Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Koop Israëlische producten! (27 reacties)

Geplaatst op donderdag 1 augustus 2013, 19:26 door Dirk A A

In ruim een week tijd steunden al meer dan 2000 mensen de oproep om NEE te zeggen tegen de boycot van Israëlische diensten en producten uit de betwiste gebieden. En dat in vakantietijd. Uit de teksten die u erbij zette, blijkt een grote verbondenheid met Israel en het Joodse volk, bij velen gegrond in de Bijbel en voortkomend vanuit het geloof in de Here Jezus. Velen gaven de tip: ‘Koop Israëlische producten’. Heel goed! U kunt nog steeds uw stem toevoegen. Klikt u dan op ‘Wij zeggen NEE tegen de boycot tegen Israel’.

De actie loopt nog enkele weken door in verband met de vakantietijd. Vraagt u ook andere mensen om hun steun te betuigen: uw vrienden op Facebook misschien, de kring van uw kerkelijke gemeente, familieleden, vrienden…

Reken maar dat de Palestijnen zich gesteund weten door de dreigende boycot. Maar vergeet niet dat ook zij de dupe zullen worden van een boycot. Veel Palestijnen werken immers bij Israëlische bedrijven op de Westelijke Jordaanoever. Als hun producten geboycot worden, raken zij hun werk kwijt en dus ook hun inkomsten.

De beschuldiging in het dagblad Trouw dat de supermarkten Aldi, Hoogvliet en Jumbo producten uit de betwiste gebieden zouden boycotten, blijkt niet te kloppen. Niet zo fraai van Trouw! Wel is het zo dat ze geen producten uit die gebieden verkopen.

Waarom wel Israel boycotten, maar niet de producten uit Saoedi-Arabië, zoals hun olie? In dat land hebben christenen geen millimeter ruimte en mag geen kerk worden gebouwd.
Waarom wel zaken doen met Turkije, terwijl zij een deel van Cyprus bezet houden?
Waarom wel het verzet in Syrië steunen, terwijl zij de christenen uitmoorden?
Waarom wel Engelse producten kopen, terwijl zij aanspraak blijven maken op de Falkland eilanden bij Argentinië.
Waarom… waarom… waarom…
Onze verontwaardiging is vaak zo selectief…

Ondertussen zijn de vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen gestart. In Washington, onder leiding van John Kerry.
Het is werkelijk bizar dat Israel 104 Palestijnse gevangenen vrijlaat, velen met bloed aan hun handen. Terrorisme werkt! De Palestijnen feesten, Israel treurt. Premier Benjamin Netanyahu stelt dat het in het belang van het land is dat dit gebeurt. Maar waarom staat er niets tegenover? Denk aan iemand als de Amerikaanse Jood Jonathan Pollard (59), die in 1987 door Amerika werd veroordeeld tot levenslang, op beschuldiging van spionage voor Israel.

In hoeverre wordt Israel onder druk gezet, met name door Amerika, om eenzijdige stappen te zetten? Vermoedelijk is die druk zeer groot. Denk eens aan de eerdere teruggave van Gaza aan de Palestijnen. Bracht dat de vrede dichterbij? We weten inmiddels wel beter.
En nu is de eerste bespreking geweest over de Westelijke Jordaanoever. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken verwacht over 9 maanden resultaat.

Een belangrijke Palestijnse eis is dat alle Israëliërs worden verwijderd van de Westelijke Jordaanoever. Een zogenaamd Jodenvrij gebied. Dit maakt de echte bedoelingen van de Palestijnse leiders duidelijk. Afgelopen maandag werd deze eis nog eens bevestigd door de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, die nadrukkelijk stelde dat er in een zelfstandige Palestijnse staat geen ruimte is voor ook maar één enkele Israëliër, hetzij burger, hetzij militair. Israel bestempelde de uitspraken van Abbas terecht als antisemitisch.

De Palestijnse minister Mahmoud Al-Habbash van Religieuze Zaken stelde vorige week dat het politieke vredesproces slechts een list is, en deel vormt van een groter plan om hun vijand te verslaan. Hij zei dit in een preek, die hij hield in aanwezigheid van zijn leider Mahmoud Abbas en die werd uitgezonden via de Palestijnse tv.
Zet hier eens tegenover hoe Israel zich opstelt tegenover Arabieren en Palestijnen. Als zij zich aan de wetten houden, is er alle ruimte voor hen. En als ze gewond zijn geraakt in de strijd, zet Israel zich in om hun medische zorg te geven.
De Bijbel zegt dat Israel een zegen is voor de wereld. Zo is Israel ook tot een zegen voor de Arabieren, voor de Palestijnen. Als ze hun wapens maar eens neer zouden leggen… Als ze Israel maar konden accepteren…

Het is ook niet zo dat het onbetwistbaar vaststaat dat de Westelijke Jordaanoever toekomt aan de Palestijnen. Integendeel. Ook voor 1948 woonden er Joden. De Jordaniërs hebben het gebied bezet, tot aan 1967 aan toe. Alles wat Joods was, werd verwijderd. Zelfs de VN spreken niet over bezet gebied, zoals bijna iedereen nu doet. Het is betwist gebied, dat volgens de Bijbel toekomt aan Israel. God zegt dat het gebied van Hem is, dat Hij het aan Israel heeft gegeven en zal geven. Of dat nu al gebeurt, of later, het zal gebeuren. Israel zal groter worden, of de wereld dat nu wil of niet. Daar staat de Here zelf garant voor! Hij zal voor Zijn volk strijden (Zacharia 14).

Wat Israel ook doet, het is nooit goed. Nog maar weinig landen staan te boek als vriend van Israel. Het is ook niet verwonderlijk. God heeft juist dit volk uitgekozen als Zijn volk. Dat roept de haat van de wereld op, jaloezie.
Onzichtbaar, maar nog belangrijker om de situatie te begrijpen, is de geestelijke strijd die om het volk en het land en ook om Jeruzalem woedt. De satan, Gods tegenstander, weet welke plannen de Here heeft met dit land, dit volk en deze stad. Hij wil dat voorkomen door alles uit te roeien. Maar dit zal hem nooit lukken. De Here waakt over Zijn volk.

De toekomst van het Joodse volk, van Israel en van Jeruzalem is adembenemend. Hoe meer ik erover lees in de Bijbel, hoe duidelijker me dat wordt. Maar voor het over is, wachten er nog zware tijden. Laten wij er dan zijn voor volk, land en stad. We roepen het uit met Joël 2:17: ‘Here, spaar Uw volk, ontzie Uw volk’.

Laten het de christenen zijn die pal achter Israel gaan staan! Als heel de wereld hen in de steek laat, dat ze het zien en horen dat wij dat niet doen. Laten we het volk zegenen. Wie Israel boycot, loopt Gods zegen mis.
We hebben zoveel aan dit volk te danken. Via hen is het Evangelie tot ons gekomen. Uit dat volk is de Here Jezus geboren. ‘De zaligheid is uit de Joden’ (Johannes 4:22).

Ter afsluiting de woorden uit Amos 9:14 en 15. Wat een toekomstperspectief!
14 Ik zal een omkeer brengen in de gevangenschap van Mijn volk Israël.
Zij zullen de verwoeste steden herbouwen en bewonen,
zij zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken,
zij zullen tuinen aanleggen en de vrucht ervan eten.
15 Ik zal hen in hun land planten,
en zij zullen nooit meer weggerukt worden uit hun land,
dat Ik aan hen gegeven heb, zegt de HERE, uw God.

Dirk van Genderen

27 Reacties

 1. rene postma zegt:
  Geplaatst op donderdag 1 augustus 2013 om 22:30

  Beste Dirk.

  De steunbetuigingen voor Israel, stuur je ze door of wellicht wil je het zichtbaar maken.

  Vr gr Rene

 2. Andréas zegt:
  Geplaatst op vrijdag 2 augustus 2013 om 12:27

  Ik steun deze actie en ben voor Israël steun het op alle gebied
  NEE te zeggen tegen de boycot van Israëlische diensten en producten
  Jeremia 31: 35-37

 3. Karel Frans zegt:
  Geplaatst op vrijdag 2 augustus 2013 om 20:05

  Israël is Gods oogappel, wie aan Israël komt, komt aan God JHWH.

  Nederland wordt toch (geestelijk) wakker!

  Heer vergeef deze regeringsleiders, want zij weten niet wat ze doen!

 4. Willy zegt:
  Geplaatst op vrijdag 2 augustus 2013 om 20:38

  Ik steun van ganser harte deze aktie. Ik ben tegen de boycot! Schande!

 5. Els zegt:
  Geplaatst op vrijdag 2 augustus 2013 om 20:45

  Heb laatst overheerlijke Israëlische aardappels gekocht. Mmmm.
  Werd daar erg blij van. Net als van de bloemen uit Israël die ik eerder regelmatig op de markt kon kopen.
  Maar hoezeer ik Israël ook liefheb, in Gods Woord vind ik geen aanwijzing me in politiek te mengen.
  Wel lees ik dat Israël in grote benauwdheid zal komen, van waaruit ze de Heer aan zal roepen.
  God handelt soeverein. Zijn koninkrijk is niet van hier.

 6. Marko zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 0:43

  Hoe dom kun je zijn als EU, als meelopers in onze regering;
  Ik schaam mij diep voor dit stupide, kortzichtige beleid;
  Koop meer producten uit Israel bij IPC, zorg voor meer verkooppunten;
  Wie begint een supermarkt met Israelische producten??
  bestel online.
  dan zul je eens zien, Wie Israel zegent, wordt gezegend;

 7. Moi (CDA-lid) zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 10:19

  Ik vind dat het huidige VVD/PvdA-kabinet Rutte II veel meer een anti-houding heeft jegens Israël dan het vorige VVD/CDA-kabinet dat door de PVV gedoogd werd. Op zo’n anti-houding jegens Israël rust zeker geen zegen op, alleen maar een vloek.

 8. Ad zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 16:53

  In De Telegraaf van 24 juli stond een column van Rob Hoogland. Waarin het onzinnige van deze boycot overduidelijk werd weergegeven. Tevens schijven Bob Smalhout en Leon de Winter ook regelmatig een column in deze krant. Waarin ook meermaals het belachelijke EU (buitenland)beleid op de korrel wordt genomen. Maak overigens geen reclame voor De Telegraaf. Maar toch prettig te weten, dat op zo’n manier een heel groot publiek bereikt wordt. Als we het alleen van de NOS moesten horen, dan zou het niet best zijn.
  Laat iedereen zelf beslissen wanneer hij van een bepaald land geen producten wil kopen. Waarom wel iets uit Turkije, Cuba, Venezuela of Saudie Arabie bijvoorbeeld. Daar is het ook altijd met de mensenrechten niet zo best gesteld. Maar daar hoor je nauwelijks iets over.
  Zo veel mogelijk de winkels, waarvan bekend dat ze Israel producten weren, boycotten. Geef het door aan zo veel mogelijk mensen enz. Dan keren ze vanzelf op hun schreden terug. Zoals Aldi al gedaan heeft. En natuurlijk partijen steunen met een duidelijk kritisch EU beleid.

 9. Klaas Woortman zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 17:39

  Moi zegt: Ik vind dat het huidige VVD/PvdA-kabinet Rutte II veel meer een anti-houding heeft jegens Israël dan het vorige VVD/CDA-kabinet dat door de PVV gedoogd werd.

  Beste Moi, helaas laat ook het CDA wat betreft Israel zich niet van de beste kant zien. Er zijn twee partijen en dat zijn het GPV en inderdaad de PVV die duidelijk laten zien in hun beleid achter Israel te staan.
  En natuurlijk gaan we in tegen deze zoveelste poging Israels economie te boycotten. Maar ik ben dankbaar te weten dat er IEMAND is die niet van Zijn weg zal afwijken om wat betreft Israel tot Zijn doel te komen. En wij mogen daarin Israel tot steun zijn door hun producten te kopen.

 10. San zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 17:50

  Beste Dirk,

  Je hebt gelijk dat qua volk er niet zo een is als het Joodse volk.Ze kunnen uitmunten op tal van disciplines.
  De natiën kunnen daar niet aan tippen.En de haat tegenover het Joodse volk neemt met de dag toe.
  Wij kunnen alleen maar een topje van de ijsberg zien.Wat verborgen is,kunnen wij niet bevatten maar de hele
  duistere macht van de duivel is tegen het Joodse volk gericht omdat het Gods volk is.
  De Here laat alle haat toe tegenover Zijn volk.Maar Hij wacht met de straf totdat de maat van de
  gepleegde ongerechtigheid vol is.Dan zal Hij ingrijpen en weer voor Zijn volk strijden zoals in de dagen vanouds.
  En Hij zal komen in glorie en een volkomen overwinning behalen op Zijn vijanden.Alles is in Gods hand en Hij heeft
  alles onder controle.De natiën zijn bezig met een vergeefse strijd.Dus ook de EU met het boycotten van producten
  uit Israel.En waarschijnlijk zullen er meer maatregelen komen vanuit de volkeren tegen Israel.Maar met hen is alleen
  een vleselijke arm,terwijl Israel de enige ware God aan hun kant heeft staan.

  Shalom! San

 11. Joop en Iris Pronker zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 18:32

  Beste Dirk,
  Zoals je weet staan we van harte achter Israël en de petitie. Is er een link die op Facebook geplaatst kan worden zodat ook mensen die je nieuwsbrieven niet lezen, de mogelijkheid krijgen om hun digitale handtekening te plaatsen? Er zijn gelukkig ook niet-Christenen die een warm hart voor Israël hebben en, indachtig Jezus’ opdracht om vissers van mensen te worden, wie weet hoeveel bijvangst we op die manier kunnen behalen voor Gods Koninkrijk 🙂

 12. A.Kwakernaak zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 18:59

  broeder Dirk Ik sta volledig achter Het Volk van God. Wie het NIET doet—-graaft zichzelf ten ondergang, en heeft nog nooit GODS WOORD goed gelezen.
  Het is ZIJN uitverkoren volk, tot in Eeuwigheid. Halleluja , Prijs Hem , Die alles in ZIJN Hand houdt.
  Wat de mens ook wikt —–GOD beschikt.
  Ik kreeg onlangs een Israélisch vlagje , voor op mijn bureautje, van een jonge Broeder. Ik ben er blij mee. Zelf niet –de jongste. geeft niet,voor HEM zijn we allen gelijk. jong of oud. Als we HEM maar toe behoren. Ik zie naar Zijn komst uit !!!
  mw A.Kw.

 13. René zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 19:06

  Beste Dirk,

  De berichtgeving in Trouw was in eerste instantie juist. Het zijn de betreffende supermarkten die hun berichtgeving over de boycot hebben ingetrokken of genuanceerd. Ik heb zelf de Jumbo over de eerste boycot berichtgeving aangeschreven.
  Uit hun reactie kun je opmaken dat ze Israël nog steeds indirect boycotten.
  Zie hieronder de reactie van Jumbo die ik via de mail ontving.

  “Geachte heer Van Leeuwen,

  Jumbo staat voor eerlijke communicatie naar haar klanten, en zal altijd de herkomst van een product weergeven zoals dat wettelijk gevraagd wordt.
   
  Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de  Nederlandse wetgeving ten aanzien van het labellen van producten uit de door Israël bezette gebieden gaat worden. Om voorbereid te zijn op mogelijke nieuwe wettelijke maatregelen, hebben we onze leveranciers gevraagd aan te geven welke Eigen Merk producten uit de bezette gebieden komen en welke niet. Uit deze inventarisatie blijkt dat op dit moment – volgens de leveranciers van Jumbo – geen producten uit de bezette gebieden komen.
   
  Er is dus geen sprake van een actieve boycot door Jumbo.
   
  Met vriendelijke groet,
  Jumbo Consumentenservice”

 14. Ernst van Olffen zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 21:28

  Het meest trieste van het hele verhaal is, dat “de wereld” het niet “ziet”!!! Net zo min, dat “de wereld” in 1939 ook maar iets inzag van wat er stond te gebeuren!! Op 4 mei houden onze “leiders” de indrukwekkendste toespraken! “DAT MAG NOOIT MEER GEBEUREN”, zeggen ze dan. Het zijn dezelfde leiders, die nu anti Israël zijn…… Soms hoop je dat mensen “iets” leren uit de geschiedenis, maar “de zienden” blijken opnieuw “blind” te zijn net zoals toen. Jezus heeft het alles voorzegd: (Luc.21: 24) “Jeruzalem zal door heidenen vertrapt worden, totdat de tijden der heidenen zullen vervuld zijn.” Dat moment is zichtbaar dichtbij gekomen!! De laatste week van de Ramadan, wordt – tegen alle verdragen en afspraken in – geen toerist meer op het tempelplein toegelaten en de wereld ziet toe, zoals altijd……. Eigenlijk is er “niets nieuws onder “de zon”………

 15. Ad zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 21:28

  Beste Klaas Wortman,

  Naar aanleiding van uw reactie;

  “Er zijn twee partijen en dat zijn het GPV en inderdaad de PVV die duidelijk laten zien in hun beleid achter Israel te staan”

  Inmiddels leven we in 2013. De GPV bestaat niet meer. Heet inmiddels CU Christen Unie. En het is je wellicht nooit opgevallen. Maar er is zeker ook nog een derde partij, welke ondubbelzinnig achter Israel staat. En dat is de SGP.

 16. Peter zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 21:36

  Hoewel niet direkt met de producten uit Israël te maken heeft: De vredesbesprekingen zijn weer begonnnen. Het zal nooit vrede worden tussen de Palestijnen en Israël, zolang de Palestijnen Israël
  van de kaart willen hebben. Gelezen het volgende: ” Als de Palestijnen de wapens neerleggen, komt er misschien vrede. Als Israël de wapens neerlegt is er geen Israël meer.” Dan maakt het niet meer uit, waar de producten vandaan komen. Maar God verhoede dat! Israël is Gods volk en zal blijven bestaan.

 17. Klaas Woortman zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 augustus 2013 om 23:00

  Beste Ad,

  Inderdaad foutje van mijn kant. Natuurlijk bedoel ik de SGP. Goed dat je dit even hebt gecorrigeerd.
  Dank je wel.

 18. RtH zegt:
  Geplaatst op zondag 4 augustus 2013 om 15:07

  Op elke verpakking staat een barcode. Barcodes op producten uit Israël beginnen met het nummer 729. U wilt Israël steunen? Koop dan juist deze producten!
  U loopt de bedrijfsleid(st)er tegen het lijf? Laat dan weten dat u het op prijs stelt dat er in zijn/haar winkel producten uit Israël worden verkocht. Maak ook eens een opmerking hierover bij de kassamedewerk(st)er. Heus, dit blijft niet onopgemerkt!

 19. Elly zegt:
  Geplaatst op zondag 4 augustus 2013 om 17:51

  Beste Dirk,
  Daar ben ik het helemaal mee eens, om zoveel mogelijk producten uit Israel te kopen. Onlangs heb ik nog een paar dekbedovertrekken gekocht in de Israelwinkel in Nijkerk. We moeten Israel zegenen, dat is een opdracht uit de bijbel. Erg blij ben ik met de begincijfers van de barcode van producten uit Israel. Deze colum maakt, dat er veel bruikbare informatie komt. Zo kunnen we ook elkaar ondersteunen.

 20. angela zegt:
  Geplaatst op zondag 4 augustus 2013 om 23:03

  Als je op sites kijkt van Israelboycotters, weet je welke producten je kan kopen!

 21. ineke zegt:
  Geplaatst op dinsdag 6 augustus 2013 om 17:24

  Steun van harte deze actie. Zou graag adressen weten in de Achterhoek waar ik produkten kan kopen uit Israel.

 22. ineke e zegt:
  Geplaatst op woensdag 7 augustus 2013 om 16:24

  Ik sta volkomen achter deze actie Dirk en steun deze van harte.
  Ineke,bij Centrum “Christenen voor Israël” kun je altijd via email iets bestellen.
  En op die site staan ook adresgegevens op.

  Israël is GOds uitverkoren volk en land,wij hebben de opdracht om Israël te steunen.
  De HEERE geeft Zijn Zegen over Israël.

 23. Ruurd de Vries zegt:
  Geplaatst op donderdag 8 augustus 2013 om 12:19

  BUY cot

 24. Antoon van Dijk zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 augustus 2013 om 14:23

  Steun met hart en ziel de actie

 25. M den hertog zegt:
  Geplaatst op zondag 11 augustus 2013 om 23:10

  Natuurlijk blijf ik Israël steunen, het is het Land en Volk van G’D, dus koop ik Israëlische producten

 26. A. van de Vegte zegt:
  Geplaatst op donderdag 15 augustus 2013 om 21:08

  Op 5 en 6 oktober wordt er op het Raadhuisplein in Apeldoorn een Israël manifestatie
  gehouden. Daar zal ook een kraam van het Israël producten centrum aanwezig zijn met
  een assortiment aan Israëlische Producten. (Wat niet op de kraam ligt kan worden besteld.)
  Dus een kans om Israël te zegenen. Komt allen!!

 27. JanRene zegt:
  Geplaatst op vrijdag 13 september 2013 om 14:07

  Stel er staat een jongeman/vrouw aan de deur van de supermarkt. Hij/zij heeft een flyer met daarop de oproep om Israel te boycotten.

  En die persoon vraagt je, wilt u ook Israel boycotten, door geen producten meer te kopen van Israel.

  Stel dan de navolgende simpele vragen:
  Heb je een Televisie?
  heb je een computer?
  heb je een mobieltje?
  etc, etc, etc?

  Oh JA:
  Oke, wil je die dan svp DIRECT wegdoen, want die zitten boordevol Israelische octrooien en patenten!
  Zonder Israel zou onze wereld ca. 100 jaar achterlopen in ontwikkeling.

  Wil je dat niet, STOP DAN ONMIDDELLIJK MET DEZE ONZIN-NONSENSE.

  Am Yisrael Chai עם ישראל חי

  Nodig Jan van BARNEVELD (janvanbarneveld.nl) uit om een seminar te komen geven over Israel en de eindtijd, gezien vanuit het profetisch persperctief uit Gods (onfeilbaar) Woord.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden