15 vragen en antwoorden

Er is veel verwarring in de christelijke wereld. Veel christenen worden onzeker door wat ze horen, lezen en zien. Regelmatig ontvang ik vragen van mensen die niet meer weten of iets van God is of niet van God. Het is hun verlangen om alleen de weg van de Heere te gaan, maar ze zijn onzeker geworden. De oplossing: wees gericht op de Heere Jezus, ga terug naar de Bijbel en toets alles aan het Woord van God.

Het gaat dan om tal van vragen, zoals:
1. Is het Bijbels dat mensen in de samenkomst zomaar achterover vallen en dan ongecontroleerde vreemde bewegingen en geluiden gaan maken?
2. Is het Bijbels dat er in de gemeente in tongen wordt gesproken, zonder dat er vertaling van die tongen is?
3. Is het Bijbels als er af en toe profetieën worden doorgegeven, die of heel algemeen zijn of nooit uitkomen?
4. Is het Bijbels dat onze voorganger aangeeft dat niet alles wat de Bijbel zegt, nu nog geldt, bijvoorbeeld als het over homoseksualiteit gaat?
5. Bij ons in de gemeente wordt geleerd dat de gelovigen bij de wederkomst van Heere Jezus Hem tegemoet zullen gaan in de lucht. Klopt dat wel?
6. Is het waar dat God evolutie heeft gebruikt om de schepping tot stand te brengen?

Ook schrijven mensen over eenzijdigheden in de prediking in hun gemeente. Enkele voorbeelden:
7. Onze predikant preekt heel veel over de zonde, maar vrijwel nooit over de genade en over de Heere Jezus Christus.
8. Onze voorgangers hebben het heel vaak over emotionele en pastorale onderwerpen, maar ik mis de Bijbelstudie zo.
8. Bij ons in de gemeente wordt zelden over Israel gesproken of voor Israel gebeden.
10. In onze gemeente klinkt wel de oproep tot bekering, maar nooit wordt gezegd hoe je tot geloof kunt komen.

Weer anderen hebben moeite met de invulling van de diensten:
11. In onze diensten wordt ruim een uur gezongen en dan blijft er maar twintig minuten over voor de preek; dat is toch een scheve verhouding.
12. In onze gemeente is de muziek zo hard, dat ik maar niet meer naar de diensten ga; dat doet me pijn aan m’n oren, maar ook pijn in m’n hart.
13. In onze gemeente proef ik weinig ontzag meer voor de heiligheid van de Here.
14. We voelen ons niet echt thuis meer in de gemeente. We zien zo weinig geestelijk leven in de gemeente. Moeten we blijven, mogen we andere gemeente zoeken?
15. Het is in de diensten altijd zo op onszelf gericht. We hebben toch ook een taak in de wereld…

Moeiteloos zou ik deze lijst verder aan kunnen vullen. Heel in het kort wil ik op bovenstaande opmerkingen reageren. Wellicht hebt u daar wat aan.

1. Als de Heere werkt, kan er van alles gebeuren. Zeker. Toch zie je nergens in de Bijbel dat in de tegenwoordigheid van de Heere mensen achterover vallen en hun zelfbeheersing verliezen. Integendeel, de vrucht van de Geest is zelfbeheersing (Galaten 5:22).

2. De Bijbel stelt duidelijk dat er in de samenkomst alleen in tongen (wellicht beter: talen) gesproken mag worden wanneer ze worden vertaald. 1 Korinthe 14:27 en 28 zegt immers: ‘En als iemand in een andere taal spreekt, laat het dan door twee of hoogstens drie mensen gedaan worden, ieder op zijn beurt, en laat één het uitleggen. Maar als er geen uitlegger is, laat hij dan in de gemeente zwijgen, maar laat hij tot zichzelf spreken en tot God.’

3. Bij profetieën denken wij snel aan toekomstprofetieën. Dat kan, maar profeteren is veel meer het doorgeven van Gods woorden. ‘Wie echter profeteert, spreekt tot mensen woorden van opbouw en vermaning en troost’ (1 Korinthe 14:3), ‘opdat de gemeente erdoor opgebouwd wordt’ (vers 5b).
Toets profetieën altijd aan het Woord van God en let erop dat de Heere Jezus centraal staat.

4. Wees zeer alert wanneer uw voorganger of predikant aangeeft dat wat de Bijbel zegt niet serieus genomen hoeft te worden of dat duidelijke uitspraken in de Bijbel tijdgebonden zijn. God waakt over Zijn eigen Woord (Jeremia 1:12). De Bijbel is Gods Woord.
Een voorbeeld: Het praktiseren van homoseksualiteit wijst de Bijbel overduidelijk af. Voor wie na wil lezen wat de Bijbel daarover zegt: Leviticus 18:22 en 20:13, 1 Korinthe 6:9 en 10, 1 Timotheüs 1:10 en Romeinen 1:26 en 27. Dan past het niet om te zeggen dat die teksten vandaag niet meer voor ons zouden gelden.

5. Dat klopt zeker, dat de gelovigen de Heere Jezus tegemoet zullen gaan in de lucht, bij Zijn wederkomst. Het staat letterlijk in 1 Thessalonicenzen 4:16 en 17.
‘Want de Heere Zelf zal met een geroep, met de stem van een aartsengel en met een bazuin van God neerdalen uit de hemel. En de doden die in Christus zijn, zullen eerst opstaan.
Daarna zullen wij, de levenden die overgebleven zijn, samen met hen opgenomen worden in de wolken, naar een ontmoeting met de Heere in de lucht. En zo zullen wij altijd bij de Heere zijn.’

6. Het getuigenis van de Bijbel is helder. ‘In zes dagen heeft de HEERE de hemel en de arde gemaakt, de zee, en al wat erin is’ (Exodus 20:11). Dit zijn woorden van God Zelf, gesproken toen het volk Israel bij de berg Sinaï de wet van Hem ontving. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat deze zes dagen lange tijdperioden zijn geweest. Ook de boodschap van Genesis 1 is helder: God sprak en het was er, in zes dagen.

7. Wanneer uw predikant zelden of nooit over de genade en over de Here Jezus spreekt, brengt hij een buitengewoon eenzijdige boodschap. Dan verzwijgt hij het belangrijkste. Denk eens aan de woorden van Paulus in 1 Korinthe 2:2: ‘…want ik had mij voorgenomen niets anders onder u te weten dan Jezus Christus, en Die gekruisigd.’

8. Het is nogal populair in bepaalde kringen om te spreken over pastorale en emotionele thema’s. Ik wil voorgangers en predikanten aansporen de Bijbel te openen in de samenkomsten.

9. Ga op de knieën en vraag de Here of Hij verandering wil geven. Ik hoorde van een gemeente waar de voorganger ook vrijwel nooit over Israel sprak of voor Israel bad. In die gemeente is men met een Israëlbidstond begonnen, waar ook voor deze voorganger werd gebeden. Na enige tijd gebeurde het dat de predikant preekte over Israel. ‘Ik kon niet anders,’ vertelde hij op een zondagmorgen vanaf de kansel.

10. Het is belangrijk dat de oproep tot bekering klinkt. Dan is het ook belangrijk dat de weg wordt gewezen naar de Heere Jezus. Als mensen het uitroepen – hardop of in stilte – ‘Wat moet ik doen om behouden, gered te worden?’, dan is het antwoord van Petrus op de Pinksterdag, direct na de uitstorting van de Heilige Geest: ‘Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen’ (Handelingen 2:38).

11. Zeker, er zijn prachtige psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Maar een uur lang zingen en dan een preek van twintig minuten lijkt mij inderdaad een scheve verhouding. Het Woord zal centraal moeten staan. Hebreeën 4:12 zegt: ‘Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart.’

12. Het mag nooit zo zijn dat de muziek zo hard is, dat de (oudere) aanwezigen er hinder van hebben. Laten we rekening met elkaar houden.

13. De Bijbel zegt in Mattheus 18:20: ‘Want waar twee of drie in Mijn Naam bijeengekomen zijn, daar ben Ik in hun midden.’ En Hij is heilig, 1 Petrus 1:15 en 16: ‘Maar zoals Hij Die u geroepen heeft, heilig is, word zo ook zelf heilig in heel uw levenswandel, want er staat geschreven: Wees heilig, want Ik ben heilig.’

14. Loop niet te snel weg uit je eigen gemeente. De Heere geeft ons ook aan elkaar. En als het moeilijk is om te blijven: lig je op je knieën voor je gemeente, voor de raad, voor de voorganger? Blijf met elkaar in gesprek. En soms is het niet de gemeente die moet veranderen, maar ben je het zelf die moet veranderen.
Er kan een moment komen dat je beter kunt gaan. Maar doe dat niet lichtvaardig. Doe het biddend en zoek de weg van de Heere.

15. Zeker, het is niet de bedoeling dat we alleen binnen de muren van ons kerkgebouw blijven, maar ook naar buiten toe gaan, het open veld in, om daar ons christen-zijn zichtbaar te laten worden, in woorden en met daden.

Ik denk hierbij aan twee Bijbelteksten. Handelingen 1:8: ‘…u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal; en u zult Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde.’
Als tweede tekst denk ik aan Galaten 6:10: ‘Laten wij dus, terwijl wij gelegenheid hebben, goeddoen aan allen, maar vooral aan de huisgenoten van het geloof.’

Blijf dicht bij de Heere, wandel met Hem. Laat u leiden door Zijn Woord en door Zijn Geest. ‘Beproef de geesten of ze uit God zijn’ (1 Johannes 4:1).
‘En moge de God van de vrede Zelf u geheel en al heiligen, en mogen uw geheel oprechte geest, de ziel en het lichaam onberispelijk bewaard worden bij de komst van onze Heere Jezus Christus’ (1 Thessalonicenzen 5:23).

Dirk van Genderen

(Deze tekst is een bewerking en actualisering van een commentaar dat ik eerder schreef.)