Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Wees niet bevreesd… (44 reacties)

Geplaatst op donderdag 8 januari 2015, 22:31 door Dirk A A

Wat een drama in Parijs! Afschuw vervult ons. Extremistische moslims schoten in een paar minuten tijd een bijna complete krantenredactie dood en ook enkele agenten. Omdat cartoons over Mohammed hen niet aanstonden. Wraak in de naam van Allah. De wereld is verbijsterd. Wij ook. Inmiddels vindt ook een gijzeling plaats in een Joodse supermarkt in Parijs. ‘Heere, ontfermt U Zich over een wereld in nood. Wilt U de nabestaanden nabij zijn?’
Laatste nieuws: De gijzelingen zijn door de Franse politie beëindigd. De terroristen zijn gedood, helaas zijn ook vier gijzelaars uit de supermarkt omgekomen.

Een paar maanden geleden citeerde ik in de Nieuwsbrief christenen en voorgangers uit Syrië en Irak, die gruwelijk worden vervolgd door de Islamitische Staat (IS). Zij waarschuwden het Westen. ‘Bereid je er maar op voor dat wat hier gebeurt, ook in het Westen gaat gebeuren,’ was hun boodschap. Ook vanuit Israel, waar men voortdurend alert moet zijn op onverwachte aanslagen, kwam dezelfde waarschuwing.

De redactie van de Franse satirische krant Charlie Hebdo werd al een paar jaar bewaakt door de politie. De krant stond bekend om zijn scherpe cartoons tegen de islam en tegen Mohammed, maar ook tegen het christelijk geloof en tegen het Jodendom. Omdat er al eens een aanslag was geweest tegen de krant en vanwege verhoogde dreiging, was er voortdurend bewaking door enkele agenten en een extra code was nodig om de deur te openen om binnen te komen.

Woensdag leek het wel oorlog rond het middaguur, toen twee zwaarbewapende terroristen bij het pand verschenen. Met Kalasjnikovs schoten ze zeer gericht hun slachtoffers dood en tijdens hun vlucht na de aanslag ook nog een politieagent op straat. Voor hen is het eeuwigheid geworden. Kenden ze de Heere Jezus? Onder de doden was ook de 80-jarige Joodse cartoonist Georges Wolinski.

Het was een zeer goed voorbereide aanslag, aldus de deskundigen. De daders waren geen amateurs, maar getrainde terroristen. Tot op dit moment zijn ze nog niet opgepakt. Vrijwel zeker hebben ze banden met Al Qaida in Jemen. Wellicht hebben ze ook in Syrië of Irak gevochten.
Volgens Franse media heeft IS op haar radiozender de daders van de aanslag geprezen als helden. ‘De leeuwen van de islam hebben onze profeet gewroken,’ zei Abu Mussab, een Syrische IS-terrorist, tegen persbureau AFP. ‘Dit zijn onze leeuwen, die erop uit trekken. Het zijn de eerste druppels, er zullen er meer volgen… laat deze kruisvaarders bang zijn, omdat ze bang moeten zijn.’
Ook de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida laat zich lovend uit over de aanslag in Parijs. In de verklaring worden de daders ‘ridders voor de waarheid’ genoemd.

In wat voor wereld leven we? Ook in ons land is de bewaking bij mediabedrijven en bij Franse instellingen opgevoerd. Moeten we ons voorbereiden op meer aanslagen? Laten we daar maar rekening mee houden. IS en Al Qaida beperken zich niet tot het Midden-Oosten. Ze willen de totale wereld ontwrichten. Nooit zullen we dat mogen toestaan!

Verscheidene Franse kerken zijn met gebedsbijeenkomsten begonnen. ‘Naar wie zouden we anders heengaan, dan naar U,’ zei Petrus ooit al tegen de Heere Jezus in Johannes 6:68. Gebed om troost, gebed om rust, gebed om bescherming, gebed om vrede in het hart.

Zo’n aanslag veroorzaakt onzekerheid, onrust, wantrouwen, dreiging. Wie kun je nog vertrouwen? En ben je nog wel veilig? Niemand kan onze veiligheid garanderen. Een aanslag vindt altijd onverwacht plaats. Elk mensenleven is kwetsbaar.
Zeker, het is belangrijk om alert te zijn, maar bevreesd hoeven we niet te zijn. Als we de Heere Jezus kennen, mogen we weten dat ons leven in Zijn hand is. Op verschillende plaatsen in de Bijbel zegt Hij tegen ons: ‘Wees niet bevreesd’.

In Mattheus 10 vinden we een gedeelte wat wel heel toepasselijk is in de huidige situatie. De Heere Jezus zendt Zijn discipelen uit, met de boodschap: ‘Predik dan: Het Koninkrijk der hemelen is nabij gekomen. Genees zieken, reinig melaatsen, wek doden op, drijf demonen uit’ (vers 7 en 8).
De Heiland wist dat haat en vijandschap hun deel zou zijn tijdens hun missie. ‘Ik zend u als schapen te midden van de wolven. (…) Wees op uw hoede voor de mensen, want zij zullen u overleveren… (…) De ene broer zal de andere broer overleveren om gedood te worden, en de vader het kind, en de kinderen zullen tegen de ouders opstaan en hen doden. En u zult door allen gehaat worden omwille van Mijn Naam; maar wie volharden zal tot het einde, die zal zalig worden’ (enkele citaten uit de verzen 16-22).

Vers 26 zegt dan: ‘Wees dus niet bevreesd voor hen…’ En in vers 28 klinkt het opnieuw: ‘En wees niet bevreesd voor hen die het lichaam kunnen doden, en de ziel niet kunnen doden, maar wees veeleer bevreesd voor Hem, Die zowel ziel als lichaam te gronde kan richten in de hel.’

Dit is de boodschap die mag klinken: ‘Wees niet bevreesd…’ Degenen die echt te vrezen hebben, zijn zij die niet geloven in de Heere Jezus. De vijanden van God kunnen alleen het lichaam doden en niet de ziel. Maar God kan zowel de ziel als het lichaam te gronde richten in de hel, de poel van vuur.

In vers 31 klinkt het voor de derde keer: ‘Wees dus niet bevreesd, u gaat vele musjes te boven’. Wat een troost om dit te mogen weten. Als je vreest, kijk dan eens naar zo’n musje en besef: De Heere zorgt voor dat musje, dan zal Hij zeker ook voor mij zorgen. Stel je vertrouwen op Hem. Hij zorgt voor u, wat er ook gebeurt.

Dirk van Genderen

44 Reacties

 1. Roelie zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 9:07

  Beste Dirk,
  Ik ben het helemaal met je eens, het is vreselijk wat er gebeurd is en niet toelaatbaar!
  Maar dit was geen daad van vervolging om Jezus naam, maar een gevolg van belediging, laster van ‘iemand’ die voor de moslims heilig is en daarom hun diepste gevoelens treft. Door dit te zeggen praat ik op geen enkele manier hun daad goed, integendeel.
  Maar ik kan er ook met mijn verstand niet bij dat onder het mom van vrije meningsuiting alles en iedereen maar beledigd en gekwetst mag worden, dit zou ook niet toelaatbaar moeten zijn.
  Gelukkig hoeven wij als christenen niet op deze manier op te komen voor de naam van onze God, maar ik zou wel graag zien dat het verboden werd om zulke cartoons te maken. Zij (de cartoonmakers) spelen wel met vuur door zo te spotten met de Heilige God.

 2. Willy zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 11:20

  De God van Islam is helemaal geen ‘Heilige God’, zoals ik in reactie nummer 1 lees. Islam ontkent het bestaan van Jezus als Gods Zoon. Jezus Zelf zegt immers: IK ben de weg, de waarheid en het leven, NIEMAND komt tot de VADER dan door MIJ! Allah is NIET onze GOD! Allah heeft GEEN Zoon, Islam heeft de profeet Mohammed, dit maakt Islam tot een AFGODSDIENST.

 3. Moi (CDA-lid) zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 12:44

  Het grootste gevaar in het moslimterrorisme is dat dit een voedingsbodem geeft voor extreemrechts (Le Pen, PVV, enz.), Waardoor die in Europa nog meer macht krijgt, moslims daardoor nog meer gediscrimineerd en diverse bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet worden, met nog meer aanslagen en zelfs een burgeroorlog tot gevolg!

 4. Elisabeth zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 13:11

  Beste Dirk,

  Ik ben het helemaal met je eens. Maar ik ben het ook eens met Roelie (nr.1). Het ene is niet goed maar iedereen maar beledigen en kwetsen (en grof) zou inderdaad ook niet toelaatbaar moeten zijn. En Willy (nr. 2) reken maar dat de cartoonmakers en cabaretiers ook zo omgaan met onze God en Jezus. Op de openbare school met de nederlandse les kwam ik het vroeger al tegen. Gingen we boekverfilmingen kijken van nederlandse schrijvers (literatuur!) waarin Jezus heel erg bespot en vreselijk werd neergezet. Ik weet nog dat ik daar niet tegen kon en naar beneden keek. En de tweede les toen we de film gingen afkijken, heb ik gespijbeld. Ik vond het heel erg en kon er ook niet tegen dat er zo met mijn Koning en Zaligmaker om werd gegaan. Ik was diep geschokt. Het is nu 2015, ik merk in de tv programma’s dat de grappen en de taal ook steeds grover zijn geworden. En heel veel mensen, zo lijkt het, vinden dat normaal en weten blijkbaar niet anders meer. Maar ik denk als je een levende relatie met de Heere onderhoud dat je gevoelig bent en blijft voor wat God wil op dit gebied. En hoe Hij wil dat we met elkaar omgaan.

  Vriendelijke groet, Elisabeth

 5. Roelie zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 13:25

  (Willy)
  Ik ben het helemaal met je eens.
  Maar, zoals Dirk hierboven al beschreef bespotten de cartoonisten niet alleen de Islam maar evengoed onze Heilige drieënige God, dat bedoelde ik toen ik schreef ‘de Heilige God’.

 6. Peter Dijkstra zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 15:26

  AMEN!
  Matth. 28 moet zijn Matth. 10.

 7. Anne zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 16:03

  Vrijheid van menigsuiting tot (w)elke prijs? Hoewel er ernstige feiten zijn gepleegd,vraag ik me af of er wel geleerd is van de geschiedenis.
  Voor moslims is de profeet Mohammed heilig, voor weer andere gelovigen zijn andere personen/dingen weer heilig. Al zou iemand zijn/haar heil van een boom verwachten en daar kracht en energie uit te putten, dan heb ik dat te respecteren, je laat iemand in zijn/haar waarde!
  Volgens burgemeester Aboutaleb zijn pen en potlood de sterkste wapens, is dat ook zo? Mijn krachtigste wapen is gebed! En bovendien: liefde is onlosmakelijk verbonden met respect voor je medemens en jezelf!

  Waar is het fatsoen gebleven en respect voor de medemens ongeacht geloofsovertuiging, cultuur, afkomst enz.?
  Vrijheid van meningsuiting tot elke prijs? NEE

  shalom

 8. San zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 16:41

  Beste Dirk,

  Ik vind zelf dat wij eenzijdig stelling moeten nemen tegen de Islam. We moeten niet nog iets positiefs zien in die afgodsdienst. We hebben te strijden tegen de duivelse machten, die de moslims in hun greep houden. Maar ook moeten wij daarvoor bidden, en hoe moeilijk het ook is, onze vijanden zegenen. Dat neemt de angel weg van angst, vrees, haat en woede die de mensen opzetten om wraak te nemen. God heeft ontzettend veel liefde, dat Hij wil dat iedereen behouden wordt (1 Tim 2:4), maar ook omdat je in dit leven moet kiezen, waar je de eeuwigheid zal doorbrengen. Daarom komt het erop aan, of je gelooft dat de Here Jezus voor onze zonden gestorven is en uit de dood is opgestaan om ons eeuwig leven te geven. De boel zal alleen maar escaleren, verwacht ik, en de komst van de Here is nabij. Angst heb ik zelf niet. Ik houd er wel rekening mee dat als ik in de openbaarheid mijn meningen geef, ik extra kwetsbaar kan zijn voor extreem fundamentalistische moslims. Maar als de Here Jezus voor mij zijn leven gegeven heeft, en ik eeuwig leven bezit dat onvergankelijk is, dan wil ik ook voor de waarheid uitkomen opdat enigen gered zullen worden. De Bijbel heeft ons voorzegd dat wij zullen lijden en lafhartigen zullen het Koninkrijk Gods niet binnengaan (Openb 21:8). We kunnen ons steeds minder verschuilen achter een laagje beschaving. De moslims houden daar geen rekening mee maar willen alles afbreken wat er aan beschaving is en hun rechtsorde van een kalifaat instellen. We zijn in ieder geval nu door wat er elders in de wereld plaatsvindt, gewaarschuwd voor vreselijke wreedheden, die kunnen plaatsvinden en misschien ook in het nog “vrije” Westen. Laten wij maar niet denken dat het meevalt, want de duisternis neemt toe en de wetteloosheid eveneens.

  San

 9. Agatha zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 19:26

  Beste Dirk,

  O Here, onze Here, hoe heerlijk is uw naam op de ganse aarde. Gij, die uw majesteit toont aan de hemel. Uit de mond van kinderen en zuigelingen hebt Gij sterkte gegrondvest, uw tegenstanders ten spijt, om vijanden en wraakgierige te doen verstommen. Deze Psalm, las ik daarstraks in mijn stille tijd. Is het niet zo dat wij stil moeten zijn in deze momenten en ons moeten buigen voor die God van Hemel en aarde? Hem geven wat ons zo drukt na Frankrijk en het hele gebeuren in de wereld en als het om Israël gaat? Laten we stil zijn voor onze Maker en de wereld aan Hem opdragen met een hart vol van ongeloof om het wereld gebeuren maar wetende dat Hij alles in zijn hand heeft! Hij zelf zal zijn vijand en wraakgierige doen verstommen!
  O Here, onze Here, hoe heerlijk is uw naam op de ganse aarde. Laat dat telkens ons Amen zijn.

  vr:gr: Agatha

 10. Waterlelie zegt:
  Geplaatst op vrijdag 9 januari 2015 om 20:16

  Satire/bespotten is al zo oud als de mensheid.
  Ik lees in 1 Koningen 18 vers 26 en vervolg dat Elia de profeten van de baäl, !bespot!
  IK lees: “Toen het middag was geworden begon Elia hen te bespotten en zeide: roept luider, want hij is immers een god. Hij (baäl) is zeker in gepeins, of hij heeft zich afgezonderd of hij is op reis, misschien slaapt hij en moet hij wakker gemaakt worden.”
  Als er toen (cartoon)tekenaars bij waren geweest hadden ze van dat tafereel/gebeurtenis een flinke satire van kunnen tekenen.
  Opmerkelijk is dat toen Elia hen bespotte dat de baäl profeten nog luider begonnen te schreeuwen en zich naar hun gewoonte gingen insnijden met zwaarden en speren totdat zij dropen van bloed. En zodra de middag voorbij was tot tegen het brengen van het avondoffer, geraakten zij in !!geestvervoering!! maar er kwam geen geluid, en niemand gaf antwoord of sloeg er acht op.
  Een krant publiceert in onze tijd satire over een god die geen god is. Ook lees ik dat zij de Ware God bespotten en andere heiligen.
  Toch is naar aanleiding van satire/bespotting geen redenen om anderen af te slachten. Zeggen wij in onze tijd.
  Op de Karmel gebeurde het volgende:
  De bääl god werd niet kwaad. Nee, hij kan ook niet spreken.
  Maar…. de Here God/JHWH liet Zijn toorn gaan over de profeten van de baäl door middel van Elia de profeet Gods/JHWH ( vers 40)…… Iets om over na te denken?

  W/lelie

 11. Peter zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 0:56

  Matth. 24:6 En gij zult horen van oorlogen, en geruchten van oorlogen; ziet toe, wordt niet verschrikt; want al die dingen moeten geschieden, maar nog is het einde niet.

  Er is nog altijd een zekere beschaving waarin wij kunnen werken.
  Maar, de gemeente is toch ‘een grote vuilnishoop’? Ja! Een woestijn, of wildernis. Het Woord zegt dat daarin wegen worden aangelegd en rivieren zullen stromen. Jes. 40:3 Een stem des roependen in de woestijn: Bereidt den weg des HEEREN, maakt recht in de wildernis een baan voor onzen God!
  “Ik geloof dat de Here dat voor mij doen zal…” hoor ik iemand zeggen.
  Nee, voor de geestelijke weg- en waterbouw, daar heeft onze Vader Zijn slaven voor… Dus mogen wij geheel zelfstandig uitzoeken of er misschien ook een weg kan worden gebaand door de wildernis om ons heen, door het Turkse café drie huizen verderop, een goed begaanbare weg door het bordeel aan de ringweg, en zo voort, om wegen te banen voor onszelf, maar ook voor de geliefden die aan onze zorg zijn toevertrouwd.
  Helaas blijkt dat er ook in onze kerken nog veel werk aan de winkel is, zodat het veel tijd in beslag neemt voordat er sprake kan zijn van een gemeenschap in het bloed van Jezus.
  Voor wat betreft mijn dochter, daar ben ik nu al zesenveertig jaar mee bezig. Dus vergis je niet. Geloof is kostbaar! God wil een visie geven in de diepte van ons geloof. Maar dan moeten wij met die visie wel AAN DE SLAG.

  Geestelijk leven is geestelijk oorlogvoeren.

  Uiteindelijk gaat het om de macht.

  Psychopaten hebben macht. Wij moeten hen te slim af zijn in geest en waarheid, in gehoorzaamheid aan Jezus, onze Heer.

 12. Elisabeth zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 14:09

  Beste Dirk,

  Ik wil eigenlijk een vraag aan jou stellen. Je zet in je nieuwsbrief over de aanslag: “Dit kan niet, dit mag niet, dit is verderfelijk.” Daar heb je dus een duidelijke mening over. Maar ik hoor je helemaal niet over die cartoons. De vraag aan jou is: Kunnen die dan wel, mogen die dan wel, zijn die niet verderfelijk? Ben jij Charlie? Zoals veel nederlanders nu zeggen? Er zijn toch twee kanten aan dit verhaal?

  Vriendelijke groet, Elisabeth

 13. Dirk zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 15:26

  Reactie Dirk van Genderen:

  Beste Elisabeth,
  Ik vind zeker dat dit satirische weekblad grenzen overschreed. Cartoons, die trouwens ook tegen christenen en het christelijk geloof waren gericht en tegen het Jodendom. Maar dit geeft niemand het recht zo’n afschuwelijke moordpartij aan te richten.

 14. Anne zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 15:47

  In plaats dat de Nederlandse overheid zich distantieert van de ongebreidelde vrijheid van meningsuiting en daarmee geen dergelijke ‘verzoekingen’ over ons land haalt; want wat gebeurd is, kwaad met kwaad vergelden; het kwaad van ongebreideld uitlatingen – onder de zogenaamde vrijheid van meningsuiting – die kwaad bloed zetten, zijn daarom, direct in verband te brengen met de aanslagen (kwaad). Zien we opnieuw wat cartoons te weeg brengen en daar moet vervolgens een heel land voor boeten, sterker nog, de hele wereld is verbijsterd, hoezo kwam deze actie dan onverwacht? Slaapt de wereld, is deze actie iets nieuws en dus onverwacht? Integendeel!
  Ik ben verbijsterd over de naïviteit alsof wij/de wereld ‘ineens’ iets ergs overkomt, nu… het kwaad heeft vele gezichten, is er iets nieuws onder de zon?

  Als men kwaad zaait zal men ook kwaad oogsten, oog om oog tand om tand; als men kwaad met kwaad vergeldt, zaait men dood en verderf.
  Al die cartoonisten brengen niet alleen hun eigen leven in gevaar maar ook dat van anderen en dat vind ik verbijsterend.
  Overwin het kwade door het goede.

  De wereld is zó geschokt alsof men iets onverwachts overkomt, dat is niet het geval!
  ‘t Is elke dag moord en doodslag, denk maar aan alle abortussen die wereldwijd uitgevoerd worden, en daar doet de overheid niets aan, de wereldleiders doen hier niets aan, (gelukkig wel door o.a. Pro Live en stichting Schreeuw om Leven), want het is maar ‘verborgen’ kwaad… dus doet men er niemand kwaad mee, toch?!

 15. Mariette Visser zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 16:00

  Beste Dirk, volgens mij mag je nooit een ander kwetsen door cartoons of wat dan ook, dat vraagt ‘gewoon fatsoen’ van ons. Toen ik nog jong was hoorde ik iemand, die met zijn gezin naar een zendingsveld zou vertrekken zeggen, dat hij zijn kinderen verboden had ooit één woord ten nadele van een totempaal te zeggen. “Want voor ons is het een stuk hout, voor de mensen daar een heilig voorwerp”, zei die man. Gewoon fatsoen vraagt dat je een ander niet kwetst, ook een moslim niet, of een boeddhist of wie dan ook. Natuurlijk vind ik de overval afschuwelijk, maar Charlie is met die cartoons veel te ver gegaan. Als dat allemaal ‘moet kunnen’ onder het mom van vrijheid van meningsuiting, dan zijn we met die vrijheid wel veel te ver door geschoten. Ik ben het dus van harte eens met jouw reactie aan Elisabeth.
  Mariette

 16. coby zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 16:33

  De Bijbel leert ons dat er in de laatste periode vlak voor de wederkomst van Jezus Christus er een laatste grote wereldleider zal zijn. Ik heb het boek van jan van barneveld gelezen over de islam, dat geeft een duidelijk beeld over deze tijd.
  Het is in feite een geestelijke strijd. De macht van de Islam wil een wereldwijd Kalifaat vestigen. Dat moet over de rug van Israël volgens hun religieuze traditie, die de Hadith heet.
  Mijn gebed is: Heere Jezus kom spoedig!!!

 17. Bert zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 16:55

  De islam is geen godsdienst maar een verwerpelijke ideologie. Het zijn duivelse machten die de fundamentele moslims parten speelt.
  De Heer Jezus is de enige weg de waarheid en het leven!

 18. Jeannette zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 17:27

  De laatst tijd in mijn stille tijd lees ik bijna altijd psalm 2 en ook psalm 94, het is buitengewoon afschuwelijk wat er gebeurt in de wereld ik denk ook dat de duivel beseft dat zijn tijd bijna is gekomen en nog even flink om zich heen slaat. Uiteindelijk geloof ik ook dat de Heer God gaat recht spreken en het kwaad wel degelijk bestraft, veroordeeld wordt in de eeuwigheid. Nou dan zou ik niet graag in de schoenen staan van hen die de Heere Jezus hebben afgewezen als verlosser. Barbaarse zondaren of nette zondaren, we komen allemaal voor de rechterstoel van God te staan. Ik geloof dat God een God is van recht, echt ik vind het afschuwelijk en angstaanjagend wat er gebeurt, maar laten we schuilen achter het volbrachte werk van Jezus zijn bloed en dat nog maar veel heel veel andere mensen familie vrienden en/of buren die de Heer Jezus ‘nog’ niet kennen zullen gaan verlangen naar de vrede die alle verstand te boven gaat, die ons leven doortrekken mag, het absolute zekere weten: het loopt God niet uit de hand, het is een oorlog in de hemelse gewesten en die wordt op aarde zo uitgevochten. Laten we vasthouden aan de overwinning van de Heere Jezus want GELOVEN=ZIEN

 19. Anna zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 17:28

  Onze HEERE, DE ENIGE WAARACHTIGE GOD!! laat niet met Zich spotten…………!

 20. Robbert zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 18:52

  Beste Dirk

  Ik kan geen enkel begrip hebben voor deze afschuwelijk aanslagen. Ook niet omdat die profeet beledigd zou zijn door Charlie Hebdo. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Iets waar vele moslims geen boodschap aan hebben. Tekenend is dat heel veel islamitische leerlingen weigerden om de minuut stilte in acht te namen. allah moet toch wel een heel vreemd iemand/iets zijn die van zijn/haar volgelingen eist dat ze zijn/haar naam overal moeten vestigen en niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Hoe anders is onze HEERE die ons niet opdraagt om zulke dwaze en afgrijselijke dingen te doen.

 21. b. van rijssel zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 21:59

  Met de tweede helft van coby’s reactie ben ik het geheel eens; ook mijn gebed is: Kom Heere Jezus, kom spoedig!

 22. jantje zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 22:14

  Dirk,dank voor je nieuwsbrief, het waren weer rake woorden. Laten we bidden met elkaar voor de mannen
  en vrouwen die zulke verschrikkelijke dingen doen, dood en verderf zaaien.
  Dat onze Here Jezus Zich door een droom of een gezicht aan hen zal openbaren, dat ze Hem mogen leren kennen .
  Johannes 3:16 dit telt ook voor hen.
  Lieve Dirk Gods zegen ook voor je gezin.
  Liefs groeten ***

 23. Hub.Eussen. zegt:
  Geplaatst op zaterdag 10 januari 2015 om 23:14

  Beste dirk,
  Wat gebeurd is in Parijs, is natuurlijk een verbijsterend en walgelijke daad van deze extremistische moslims.
  Maar mijn eerste gedachten waren toch, nadat ik dit hoorde en op TV zag: Ik kan met mijn menselijk verstand er niet bijkomen dat (let wel SOMMIGE) cartonisten-carbaritiers-politici, de vrijheid van meningsuiting, MISBRUIKEN en hun een VRIJBRIEF geven om mensen en Godsdiensten te beledigen, bespotten, belasteren, kwetsen etc. De politiek durft deze discussie niet aan en schuift het door naar de rechter. Oproep: Politiek, durf eens RADICAAL te zijn over het vast stellen van de GRENZEN van de vrije meningsuiting. Hub.

 24. Anne zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 10:40

  Dirk, het stuit me tegen de borst dat hier op uw site christenen op één hoop worden gegooid.
  Als ik dergelijke uitlatingen hoor of lees – in dit geval naar alle christenen – proef ik dezelfde haat, afkeer neerbuigendheid en hooghartigheid die anderen hebben ten opzichte van moslims, Joden of christenen en daarin proef ik extremisme, uit bovenstaande reactie blijkt dat zo iemand zich nauwelijks onderscheidt van extremistische groeperingen.

  Of ik m’n getuigenis gegeven heb aan een moslim? JA! natuurlijk, aan een ieder die het maar horen wil, moslim of geen moslim.

  shalom

 25. Peter zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 10:47

  Misdadige muslims, een heldenrol voor onze overheid… ach, wat is het leven toch eenvoudig.
  Onze warme gevoelens van dank gaan uit naar zwarte helicopters, zwaar bewapende militairen en veiligheidsdiensten, en op de nationale tv onze dappere jongens en meisjes van de regering. Respect.

  HerzSt (Openbaring 12:7-10) 7 Toen brak er oorlog uit in de hemel: Michaël en zijn engelen voerden oorlog tegen de draak, ook de draak en zijn engelen voerden oorlog. 8 Maar zij waren niet sterk genoeg en hun plaats werd in de hemel niet meer gevonden. 9 En de grote draak werd neergeworpen, namelijk de oude slang, die duivel en satan genoemd wordt, die de hele wereld misleidt. Hij werd neergeworpen op de aarde en zijn engelen werden met hem neergeworpen. 10 En ik hoorde een luide stem in de hemel zeggen: Nu is gekomen de zaligheid, de kracht en het koninkrijk van onze God en de macht van Zijn Christus, want de aanklager van onze broeders, die hen dag en nacht aanklaagde voor onze God, is neergeworpen.

  11 En zij hebben hem [de draak] overwonnen door het bloed des Lams, en door het woord hunner getuigenis, en zij hebben hun leven niet liefgehad tot den dood toe.
  12 Hierom bedrijft vreugde, gij hemelen, en gij, die daarin woont! Wee dengenen, die de aarde en de zee bewonen, want de duivel is tot u afgekomen, en heeft groten toorn, wetende, dat hij een kleinen tijd heeft.

 26. baruch zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 11:05

  Ik ben geen Charlie, geen spottende Theo Maassen met crucifix. Ik ben een gelovige in de Heere Jezus Christus Die mij leert: 1 Corinthiërs 13:5 zij kwetst niemands gevoel, zij zoekt zichzelf niet, zij wordt niet verbitterd, zij rekent het kwade niet toe.

 27. Dirk zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 11:31

  Reactie Dirk van Genderen:

  Vanwege kwetsend taalgebruik heb ik sommige reacties verwijderd of niet geplaatst. Het kan zijn dat ook moslims deze site en deze reacties lezen. Het is mijn diepe verlangen en gebed dat de Heilige Geest dit kan gebruiken om ze tot geloof in de Heere Jezus zullen komen. Laten wij geen verhinderingen opwerpen.

 28. Riet zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 11:44

  Ik ben het helemaal eens met Roelie (1)
  Het drama begint bij die cartoonisten! Waar zijn onze grenzen!
  Grenzen geven bescherming en veiligheid en rust.
  Deze mensen worden al een paar jaar bewaakt!
  Wat een ongelooflijke prijs moet er betaald worden om zogenaamde vrijheid van meningsuiting!
  Inderdaad wat Baruch zegt (24) 1 Cor.13:5

 29. Troost Mijn Volk zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 13:03

  Sjalom Dirk,

  Een klein beetje zelfspot is soms nuttig voor de mens. Het plaatst je even in met beide benen op de grond. Het gevaar in zelfspot is dat je jezelf op een lager niveau neerzet. Dat kan een negatieve spiraal worden: ik ben te dik, ik ben te dun, ik ben lelijk enzovoort. De mens moet zich blijven realiseren dat hij door G’d heel uniek geschapen is. Welk zelfbeeld hebben wij van onszelf gemaakt. Als ik in de spiegel kijk dan zie ik mijn evenbeeld, dat is de buitenkant. Zelf kan ik naar binnen kijken en veel zaken gewoon voor mijzelf houden. Ik hoef niet alles met een ander te delen. Trouwens is die ander ervan gediend als er weer een mening wordt geponeerd?

  Gelukkig bezitten we de Joodse humor, die altijd naar onszelf is gekeerd. Gewoon met beide benen op de grond gezet te worden. Hoe anders is het als er karikaturen worden neergezet. Deze gaan over het gedrag van mensen, vermeende religieuze handelingen. Lang niet iedere woordspeling is grappig te noemen. Het etaleren van cartoons geven, vanuit een bepaalde visie, een beeld van het gebeurde. De mens is visueel ingesteld. Daar weet de cartoontekenaar handig gebruik van te maken. Het lijkt wel een wedstrijd wie de meest pakkende cartoon kan vervaardigen. Nimmer zal men zich afvragen of het wenselijk is. Hoe was het ook alweer met de oudejaarsconference? De eerste was op de rand, alle daaropvolgende gingen daar overheen. Men raakte gewend aan verholen spot en het was ook nog vermakelijk te noemen.

  Is dat de culturele vooruitgang of is dat ten diepste de afbraak van de menselijke waardigheid. Ik zie geen reden om te gniffelen. Cartoons is eigenlijk vriendelijk pestgedrag. Het verleggen van grenzen in de hoop dat de ander het zogenaamde vriendelijke accepteert.

  Pesten is jezelf hoger achten dan je slachtoffer. Als je pest zaai je wind. Wie wind zaait zal storm oogsten. Blijkbaar hebben velen dat niet in de gaten en blijft het lucratief om een dikke boterham te verdienen als cartoontekenaar.

  En wat doen wij? Respecteren wij elkaar nog in deze samenleving?

 30. ad zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 13:19

  Broeder Dirk! Bemoedigende column! Dank!

 31. rene postma zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 13:19

  Laten wij toch iedereen lief hebben, ondanks wat er in de wereld gebeurd
  Wereldgelijkvormigheid, daar moeten wij ons niet mee bezig houden.
  Het is niet aan ons om daar over te oordelen.
  Onze gedachten zouden moeten zijn, al degene die verloren zijn gegaan en jezus niet kennen.
  Dirk heeft laatst nog geschreven om een levend offer te zijn, mijn gedachten zijn dan om in de voetsporen van Jezus te lopen.
  Eenheid in gedachten, eenheid in geloven, eenheid in handelen, eenheid, waarin Jezus ons is voorgegaan, zijn lijdensweg, niet alleen voor ons…voor iedereen.
  Dit is pas hèt begin….Laten wij barmhartig zijn voor een ieder, geloof, ideologie, geaardheid,..wij leven in gebroken wereld…het is aan ons om die gebrokenheid te doorbreken en een licht in de wereld te zijn.

  Vr gr rene postma

 32. Waterlelie zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 14:11

  Ernst van Olffen.
  Huilen ..ALLE…christene met de wolven? ( nadruk op..alle)

  Ik kan je zeggen dat dát niet waar is. Want daarmee zeg je dat het Levende Lichaam van Christus Jezus de Opgestane Heer dus vals is en scheinheilig…..

  Het is hetzelfde om te zeggen dat alle joden Jezus hebben vermoord of overgeleverd aan de vijand. En dat is ook niet waar.

  Of je zegt dat alle moslims moordernaars zijn en dat is ook niet waar.

  Het drama begint bij de cortoonisten?
  Ik geloof dat niet.

  Want in de vroegere eeuwen werden ook christenen en joden vermoord.
  Jacobus werd ook vermoord door het zwaard. Geen cartoonist die deze drama begon. Handelingen 12 vers 1/2/3.
  Het kwaad zit ..IN..de mens!!!

  Pen is anders dan…geweld!!

  W/lelie

 33. Berend zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 14:39

  Vanmorgen vroeg een zuster in de kerk: hoe ben jij de feestdagen doorgekomen? Met 1e kerstdag en oudejaarsavond bij mijn broer in het ouderlijk huis (onze ouders zijn er niet meer).
  Ik vermeldde Youp van ‘t Hek, in het begin wel grappig met zijn verwijzing naar Flappie.
  De zuster zei: wel veel gevloek, zou je eigenlijk niet moeten zien (blijkbaar had zij het ook gezien).
  Maar mijn broer heeft niet veel interesse voor het geloof.

 34. Herman zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 15:14

  Dirk en Nieuwsbrieflezers, ik heb vanmorgen de dienst in mijn gemeente bij mogen wonen, ook hier werd er veel aandacht besteed aan de afschuwelijke gebeurtenissen van de afgelopen dagen. De thematekst was Galaten 5 vers 1. Prachtig hoe onze voorganger in de korte voor bereidingstijd in heeft mogen haken op dit gebeuren. Het zou te veel tijd en ruimte in nemen om dit alles (ook te moeilijk voor mij overigens) te kunnen verwoorden. Maar voor mensen met interesse hierover, het is denk ik als nog na te luisteren op Kerkdienst gemist, Ichthuskerk Reeuwijk.
  Vriendelijke groet en Gods zegen, Herman

 35. nienke de boer zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 16:35

  Als moslims waarschuwen dat het hun te ver gaat moet je stoppen met beledigen, de kinderen op scholen hebben pestprotocollen, dit zou ook voor meningsuiting moeten gelden, ze zijn beide schuldig wat ze gedaan hebben, en als ze zo doorgaan blijft het een oorlog.

 36. Robbert zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 16:44

  Beste Dirk

  Vanmorgen keken we naar de EO waar ds van der Veer naar aanleiding van de vreselijke gebeurtenissen in Frankrijk een overdenking hield. Hoewel ik dikwijls kritisch ben waar het de EO betreft kon ik me nu geheel vinden in hetgeen hij zei. Kortweg kwam het er op neer dat wapens niet op kunnen tegen de pen/ het potlood en zo is het ook.

 37. Chaantje zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 16:46

  Beste mensen,
  Wat een wereldnieuws!
  Sorry hoor, maar wordt dit, door de media, niet weer zwaar overdreven?
  Overal in de wereld vallen dagelijks doden, door moorden, verkrachtingen, mishandelingen, rituelen, abortussen, ja ook door euthanasie en zelfmoord ect.
  En in Parijs (Europa) worden mensen in koele bloede vermoord, doordat zij spotten met het geloof van moslims, joden maar niet te vergeten ook christenen, en dan staat heel de wereld op zijn kop? Ik ben het er absoluut niet mee eens en vat dit niet verkeerd op ik vind het ook verschrikkelijk maar om nu alleen dit nieuws te melden, what about other important news?
  Bijvoorbeeld die 100 gedoden in Nigeria, door Boku Haram, is dat minder erg dan?
  De hele media is in de ban van de vrijheid.
  We horen het de hele dag door, lang leve de vrijheid van meningsuiting!
  Ik ben het in het geheel eens met Roelie(1) Anne(10) Hub Eussen(23) Baruch(26) en Riet(28)
  En daar zou ik achter willen zetten de mooie reactie van Jeannette(17)
  “Maranatha: Kom, Heere Jezus, kom spoedig’!
  Ik wens u allen een prettige zondag en u zijt gezegend
  Mvg, Chaantje

 38. Jurjen zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 17:19

  Ik vind het goed die verbijstering over de aanslagen in Paris, maar ook wat hypocriet. In Israël gebeurd dit al jaren met veel meer slachtoffers en daar hoor ik weinig over. Dan hoor je meer pro Palestijnse geluiden. En dan nog maar te zwijgen over de moorden in Syrië en Irak e.d.

 39. Erik zegt:
  Geplaatst op zondag 11 januari 2015 om 19:05

  De hele wereld roept ach en wee na het gebeurde in Parijs, en terecht!
  Maarrrrrr………. we moeten ook niet uit het oog verliezen dat de zg. ‘cartoonisten’ aan het uitdagen waren. Ze ‘zochten de grenzen op’ wordt dan zo mooi gezegd, nou, die grenzen hebben ze gevonden. Ze brachten daarmee niet alleen zichzelf in gevaar maar ook de bewakers en omstanders, dat mag ook wel eens gezegd worden!
  Kritiek leveren op de islam mag, maar spotten en mensen voor gek zetten werkt altijd negatief.
  Onze regeringen moeten alles op alles zetten om de islam en z’n uitwassen te bestrijden, maar
  we moeten onze medemens niet bespotten en de extremen onder hen geen reden geven om zoiets verschrikkelijks te doen zoals daar in Parijs en zoals in Nigeria en zoals in Libië en zoals in Syrië en zoals in Irak en zoals in Pakistan en zoals in Jemen en zoals in Soedan etc. etc.

 40. Johan zegt:
  Geplaatst op maandag 12 januari 2015 om 0:03

  Het is niet politiek correct, maar wat mij steeds opvalt is dat ook christenen meehuilen met de wolven die waarschuwen voor “extreem rechts”
  Dat is jammer. Want nu worden die partijen en hun voortrekkers in een kwaad daglicht gesteld. En dat terwijl zij al jaren waarschuwen voor hetgeen we nu voor onze ogen zien gebeuren. Ook in andere landen staan er mensen op dezelfde dodenlijst die nu wordt gehanteerd door extreme moslims. Ook hun leven loopt gevaar. En waarom? Meestal omdat zij opkomen voor de joods christelijke waarden van onze westerse wereld. Extreem rechts bestaat niet, wel nuchtere mensen die de dreigende gevaren niet alleen onderkennen maar ze ook nog eens durven te uiten. Mijn respect hebben ze!
  Het gevaar van “Brussel” en moslims is het echte gevaar.

 41. Kathie zegt:
  Geplaatst op maandag 12 januari 2015 om 0:41

  Tegenwoordig is het zo dat bijna iedereen om ons heen de naam van onze Heer in de mond neemt.
  Zonder erbij na te denken, vreselijk.
  Maar dat is geen reden om de wapens terhand te nemen.
  Wij hebben een God van liefde en die prediken wij.

 42. F.Vogels-Voskamp zegt:
  Geplaatst op maandag 12 januari 2015 om 9:58

  Dirk. Ik ben het ook volkomen eens met diegenen die geschreven hebben dat de cartoontekenaars de grens hebben opgezocht. Ik ben het ook eens met diegene die geschreven hebben dat je helemaal niet van die dingen moet doen die mensen kwetsen. Maar ik keur het ten stelligste af om zo barbaars mensen af te slachten. Het is verschrikkelijk. En je moet idd bidden voor die mensen die al deze dingen doen. Zij hebben ook een ziel voor de eeuwigheid. En het is ook waar dat de hele wereld nu op zijn kop staat, terwijl er overal duizenden mensen in de hele wereld vermoord worden. Dat wordt even in een paar zinnen op het nieuws verteld of in de krant geschreven. En dan hoor je er niets meer van. En het zal alleen maar erger worden heeft de Here Jezus gezegd. Het zijn Zijn voetstappen die we in al deze dingen horen. Laten we waakzaam zijn en blijven en ons leven in Gods hand leggen en op Hem vertrouwen.
  Florianne

 43. Hub.Eussen. zegt:
  Geplaatst op maandag 12 januari 2015 om 19:25

  Gisteren heb ik naar de indrukwekkende demonstratie-tocht door Parijs gekeken op T.V., met als motto: VÓÓR vrijheid van meningsuiting.
  1,5 miljoen demonstreerden in Parijs, waaronder zo’n 60 regeringsleiders of plaatsvervangers etc. En 3,7 miljoen in geheel Frankrijk. Maar al gaat het hele Westen hier tegen demonstreren, dan nog zullen deze aanslagen in een heftiger vorm doorgaan. (Hoort bij de eindtijd waarin wij leven).
  Zolang als artikel 7 van de grondwet niet wordt aangepast door een GRENSPUNT. In mijn visie moet dat in ieder geval zijn: De vrijheid van Godsdienst, deze niet beledigen, bespotten, kwetsen in woord, schrift, potlood etc.
  Mijn vrijheid van meningsuiting in deze is: De vrijheid van Godsdienst is belangrijker dan de vrijheid van meningsuiting, Hub.

 44. Roelof zegt:
  Geplaatst op dinsdag 13 januari 2015 om 12:03

  Bij alles wat er de afgelopen dagen in Frankrijk is gebeurd, werd ik bepaald bij hetgeen in Jakobus, hoofdstuk 3, vanaf vers 5, is geschreven. Wat kan de tong niet allemaal teweeg brengen. Maar wat kan ook een potlood/pen niet allemaal teweeg brengen. Ik denk niet, dat er in de tijd van Jakobus al pennen en/of potloden waren, maar indien dit wel het geval zou zijn, dan zou Jakobus naast de tong ook de pen en het potlood hebben vermeld. Niet dat ik kan goedkeuren wat de terroristen hebben gedaan, maar het is wel zo, dat als je iemand maar lang genoeg het bloed onder de nagels weghaalt, zo iemand tot dergelijke extreme daden kan komen. Ik vind, dat deze kant van de medaille veel te weinig wordt belicht.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden