Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

‘Het gaat niet zo goed met mij’ (19 reacties)

Geplaatst op vrijdag 30 augustus 2019, 14:28 door Dirk A A

Vaak wordt er gevraagd hoe het met je gaat. Soms uit oprechte belangstelling, maar meestal uit gewoonte. Naar het antwoord wordt over het algemeen nauwelijks geluisterd. En als je zegt dat het niet zo goed met je gaat, weet de ander vaak niet hoe hij of zij daarop moet reageren.

In veel kerken en gemeenten wordt verwacht dat je vrolijk, opgewekt en blij bent. Dat je enthousiast de liederen meezingt. En als je een keer niet meezingt en je kijkt niet blij, dan word je misschien wel meewarig aangekeken.
Overdrijf ik? Ik denk het niet. Hoeveel ruimte is er om te laten zien dat het niet zo goed met je gaat. Dat kun je maar beter voor jezelf houden.

Stel dat je geestelijk in het donker zit – dat kan – durf je daar dan mee naar buiten te treden?
Stel dat je verslaafd bent aan seks, porno, geld of aan iets anders – dat kan – durf je je nood dan te tonen?
Stel dat je wanhopig bent en de zin van het leven niet meer ziet – dat kan – worstel je daar dan in je eentje mee?

Stel dat je huwelijk, als je getrouwd bent, dreigt te stranden – dat kan – voel je je dan veilig om broeders en zusters te vragen om hulp, om gebed?
Stel dat je heel erg eenzaam bent – dat kan – voel je je dan veilig om dat met anderen te delen?
Stel dat je financieel aan de grond zit – dat kan – voel je je dan veilig om een noodkreet te laten horen?
Stel dat je iets voelt voor iemand van hetzelfde geslacht – dat kan – is er dan iemand met wie je in vertrouwen daarover kunt spreken?

Moeiteloos kan deze lijst verder worden aangevuld. U kunt uw eigen situatie invullen. Het gaat helemaal niet goed met u. Maar niemand weet dat. Het is uw grote geheim. Van buiten ziet het er mooi uit. Mensen kijken misschien wel tegen u op. U bent altijd vrolijk en opgewekt. U bent de sterke christen. U bent een voorbeeld voor de gemeente en vele anderen.

Terwijl u denkt: je moest eens weten. ’s Nachts lig je te huilen in bed. Je voelt zich wanhopig. Je schaamt je voor mensen en ook voor God. Is er voor mij nog een oplossing? Kan ik ooit nog vrij komen van mijn verslaving? Is mijn huwelijk nog te redden? Blijf ik heel mijn leven nog kampen met mijn psychische problemen?

Ik hoop en bid dat er mensen in uw omgeving zijn, gelovigen, met een luisterend oor, open ogen en helpende handen. Mensen bij wie je je veilig voelt. Bij wie je je niet groot hoeft te houden. Mensen die je vertrouwt, bij wie je mag huilen en lachen, met wie je kunt bidden en praten. Mensen ook, die de Heere Jezus kennen, die je bij de hand willen nemen en je bij Hem kunnen brengen.

Maar pas wel op. Er liggen hier gevaren op de loer, waar te weinig over gesproken wordt. Het is al te vaak gebeurd dat er gevoelens van intimiteit ontstonden tussen iemand in nood die zo goed kon praten met iemand anders, met als gevolg overspel en echtscheiding. Wees hiervoor zeer op uw hoede. Ga als vrouw liever het gesprek aan met een andere vrouw, of als man met een andere man. Of ga samen met je vrouw of met je man, als je die hebt.
U vindt het misschien overdreven dat ik dit schrijf, maar liever een keer te vaak gewaarschuwd dan dat er weer een huwelijk door op de klippen loopt.

Durf het eens aan om te zeggen dat het niet goed met je gaat, als het echt niet goed gaat. Je hoeft je voor niemand groot te houden en voor niemand te schamen. Ik hoop en bid dat er in elke kerk en gemeente mensen zijn die hiervoor een door God gegeven ‘antenne’ hebben. Die het aandurven om te vragen: ‘Is er misschien iets?’ of ‘Gaat het wel goed met je?’
Tegen voorgangers en predikanten zou ik willen zeggen: ‘Stel dit eens aan de orde in de prediking’. Ik ben er vast van overtuigd dat er veel verborgen nood is in de gemeente.

Ter bemoediging: de Heere kent u. Hij weet af van uw lijden, uw pijn, uw verdriet. Ik bid dat Hij u genade geeft al uw pijn en verdriet aan Hem te geven. Psalm 10:14 zegt: ‘U aanschouwt de moeite en het verdriet, opdat men het in Uw hand geeft.’
‘Zie, de hand van de HEERE is niet te kort dat ze niet zou kunnen verlossen, en Zijn oor is niet toegestopt dat het niet zou kunnen horen’ (Jesaja 59:1).

Ten slotte de bemoedigende woorden uit Jesaja 43:1 en 2:
‘Wees niet bevreesd, want Ik heb u verlost, Ik heb u bij uw naam geroepen, u bent van mij.
Wanneer u zult gaan door het water, Ik zal bij u zijn,
Door rivieren, zij zullen u niet overspoelen.
Wanneer u door het vuur zult gaan, zult u niet verbranden,
Geen vlam zal u aansteken.’

Dirk van Genderen

19 Reacties

  1. Herma Lourens zegt:
    Geplaatst op zaterdag 31 augustus 2019 om 19:02

    Hallo Dirk,
    Ik ga het veld in een stukje lopen en praat dan al lopend hardop met God. Ik kan het iedereen aanraden. God kijkt op een andere manier naar jouw zorgen en problemen dan dat jezelf doet. Soms zit het probleem bij jezelf en is de oplossing eenvoudiger dan je denkt. Zo’n gesprek is verhelderend en het voornaamste: het geeft rust.
    Zelf zal ik niet zo gauw met problemen naar de dominee of ouderling gaan. Mijn ervaring is dat jouw verhaal niet altijd veilig is. Bovendien staat er niet voor niets in de Bijbel: zoek geen troost bij de ongelovigen. Dit is niet cynisch bedoeld maar daarom vaak niet minder waar. Helaas weten we tegenwoordig niet hoe “onbesproken” het gedrag is van de kerkganger. Omdat veel “zonden” zich op het internet of op het vakantieadres plaatsvinden. Met andere woorden: wie kun je nog vertrouwen?? Mijn advies: ga naar de Heere. Hij heeft nog nooit een bidder laten staan.
    Tegelijk wil ik waarschuwen voor mensen die hun problemen makkelijk met iedereen delen. Vaak gebeurt dit uit zucht naar aandacht of om de ander te manipuleren. Ook daar lezen we iets over in de Bijbel: ‘Laat je fonteinen niet stromen over de straten’.

    Sorry voor het lange verhaal. Maar ik hoop hiermee mensen te kunnen waarschuwen. Te makkelijk voelen we ons soms gevleid als iemand bij ons komt voor psychische of geestelijke ondersteuning. Ik heb meegemaakt hoe mensen soms mee worden gezogen in de problemen van anderen. Ook hier staat iets over in de Bijbel. Volgens mij staat het in Spreuken. Dat we ons niet moeten mengen in zaken die ons niet aangaan.
    Ik wens iedereen veel wijsheid toe want makkelijk is het niet.

  2. Obbe Nauta zegt:
    Geplaatst op zaterdag 31 augustus 2019 om 19:28

    Niemand die zijn geloof op Jezus bouwt zal beschaamd uitkomen. Tijd om in ons geloof te groeien, heeft iedere christen nodig. Falen (wie niet?) een enkele keer, overwinnen nog veel meer.
    Wanneer we goed gefundeerd ons geloof op Jezus de Rots aller eeuwen bouwden, en dat is een gave van God, tot verheerlijking van Zijn naam. Dan kunnen we daar ondersteuning en hulp geven waar nodig. Een klein bemoedigend woord, kan reeds lafenis zijn/worden.

    Woensdag jl. was mijn plaats in het ziekenhuis bij een wankelmoedige broeder daar. En kon tot steun zijn. De ‘blaassteenoperatie’ was geslaagd, en de eerste slapeloze nacht voorbij. Om half vijf zei de arts hem o.a. dat ze hem nog liever een nacht op zaal wilden houden. Twee andere heren mochten wel gaan. De donderdags hoorde ik van diegene welke ik belde, ik heb hem gisteravond al thuis gebracht. Onze God had er dus boven bidden en denken werk van gemaakt. Daar word je echt blij en dankbaar van.

  3. Troost Mijn Volk zegt:
    Geplaatst op zaterdag 31 augustus 2019 om 19:44

    Sjalom Dirk en anderen,

    Velen gaan aan het grote gebod voorbij dat Yeshua ons heel duidelijk voorhield. Je zult G’d liefhebben en je naaste als jezelf. Kijk het liefhebben van G’d is al heel erg moeilijk vol te houden en toch worden wij hiertoe aangespoord. Dan het je naaste liefhebben, hoe doe je dat? Een paar euro in de collecte voor een goed doel? Zo, dat hebben wij ook gehad en wij kloppen ons op onze borst, goed bezig hé. Dan zijn we die naaste direct vergeten. Maar jezelf liefhebben, dat is een hele opgave. Een moment voor mijzelf in stilte voor de Eeuwige wordt zo vaak wreed gestoord. Een pingeltje op je mobiel en weg is dat fijne moment.

    De sociale druk heeft een heel andere wending gekregen. Was het vroeger zo dat je gewoon naar iemand toe ging en daar een gesprek mee voerde. Nu kan dat slechts enkele minuten van de dag. ‘Oppervlaktegesprekken’ was hier en ik heb dit en dat allemaal gezien. Op het “hoe was jouw dag” verwachten we niet eens meer een antwoord. Zijn al die kleine miniberichtjes niet een “help” ik heb aandacht nodig want ik zit niet lekker in mijn vel vandaag. Wij walsen er overheen met onze berichten in de hoop dat de andere kant begrip op kan brengen voor waar wij zo druk mee bezig zijn geweest. Zit de ander echt op die berichten te wachten?

    Zijn wij, of willen wij een baken zijn waar de ander een veilige haven vindt om een gesprek van hart tot hart te voeren? Of blijven we in onze eigen bubbel ronddolen op deze aarde en schrikken we ineens wakker als er een bericht binnen komt: hij/zij is er niet meer. Niemand keek haast naar die persoon meer om. Ach ja, zij vertonen zich niet op de sociale media. Het is hen van huis ook niet geleerd om op de voorgrond te staan. Jammer zeggen we dan. Waar is ons inlevingsvermogen gebleven? De tijd van het touwtje door de brievenbus kende ik als kind al.

    Touwtje weg: eenzaamheid als gevolg.

  4. Martha zegt:
    Geplaatst op zondag 1 september 2019 om 0:30

    Wat een raak onderwerp! Zelf heb ik psychische problemen. Gelukkig heb ik goede begeleiding. Maar toch gebeurt het wel eens dat het niet goed gaat. Mijn eerste hulpvraag gaat naar Boven. Maar als ik bekenden tegenkom kan ik ook eerlijk zijn. Het is heel pijnlijk als daar niet op gereageerd wordt. Stilte. Er wordt niets gezegd. En dan? Ik dacht een signaal af te geven. Ben ik dan toch eentje teveel? Is mijn probleem m’n eigen zaak? Is dit contact niet wat het leek te zijn? Ik ben heel blij dat je hierover schrijft Dirk! Dank je wel. Ik hoop en bid voor werkelijk contact. Voor liefde tussen mensen waarbij een hulpvraag mogelijk nieuw inzicht biedt. Mooie teksten.

  5. Ernst van Olffen zegt:
    Geplaatst op zondag 1 september 2019 om 0:44

    Mijn ervaring in mijn kerk is, dat lief EN leed elke week met elkaar wordt gedeeld!! Ik heb het vroeger ook heel anders gekend, maar veel gebed en geduld hebben uiteindelijk geleid tot een vrij hechte gemeenschap. Er valt in mijn kerk nog heel veel te doen, zoals aandacht voor Bijbelstudie en meer aandacht voor gebed!! Maar “gemeenschap” is toch bovenal “delen” met elkaar, zover zijn we nu tenminste!! Er is ook heel veel vrijwilligers werk onder de leden!! Gehandicapten worden ook gehaald en gebracht door vrijwilligers alsmede een autodienst voor ouderen. Dat gebeurt heel spontaan volgens een vast rooster.

  6. Jan zegt:
    Geplaatst op zondag 1 september 2019 om 10:20

    Wat goed dat dit onderwerp ter sprake komt. Voor mij heel herkenbaar. Ook met mij gaat het al langere tijd niet goed. Veel angst, ook voor de dood/het oordeel, eenzaamheid, gebrek aan echt contact met andere gelovigen, langdurige werkloosheid en nog meer. Naar de kerk ga ik al een poos niet meer. Daar voel ik me niet (meer) thuis omdat er zo goed als geen ruimte is voor de gebrokenheid van het leven. Ik probeer wel mijn zegeningen te blijven tellen, want die heb ik zeker. Maar toch. Als je al eens heel voorzichtig probeert iets te delen, schrikt de ander dat vaak af. Met een ‘nou sterkte hè’, komt er dan al snel een eind aan het contact. En dan ben je nog eenzamer dan eerst. Al snap ik ook dat het voor de ander soms lastig kan zijn om goed met dat soort zaken om te gaan.

  7. Lenie Sneek zegt:
    Geplaatst op zondag 1 september 2019 om 16:03

    Dirk, ik ben het volkomen eens met je. Het komt doordat mensen het druk, druk hebben. Ze zijn blij als je zegt dat het goed gaat met je, dan krijg je als antwoord: Fijn en men praat over iets anders. Om te luisteren naar iemand die zegt dat het niet goed gaat is wel erg vervelend en gaan ze ook graag op een ander onderwerp over. Wat kan je dan eenzaam zijn. Dan kan je het inderdaad uitschreeuwen: Heer, ik heb niemand die naar mij luistert!!! Ik probeer veel met de Here Jezus te praten en merk heel vaak dat Hij wel luistert. Ik probeer veel naar mensen te luisteren en ervaar dat men dat fijn vindt en mijn verdriet, zorgen en problemen breng ik naar IEMAND Die wel naar mij luistert.

  8. Shalom zegt:
    Geplaatst op zondag 1 september 2019 om 20:46

    Wat psychische problemen betreft is dit een aktueel onderwerp. Misschien omdat het jezelf betreft of een van je medemensen. Ik geef om mensen die behoefte aan een luisterend oor hebben of een bezoekje verwachten. Maar ik vind het inmiddels zeer lastig om mensen te bezoeken die met angsten en/of paniekaanvallen zitten. Het is geen voorbijgaande ziekte en wie het treft kan niet zeggen waar de angst vandaan komt. Zijn ze misschien bang voor de dood? Bang niet behouden te zijn? Bang voor iets of iemand? Nee, nee, nee, ze weten het gewoon niet. Ik praat dan over christenen die zich op hun geloof hebben laten dopen. Ze vragen veel aandacht en gebed van iedereen. Veelal slapen ze niet tenzij ze een pil krijgen. Verdere “deskundigheid” biedt medicijnen en therapie aan. Therapie vinden ze meestal 3x niks inclusief het dienstdoende personeel. Zelf ben ik zo ver dat ik van deze mensen afstand moet nemen om zelf niet depri te raken. Ook ben ik er achter dat het zeker niet aan iedereen gegeven is om met dit probleem om te gaan. Persoonlijk denk ik dat ik daar t/o God ook heel eerlijk over mag zijn.

  9. geduld zegt:
    Geplaatst op maandag 2 september 2019 om 9:21

    Geduld hebben met je naaste, ook als hij of zij je niet begrijpt. De vraag: hoe gaat het, is inderdaad vaak gesteld. Ik vraag dan al na vele jaren ervaring: Wat wil je horen. Soms als iemand echt geïnteresseerd is komen er meer vragen. Vaak begrijpen de mensen de problematiek die iemand anders heeft niet. Soms is het de makkelijkste weg om dan maar niets te zeggen. Bij chronische klachten kijken mensen vaak weg, men is geneigd om oplossingen aan te dragen maar als die niet helpen dan wordt het stil. Bij God is hulp en troost en als je dat persoonlijk ervaren mag dan geeft dat rust. Het is moeilijk om te aanvaarden dat je als chronisch zieke beperkte patiënt begrip op moet brengen voor de omgeving die geen begrip heeft. De andere kant van heel het lijden wat je zelf ervaart is, dat je vaak door God gebruikt wordt om anderen te helpen in het lijden. Dat is voor mij een werkelijkheid geworden in mijn leven, zo heeft lijden zin en uiteindelijk wordt God dan toch verheerlijkt.

  10. Lenie Sneek zegt:
    Geplaatst op maandag 2 september 2019 om 11:20

    Ik ervaar het zelfde als persoon 8 en 9. Op deze manier ervaar ik ook meeleven, als ik weet dat er mensen zijn die het zelfde meemaken als ik. Bedankt voor jullie reactie.

  11. San Tjoa zegt:
    Geplaatst op maandag 2 september 2019 om 11:54

    Beste Dirk,

    Met mijn problemen ben ik in het verleden een keer naar een christen-psycholoog gegaan. Omdat ik toen last had van de gevolgen van de schizofrenie zocht ik hulp om geestelijk verder te kunnen groeien en niet tegengehouden te worden door de psychologisch/psychiatrische problemen. Tijdens mijn studie Psychologie had ik een boek wat ik moest doen, “Clinical Psychology” van Korchin als tentamen. Hoewel ik in mijn 1e jaar zat, nam ik een 2e-jaars vak erbij en ik heb voor dat tentamen waar 150 uren studie voor stond, in 14 uur studie gehaald met een 6 (1/3 deel overgeslagen zelfs, hahaha!) en in dat boek stond dat je naar een goede vriend toegaan net zo goed helpt als naar een psycholoog qua herstel. Daar was een onderzoek naar verricht. Zelf zou ik aanraden niet te gaan naar iemand die je totaal niet kent en je ook te laten leiden door Gods Geest en bidden om wijsheid naar wie je toe kan gaan. En anders naar niemand toe te gaan. Als je niet in geloof deze dingen kan doen, kan je beschaamd komen te staan later.

    Groeten van San

  12. Roel Elsinga zegt:
    Geplaatst op maandag 2 september 2019 om 19:25

    Beste Dirk.

    Wat het allerbelangrijkste is voor iemand, die in de problemen zit of wat voor moeilijkheden dan ook heeft, dat zo iemand de vrijmoedigheid krijgt er zelf over te gaan praten. Broers en zussen komen niet zo gemakkelijk naar je toe. In de eerste plaats omdat ze zich niet bekwaam voelen het gesprek te openen, dus er niet mee weten om te gaan. In de tweede plaats omdat je vaak niet aan de buitenkant kunt zien of iemand het moeilijk heeft. Dus het is vaak geen kwestie van onwil. Het advies aan broers en zussen met moeilijkheden is iemand in wie jij vertrouwen hebt in vertrouwen te nemen. Waarbij inderdaad voor uitgekeken moet worden, dat er geen onwenselijk relaties ontstaan. Een goede stelregel is als man of vrouw nimmer een vrouw of man alleen bezoeken.

  13. otto zegt:
    Geplaatst op maandag 2 september 2019 om 20:03

    Als ik nu veel geloofsgenoten hoor, vooral in evangelie/pinkstergemeentes, dan is het vaak: wij zullen het probleem/ziekte enz. wel wegbidden. Maar als dat niet lukt, dan blijf toch de zieke verslagen achter, en gaat twijfelen aan zijn geloof. Vaak hoor je alleen maar succesverhalen, van: ik bad, en hup ik was genezen (en dat kan) maar er zijn erg veel christenen die lijden, en door donkere dalen gaan, ook veel christenen die problemen hebben, en vaak verdrietig/angstig enz. zijn. Maar je bent niet alleen lieve vriend/vriendin, lees maar dit gedicht ‘Gethsemana’ van: Jacqueline E. van der Waals.
    ‘k Wil bij U droefheid verwijlen,
    in Uwe smarten verzinken,
    Gij, die den beker moest drinken,
    die de verzoening bracht,
    Wie zal de angsten doorgronden,
    van de nachtelijke stonden?
    Wie zal de duisternis peilen
    van deze duistere nacht.

    Jezus heeft zo’n nacht meegemaakt, en als U ook van deze nachten/dagen doormaakt, lees dit gedicht dan, en verdiep je erin, wat onze heiland doorstaan heeft, en al uw noden kent.

  14. Ronald zegt:
    Geplaatst op maandag 2 september 2019 om 21:45

    Mooi stukje Dirk.

  15. Dineke de Vlieg zegt:
    Geplaatst op dinsdag 3 september 2019 om 10:40

    Bedankt Dirk. Dit is werkelijk een probleem van het westen van Nederland, misschien door de overbevolking. Toen wij naar het westen van het land verhuisden, was het een cultuurshock voor mij, een christelijk heel groot dorp, maar totaal onchristelijk op dit gebied. Bijna niemand was eerlijk en kwam eerlijk zijn over als misdaad (een beetje overdreven) zelfs in je geloof werd niet gezegd wat men er van vond, alleen waren er tientallen kerken. Dus ik denk dat groeit langzaam zo. Nog een probleem bij christenen, men denkt toch, dat men beter is dan een ander en zeker als een onchristelijk iemand. Niet beseffend, dat als je gelooft, dat God je behoedt voor het foute, dat het geen verdienste is van jezelf maar van God. Dan is God liefhebben veel gemakkelijker en het liefhebben van je naaste ook en ook van jezelf met Gods ogen naar iedereen kijken. Ziekte, ellende verdriet is er op deze wereld, lees Job maar. Neem je kruis op en volg mij, maar hulp van een mede christen is samen een kruis dragen en de helft zo zwaar. Met wat meer openheid en elkaar de hand geven en elkaar naar het kruis brengen om geheeld te worden door ook eerlijk te zijn, dus niet alleen liefde maar ook eerlijkheid.

  16. nico zegt:
    Geplaatst op dinsdag 3 september 2019 om 14:39

    Ga geen gesprek aan in de koffiekamer, want telkens weer komt er iemand om gedag te zeggen en dan is een gesprek telkens verbroken. In elke openbare gelegenheid is een serieus gesprek so wie so een vroege dood gestorven, dit heb ik vaak meegemaakt. Gedeprimeerder kun je niet worden. Ook kan een goed gesprek in de gemeente wel eens verkeerd vallen als de ander denkt dat je met oplegging van handen terstond van je problemen af bent. Dan gaat men naar anderen toe en dwingt men jou om neer te knielen, en gaan ze met je bidden waar jij op dat moment niet op zit te wachten. Soms meegemaakt.
    Dommer kan het niet. Ik hou mijn problemen vaak voor me zelf. Ik ga gewoon naar de Here Jezus toe. Komt altijd goed, tenminste bij mij wel.

  17. Christi zegt:
    Geplaatst op vrijdag 6 september 2019 om 8:55

    Aansluitend op Nico (16)
    Mattheus 11:28

    “Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.”

    En daarbij zijn goede betrouwbare vrienden de juiste mensen om alles mee te delen en eventueel te bidden!

  18. Florianne Vogels-Voskamp zegt:
    Geplaatst op vrijdag 6 september 2019 om 18:23

    Dirk, ik woon ook in het Westen van het land nl. in het Westland in ‘s-Gravenzande. Wat Dineke(15) schrijft is voor mij onbekend. Ik weet niet in welk gedeelte van het Westen Dineke woont, maar de Westlanders zijn allemaal heel eerlijk en recht voor z’n raap.
    In mijn kerk, Chr. Geref. Ker,k heb ik weleens geschreven, wordt het Woord recht verkondigd en worden de 2 wegen gepredikt. Er wordt niets verzwegen van wat je toekomst is als je niet wedergeboren bent. De Heere Jezus wordt ons heerlijk voorgesteld en is het middelpunt van de preek. Er worden géén handen opgelegd, maar wel in het grote gebed voor de zieken en andere noden van gemeenteleden gebeden. Het is een hele warme gemeente waar iedereen voor elkaar klaar staat en helpt waar nodig is. Voorbeeld. De moeder van een gezin met 4 jonge kinderen moest met psychische problemen worden opgenomen. Heeft maanden geduurd. In die tussentijd werd het gezin draaiend gehouden door de gemeenteleden. De ene waste, een ander streek, weer een ander kookte en weer een ander maakte schoon. Zo was er een heel rooster opgesteld. We hebben een ouderen comité, een bezoek comité, een rooster om ouderen die niet meer zelfstandig naar de kerk kunnen komen opgehaald. Wordt ook veel gedaan voor de ouderen zoals gezellige middagen (bijv. een High Tea). Ook middagen waar sprekers komen. Een dagje uit met een bus waar ook onze dominee met zijn vrouw bij zijn. Ook voor de jeugd wordt heel veel gedaan en worden ook overal bij betrokken. Ook hebben wij een groot prachtig gemengd koor waar ook veel jonge mensen op zitten. 1 keer in de maand na de ochtenddienst koffie drinken met de gemeente. Om de paar weken na de avonddienst gezamenlijk brood eten, preekbespreking en dan nog een half uurtje met elkaar zingen. Kortom is het een hechte warme gemeente en ben ik blij om daarvan deel uit te mogen maken.

  19. rene postma zegt:
    Geplaatst op zondag 8 september 2019 om 23:49

    Vaak, moet jezelf wat mee gemaakt hebben, om je te kunnen inleven in andermans gevoelens. Neem het de ander niet kwalijk, het ontbreekt aan levenswijsheden.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden