Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Een gebroken droom… (15 reacties)

Geplaatst op vrijdag 16 april 2021, 11:46 door Dirk A A

De werkelijkheid was al mooier dan de oorspronkelijke droom. Toch droomde hij een nog grotere droom. En hij zag uit naar het moment dat ook die droom realiteit zou worden. Bijna was het zover, maar toen brak die droom. En dat deed pijn, heel veel pijn, ook geestelijk…

Veel mensen hebben een droom. Iets wat ze willen bereiken, willen realiseren in dit leven. Dat kan een huwelijk zijn, kinderen, een huis, gezondheid, een carrière, rijkdom. Misschien heb je wel de droom iets groots voor God te gaan doen, in Zijn Koninkrijk.

Zolang ons leven maar richting de droom ontwikkelt, is er niet zoveel aan de hand. Maar wanneer de droom breekt, kan onze wereld totaal in elkaar storten. Dat kan door een ziekte zijn, een ontslag, een ongeluk, een echtscheiding, een verlies van een geliefde of vul maar in. Misschien schreeuw je het wel uit: ‘Waarom moet mij dit overkomen?’
Ook van God krijg je geen antwoord op  deze vraag. En je beseft: Hij had dit toch ook kunnen voorkomen… Wanhoop en hoop strijden met elkaar. Wie weet, keert de situatie zich nog ten goede. Je vecht, je strijdt, je bidt…

Ik begrijp je wanhoop, zeker zolang je je krampachtig blijft vastklampen aan die gebroken droom. Ik ben zelf ook dwars doorheen gegaan, jaren geleden, na een aanrijding die mijn leven op z’n kop zette.
Eerst de hoop dat alles weer goed komt. En als dat niet lijkt te gebeuren, volgt de confrontatie met je gebroken droom, waarvan jij dacht dat het de beste droom was die je kon dromen.
Maar je realiseert je steeds meer dat het niet meer lukt om die droom weer terug te krijgen, hoe graag je dat ook zou willen en hoe veel je er ook om gebeden hebt. En het besef dringt tot je door dat je ten diepste ook geen recht hebt op die droom.

Ook in de Bijbel lees je over mensen die geconfronteerd werden met een gebroken droom. Denk eens aan Jozef. Zijn droom brak toen de vrouw van Potifar hem vals beschuldigde, waardoor hij voor jaren de gevangenis in moest. Maar God gaf hem een nieuwe droom, toen hij onderkoning van Egypte werd.
De droom van Naomi viel eveneens in stukken, toen haar man en zonen stierven in een vreemd land. Ook zij kreeg van God een nieuwe droom. Denk verder maar eens aan Job. Zijn droom werd ruw gebroken toen hij alles kwijtraakte. Maar later ontving hij een nieuwe droom toen God hem veel meer gaf dan hij ooit had gehad.

Paulus had de droom veel te doen in Gods Koninkrijk. Maar een doorn in zijn vlees dreigde zijn droom te breken. Door Gods genade kon hij zijn droom blijven dromen, maar wel in het besef dat Gods kracht zich in zijn zwakheid kon openbaren.

Pas wanneer je je ‘oude’ droom los kunt laten, komt er ruimte voor een nieuwe droom. Mag ik je de gedachte aanreiken dat God een betere droom voor je kan hebben? ‘Dat is onmogelijk’, reageer je misschien heftig. Schuif deze gedachte niet te snel aan de kant. Dwars door je tranen over je gebroken droom heen kan Gods licht toch weer gaan schijnen in je leven.

Door Gods genade is dat ook in mijn leven gebeurd. De Heere gaf nieuwe taken, nieuwe mogelijkheden om dienstbaar te zijn voor Hem.
Dit klinkt wellicht makkelijker dan het is. Ik weet dat uit ervaring. Zelf heb ik door Gods genade mijn gebroken droom los mogen laten. Gods Geest kan het verdriet over gebroken dromen gebruiken om het verlangen op te wekken naar de Heere Jezus Zelf. En wie weet, wil Hij ook jou wel een nieuwe droom geven, een droom die beter is dan je vorige droom.

En als je denkt: ‘Ik kan nooit meer gelukkig zijn’ of ‘Wat heeft mijn leven nog voor zin?’, bedenk dan dat er voor de Heere geen hopeloze situaties zijn. Juist deze week werd ik nog weer bemoedigd door woorden uit Exodus 14:13 en 14.

13. …wees niet bevreesd, houd stand, zie het heil van de HEERE dat Hij vandaag nog voor u zal bewerken! (…)
14. De HEERE zal voor u strijden, en u moet stil zijn.


Dirk van Genderen

15 Reacties

 1. Klaas zegt:
  Geplaatst op zaterdag 17 april 2021 om 12:13

  Ik zit op mijn motor aan de zee in Katwijk jouw overdenking te lezen. Ik herken het Dirk. Ook mijn dromen zijn uiteen gevallen. Ook mijn zogenaamde zekerheden zijn weg. Maar ik zit nu op een spoor dat ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik mag met moslim mannen optrekken. En ze kennen mijn relatie met de Heer. En luisteren hiernaar. Ik mag een paar jonge kerels begeleiden naar volwassenheid. Ik oordeel niet meer. Ik ben verbroken… De offeranden Gods zijn een verbroken geest; een verbroken en verbrijzeld hart veracht Gij niet, o God.
  Hoe makkelijk zingen we dit. Maar het ervaren is anders

 2. rene postma zegt:
  Geplaatst op zaterdag 17 april 2021 om 19:04

  Mijn hele leven wist ik het allemaal goed, fijn dat ik de Here heb mogen leren kennen. Maar nu vind ik er niet zoveel aan zonder mijn vrouw. En dat was mijn grootste droom, samen God dienen en samen oud worden. En ik ben dankbaar voor de gegeven tijd… maar zonder je geliefde of door het gemis van dierbaren kunnen al je maatschappelijke dromen teniet gedaan worden. En totaal de relevantie er niet van inzien. Verscheurd door pijn en gemis. Maar alles zal zijn betekenis hebben in dit leven. Maar had het toch graag anders gezien. En ik ben hiervoor ook door moeilijke perioden gegaan in mijn leven, maar niks vergeleken met dit ondraaglijk gemis. Met de hoop nog enigszins nuttig te zijn voor de resterende tijd. Ik denk dat dit gemis voor velen de droom was en is. Maar ik begrijp je schrijven beste Dirk… ook voor mij gold dit hiervoor. Maatschappelijk gezien en de relevantie van je leven. Toen ik 40 was drie hartinfarcten gehad… en die keer dood geweest. Maat vergeleken met het gemis van nu, niet te vergelijken. Gaat toch niks boven samen zijn, samen delen en je geloof belijden. Maar dankbaar voor de gegeven tijd dat de Here mij zo’n lieve vrouw heeft gegeven. Had het voor geen goud op de wereld willen missen, en hoop haar snel weer terug te zien.

 3. Elly zegt:
  Geplaatst op zaterdag 17 april 2021 om 20:21

  Laten we ons maar niet afvragen waarom, maar waartoe.
  Alles in het leven heeft een bedoeling.
  Begrijpen kunnen we het vaak niet.
  Maar de HEERE kan moeilijkheden gebruiken om ons te vormen, ons stil te zetten of ons te beproeven.
  En Zijn Woord staat vol met beloften, waar we ons aan vast mogen houden en die ons kunnen bemoedigen.
  Wie op God vertrouwt zal niet bedrogen uitkomen.

 4. Ernst van Olffen zegt:
  Geplaatst op zaterdag 17 april 2021 om 21:10

  Het bijzondere van dromen is altijd dat de dingen heel anders gaan dan we ons daarbij voorstellen. Ik heb inmiddels een leeftijd, dat ik eigenlijk niet zoveel meer te verwachten heb en toch… De Heer zegent mij op een onvoorstelbare wijze, ondanks dat er ook veel aanvallen zijn. Ik denk daarbij altijd aan een Psalmvers: “talrijk zijn de rampen van een rechtvaardige, maar uit die alle redt hem de Heere.” Mijn grootste zegening is vooral, dat ik op mijn leeftijd gezond mag zijn en een steun voor mijn vrouw. Wat de Heer voor mij in petto heeft weet ik niet, maar dat hoef ik ook niet te weten! Ik weet, dat, wat de Heer op mijn weg brengt zeer zeker tot een zegen van anderen mag zijn.

 5. avda zegt:
  Geplaatst op zondag 18 april 2021 om 9:57

  Beste Dirk… mag ik eens iets vragen? Uit welke vertaling citeert u Exodus 14:13? In geen enkele van de vertalingen die ik heb (7) vind ik daar: “het huis van de Here”.
  En wat Elly schrijft (reactie 3), daar bemoedig ik deze dagen ook mensen mee. Laat ons in alle omstandigheden maar vertrouwen op wat onze lieve Vader er mee doet. Ik wens iedereen een gezegende week toe.

 6. Dirk zegt:
  Geplaatst op zondag 18 april 2021 om 12:47

  Reactie Dirk van Genderen:

  Beste avda, het klopt inderdaad dat er een foutje in het citaat van die tekst is geslopen. Het moet niet zijn: ‘…het huis van de Heere…’, maar: ‘…het heil van de Heere…’. Dank voor je oplettendheid.

 7. IJze zegt:
  Geplaatst op zondag 18 april 2021 om 13:02

  17 jaar geleden is mijn lieve vrouw plotseling overleden, en ik kan de woorden van Rene Postma volledig onderschrijven.

 8. Ellen zegt:
  Geplaatst op zondag 18 april 2021 om 15:25

  Ik ben vandaag verdrietig over een verbroken droom om samen met mijn man oud te worden, voor elkaar te zorgen en in liefde naar elkaar om te kijken. Maar mijn man heeft gisteren gezegd niet langer met ons huwelijk verder te gaan zonder dat ik een duidelijk antwoord heb gekregen van het waarom? Mijn hart is gebroken en bid dat ik een huis mag vinden en de rust bij de Heer mag ervaren. Alles is nog zo vers dat ik nog het uitschreeuw naar de Heer: Hou me vast, want ik heb het gevoel dat ik verdrink. Aan Hem hou ik me vast en weet dat Hij mij nabij is en nieuwe dromen geeft.

 9. Simon zegt:
  Geplaatst op zondag 18 april 2021 om 19:32

  Vroeger sprak God veelvuldig door dromen; met name Jozef werd zelfs meester dromer genoemd, maar ook door velen die God niet kennen, heeft God gesproken. Wel moest er dan iemand die God kent, het uitleggen. Zou God vandaag nog spreken door dromen? Of moeten wij genoeg hebben aan Zijn Woord? Nu God een keer gebracht heeft in het lot van Zijn eigen uitverkoren volk, zien we dagelijks beloften aan Israel gedaan ook aan Israel in vervulling gaan! Wat zal dat zijn als de Here Jezus hen straks de ogen opent, en Zijn geest uitstort op heel dat volk. Ja ze zullen dan niet meer een ieder zijn naaste moeten leren, maar ze zullen allen de Heere kennen!

 10. O. Nauta zegt:
  Geplaatst op zondag 18 april 2021 om 20:21

  Ellen, dat is onverklaarbaar. STERKTE.

 11. Elly zegt:
  Geplaatst op zondag 18 april 2021 om 21:32

  Ellen, God ziet alles.
  Blijf vertrouwen!
  Ik wens je Gods kracht en sterkte toe.

 12. Robbert zegt:
  Geplaatst op zondag 18 april 2021 om 21:49

  Beste Dirk

  Ik zou graag eerst als je me toestaat Ellen Gods rijke zegen en troost willen wensen. Dan valt allemaal niet mee. Ik onderschrijf ten volle wat je schrijft. De Heere weet als het ware al wat er (weer) gaat komen na gebrokenheid of verlies. Voor ons mensen lijkt het allemaal maar warrig en soms zelfs onoverkomenlijk. Toch geeft Hij (op welke wijze dan ook) altijd uitkomst.

 13. Grietje zegt:
  Geplaatst op maandag 19 april 2021 om 10:34

  We moeten als gelovigen van onze eigen dromen af. Elke dag maakt God Zijn plan in ons leven steeds meer zichtbaar. We moeten achter Hem aan, ipv Hem voor de voeten lopen.

 14. Peter Matla zegt:
  Geplaatst op dinsdag 20 april 2021 om 14:24

  Bedankt voor de bemoediging. Ik (77 jr) had nog veel dromen, maar nu kan ik bijna niets meer. Slechte gezondheid, ziekte van Menière, doofheid, herrie in mijn hoofd enz. Diepe depressie. Geen auto rijden, fietsen, wandelen (15 minuten) enz. Maar God heeft mij geleerd hiermee om te gaan en het gaat steeds beter: leren accepteren en wachten op de Heer. Ik wens allen hierboven Gods sterkte en acceptatie toe.

 15. otto zegt:
  Geplaatst op donderdag 22 april 2021 om 18:25

  Ik wens Elly, en Peter heel veel sterkte, en allen wiens droom verstoord is, Gods zegen toegewenst.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden