Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

‘Het gaat niet zo goed met mij’ (41 reacties)

Geplaatst op donderdag 30 januari 2014, 16:54 door Dirk A A

Vaak wordt er gevraagd hoe het met je gaat. Soms uit oprechte belangstelling, maar vaak uit gewoonte. Naar het antwoord wordt nauwelijks geluisterd. En als je zegt dat het niet zo goed met je gaat, weet de ander vaak niet hoe hij of zij daarop moet reageren.

In veel kerken en gemeenten wordt verwacht dat je vrolijk, opgewekt en blij bent. Dat je enthousiast de liederen meezingt. En als je een keer niet meezingt en je kijkt niet blij, dan word je misschien wel meewarig aangekeken.
Overdrijf ik? Ik denk het niet. Hoeveel ruimte is er om te laten zien dat het niet zo goed met je gaat. Dat kun je maar beter voor jezelf houden.

Stel dat je geestelijk in het donker zit – dat kan – durf je daar dan mee naar buiten te treden?
Stel dat je verslaafd bent aan seks, porno, geld of aan iets anders – dat kan – durf je je nood dan te tonen?
Stel dat je wanhopig bent en de zin van het leven niet meer ziet – dat kan – worstel je daar dan in je eentje mee?

Stel dat je huwelijk, als je getrouwd bent, dreigt te stranden – dat kan – voel je je dan veilig om broeders en zusters te vragen om hulp, om gebed?
Stel dat je heel erg eenzaam bent – dat kan – voel je je dan veilig om dat met anderen te delen?
Stel dat je financieel aan de grond zit – dat kan – voel je je dan veilig om een noodkreet te laten horen?

Moeiteloos kan deze lijst verder worden aangevuld. U kunt uw eigen situatie invullen. Het gaat helemaal niet goed met u. Maar niemand weet dat. Het is uw grote geheim. Van buiten ziet het er mooi uit. Mensen kijken misschien wel tegen u op. U bent altijd vrolijk en opgewekt. U bent de sterke christen. U bent een voorbeeld voor de gemeente en vele anderen.

Terwijl u denkt: je moest eens weten. ’s Nachts ligt u te huilen in bed. U voelt zich wanhopig. U schaamt zich voor mensen en ook voor God. Is er voor mij nog een oplossing? Kan ik ooit nog vrij komen van mijn verslaving? Is mijn huwelijk nog te redden? Blijf ik heel mijn leven nog kampen met mijn psychische problemen?

Ik hoop en bid dat er mensen in uw omgeving zijn, gelovigen, met een luisterend oor, open ogen en helpende handen. Mensen bij wie je je veilig voelt. Bij wie je je niet groot hoeft te houden. Mensen die je vertrouwt, bij wie je mag huilen en lachen, met wie je kunt bidden en praten. Mensen ook, die de Here Jezus kennen, die je bij de hand willen nemen en je bij Hem kunnen brengen.

Maar pas wel op. Er liggen hier gevaren op de loer, waar te weinig over gesproken wordt. Het is al te vaak gebeurd dat er gevoelens van intimiteit ontstonden tussen iemand in nood die zo goed kon praten met iemand anders, met als gevolg overspel en echtscheiding. Wees hiervoor zeer op uw hoede. Ga als vrouw liever het gesprek aan met een andere vrouw, of als man met een andere man. Of ga samen met je vrouw of met je man, als je die hebt.
U vindt het misschien overdreven dat ik dit schrijf, maar liever een keer te vaak gewaarschuwd dan dat er weer een huwelijk door op de klippen loopt.

Durf het eens aan om te zeggen dat het niet goed met je gaat, als het echt niet goed gaat. Je hoeft je voor niemand te schamen. Ik hoop en bid dat er in elke kerk en gemeente mensen zijn die hiervoor een door God gegeven ‘antenne’ hebben. Die het aandurven om te vragen: ‘Is er misschien iets?’ of ‘Gaat het wel goed met je?’
Tegen voorgangers en predikanten zou ik willen zeggen: ‘Stel dit eens aan de orde in de prediking’. Ik ben er vast van overtuigd dat er veel verborgen nood is in de gemeente.

Ter bemoediging: de Here kent u. Hij weet af van uw lijden, uw pijn, uw verdriet. Ik bid dat Hij u genade geeft al uw pijn en verdriet aan Hem te geven. Psalm 10:14 zegt: ‘U aanschouwt de moeite en het verdriet, opdat men het in Uw hand geeft.’
‘Zie, de hand van de HERE is niet te kort dat ze niet zou kunnen verlossen, en Zijn oor is niet toegestopt dat het niet zou kunnen horen’ (Jesaja 59:1).

Ten slotte de bemoedigende woorden uit Jesaja 43:1 en 2:
‘Wees niet bevreesd, want Ik heb u verlost, Ik heb u bij uw naam geroepen, u bent van mij.
Wanneer u zult gaan door het water, Ik zal bij u zijn,
Door rivieren, zij zullen u niet overspoelen.
Wanneer u door het vuur zult gaan, zult u niet verbranden,
Geen vlam zal u aansteken.’

Dirk van Genderen

41 Reacties

  1. San zegt:
    Geplaatst op donderdag 30 januari 2014 om 17:21

    Beste Dirk,

    Mijn ervaring met dit soort situaties is, dat je nergens terecht kan. Misschien een paar die je situatie begrijpen maar het praktisch en daadwerkelijk helpen, is een zeldzaamheid. Ik mag blij zijn als er iemand is in de buurt die je bijvoorbeeld in huis wil opnemen. De rest is in geen velden of wegen te bekennen. Of ik moet naar de officiele hulpinstellingen gaan, maar ja daar ga je ook niet voor de lol heen. Je wordt gedwongen na te denken wie je nog wel kan vertrouwen. Aan woorden heb ik dan niets, maar het komt op de daden aan. Ik heb daardoor geleerd alles bij God te brengen en het van Hem alleen te verwachten. Ik verwacht van mensen niets meer. Ik verwacht van de Here alles. Grote voorbeelden hierin zijn mensen geweest die vreselijk geleden hebben en daardoor ook geleerd hebben het alleen van God te verwachten en niet meer van mensen. Nu met de komende verhuizing, zijn er een of twee die aangeboden hebben mij te helpen, terwijl ik veel mensen ken. Maar wat zijn woorden waard als er geen daden tegenover staan? Het is wel beschamend dat Christenen zo lauw zijn. Er wordt in de gemeente al te veel gepraat. Er wordt meer waarde gehecht als je mooi kan praten maar de Here denkt totaal anders. Hij ziet het hart aan en geloven zonder de werken is een dood geloof. Mensen zijn steeds meer op zichzelf gericht en denken aan hun eigen geluk. Ze willen allemaal een hoge opleiding volgen, een goede baan hebben en veel geld verdienen. Wereldsgezinder kan je als “Christen” niet zijn. Een hoofd vol met Bijbelkennis zet geen zoden aan de dijk als je geen barmhartigheid bewezen hebt. Wat telt bij mensen is een gruwel in Gods ogen. Zie Lucas 16:15. De Here Jezus werd gekruisigd om Zijn openlijke veroordeling van de zonde. Hij durfde het beestje bij zijn naampje te noemen. Maar wij hier in het vrije Westen willen conformeren aan de omgeving om vervolging te ontlopen. Wat een wereld leven wij in!

    San

  2. toevallige voorbijganger zegt:
    Geplaatst op vrijdag 31 januari 2014 om 10:47

    Beste San, waar woon je? Misschien kunnen wij helpen met de verhuizing. Ik wil het nog niet vast en zeker beloven, maar wel graag kijken naar de mogelijkheden.
    Wat ik moeilijk vind is dat de woorden in de prediking vaak zo mooi kunnen klinken. En dan als het erop aankomt. Krijg je misschien wel verwijten als je aangeeft het door je ziekte niet goed te redden in bijvoorbeeld praktische zin. Verwijten dat je onvoldoende op de Heer ziet. Of dat je jezelf centraal stelt als je over je moeiten praat. Waar je diezelfde mensen op andere momenten volop over hun eigen moeiten hoort praten. Ik worstel daarmee en word er net als San door bij bepaald dat we werkelijk alléén op de Heer kunnen zien, het van Hem verwachten. Onze noden bij Hem brengen en weten dat Hij het goedmaakt. Ik worstel ook dan geen slechte gedachtes over die ander te hebben, maar ook die neiging ziende op mijn eigen onvolkomenheden bij de Heer te brengen. Wetend dat Hij ook dat in orde maakt.

  3. San zegt:
    Geplaatst op vrijdag 31 januari 2014 om 16:10

    Beste “voorbijganger”,

    Dankjewel voor je bereidheid maar eerst wil ik het zelf oplossen met de Here. Dat komt dus wel goed.
    In principe heb ik al hulp aangeboden gekregen. En ik verwacht nu hierin niet zoveel problemen.
    God is genadig en goedgunstig voor hen die Hem vrezen.

    Groeten van San

  4. Peter Schilperoord zegt:
    Geplaatst op vrijdag 31 januari 2014 om 20:36

    @ Troost Mijn Volk |Er is inderdaad veel misdaad om ons heen en haat tot in sadisme nauwkeurig. Wij weten tot welke verwoesting dit kan leiden en zijn zelf ook behoorlijk traumatisch gestoord en verdrietig om de ontwrichting van familiebanden, het sterven van geliefden en het lot waar onschuldige kinderen, om ons heen, in moeten opgroeien. Laten wij bidden om een beter systeem, het koninkrijk van God, dat groot genoeg is om heel Israël te omvatten.
    Ook voor ons, christenen door God apart gezet uit de heidenvolken, is dat Koninkrijk de beste keus.

  5. Licette zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 12:50

    Dank je wel!

  6. Jan Hartman zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 13:36

    Samen met mijn vrouw mogen wij dienen in een pastoraal centrum in het oosten van ons land, dit als vrijwilligers. San, daar wordt naar je geluisterd en hulp geboden.

    Dirk, een fijne heldere brief die je schrijft. Het is zo herkenbaar. Belangrijk dat iemand die in nood is wordt gehoord en dan op weg wordt geholpen door betrouwbare medemensen.

  7. Ed zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 13:39

    Er is vel verborgen leed, en het vertrouwen is bij veel mensen geschaad. Ik zit zelf nu bijna een jaar in de WW, wat niet makkelijk is, na 23 jaar trouw bij eenzelfde baas te hebben gewerkt, en de ‘dienstverlening’ bij het UWV lijkt er meer op gericht te zijn je een schuldgevoel aan te praten dan dat ze je echt helpen. Maar ieders ervaring zal daarin anders zijn. Het is erg belangrijk je identiteit in Christus te kennen, je waarde te kennen, en je niet naar beneden te laten halen door wat deze wereld over je zegt en denkt, anders kom je zo in een depressie terecht.

    San, we schuiven langzaam een tijd binnen waarin de godsverduistering toeneemt, en dan worden we inderdaad steeds meer gedwongen om dichter naar de Here te trekken. We belijden heel makkelijk dat God in staat is ‘een Elia te voeden bij de beek Kerit’, maar de praktijk is weerbarstig. Dat wil niet zeggen dat er altijd uitredding is. De vrienden van Daniël zeiden ook, ‘zelfs indien de Here ons niet redt, zullen wij niet voor het beeld buigen’. Dat beeld is niet alleen letterlijk, maar is ook het ‘beeld’ van deze hele maatschappij.

  8. Astrid Mathot zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 13:50

    Beste Dirk, Ik wil een ander geluid laten horen. Sinds dat ik christen ben (25 jaar) is er een vrouw die van God de opdracht kreeg om voor mij te zorgen. Ze heeft een druk leven, maar ik kan haar altijd bellen. Ook een andere vrouw is benaderbaar, wanneer ik het moeilijk heb. Verder heb ik nooit een geheim gemaakt in de gemeentes die ik heb bezocht van mijn moeilijkheden. Dat werd me niet altijd in dank afgenomen en je voelt je dan ook wel tekort schieten, maar dat heeft me nooit weerhouden. Ik kan niet anders dan authentiek zijn. Mijn problemen zijn voortgekomen uit mijn oude leven en de schizofrenie die ik heb. Verder vind ik het moeilijk om mijn relatie met Jezus gestalte te geven. Mijn relaties in mijn oude leven met mannen, gingen ook altijd stuk. Dus ben ik alleen. Maar wat ik nu zeggen wil is, dat je wel hulp van mensen kunt krijgen, maar dat God m.i. graag wil dat je met je moeilijkheden naar Hem toe gaat. En dat vind ik moeilijk, ik steun liever op mensen. Die geven direct antwoord en kun je horen en zien. Ook geven ze je andere gevoelens, door hun medelijden. Ik vind het ontzettend moeilijk om dat bij God te vinden. Maar weet tegelijkertijd dat Gods hulp veel beter is. Een echte liefdesrelatie met Hem, maakt je zo vervuld, dat je geen andere hulp meer nodig hebt. En dat je zelf kunt geven. Maar nogmaals, dit lukt mij niet echt. Ik wordt te veel afgeleid en weet niet hoe ik Hem echt kan liefhebben en hoe zijn liefde echt te ontvangen. Conclusie: je mag wel echt zijn over je gevoelens, maar ga er wel eerst mee naar God.

    Nog een een mooi stukje wat ik op Facebook zag van Aglow (een vrouwenorganisatie) las:

    The joy of the LORD is my strength! JOY, real JOY!!
    Wij mogen leren vanuit de Hemel op aarde te leven. Ons richten op God en zijn grootheid en heel dichtbij Hem zijn. God ontmoeten en genieten van het zijn bij Hem. Dat brengt intense vreugde en blijdschap. Vreugde om wie God is, hoe Hij jou kent en woorden van liefde en leven over je spreekt. Hoeveel machtiger Hij is dan wat wij meemaken in ons leven. Het brengt Gods vreugde in ons en vult ons totaal. Diepe vreugde die uitgaat boven omstandigheden. Zo wordt Gods vreugde de kracht waaruit we leven, ongeacht wat we tegenkomen.

  9. Annewil zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 14:53

    Zo herkenbaar. In mijn gemeente en in mijn christelijke familie word ik tegenwoordig genegeerd, gemeden. Er wordt mij niet meer gevraagd hoe het met me is. Men sluit zijn hart voor mij. Niet dat ik mopper of negatief ben, want ik ervaar ondanks veel moeiten, sterk dat God bij me is en Hij me draagt.
    Het is alsof mensen bang zijn om aan te spreken, er misschien iets mee moeten? of angst hebben om geconfronteerd te worden met dat wat achter hun opgetrokken muurtjes zit. Ik ervaar vaak een gespannen sfeer.
    Zelf ben ik gelukkig in staat om er te zijn voor hen, hoewel ik wel een grote blokkade voel bij hen waarvan ik het verwachtte (ja, dat zit ook in mij), mensen die zich vrienden noemden. Dat kan ik alleen met de hulp van God en worstel ik met vergeven wat een sleutel is. Dat is Liefde.
    Ik zie het ook bij anderen gebeuren en zie het als een enorm probleem van de kerk van tegenwoordig. Mensen die niet geloven zijn vaak beter in staat te luisteren en er te zijn….
    Toch geloof ik ook dat God dit toe kan laten omdat Hij zelf Degene wil zijn die in deze diepten kan bijstaan. Een mens is in die zin maar een mens. God is de volmaakte Trooster en Helper. Wie is als Hij?
    Ik bid tegenwoordig dat God tot Zijn eer zal komen door mijn gebroken en kwetsbare leven heen. Juist in dat kwetsbaar-zijn kan God makkelijker? de Enige zijn, de eerste plaats krijgen in het leven en dat is keihard nodig. Het heeft volgens mij grote gevolgen voor de kerk. Het moet misschien wel bij ons beginnen? We moeten het zeer zeker niet van mensen verwachten; mijn oma zei al; vertrouw toch niet op de mens die slechts hooi is.
    Het is ook het verhaal van Israel; in de steek gelaten door hen die zich vrienden noemen, alleen God zal hen kunnen redden en wil dat iedereen zal beseffen dat Hij de God van Israel is. Hij wil geen gedeelde eer.

  10. Tanny van Ouwerkerk zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 15:54

    In de bijbel staat in Matheus 25 vers 31-40 dat Jezus het belangrijk vindt dat we zorgen voor de zieken, hongerigen, vreemdelingen, zij die gevangen zitten, dorst hebben, geen kleding hebben (arm zijn).
    Dit hou ik altijd voor ogen.
    We worden geoordeeld naar wat we deden met de minsten van onze broeders en zusters.
    Een eenvoudige boodschap eigenlijk.
    Het in de praktijk brengen van Gods liefde en daar trouw in zijn.
    Als iedere christen dat doet en dus hoort als de ander zegt het gaat niet zo goed met mij en daar wat mee doet vanuit liefde voor de Here Jezus en wat voor Hem belangrijk is dan komt het goed met onszelf en met onze naasten.
    Ontvang een hartelijke groet vanuit Israel,
    Shalom 🙂

  11. Ed zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 16:31

    Annewil, misschien een schrale troost, maar soms roept de Here ons om een diepere kruisweg te gaan met Hem. Moge dit gedicht tot inspiratie zijn:

    https:\/\/www.sermonindex.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=31893&forum=45

  12. Ellie den Hartog zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 17:31

    de Herberg – Pastoraal Diaconaal Centrum in Oosterbeek
    http://www.pdcdeherberg.nl/
    Het kan zijn dat u in alle rust wilt nadenken over uw leven.

  13. Vera zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 17:51

    Na mijn echtscheiding zat ik haast elke zondag te huilen in de kerk. Maar niemand nam ooit de moeite om me daarover aan te spreken. De eenzaamheid die ik toen voelde is met geen pen te beschrijven. Gelukkig ben ik daardoor nooit verbitterd geraakt en ben blijven bidden voor deze gemeente. Na heel veel strijd heb ik toch besloten om daar niet meer naar toe te gaan. Mijn geloof heeft zich na die tijd alleen maar verdiept, en deze is gelukkig nooit afhankelijk geweest van mensen, maar van een liefdevolle God die mij elke dag omarmt met Zijn kracht, troost, liefde en genade. Ik kom talloze fijne christenen tegen die het in hun kerk niet meer kunnen vinden, vanwege een liefdeloze houding, roddel, of vriendjespolitiek. En God? God huilt met ze mee…….

  14. Peet zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 18:21

    Weet je, ik vind dit een heel moeilijk item. Bijna allemaal slachtoffers komen hierboven aan het woord. Maar hebben zij altijd beseft dat zij zelf óók gemeentelid zijn? Tonen zijzelf altijd belangstelling voor een ander? Mijn ervaring is dat als ik oprechte belangstelling toon, het vaak als bemoeizucht wordt gezien. En als je hulp aan biedt, en dat zie je hierboven ook weer, wordt het afgewezen, ‘Het is aardig van je hoor, maar nu red ik het wel’. En ondertussen wordt er verder over de christelijk Gemeente geklaagd. Het klinkt misschien hard allemaal. Ik wil heus niet zeggen dat de liefde niet verkilt in het laatste der dagen. Maar het scheelt ook wel hoe je jezelf opstelt.

  15. Ernst van Olffen zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 20:04

    Van Billy Graham weet ik, dat hij bij een pastoraal bezoek aan vrouwen, principieel NOOIT alleen ging!! Hier speelde uiteraard ook mee, dat de media constant uit waren op een schandaal!! Er werden hem zelfs “vallen” gesteld. Dat is de prijs als je erg bekend bent. Hoe belangrijk “met een ander delen” is, kennen we in Nederland zelfs als een gezegde: “Delen van vreugde is dubbele vreugde en delen van leed is half leed”!! Een ander gezegde is: “Maak van je hart geen moordkuil” Het spreekt allemaal uit dat we er op deze aarde zijn “voor elkaar”!!
    Paulus verwoordde de betekenis van “delen” prachtig in zijn bezorgdheid over Timotheüs in 1 Kor. 16: “10 Wanneer Timoteüs komt, zorgt er dan voor, dat hij bij u niet afgeschrikt wordt, want hij doet het werk des Heren evenals ik; 11 laat niemand hem dan geringschatten. Maar helpt hem voort in vrede, opdat hij tot mij komen kan, want ik wacht op hem met de broeders.”

  16. only4You zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 20:33

    Wat is dit een waar woord!
    Ik zit zelf in een verschrikkelijke moeilijke situatie….zo zwaar, al tientallen jaren…en het wordt alleen maar erger.
    Ik merk, en dat zeer zeker bij gemeentes met de genadeboodschap van Joseph Prince, dat er geen plaats voor lijden en vervolgde christenen is. Ze weten er geen raad mee en alles moet maar goed en voortvarend gaan en zeker langdurige situaties vinden ze al gauw gezeur. Een keer een gebed dat kan, maar volharding…..? Jezus vroeg Zich af of Hij nog het Geloof zou vinden als Hij terugkomt. En ik denk dat het over dat volhardende pleiten en geloof van die weduwe ging bij de onrechtvaardige rechter.
    Er is iets aan de hand in de christelijke wereld, wat niet naar het Hart van God is. In de Bijbel lees ik helaas andere dingen. Het leven van een kind van God betekent vaak diep lijden.
    Ik spreek helaas uit ervaring, maar weet dat de Here altijd bij mij is en dat Hij mij nooit alleen laat.
    Zelf wil ik er altijd voor de ander zijn bij nood, omdat ik weet wat het is.

  17. Moi (CDA-lid) zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 21:17

    Het is juist in deze tijd van groot belang dat wij christenen elkaar opzoeken en elkaar helpen. Vooral nu de werkloosheid en de armoede toeneemt en het kabinet meer van de burgers vraagt op het gebied van de zorg. Kortom, we ondergaan nu de transitie naar de Participatiesameleving waarin burgers meer voor elkaar klaar moeten staan.

  18. toevallige voorbijganger zegt:
    Geplaatst op zaterdag 1 februari 2014 om 22:11

    Waar ik ook mee worstel is hoe je je mag opstellen. Ziende op Hem die alles verdragen heeft.
    In het besef dat aan mij ook zoveel mankeert en ik voor zoveel vergeving heb ontvangen. Echt ontzettend veel. Maar dan ook de extra pijn die het doet deze dingen juist in de gemeente, die een beeld van Hem mag zijn mee te maken. Waar je zo anders had verwacht.
    Al met al is het Zijn gemeente en is het ook een opdracht elkaar te verdragen en vast te houden.
    Een kunst om het vlees niet te laten spreken maar te blijven wandelen door de Geest. En in alles vooral ook te volharden in het gebed. De tijd, het geduld van de Heer lijkt mij vaak langer dan dat van veel van Zijn kinderen.
    Persoonlijk ga ik al maanden met een brok in m’n maag naar de samenkomsten. Verdrietig door oordelen die mensen zich lijken te hebben gevormd, zelfs waar ze de ander eigenlijk maar amper kennen. Verdrietig en terneergeslagen door een bepaalde hardheid bij sommigen. Maar ik ga voor Hem, in gehoorzaamheid, om Hem die lof, eer en aanbidding te brengen die Hem zo toekomen. Opnieuw in al mijn onvolkomenheid, want mede door mijn verdriet ben ik er ook niet altijd helemaal “bij”. Wat een prachtig vooruitzicht dat ook die lof, eer en aanbidding straks, als we bij Hem zijn, zoveel meer volkomen zullen zijn. Wat zijn we rijk in Hem. Dat weten en vasthouden draagt door veel moeiten heen.

  19. Johanna Peacock zegt:
    Geplaatst op zondag 2 februari 2014 om 4:25

    Als ik nog een steentje mag bijdagen dan zeg ik dit: Door ervaring is het mij duidelijk geworden dat alleen die mensen jou kunnen verdragen en naar je luisteren, en mogelijk zelfs helpen, die jou volkomen vertrouwen, jouw hart goed kennen en dat kan alleen maar door een leven samen te delen, zodat het wederzijdig is. Dus er ook voor die ander zijn, zo volkomen mogelijk als je tijd en situatie het toelaat. Deze soort vriendschappen worden door de tijd opgebouwd door wederzijds onderhoud in goede en kwade dagen. Het kunnen familieleden of vrienden zijn, en als het echt is, dan sta je niet alleen. Al is het wel meestal zo dat zij alleen maar kunnen luisteren, voor of met je bidden en hun sympathie betuigen, omdat veel problemen niet door anderen kunnen worden opgelost. Hier wil de Heere gekend worden, door deze ervaring, dat alleen HIJ de harten leest, kan veranderen, en situaties laten meewerken ten goede. De mensen mogen hierin meeluisteren/getuigen/ervaren. Er is n.l. veel onkunde en achterdocht en weinig vertrouwen overgebleven, omdat er veel misbruik wordt gemaakt. De goeden moeten hier onder de kwaden lijden, helaas. Zomaar willekeurig gemeenteleden hiervoor aanspreken heeft ook in mijn ervaring slechte resultaten. Men zou wel willen, maar ja…. “wat weet je ervan, he?” “Er zitten altijd twee kanten aan een zaak…..” en “mensen willen veel aandacht……” en “maken misbruik van goed vertrouwen…”. en vul maar in verder….. Echt gegrond vertrouwen wordt opgebouwd over de jaren, door ervaring en bewijs. Toen ik 25 jaar alleen verder moest ben ik ook 10+ jaar door een diepte gegaan, met gebroken hart en vertrouwen, intens verdriet en veel financiele moeilijkheden en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Altijd tegen wind, alsof ik altijd word gade geslagen om moeite te veroorzaken. Dit is geen goedkoop praatje. Ik kan gelukkig steeds nog bij de Heere terecht, Hij weet alles en kent mijn hart. Dat is een grote troost. Eens is het uit met de zonde en zullen beleven dat alles volkomen volbracht is, door onze enige Zaligmaker, Jesus Christus. Wat zal dat heerlijk zijn.

  20. hub.eussen zegt:
    Geplaatst op zondag 2 februari 2014 om 9:04

    Beste mensen;
    Mijn levens-ervaring over dit thema:
    Ongeveer 50 jaar geleden, had ik een beloningsprobleem bij mijn eerste werkbaas. Uiteindelijk durfde ik naar hem toe te stappen en mijn probleem te vertellen. Waarop hij tegen mij zei: Dat is goed dat je mij dit verteld want: SPREKENDE MENSEN ZIJN TE HELPEN. Aan dit spreekwoord denk ik nog vaak terug. Als ik wereldse problemen heb: Durf ik het aan te kaarten en te benoemen en als ik geestelijke problemen heb: Bid en bespreek ik het met de Here, want Hij is de beste “Heelmeester”. Hub.

  21. Tietia zegt:
    Geplaatst op zondag 2 februari 2014 om 12:46

    Wordt nooit verbitterd, laat het niet toe.
    ja ik heb dit ook vaak gezien onder de mensen, en het enge ervan is als je het aangeeft dat je hulp nodig hebt dan is er vaak schroom en schaamte en dan zeggen het hoeft niet.
    Ik ben ook altijd samen met de Heer en soms brengt Hij mensen op je weg.
    En in mijn werk help ik ook mensen.
    In Psalm 68:6 staat……. Hij is een Vader der wezen, en een Richter der weduwen; God, in de woonstede Zijner heiligheid.

  22. Vera zegt:
    Geplaatst op zondag 2 februari 2014 om 12:50

    In antwoord op de reactie van Peet even het volgende:

    Het is zeker niet mijn bedoeling geweest om alles af te schuiven op een gemeente. Maar ik was (ben) altijd belangstellend naar de ander toe geweest. En waar het maar kon, probeerde ik er te zijn. Had (heb) een bewogen hart voor de gemeente, maar ook ver daar buiten. Mijn opstelling is zeker haast altijd positief geweest. Helaas kunnen vele gemeentes niet omgaan met positieve kritiek, en dat mag ook best eens gezegd worden.

  23. Troost Mijn Volk zegt:
    Geplaatst op zondag 2 februari 2014 om 14:36

    Sjalom allen,

    Wat zie ik veel verdriet en eenzaamheid langskomen. De diepe wonden die geslagen zijn bij mijn volksgenoten zijn nog steeds zichtbaar. Het is een ware zoektocht voor overlevenden om daaruit te komen. Het is een zegen te weten dat G’d ons daardoor heen helpt. De vragen krijgen een andere glans, ze verdwijnen niet en komen niet meer op de eerste plaats te staan. Met heel veel creativiteit zoeken we naar een nieuwe veerkracht. Een van de sleutels is als je met een lotgenoot in contact komt.

    In de eerste les pastorale zorg wordt een sleutel aangereikt: als je niet met jezelf in het reine bent gekomen en vrede hebt met de situatie waarin je zit, wat heb je de andere dan te bieden. Een luisterend oor is lang niet altijd een goede hulpverlener als het om complexe gevallen gaat. Veelal hoor je bij een scheiding, overlijden en werkloosheid (enzovoort) goedbedoelde raadgevingen. Gewoonlijk ongevraagde adviezen die je proberen er bovenop te helpen. In eerste instantie aanvaard je “de warme deken” die om je heen geslagen wordt. Na verloop van tijd valt die deken weer van je af, omdat een andere persoon “die warme deken” nodig heeft.

    Je kunt met Bijbelteksten gaan strooien in de hoop dat juist die tekst in jouw beleving ook exact past op het leven van de andere die om aandacht vraagt. Je gebruikt de autoriteit van de Bijbel omdat het jouw macht geeft naar de ander toe. Ik lees dat velen hulp zoeken bij G’d en het alleen van Hem verwachten. Ik moet het heel voorzichtig formuleren: zouden de spontane hulpverleners en raadgevers eerst niet te rade moeten gaan bij G’d en aan Hem vragen of Hij mensen op hun pad wil brengen voor daadkrachtige hulp. Dat is een gave en tegelijkertijd ook een opgave. En met enige schroom: als mensen zeggen: G’d heeft mij naar jou toegezonden mag ik daar mijn vraagtekens bijzetten.

    De eenzaamheid laat zien dat de komst van de Messias nabij is. De laatste loodjes zijn het zwaarst! Moge onze G’d u allen volhardingskracht en vrede geven.

  24. Maggie van Namen zegt:
    Geplaatst op zondag 2 februari 2014 om 15:25

    Beste broeders en zusters,

    Toen ik 15 jaar was, heb ik mijn leven aan de Heer Jezus gegeven. In alle jaren daarna en dat zijn er heel veel, heb ik vrede, vreugde en kracht ontvangen maar ook verdriet, afwijzing en eenzaamheid ervaren door naasten, vrienden en de gemeente van God. Wij leven in een maatschappij die erg gericht is op onszelf en ik ben bang dat deze geest ook vaak in de gemeente van Jezus Christus rondwaart. Wanneer wij ons richten op God en op de nood van anderen, komen wij vrij van onszelf en komt er ruimte om zelf ook geholpen te worden. Vaak verwachten wij hulp van pastors en leidinggevende maar het zou goed zijn om te bedenken dat ook zij mensen zijn die misschien eenzaamheid ervaren in hun bediening en soms ook hulp nodig hebben. Laten wij ook voor hen bidden De Bijbel zegt: en laten wij op elkaar acht geven om elkaar aan te vuren tot liefde en goede werken, Hebr.10:24.

  25. Anna zegt:
    Geplaatst op zondag 2 februari 2014 om 17:07

    Lieve mensen,
    Ook ik heb helaas met deze problemen te maken. Ben sinds augustus in de WW gekomen. Had een vast contract maar ook dat zegt helemaal niets meer in deze maatschappij.
    Ik kom uit een “goede” “Christen” familie zou je kunnen zeggen. Het is heel moeilijk om rond te komen van de 800 euro die ik ontvang, maar er is er echt geen één die je daadwerkelijk wil helpen of zich er überhaupt in wil verdiepen. En nog het allerergste zijn je kinderen. Heel verdrietig tegenwoordig, ja je wordt echt teruggeworpen op God.

  26. Jean Schoonbroodt zegt:
    Geplaatst op zondag 2 februari 2014 om 19:38

    Beste en geliefde broeders en zusters,

    Al zit je in een vreselijke storm in een klein bootje, gedenk de Here is bij je in je bootje/schip. Misschien ervaar je Hem zoals de discipelen in Zijn tijd. Jezus lag te slapen in het schip/de boot.
    Soms lijkt het alsof Jezus slaapt en je het alleen moet redden door alles er aan te doen om het volstromende en met zinken bedreigde schip/boot drijvende te houden. Maar dan komt opeens het bewustzijn. Jezus is er! Hij moet/kan helpen. Dan roep of smeek of schreeuw je: Here, we vergaan, help ons/mij. En dan zal de Here opstaan…en tot de wind en de golven zeggen: Zwijg en verstom! En dan zal het opeens stil worden en rustig en er vrede zijn.

  27. rene postma zegt:
    Geplaatst op maandag 3 februari 2014 om 11:54

    Beste Dirk.

    Wellicht is het voor ons mensen, christen-zijn in het algemeen in al onze onvolmaaktheden een te grote opgave om aan het perfecte christen-zijn te voldoen… hoe graag wij dat ook willen. De verschillen in opvattingen van denken en uitvoeringen in menselijk/christelijk gedrag die tot eenheid zouden moeten leiden, zijn bijna onoverbrugbaar.
    Als je reacties leest, de pijn, het verdriet, dan scheurt je hart door midden…zij de verloren schapen die nergens terecht kunnen en buitengesloten voelen. Zelfs niet in hun eigen gemeente. Zij worden niet gehoord, ze worden niet begrepen, ze zijn niet geliefd. Wij moeten ons niet voor de gek houden, maar ons berusten in onze tekortkomingen. Het lijden maakt ons klein en nederig van hart en ziel. Het lijdend kruis dragen maakt ons klein en afhankelijk, zo dat onze onvolmaaktheid zichtbaar wordt voor onszelf. Weet dat u geliefd bent in relatie met Jezus, voor degene die zich niet gehoord, begrepen of geliefd voelen.

  28. Elisabeth zegt:
    Geplaatst op maandag 3 februari 2014 om 14:34

    Beste Dirk,
    Ik moest denken aan een versje die mijn juffrouw op de basisschool in mijn poëziealbum heeft geschreven: Met Jezus in de heerlijkheid, dat wensen velen zich bereid. Maar achter Jezus ‘t kruis te dragen, hoe weinigen kan dat behagen. Wil jij de kroon? Wijs ‘t kruis niet af: straks dank je God, die beide gaf.
    Ik denk dat kruis en kroon onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Door het kruis gaan we steeds meer op Jezus lijken. Hij zegt: “Leert van Mij, dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart”. En Hij zegt ook: “Ik ben niet gekomen om te heersen, maar te dienen.” Van onszelf zijn we niet zachtmoedig en nederig, en ook heersen we liever dan dat we dienen. Jezus zegt: “Neem uw kruis op en volg Mij.”
    En tenslotte, tot troost voor allen, inclusief mezelf, staat er in Jesaja 61:1: “De Geest des Heeren Heeren is op Mij, omdat de Heere Mij gezalfd heeft, om een blijde boodschap te brengen den zachtmoedigen; Hij heeft Mij gezonden om te verbinden de gebrokenen van harte, om den gevangenen vrijheid uit te roepen, en den gebondenen opening der gevangenis”.
    Hartelijke groet van Elisabeth

  29. elma zegt:
    Geplaatst op maandag 3 februari 2014 om 16:26

    Fijn dat er zoveel goede raadgevingen en Bijbelgedeelten worden geciteerd. Maar de roep blijft dat deze mensen gehoord willen worden. Waarom hebben wij onze oren!!!
    Luisterend dienen is heel mooi en bijzonder! Tip: Leg je oor te luisteren.

  30. Elisabeth zegt:
    Geplaatst op dinsdag 4 februari 2014 om 10:46

    Beste Dirk,
    @ Elma, goede raadgevingen en bijbelgedeelten citeren en luisteren naar mensen en praktisch elkaar helpen sluiten elkaar niet uit.
    Elisabeth

  31. Lammetje zegt:
    Geplaatst op dinsdag 4 februari 2014 om 11:04

    Zit al 25 jaar ziek thuis. Waar is de gemeente? Wie zorgt er voor Zijn schaapjes? Als je om hulp vraagt is er niemand thuis. Ben lid van een grote gemeente, maar als je niet in staat bent om naar de gemeente te komen, dan ben je simpelweg een naam op een lijstje: er is echt niemand die naar je omkijkt. In en in triest. Mooie preken vanaf het podium, maar het echte leven: je staat er gewoon alleen voor als je chronisch ziek bent, niemand die komt helpen, of gewoon ff een bakkie komt doen om jou het gevoel te geven, je bent niet alleen, je leven is niet zinloos, wij houden van jou. Ik vraag me af hoe God dit ziet. Het gaat me al jaren door merg en been dat je je zo eenzaam kunt voelen en dat er werkelijk niemand is die naar je omkijkt. Af en toe eens een kaartje omdat je naam op de lijst staat met langdurig zieken, maar that’s it! Is dit nou hoe de Here het bedoeld heeft met gemeente zijn? ……………………….. Al jaren verdrietig………………..

  32. toevallige voorbijganger zegt:
    Geplaatst op dinsdag 4 februari 2014 om 12:01

    Ik weet niet of het mag, een derde reactie, maar word zelf juist erg bemoedigd door die bijbelgedeeltes. Zalvende woorden voor gebroken harten. Ook een lied kan me enorm helpen. Of zo’n eenvoudig poëzieversje. Wat fijn, Elisabeth, dat je zo’n juf mocht hebben. Ik had ook juffen die zulke versjes in mijn album schreven, mensen die de Heer toebehoorden en we straks weer in de heerlijkheid zullen mogen ontmoeten. Dat is ook rijkdom. Dan denk ik ook aan Filippenzen 4 waar bij herhaling staat ons in de Heer te verblijden. Hij alleen is de werkelijke bron van vreugde, wat er ook gebeurt. Pijn, moeiten, verdriet, eenzaamheid, Hij wil ze gebruiken om ons dichter aan Zijn Vaderhart te brengen. Hebreeën 12:6 “Want de Heere bestraft wie Hij liefheeft, en Hij geselt iedere zoon die Hij aanneemt. (…) 10 (…) Hij doet dat tot ons nut, opdat wij deel krijgen aan Zijn heiligheid”. Het is voor mij persoonlijk in de immense vreugde die ik mag kennen een weg met ook veel pijn, een weg van volledig leren vertrouwen en uit handen leren geven.

  33. christi zegt:
    Geplaatst op woensdag 5 februari 2014 om 8:57

    Ja, het leven geeft pijn, dan van het ene, dan van het andere.
    En ja, we schieten allemaal tekort naar elkaar; tot die conclusie ben ik gekomen, ook in de Gemeente.
    Dus verwacht minder van mensen, maar meer van de Here!
    Als je goed luistert, is Hij er altijd
    Welk een Vriend is onze Jezus……Hij zegt ook: ‘Ik heb u vrienden genoemd’
    Vrienden zijn belangrijker dan een gemeentelid.
    Dus wees een vriend voor anderen en zoek vrienden……als het goed is, zijn ze er….

  34. Ed zegt:
    Geplaatst op woensdag 5 februari 2014 om 9:48

    Ezechiël 34 kan een grote troost zijn voor hen die zich verlaten voelen door de gemeente. Was zelf eens bij iemand die na een scheiding ook buiten de kerk kwam te staan en en alleen stond. De wonden blijven dooretteren. Maar er is niemand meer om ze te verbinden. Wanneer je dan verneemt dat de man in zijn leven per ongeluk twee kinderen doodgereden heeft, en welk effect dat nu nog op hem heeft, krijg je plaatsvervangende schaamte. Er wordt zo vaak alleen op schuld en onwil gewezen, maar veel dieper kijken naar achterliggende oorzaken is vaak niet aan de orde. Iemand wordt dan al snel ‘lastig’. Maar hoe ‘lastig’ moeten wij zelf wel niet zijn voor de Here Jezus? Welke maatstaf hanteren wij voor de ‘lastigen’? Onze Hogepriester kan in elke situatie met ons meevoelen, maar helaas kunnen niet alle leiders dat. Hoe kun je meevoelen met een gevangene als je zelf nooit gevangen zat? Hoe meevoelen met een verlatene als je zelf nooit verlaten was? Hoe meevoelen met iemand die buiten de gemeente staat als je zelf nooit buiten de gemeente stond? Enzovoort.

  35. Willy zegt:
    Geplaatst op woensdag 5 februari 2014 om 13:31

    Word het niet eens tijd om wat minder de nadruk op de Bijbel te leggen, maar op het Leven zelf? Veel mensen hebben wel Bijbelteksten paraat, maar waar gaat het in het Leven eigenlijk om? Bezoek eens een eenzame oudere of andere alleenstaande die het moeilijk heeft. Met andere woorden: breng uw Geloof in praktijk, dat alleen al kan misschien een oplossing zijn voor de feiten waar u het moeilijk mee heeft. God vraagt aan het eind van ons leven niet aan ons: kent u de Bijbel wel uit het hoofd en de belangrijkste teksten? Nee, God vraagt: wat hebt u voor uw medemens gedaan? Wat u voor uw minste broeder hebt gedaan, hebt u voor MIJ gedaan…..Ik zou zeggen leg de klemtoon eens anders: God heeft ons lief!

  36. duinsnip zegt:
    Geplaatst op woensdag 5 februari 2014 om 19:39

    Vroeger heb ik ook wel eens de fout gemaakt je nood bij de gemeente te klagen. Liep faliekant fout af. Als je bedenkt dat in Psalm 139 staat dat God je door en door kent, dan moet je je knieën buigen voor Hem, die je Vader wil zijn in Zijn Zoon. We hebben zo’ n klein geloof. Hij weet alles al als je tot Hem gaat, en aan Hem je nood voorlegt. Hij zal voorzien, geloof het!

  37. Liesbeth zegt:
    Geplaatst op woensdag 5 februari 2014 om 22:55

    Verwacht het niet van mensen, maar alleen van God. Dat betekent niet dat je niet als mens iemand kunt helpen. Als je eerst met je nood naar God gaat en de oplossing van Hem verwacht en gelooft dat Hij voorziet, komt er altijd een oplossing. Niet onmiddellijk, maar wél op Zijn tijd en dat was bij mij net op tijd. M.a.w. God weet precies wat je aankan, Hij laat je nooit in de steek. Het gaat er niet om of je dat steeds ervaart, maar wél dat je op Hem kunt vertrouwen! Voor Hem is niets onmogelijk. Ik heb veel aan Corrie ten Boom gehad. Zij was in de moeilijkste omstandigheden nl. in een kamp in de 2e wereldoorlog, maar bleef op God vertrouwen. Ze werd uit het kamp ontslagen, door een vergissing. Alle vrouwen van haar leeftijd werden de volgende dag gedood. Ik probeer zelf ook menselijk te zijn en niemand te veroordelen en te kijken of iemand me nodig heeft in m’n gemeente of daarbuiten.

  38. hub.eussen zegt:
    Geplaatst op donderdag 6 februari 2014 om 14:46

    Willy, Ik ben het met jouw krachtige en duidelijke uitspraak eens : Breng uw Geloof in praktijk.
    Bijna bij al mijn reacties besluit ik dan ook vaak met deze oproep: Wij moeten ons Christen-zijn in praktijk brengen en meer laten zien en horen dat wij ook Christenen zijn buiten de kerkmuren. Praktijk-Christenen moeten wij worden. En als ik bovenstaande hulpbehoevende reacties lees, dan kan ik alleen maar vaststellen dat er steeds minder praktijk-Christenen in onze maatschappij zijn, inplaats dat er meer komen. Laten wij bidden tot de Here maar ook “werken” in de praktijk voor de Here. Hub.

  39. Heather zegt:
    Geplaatst op vrijdag 21 februari 2014 om 9:25

    Mooi geschreven!

    Even wat tips voor de reagerende mensen die zich alleen voelen:
    – Van God is al onze verwachting, maar Hij hoeft niet de enige te zijn die weet dat wij het zo moeilijk hebben.
    – Durf je nood en behoeftes te delen, maar hak het dan wel in kleine, behapbare stukjes.
    – Laat de ander altijd vrij om je niet te helpen. Zeg dat ook en laat dat congruent zijn met hoe je het voelt. Blijf zelf verantwoordelijkheid dragen voor je eigen leven.
    – steun is een ruilsysteem. Hoe kun jij mensen om je heen gelukkig maken? Denk niet te snel dat je dat weet, iedereen is weer anders.
    – kleine stukjes kwetsbaarheid laten zien aan mensen die je niet zo goed kent. Pas als ze daar goed op reageren, kun je grotere dingen geven en vragen. Begin klein: Tegen een vreemde te zeggen: ‘het gaat niet zo goed met me’ is eigenlijk al te veel.
    – als je mensen al goed kent, leg uit, voor je gevoel uit ten treure, wat het ‘verdrietige’ in je leven met je doet. Vertel hen wat er op dít moment in je gevoelsleven speelt. Het is topsport om elkaar niet kwijt te raken als je iets verdrietigs meemaakt.
    – als je mensen niet goed kent, laat ze je dan eerst leren kennen door allerlei dingen te vertellen, niet alleen over ‘het verdriet’. En wees ook benieuwd naar hun leven (geldt trouwens ook voor mensen die je al wel goed kent).
    – probeer verschillende mensen. ‘de gemeente’ is geen groot blok.

  40. Bere"er zegt:
    Geplaatst op vrijdag 7 maart 2014 om 23:21

    Bij het lezen van al deze reacties moet ik denken aan de oude uitdrukking: ‘waren er geen zonden, dan waren er geen wonden’. Sinds Genesis 3 zijn we gevallen in een toestand en onderworpen aan de geestelijke -, tijdelijke -, en eeuwige dood.
    De schuld is onze. In datzelfde hoofdstuk wordt ons ook de weg van behoudenis aangewezen in de belofte van de Messias.
    Hij zal zijn uitverkoren volk zalig maken van al hun zonden. De hele Bijbel gaat over de ere Gods en hoe de mens weer met hem verzoend kan worden. Het gaat uiteindelijk niet om de mens(heid) maar om de ere Gods. Hij zegt tot ons “roep Mij aan in de dag der benauwdheid, Ik zal er u uithelpen, en gij zult Mij eren” . Soli Deo Gloria !

  41. Anne zegt:
    Geplaatst op maandag 9 maart 2015 om 10:24

    Wat een brief! Wat een noodkreet: het gaat niet zo goed met mij… deze brief is van januari 2014 en ondertussen is het maart 2015 en gaat het inmiddels al wat beter? Dat zou zo moeten zijn in verband met de participatie-maatschappij, de WMO en de gemeenten die steeds meer noodkreten op hun bordje krijgen. Als je in nood zit, dan mag je blij zijn dat er mantelzorgers zijn, familie, vrienden en kennissen… tegenwoordig kunnen vele mantelzorgers het ook niet meer aan, maar goed, wat zegt de Bijbel hierover? Welke rol spelen de kerken op maatschappelijk gebied? We hoeven maar te leren van de eerste gemeente in Handelingen 2, die bij het volk in aanzien stond… we hoeven maar te leren van wat de Bijbel over deze dingen zegt!

    Blijf echter volharden in geloof en in gebed, ga eerst naar je Schepper met al je nood en zorg, want HIJ is JAHWEH-JIREH; HIJ ZAL VOORZIEN!
    Zelf bid ik als ik in nood zit om hulp en vraag JAHWEH, de HEERE GOD of Hij de juiste mensen op mijn pad wil plaatsen en andersom vraag ik HEM of Hij mensen op mijn pad wilt plaatsen mocht ik iets voor de ander kunnen betekenen die in nood zijn gezeten en let ik heel erg op in mijn eigen woonomgeving waar de-on-zichtbare nood is. Mijn leven is een voortdurend gebed en smeken en dankzeggen, dat gaat dag en nacht door… en daardoor houd ik het ook vol!

    Trek er zelf op uit en neem zelf initiatief, zit niet bij de pakken neer, wees zelf een lichtje, wees zelf die barmhartige samaritaan – al zit je zelf in nood – op een dag zal er beloning zijn, verhoring van gebed – al kan dit lang op zich laten wachten. Zie daarom niet alleen op je omstandigheden, maar blijf alles ven HEM en HÉM alleen verwachten. De psalmen spreken daar veel over, lees vaak een Psalm, want deze spreken over alle denkbare menselijke emoties en gevoelens.

    Als je zélf licht en liefde uitstraalt, oprecht bent en omziet, dan vangen mensen dit signaal op! (in plaats van de andere kant op te kijken en te doen alsof er niets aan de hand is…)

    hartelijke groet en
    shalom
    Anne

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden