mediakerk “Hour of Power” ben ik pas een belijdende Christen-gelovige en volgeling geworden en door toeval, (wat ik eerder al eens beschreven heb) in het CDA gekomen en in mijn DENKEN en gevoel was dit een opdracht van boven. Hub.

 45. Ed zegt:
  Geplaatst op vrijdag 7 september 2012 om 13:36

  Dag Hub, begrijp me niet verkeerd, en voelt u zich vooral niet aangevallen. Ik leg alleen uit waarom ik voor mijzelf tot de conclusie kom dat een christen niet zou moeten stemmen. Ieder is wat dat betreft volledig vrij in zijn of haar geweten, en ik zal daar niemand op aanspreken of proberen te bewegen niet te gaan stemmen. Maar u vroeg mij waarom ik niet ging stemmen, en daar heb ik antwoord op proberen te geven, ik leg daar dan simpelweg getuigenis van af. Niemand hoeft mijn mening aan te nemen. Ik beoordeel uw denken niet, ik geef eenvoudigweg mijn getuigenis in antwoord op uw vraag. Veel wijsheid gewenst boeder bij het stemmen.

  Ik ben het overigens met u eens dat in de politiek moralistische wetten worden bepaald. Maar veranderen door wetten ook de harten van de mensen? Daardoor worden ze niet gelovig, want dat is een kwestie van openbaring. De invloed van christenen bij morele wetgeving is ook zeer gering of zelfs afwezig. Abortus is gewoon legaal, en mensen van hetzelfde geslacht mogen gewoon trouwen. Mag ik daar tegenover stellen dat ik ook getuigenissen ken van broeders die door hun gebed politieke omwentelingen hebben bewerkt/voorkomen? Een enkel gebed van een rechtvaardige bewerkt soms meer dan het stemmen door honderden gelijkgezinden.

 46. sandifort zegt:
  Geplaatst op vrijdag 7 september 2012 om 16:10

  Shalom Dirk en brs en zrs.
  Veel oproepen en vragen voor gebed voor br. Kees v.d. Staaij.
  Natuurlijk Dirk is dat goed.
  Maar ik zelf zit nog steeds met de gegeven profetie door DE RUACH van DE EEUWIGE.
  Dat HIJ zal omver werpen Regering, geestelijke leiders en koningshuis, zo de gelovigen zich niet bekeren en zich verootmoedigen en voor ZIJN TROON en t.o.v Israel en elkaar.
  Daar kom ik niet onderuit. Tenslotte nog dit: wat doen wij met b.v. 2 Kor. 6:14-18?
  Volgens mij heeft Ed het begrepen.
  Allen veel wijsheid en Zegen van YESHUA HA MASSJIACH. Blijf HEM TROUW en VERWACHT HEM iedere dag, totdat HIJ komt en dan begint het echte KONINKRIJK op de wereld via Israel en JERUZALEM.

  Am ISRAEL CHAI.

  Shalom.

  Lou.

 47. Karin Tang zegt:
  Geplaatst op vrijdag 7 september 2012 om 19:09

  Als men mij vraagt naar abortus/verkrachting, stel ik meestal een vraag terug: Waarom zou een ongeboren kind de doodstraf krijgen terwijl een dader vaak vrijuit gaat of amper wordt gestraft? Daar weet men dan meestal geen antwoord op en soms geven ze me gelijk. Nu is dat laatste niet belangrijk, maar het doet mensen wel beseffen dat het niet zomaar ‘logisch’ is om na een verkrachting te aborteren…
  Karin.

 48. A.Boom zegt:
  Geplaatst op vrijdag 5 oktober 2012 om 21:42

  De SGP ligt uiteraard onder vuur omdat vooral C.v.d.Staay duidelijk is over zijn standpunt.
  Het is niet vreemd dat dit zo is.Dat hoort zo te zijn. Ik ben er persoonlijk wel blij mee dat ook v.Genderen zich in veel van de SGP standpunten kan vinden. De moordpartij op ongeboren kinderen zoals wij die nu mee moeten maken schreit ten hemel en als ik me niet vergis zal Gods wraak ook daarover niet uitblijven. Dat we bidden voor ons land en regering is goed en ook zeer nodig. Maar ik vrees toch dat wij zwaar bezocht zullen worden in de komende tijd en dat niet alleen over abortus maar ook over de vreselijke Godloochening onder ons. Laten we vooral ons heil en bewaring bij de Heere zoeken en ook naar Zijn beloften vinden.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden