Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Leugens van de Palestijnen (22 reacties)

Geplaatst op donderdag 22 februari 2018, 21:49 door Dirk A A

‘Wij zijn de nakomelingen van de Kanaänieten, die 5000 jaar geleden in het land Palestina woonden, en wij wonen er nog steeds,’ stelde de Palestijnse leider Abbas afgelopen dinsdag in de VN. Hij herhaalde de leugen dat de Palestijnen de nakomelingen van de Kanaänieten zijn, terwijl onderzoek aantoont dat de voorvaders van de huidige Palestijnen afkomstig zijn uit het Arabisch Schiereiland. Abbas probeert hiermee de Palestijnen tot eigenaar van heel Israel te bestempelen. Enkele weken geleden stond hij nog voor een landkaart van Israel, en zei: ‘Dit hele gebied is Palestina.’

‘Zeventig jaar zijn verstreken sinds de Palestijnse Nakba,’ aldus de hoogbejaarde Abbas. Hij doelt daarmee op de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948, waarbij Israel, na de uitroeping van de onafhankelijkheid, ogenblikkelijk werd aangevallen door de gezamenlijke Arabische legers.
De Arabische landen riepen de Arabieren in Israel op het land te verlaten. Zodra zij de overwinning over Israel zouden hebben behaald, zouden ze weer terug kunnen keren. Maar ze verloren de strijd, zodat het vluchtelingenprobleem dat ze zelf hadden gecreëerd, tot op de dag van vandaag voortduurt.

En het bizarre is gebeurd dat alle kinderen die vervolgens bij deze zogenaamde vluchtelingen zijn geboren, ook weer worden meegeteld als vluchtelingen. Het is een intern Arabisch probleem, waar de wereld voor opdraait. Het is immers de VN-organisatie UNRWA die jaarlijks honderden miljoenen van donorlanden, waaronder Nederland, nodig heeft om zorg te dragen voor deze vluchtelingen.
Hun aantal wordt inmiddels geschat op meer dan 5 miljoen. In 1950 waren het er ‘nog maar’ 750.000. Recente berekeningen tonen echter aan dat het waarschijnlijk aanzienlijk minder zijn.
Een extra probleem is dat de Palestijnen in de onderhandelingen met Israel – die momenteel vrijwel stil liggen – eisen dat deze vluchtelingen zich vrij in Israel kunnen vestigen.

‘Het Palestijnse volk bouwde zijn eigen steden en thuisland en droeg bij aan de mensheid en de ontwikkeling van de samenleving, waarbij hij wees op instituten, scholen, ziekenhuizen, culturele organisaties, theaters, dagbladen, economische organisaties, bedrijven en banken,’ stelde Abbas in de VN.

Anders dan de Palestijnen zelf menen, is er geen sprake van een apart Palestijns volk, maar zijn het ‘gewoon’ Arabieren, die zich ruim vijftig jaar geleden opeens Palestijnen gingen noemen. Je kunt ook zeggen dat de echte Palestijnen, de inwoners van het gebied dat eeuwenlang Palestina heette, de Joden zijn.
Het gebeurde immers in de tweede eeuw dat de Romeinse bezetters het land een nieuwe naam gaven: Palestina in plaats van Israel. Ze deden dit om de Joden, die massamoorden hadden overleefd, te vernederen, te demoraliseren en te bestraffen, en hun band met het land te minimaliseren.

De naam Palestina is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van een oud zeevarend volk, de Filistijnen, dat is ontstaan in de buurt van de Egeïsche Zee. In de oudheid vielen ze regelmatig het land Israel binnen, waarna ze ophielden te bestaan.
Tot 1948, het jaar waarin de staat Israel opnieuw werd gesticht, negeerden de Arabieren eeuwenlang de term ‘Palestina’, een term, een naam die verwees naar zowel Joden als Arabieren. In plaats daarvan noemden ze het gebied ‘Zuidelijk Syrië’ of een ‘Provincie van het Ottomaanse Rijk’.

Ik begrijp het niet dat bijna de hele wereld de leugens van de Palestijnen gelooft. Ze hebben hun eigen geschiedenis vervalst door de Joodse en Israëlische geschiedenis van het land te stelen en te wissen. Onlangs verklaarde Abbas zelfs dat Israel een koloniale onderneming is, die niets te maken heeft met een Joods volk.

Het is ook veelzeggend dat er nooit Palestijnse archeologische vondsten zijn gedaan in Israel. Wat wel wordt gevonden, zelfs overvloedig, zijn vondsten die een hechte band laten zien tussen het Joodse volk en het land Israel.
Eerder lanceerde Abbas al de krankzinnige claim dat Jezus een Palestijn zou zijn. Er is een overvloed aan bewijs dat Hij werd geboren in het Joodse volk. En er is juist heel veel bewijs dat aantoont dat Palestijnen tot de Arabische volkeren behoren. Verscheidene Palestijnse leiders erkennen dat ook. Ze zijn afkomstig uit Jordanië, Egypte, Saoedi-Arabië, Syrië, Libanon, Egypte en andere landen, maar niet uit Israel.

De zogenaamde minister van Binnenlandse Zaken van Hamas, Fathi Hammad, vertelde in 2014 dat de helft van zijn familie Egyptisch is. ‘Dat zijn wij allemaal. Meer dan dertig families in de Gazastrook heten Al-Masri. Dat is Egyptisch. De helft van de Palestijnen is Egyptisch, de andere helft is Saoedisch,’ aldus Fathi Mammad.
Daniel Greenfield, een deskundige en commentator op het gebied van het Midden-Oosten, legt uit wat de Palestijnen zijn: ‘Dat zijn Egyptenaren, Saoedi’s, Jordaniërs, Senegalezen, Soedanezen, plus nog een aantal andere volken. Het zijn in ieder geval geen Kanaänieten, Filistijnen of Joden.’

In het jaar 1312 voor Christus werd Israel een zelfstandige natie. Veertig jaar later, in 1272 voor Christus, nam Israel het land in en had het duizend jaar in bezit. Zelfs nadat de Babyloniërs en de Romeinen een einde maakten aan de Joodse soevereiniteit, bleven er altijd Joden wonen.
Nooit in de historie bestond er een Palestijnse staat. Israel veroverde de betwiste gebieden (Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem) in 1967 op Jordanië. Pas daarna begonnen de Arabieren, die in die gebieden woonden, zich te identificeren als een deel van het Palestijnse volk. Het is opmerkelijk dat dat niet gebeurde toen die gebieden tussen 1948 en 1967 werden bezet door Jordanië.
Deze Arabieren leefden honderden jaren onder Turkse heerschappij en na de Eerste Wereldoorlog onder Brits bestuur. Er bestond nooit een Palestijnse taal, er was geen Palestijnse cultuur, wel een Arabische cultuur.

Zal er ooit vrede komen? Nu nog niet, maar ooit wel! Als de Vredevorst, de Heere Jezus Christus, Zijn Rijk van Vrede en Gerechtigheid op deze aarde zal vestigen. Naar dat moment zien wij uit met groot verlangen.

Dirk van Genderen

22 Reacties

 1. ans zegt:
  Geplaatst op vrijdag 23 februari 2018 om 23:16

  Israel is in 1948 uitgeroepen. In 1949 is er een aparte organisatie voor de Palestijnse vluchtelingen gemaakt. De UNRWA. Deze organisatie is er dus alleen voor de zogenaamde Palestijnen. Recentelijk kwam ik een artikel tegen waarin cijfers werden genoemd. Op 157 Palestijnse vluchtelingen is er 1 betaalde werker. De UNRWA heeft 28000 werkers op 4,5 miljoen vluchtelingen.
  De vluchtelingen organisatie voor de overige vluchtelingen wereldwijd heet UNHCR. Hierbij werken 6689 betaalde werkers. Dit komt neer op 1 werker voor 3110 vluchtelingen.
  Nadat Israel in 1948 uitgeroepen is kwam vrij snel daarna de oprichting van Wereldraad van kerken. Je hoeft niet te vragen uit wiens koker deze pijl kwam evenals wie het brein was achter de UNRWA.
  En de wereld heeft de leugen meer lief dan de Waarheid.

 2. Roelie zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 11:33

  Beste Dirk,
  Ik ben heel blij met deze informatie en zal het zeker ook aan anderen doorgeven.
  Gods zegen toegebeden, in gezin en in dit mooie, maar soms ook zo moeilijke werk!

 3. Ad zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 15:17

  Shalom broeder Dirk!
  Bedankt voor het prima commentaar!!!

  Ook nu weer Gods rijke zegen toegewenst!

 4. Shalom zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 16:06

  Beste Dirk,
  Een groot evangelist – Billy Graham, je schrijft er uitgebreid over in de Nieuwsbrief – is heengegaan en we mogen bidden dat zijn hoopgevende boodschap actueel blijft voor al die mensen die hun leven niet meer zien zitten.

  Ik vind dat christenen zich niet moeten verdedigen t.a.v. de Palestijnse leugens, die worden met de dag krankzinniger! Als ik erover lees en hoor, dan denk ik onmiddellijk aan de “briesende leeuw” die rondgaat. Ik ga geen zinloze discussies meer aan over de Palestijnse “kwestie” want het kan zover gaan DAT zelfs Jezus een moslim was!! De God van Israel heeft beloofd terug te zullen komen in Jeruzalem en daar kijken we naar uit, naar zijn koninkrijk op aarde. Momenteel draait zijn heilsplan met het herstel van de wereld op volle toeren en wij mogen daar getuige van zijn. Momenteel is de spanning in Israel hoog, er kan van alles gebeuren…! Turkije heeft vandaag alle reservisten opgeroepen en is zich serieus aan het voorbereiden om zichzelf te bewijzen in een gebied waar ze niets te zoeken hebben. Aan de andere kant zet Trump zijn plan door om de ambassade te verplaatsen, zelfs eerder dan verwacht. Gods tegenstander ziet dat zijn tijd er bijna op zit. Dankzij Gods woord zijn wij voorbereid geworden op wat komen gaat.
  Shalom

 5. jJANNY zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 16:59

  Het boek O Jeruzalem geeft een beeld van het gebeuren in 1948, toen Ben Goerion de staat Israel uitriep, een bijzondere dag was dat, een feest. En een dag later was er een oorlog, omdat de Arabieren niet eens waren. Zes of zeven legers vielen Israel aan, ze hadden weinig wapens, maar er zijn tal van wonderen gebeurd. Nadien nog 3 oorlogen, en allen zijn gewonnen door Israel. God was met hen. Wat nu ook steeds geroepen wordt door Abbas, en wat er in de schoolboekjes staat geschreven heeft het doel dat de Arabieren klaargemaakt worden voor een oorlog. Een en al haat vanwege leugens en halve waarheden, waarmee die Arabieren worden grootgebracht.
  Veel kerken kiezen niet voor de joden, maar voor de buren. Ach en dat is door de eeuwen heen zo gebeurd. Nu, heden, bemerk ik dat de kerk slaapt, weer is ingedut, en de leiders van de Arabische landen doen hun werk met medewerking van de VN. Europa…… ons land kiest ook steeds voor de arabieren, en niet voor de joden…
  Er gaan veel miljoenen dollars naar de Arabieren, dat geld wordt gebruikt voor hun legers, voor de gevangenen die de joden aangevallen hebben. Abbas krijgt geld voor zijn paleis en vliegtuig. En alle leiders zeggen geen nee tegen deze zak met geld …..

  Alleen de burgers krijgen weinig, ze worden onderdrukt, de burgers die in de westbank wonen en in Gaza. Dat is het meest oneerlijke in deze situatie… de Arabische leiders wijzen met hun vingertjes naar Israel. Het is hun schuld, dus ze nemen geen verantwoordelijkheid, totaal niet. Ze liegen maar… en claimen totdat ze blauw zien..
  Jezus is alleen de oplossing….
  Janny

 6. Liesbeth van der Hoop zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 17:39

  Beste Dirk, Het is inderdaad verbazingwekkend dat mensen nog steeds de leugens geloven die over
  Israël worden verspreid! Er is zoveel informatie on-line over de feitelijke waarheid. Zie de video ‘De waarheid over de Westbank’: https:\/\/www.youtube.com/watch?v=XGYxLWUKwWo

 7. Mira zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 19:31

  Bedankt Dirk voor de uitgebreide en waardevolle informatie! Dit artikel ga ik zeker bewaren!
  Shalom en G’ds rijkelijke zegen toegewenst met je verdere werk!

 8. Ernst van Olffen zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 20:24

  In 1970 was ik de eerste keer keer in Israël. Dat was net een paar jaar na de zesdaagse oorlog! Na de zesdaagse oorlog konden we als toeristen in het hele gebied vanaf Masada aan de Dode zee en zelfs Eilat tot aan de Syrische grens op de Golanhoogten, overal vrij reizen. Het meest opmerkelijke was, dat het toen voormalige Arabische gebied een verschil van dag en nacht was tussen het vanaf 1948 Israëlische gebied en het tot voor kort Arabische gebied. Wat tot 1966 Arabisch gebied was, was niet meer dan een steppegebied, met wat schaapherders hier en daar. Ook in 1966 waren veel Arabieren gevlucht, getuige het aantal onbewoonde dorpen. De Arabische spookverhalen over de gruwelen van de Joden, deden heel veel Arabische dorpen totaal leeglopen.
  De naam “Palestijnen” bestond nog niet eens. We hadden het altijd over Arabieren. Met verschillende Arabieren die we daar troffen hebben we uitvoerig gesproken. Ze vertelden ons hoe blij ze waren met Israël, omdat ze het nog nooit zo goed hadden gehad. De ellende begon eigenlijk pas met de PLO en Arafat en de strijd om de media, die Arafat won, ondanks zijn vliegtuigkapingen en gijzelingen Ik heb eigenlijk de ontwikkeling van Israël vanaf de zesdaagse oorlog tot mijn volgende bezoek aan Israël één en veertig jaar later met niet geringe verbazing gezien. Het begin van de herdenkingsplaats, Yad Vashem in Jeruzalem bestond toen al, met o.a. de boom, die Corrie ten Boom had geplant.
  De toekomst van Israël is al lang door God vastgelegd en dat lees ik in Lucas 21: 24 “En Jeruzalem zal door de heidenen vertrapt worden, totdat de tijden van de heidenen vervuld zullen zijn.” Daar mogen wij allen naar uitzien. De teruggaaf van de tempelberg door Moshe Dayan aan Jordanië heeft volgens mij “alles” met deze profetie te maken, zij het onbewust.

 9. Martine zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 20:47

  Dit alles moet gebeuren, totdat Hij komt om de aarde te richten. Laat ons de Vorst van Pasen biddend verwachten. Maranatha, ja, kom Heere Jezus, kom haastig!

 10. Simon zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 21:36

  Zal er ooit vrede komen? Alle [geloofs]richtingen zien uit naar een wederkomst, ook de islam, ook wij kerken, maar, o wat schrik, wie weet hoe spoedig, zullen Zijn voeten staan op de Olijfberg en gaat Hij zich bekend maken aan Zijn eigen volk.
  Heel de wereld, zowel moslims als kerkmensen, zullen volgens Het Woord optrekken naar Gods land. Ja voor wat? Om daar hun einde te vinden. En groot zal de vrede zijn op de troon van David.

 11. O. Nauta zegt:
  Geplaatst op zaterdag 24 februari 2018 om 22:45

  Bij de wederkomst van Jezus (waar ik verlangend naar uitzie) breekt ook het 1000 jarige Vrederijk aan. En zal elke knie zich dan moeten buigen.
  De Vredevorst alleen kan en gaat de ware vrede op aarde brengen.

 12. J.J. zegt:
  Geplaatst op zondag 25 februari 2018 om 9:03

  Laten we bidden voor hen die de leugen liefhebben en/of daardoor betoverd zijn of worden. Laten we bidden voor hen die Jahweh’s Waarheid niet liefhebben en Jeshua’s geboden niet willen volgen

  Shalom 🕎

 13. Avda zegt:
  Geplaatst op zondag 25 februari 2018 om 13:54

  Er gebeurt veel in de wereld, té veel voor mij om te kunnen beoordelen… Ik denk dus: laat ze maar rommelen de volken! (Psalm 2) God heeft de enkeling op het oog want Hij wil niet dat sommigen verloren gaan (2 Petrus 3:9). Jezus kwam om wie nog verloren is, te zoeken en te redden (Lukas 19 :10). En daar mogen wij aan meewerken overal waar we komen.

 14. Karel zegt:
  Geplaatst op zondag 25 februari 2018 om 15:13

  Een ieder die tegen Jeruzalem zijn hand opheft zal zich deerlijk verwonden. Ook degene die via de VN tegen Jeruzalem stemt valt onder deze Goddelijke uitspraak. Mijnheer H. Zijlstra is zoiets overkomen! Hij heeft tegen Jeruzalem als hoofdstad van Israel gestemd en is zijn regeringsfunctie kwijtgeraakt en maakte zich belachelijk ten opzichte van zijn Russische bezoekje. De leugen is in Gods ogen nog steeds een ernstig kwaad. Mijnheer Zijlstra zal niet van de armen hoeven te leven want daarvoor heeft onze regering wel gezorgd, hij krijgt nog jaren een flinke uitkering. Ik ben het met overigens met JJ van item 11 oprecht eens.

 15. Marijke zegt:
  Geplaatst op zondag 25 februari 2018 om 20:55

  Op 12/4/1970 hebben mijn mijn man en ik elkaar voor de eerste maal ontmoet toen we naar een campagne van Billy Graham te Antwerpen gingen luisteren. Billy Graham was daar niet “lijfelijk” aanwezig, maar het werd via een groot scherm geprojecteerd.
  Hoe Gods wegen toch kunnen lopen.

 16. San zegt:
  Geplaatst op maandag 26 februari 2018 om 2:53

  Beste Dirk,

  Vaak sta ik achter jouw kijk op dingen maar wat ik nu ga zeggen, behoud jij natuurlijk het recht om het niet te plaatsen.
  Maar Billy Graham zegt in zijn boek “De Heilige Geest” en hij maakte in zijn openbaar optreden duidelijk dat hij zich één weet met de RKK en hen broeders noemt, terwijl in Openbaring 17:1-6 de RKK beschreven wordt als hebbende een satanische en anti-christelijke geest. En in deze tijd wordt de afval niet duidelijker en zichtbaarder door het en masse samengaan van de gemeente uit alle geloofsrichtingen met de RKK. Omdat ik weet dat dit al zeer veel aanstoot zal geven en niet begrepen zal worden en zeer slecht zal vallen bij de meesten, weid ik niet verder uit, maar de mening van de wereld en van de meeste christenen over Billy Graham is niet dezelfde als de mening van de God van Jezus Christus.

  San

 17. Hub.Eussen. zegt:
  Geplaatst op dinsdag 27 februari 2018 om 14:53

  Beste Dirk,
  Ik sluit mij aan bij de reactie No.4 van Shalom over de evangelist Billy Graham.
  Johannes de doper verkondigde de komst van Jezus aan en in mijn visie:
  Billy Graham verkondigde de wederkomst van Jezus aan. Maar wanneer, dat weet niemand.
  Wij moeten altijd voorbereid zijn op Zijn wederkomst. Laten wij daarom ons christen-zijn iedere dag in ÉÉNHEID zien, horen en in praktijk brengen, buiten de kerkmuren in het Ópen-Veld. Hub.

 18. L.Gooijert zegt:
  Geplaatst op dinsdag 27 februari 2018 om 15:34

  Zal Abbas er trots op zijn dat ze ( volgens hem ) afstammen van de Kanaänieten ?
  Dat waren toch gewelddadige afgodendienaars ? 😉

 19. Benny zegt:
  Geplaatst op woensdag 28 februari 2018 om 18:57

  Beste Dirk

  Ik heb het boek over de 150 palestijnse fabels, gekocht via Christenen voor Israel.
  Lezenswaardig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ik houd van Eretz Israel, en dat zal ik doen tot mijn dood.

 20. Gieni zegt:
  Geplaatst op zaterdag 3 maart 2018 om 23:48

  Ik ben reizend naar die stad, waar Christus het licht zal zijn, om eeuwig daar te zijn bij Hem. God zelf zal bij ons zijn onze God. En Hij zal elke traan van onze ogen afwissen, en de dood zal niet meer zijn, want de eerste dingen zijn dan voorbijgegaan.Wat een UITZICHT!!!

  Lieve Dirk bedankt, ik zegen je in Jezus naam.

 21. Troost Mijn Volk zegt:
  Geplaatst op maandag 12 maart 2018 om 12:19

  Sjalom Dirk,

  Wellicht onbekend, dan is het nuttig om dit toch te melden. Toen de Romeinse legers Israël onder de voet liepen stelden zijn ons de volgende vraag: wie is jullie grootste vijand geweest? Dat waren niet de wrede Grieken die daarvoor ons land terroriseerden en de tempel hebben verontreinigd. Het waren de Filistijnen waar we zeer veel last van hebben gehad. De Romeinen zij rare jongens, zij gaven als reactie daarop: dan noemen we jullie gebied voortaan Filistea. Daarmee betoonden zij zich nog wreder dan de Grieken. Onze naam mocht niet eens meer op hun landkaart voorkomen.

  Israëls naam werd door hen uitgewist en dezelfde tactiek hanteren de gelukzoekers die uit allerlei omliggende landen komen en zich keurig netjes palestijn laten noemen. Wat is de reactie van de kerken daarop? Weten zij dan niet dat de Filistijnen zich altijd als een vijand van Israël hebben betoond?

  Maar ja, dat is het oude testament, dat is voor velen in de kerken niet meer van toepassing. En ja, die gelukzoeker die vanuit omliggende landen claimt dat dit het gebied is van zijn voorvaderen is een klinkklare leugen. En de kerken tuinen daar massaal in, want ja, je moet de vreemdeling toch niet verdrukken. Dat wordt toch zo geleerd in de kerken. Het is zeer inhumaan om die vreemdeling terug te sturen naar het land van oorsprong.

  Wat zegt de Bijbel daar over? Ik, dat is de Eeuwige, zal u doen terugkeren naar het land van uw vaderen. Wat is het antwoord van deze wereld? Dat zal geenszins geschieden, laten de Joden zich maar assimileren in de volkeren zodat zij ophouden te bestaan.

  En de heer Abbas heeft altijd de shoa ontkend en gebagatelliseerd alsof er niets gebeurd is. Moet dat dan een gesprekspartner gaan worden? Hoe naïef ben je om een leugenaar te geloven. Hij wenst de waarheid niet onder ogen te zien.

  Velen, ook onder u, weten helaas zo weinig over de ware aard van de vijanden van Israël.

 22. Ton Nuiten zegt:
  Geplaatst op donderdag 29 maart 2018 om 19:00

  Het spijt me Dirk, maar met alle respect, de Arabische leiders hebben de Arabieren in Israël nooit opgeroepen het land tijdelijk te verlaten om na een Arabische overwinning weer terug te keren. Dit verhaal is ons jarenlang als “waarheid”, ja, als evangelie voorgehouden. Het waren Ilan Pappé, Simha Flapan, Norman Finkelstein en andere moedige Joodse historici die later met de waarheid zouden komen: de Palestijnen werden op gewetenloze wijze van hun grondgebied wéggezuiverd doorJoodse militanten en eenheden. Zou het dan niet eens goed zijn om eens een eind te maken aan deze onwaarheid wat Paulus zou hij in onze tijd hebben geleefd, dit een van die “Joodse verzinsels” zou hebben genoemd? (zie Titus 1:10, 13-14) Bijbelkennis, Dirk, wáre bijbelkennis, dát is waar het om gaat; niet om allerlei verhalen die weliswaar lange benen schijnen te hebben doch die uiteindelijk toch worden ingehaald door de bijbelse waarheid. Verder lezen we nog iets interessants in Lukas 8:16-18. Niemand plaatst een korenmaat over ee lamp (beeld van wáre bijbelse kennis). Vers 17: alles wat verborgen was (aan wáre kennis) wordt uiteindelijk toch openbaar. (Hier hebben Ilan Pappé en andere moedige Joden voor gezorgd). Dus;

  “Let er dan op hoe u luistert, want wie heeft” (ontvangen van de wáre bijbelse kennis) “aan die zal meer gegeven worden; en wie niet heeft, ook wat hij denkt te hebben, zal van hem afgenomen worden”. (vers 18)

  Dus: wáre bijbelse kennis zoals die in de Bijbel staat (en niet zoals die wordt uitgelegd door vemeende bijbelleraren) moet ons doel zijn. Degenen die deze kennis níet hebben maar eigenlijk valse kennis hebben, zullen ook datgene verliezen wat zij aan overige waarheden dénken te hebben. Een voorbeeld van deze valse kennis is al gegeven: het Joodse verzinsel over de Arabieren die (naar men zegt!) op aandringen van de Arabische leiders Palestina tijdelijk verlaten zouden hebben.

  Met vriendelijke groet: Ton.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden