Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Uit zelfbescherming zal Israel niet aarzelen Iran aan te vallen (10 reacties)

Geplaatst op vrijdag 3 september 2021, 8:45 door Dirk A A

De dag nadert dat Israel een fatale klap zal uitvoeren op Iran, om de nucleaire dreiging vanuit dat land te elimineren. Daar wordt in ieder geval serieus rekening mee gehouden, zeker in Israel, Iran en ook in Amerika en Rusland. Deze zomer las ik in ‘The Jerusalem Post’ een bericht dat deze verwachting bevestigde: ‘Jordanië aangevallen door Iraanse drones met raketten die te vroeg werden afgevuurd, maar voor Israel bestemd waren.’

‘Helaas is Jordanië aangevallen door drones van Iraanse signatuur,’ aldus koning Abdullah tegen de Amerikaanse zender CNN. Abdullah gaf verder aan zich grote zorgen te maken over het nucleaire programma van Iran, dat bedreigend is voor Israel, en ook voor andere landen in het Midden-Oosten.
Het is opmerkelijk dat koning Abdullah als eerste leider uit het Midden-Oosten op bezoek ging bij de Amerikaanse president Biden. Ook de Israëlische leider Bennett was onlangs te gast in het Witte Huis, maar wel na Abdullah. Ook deze volgorde geeft een boodschap af: Israel is voor Amerika kennelijk niet nummer 1 in het Midden-Oosten.

Let op Jordaanse vorst Abdullah
In het CNN-interview vertelde Abdullah ook dat hij onlangs een ontmoeting heeft gehad met de Palestijnse president Abbas en de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz. Ook leek hij berichten uit de media te bevestigen dat hij eveneens een ontmoeting heeft gehad met de Israëlische premier Bennett.
En juist deze week werd gemeld dat Gantz en Abbas elkaar hebben ontmoet. De Israëlische premier Bennett nam direct afstand van deze ontmoeting.

Wie is deze koning Abdullah? We weten dat hij een sterk voorstander is voor een twee-staten-oplossing. Sommigen houden er zelfs rekening mee dat hij misschien wel de antichrist is en dat hij met een totaal onverwacht en voor alle partijen aanvaardbaar vredesvoorstel voor het Midden-Oosten zal komen. Ik sluit dit niet uit, maar laten we maar voorzichtig zijn met zulk soort verwachtingen.

Mysterieuze aanslagen in Iran
Ondertussen wijzen tal van signalen erop dat Israel er alles aan doet om de dreiging van Iran onschadelijk te maken. Regelmatig vinden er in Iran mysterieuze aanslagen plaats, tegen nucleaire installaties, computercentra en andere belangrijke doelen. Vermoed wordt dat Israel meestal achter deze aanslagen zit. Dat zal de haat van de Iraanse leiders tegen Israel alleen maar doen toenemen.

Voormalig premier Netanyahu heeft, toen hij nog premier was, al enkele keren op het punt gestaan Iran aan te vallen om de nucleaire dreiging voorgoed uit te schakelen. Eén keer waren de straaljagers al in de lucht, maar telkens werd de effectieve uitvoering verhinderd door Amerika.
Ook Naftali Bennett heeft laten weten dat een aanval op Iran er zeker zal komen wanneer het voortbestaan van de Joodse staat op het spel komt te staan. Allerlei signalen wijzen erop dat het Israëlische leger regelmatig oefent om klaar te zijn voor als dat moment aanbreekt.
We kunnen slechts gissen wat de gevolgen van zo’n aanval zullen zijn. Grote kans dat Hamas vanuit Gaza en Hezbollah vanuit Zuid-Libanon dan direct in actie zullen komen en duizenden raketten zullen afvuren op Israel, wat een bloedbad in Israel kan veroorzaken.

Schuivende stukken op het schaakbord
Ondertussen verschuiven er meer stukken op het schaakbord van het Midden-Oosten. Voormalig premier Benjamin Netanyahu had vele jaren goede contacten met de Russische leider Vladimir Poetin, die hij regelmatig opzocht in Moskou. Die vertrouwensband gaf hem veel bewegingsvrijheid in Syrië, zodat hij elke zending van Iraanse wapens naar Iraanse posten in Syrië, Hezbollah of Hamas kon onderscheppen en onschadelijk maken, zonder dat Rusland zich ermee bemoeide.

Die ‘vrijheid’ lijkt de nieuwe Israëlische regering van Bennett/Naftali niet meer te hebben en dat kan op termijn zeer ernstige consequenties hebben. Moskou vaart sinds kort een totaal andere koers. Kennelijk had Poetin een persoonlijk niet-aanvalsverdrag uitsluitend met Netanyahu. Deze veranderde houding van Rusland werd onlangs pijnlijk duidelijk bij een Israëlische aanval op doelen in Syrië.
Rusland maakte bekend dat bij deze aanval zeven van de acht afgevuurde Israëlische raketten zijn neergehaald door Russisch afweergeschut, met Pantsyr-S en Buk-M2-systemen. Dit is een totaal nieuwe ontwikkeling en zal grote onrust hebben veroorzaakt bij de regering en de legerleiding.

Hier komt nog bij dat de toewijding van Amerika aan Israel ook minder is geworden sinds Biden president van Amerika is. Een goed geïnformeerde Russische bron vertelde aan de Saoedische krant ‘Asharq Al-Awsat’ dat Biden in zijn ontmoeting met Poetin heeft aangegeven niet blij te zijn met de voortdurende aanvallen van Israel op doelen in Syrië. Poetin heeft dit kennelijk opgevat als een vrijbrief om Israëlische aanvallen onschadelijk te maken.  

 
Consequenties voor Israel
Wat betekent dit voor het Midden-Oosten en voor Israel in het bijzonder? Allereerst is het voor Israel niet langer vanzelfsprekend dat op Amerika kan worden gerekend voor de verdediging van land en volk. Dit betekent dat Israel zelf in staat moet zijn zich te verdedigen tegen elke dreiging van buitenaf. Verliezen kan niet, dan betekent het einde van Israel.
Dit is menselijk gesproken. Israel staat er uiteindelijk niet alleen voor. De God van Israel heeft sinds 1948 al laten zien dat Hij voor Zijn volk zorgt en strijdt. Ook al betekent dat soms oorlog, aanslagen en slachtoffers.

De profeet Amos zegt in hoofdstuk 9 dat God het volk dat Hij in later tijden in hun eigen land zal brengen, niet nogmaals zal laten wegvoeren.

In de verzen 14 en 15 klinkt het:
‘Ik zal een omkeer brengen in de gevangenschap van Mijn volk Israel.
Zij zullen de verwoeste steden herbouwen en bewonen,
zij zullen wijngaarden planten en wijn ervan drinken,
zij zullen tuinen aanleggen en de vrucht ervan eten.
Ik zal hen in hun land planten,
en zij zullen nooit meer weggerukt worden uit hun land,
dat Ik aan hen gegeven heb, zegt de HEERE, uw God.’

De Heere staat garant
Wonderlijke woorden. Krachtige woorden. Bemoedigende woorden. De Heere Zelf stelt Zich garant voor Zijn volk. Hij heeft hen opnieuw geplant in hun eigen land. Hij zal er Zelf voor zorgen dat niemand hen opnieuw daaruit zal verdrijven.
Mijn gedachten gaan naar Zacharia 14. Als Israel dreigt ten onder te gaan vanwege de overmacht aan vijanden, zal God ingrijpen. Vers 3 zegt: ‘Dan zal de HEERE uittrekken en tegen die heidenvolken strijden, zoals op de dag dat Hij streed, op de dag van de strijd.’

Laat het ons gebed zijn dat de Heere zo in Zijn volk zal werken dat ze de toevlucht tot Hem nemen. Dat ze in tijden van crisis en dreiging tot Hem zullen opzien om hulp en bijstand.
En ondertussen mogen wij rondom het volk staan, achter het volk. Troostend, ondersteunend, biddend om de vrede voor Jeruzalem.

Hemelse trompet
En ondertussen gebeuren er geestelijke wonderen in het land. Het Joodse volk is onderweg naar het moment dat het hele volk zalig zal worden (Romeinen 11:26).

Nog is het niet zover. Israel als volk gelooft nog in de kracht van het eigen leger, eigen vindingrijkheid. Hoewel de Heere het volk nu schudt door de coronacrisis en tracht hun blik omhoog te richten, op de Messias.
Voorganger Israel Iluz uit Kiryat Shmona getuigde ervan in ‘Gemeentenieuws Israel’: ‘De coronacrisis is een geestelijke zegen. Het is een soort hemelse trompet die ons wakker schudt. Die ons op onze knieën wil brengen en laat zien dat wij geen controle over de situatie hebben.’

Iluz heeft de afgelopen maanden veel openheid voor het Evangelie gezien onder Israëli’s. Er zijn deuren geopend en mensen gedoopt. Hij spreekt veel mensen die bang zijn. ‘Ze vragen zich af waarom de coronacrisis er is. Wij vertellen dat ons leven in Gods hand is. Dat we eerst het Koninkrijk van God zoeken en dat het aan Hem is om te voorzien in al het andere. En dat doet Hij.’

Bid om bekering van het Joodse volk
Jazeker, Iluz weet het: Ook het Joodse volk moet het Evangelie horen. ‘Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood en ook voor de Griek’ (Romeinen 1:16). Bid om de bekering van het Joodse volk en als u de kans krijgt: geef het Evangelie door aan het Joodse volk en steun hen die daartoe geroepen zijn, allereerst Joodse gelovigen zelf.

Blijf bidden om vrede voor Jeruzalem… (Psalm 122:6a), wat ten diepste een gebed is om de komst van de Shalom, de Messias, de Heere Jezus. Alleen Hij zal ware vrede brengen.
Zijn overwinning is zeker! Hij blijft strijden voor Zijn volk Israel. En Zacharia 14:9 jubelt: ‘De HEERE zal Koning worden over heel de aarde.’

Dirk van Genderen


10 Reacties

 1. Moi (CDA-lid) zegt:
  Geplaatst op vrijdag 3 september 2021 om 13:12

  Ik denk dat een aanval door Israël op Iran de startschot zal zijn voor de laatste 7 jaar voor de Wederkomst van de Heere Jezus, ook wel de Grote Verdrukking. Deze aanval zal namelijk een kettingreactie in het Midden-Oosten teweeg brengen, waaronder de oorlog van Psalm 83 en de Gog-Magog oorlog uit Ezechiël 38 en 39, waarin Rusland met zijn bondgenoten als Iran zal proberen Israël binnen te vallen. En dat zal voor Europa ook catastrofale gevolgen hebben, alleen al op het gebied van de energievoorziening, maar ook op het gebied van de veiligheid en de handel. Zo is het heel goed mogelijk dat het Hersteld Romeinse Rijk, bestaande uit 10 Europese landen, gevormd zal worden om onder leiding van de antichrist de vrede en veiligheid in Europa en het Midden-Oosten te bewaren.

  Heel goed mogelijk dat de antichrist als politiek leider gekozen zal worden tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2024. Waarbij de verkiezingen voor het Europees Parlement in het teken zullen staan van wie het Hersteld Romeinse Rijk zal gaan leiden. In 2025-2026 wellicht dan het bevestigen van het valse verbond tussen Israël en de antichrist, waarmee de Grote Verdrukking dan ook begint.

  Laten wij ondertussen ook voor de politieke situatie in ons land bidden nu de kabinetsformatie helemaal in een impasse terechtgekomen is. Nu zijn er alleen nog maar opties open voor een minderheidskabinet met VVD, CDA en D66, of VVD en D66, of VVD en CDA. Onderling zitten VVD, D66 en CDA ook te bakkeleien of ze wel met elkaar een minderheidskabinet willen vormen. Nadeel van een minderheidskabinet is dat een minderheidskabinet meerderheden bij oppositiepartijen in de Tweede Kamer moet zoeken om wetsvoorstellen door de Tweede Kamer te loodsen, dat kan erg lastig zijn en komt de bestuurbaarheid van ons land niet ten goede.

  Laten wij bidden voor VVD-informateur Johan Remkes die de opties voor een minderheidskabinet moet onderzoeken. Moge de Heere God hem ook de juiste wijsheid en inzichten daarvoor geven.

 2. San Tjoa zegt:
  Geplaatst op zaterdag 4 september 2021 om 0:05

  Beste Dirk,
  Volgens de eindtijdprofetieen zal Israel zeker nog aangevallen worden in de grote Verdrukking als de Gemeente al weg is. De Antichrist zal dan de laatste slag leveren met Israel bij de slag van Armageddon. Openbaring 16:16 NBG51 Israel zal daarbij onder de voet gelopen worden waarbij de Here Jezus dan Zijn voeten op de Olijfberg zal neerzetten en Israel te hulp snellen voordat het Duizendjarig Vrederijk aan zal breken. Zacharia 14:3,4. Alles wat nu lijkt op de voorbereiding van de totale vernietiging van de staat Israel, is de voorafschaduwing van wat na de Opname van de Gemeente zich zal afspelen in de grote Verdrukking maar betekent niet het einde van Israel. Zelf verwacht ik, dat tot op dat moment ( van Zacharia 14:3,4 NBG51 ) Israel zich zal kunnen verdedigen nu in deze genadebedeling en zijn landsgrenzen zal kunnen beschermen. Ook is het waarschijnlijk dat er aanvallen zullen plaatsvinden tegen moslimstaten rondom Tsrael om een totale vernietiging te voorkomen. Israel beschikt in de Mossad een van de beste inlichtingendiensten van de wereld, die er bestaat en Israel zal zeker niet aarzelen als eerste toe te slaan om zichzelf te kunnen beschermen.

  Groeten van San

 3. Henk Bisschop zegt:
  Geplaatst op zaterdag 4 september 2021 om 17:14

  Ik las op de website van Christenen voor Israel een heel ander geluid over Amerika en Biden.

 4. Ernst van Olffen zegt:
  Geplaatst op zaterdag 4 september 2021 om 19:56

  Nooit eerder hebben wij zo zeer op de rand geleefd van een derde wereldoorlog als nu!! Rusland en Turkije zullen direct met groot materieel te hulp schieten als Israël Iran aanvalt. Zolang Iran nog geen kernbom heeft, zijn de gevaren nog niet zo groot. Dat zal op slag veranderen zodra de Iraanse kernbom realiteit is. 3,5 jaar nadat Iran de kernbom heeft, geef ik nog voor die derde wereldoorlog!! Alleen al de uranium verrijkingsinstallaties draaien nog steeds op volle toeren. De stap naar de bom wordt daarmee steeds kleiner. De werking van de verrijkingsinstallaties in Almelo, heeft een Iraniër, die daar werkte, keurig nagemaakt in Iran. Het is slechts een kwestie van nog een korte tijd en de derde wereldoorlog is een feit.
  Mijn grote troost is, dat een kernbom Israël nooit zal bereiken, omdat op die dag Jezus’ voeten zullen staan op de Olijfberg!

 5. Simon zegt:
  Geplaatst op zaterdag 4 september 2021 om 22:18

  2 Kronieken 32 geeft mij naast alle beloften voor Isael – En dat zijn er zeer vele – een geruststellend vergezicht, dat wellicht in onze dagen in vervulling zal gaan! Ook in andere bijbelgedeelten vindt men het oprukken van zeer grote legermachten naar Jeruzalem. Verder, Israel heeft nu 5 of 6 oorlogen na een ongekende zware strijd overwonnen, ze krijgen het heus niet voor niets! Maar, en dat ziet niet een kerk, ZE HEBBEN GOD DE EER GEGEVEN voor elke overwinning. Dat de Islam dit niet wil zien is te begrijpen, maar dat 2000 jaar Christendom dit weigert in te zien zal hun zwaar worden aangerekend. Vrijwel zeker zal Christelijk Europa in zijn geheel mee optrekken naar Israel en daar hun einde vinden. Ongelooflijk zal men zeggen, maar zo is het wel voorzegd!

 6. O. Nauta zegt:
  Geplaatst op zaterdag 4 september 2021 om 23:30

  Gelukkig te weten dat er een 1000-jarig vrederijk zit aan te komen. Door des mensen zogenaamde kennisniveau is het jammerlijk gesteld met de oprechte ‘God (willen?)’ dienen en volgen, door Bijbelkunde. We geven ons eigen ik niet zomaar op. Want zelfs na het bestuur/bewind van Davidszoon Jezus Christus en het 1000-jarige Vrederijkrijk zijn er nog mensen die Satan achterna lopen zullen. Niet de Koning der koningen Zijn rijk op prijs zullen stellen. Er zal geoogst worden, Opb. 14:14-20. De 7-schalen der gramschap Opb. 15:5-8 gaan de schalen vol van de gramschap van God, die leeft tot in alle eeuwigheden uitstorten. Hopend gaan er zich nog (voor deze verschrikkelijke tijd) velen bekeren. Want de val van Babylon nadert, lezen we in Openb. 18: 1-t/m 24. Die grote hoer wordt geoordeeld want Hij gaat het bloed zijner knechten van haar hand eisen, Openb. 19:1-5 en verder… Gelovigen gaan vreugde bedrijven, en Hem de eer geven. Ze/wij gaan ons gereedmaken voor het bruilofsmaal des Lams.

 7. Jaap van Heiningen zegt:
  Geplaatst op zondag 5 september 2021 om 13:17

  Beste Dirk,
  Misschien mag ik veronderstellen dat een aantal van je lezers niet op de hoogte is van het bestaan van Stichting “Israel en de Bijbel”, gevestigd te Harmelen, tot voor kort onder leiding van Ton Stier, die inmiddels is opgevolgd door zijn zoon Christian.
  Zij hebben beschikking over een onbeperkt aantal twee-talige bijbels, altijd Hebreeuws met een landelijke taal, b.v.: Hebreeuws- Nederlands (Hongaars, Russisch, enz., zelfs Yiddisch). Het betreft altijd zowel het Oude Testament op zich, als het Nieuwe Testament (ook Hebreews) op zich.
  Dit zijn de gegevens: Stichting “Israël en de Bijbel” (Postbus 16, 3480 DA Harmelen; 0348 56 56 97).
  Voor Christenen, die Israel op het hart dragen en Joodse buren, vrienden of collega’s hebben, óf een reisje naar Israel maken, is het enorm belangrijk te weten dat ze via dit adres gratis de 2-talige Tanach (O.T.) of het 2-talige NT mogen bestellen en dan doorgeven met liefde en dank aan het Joodse volk, d.m.v. wie wij zoveel zegeningen hebben ontvangen.
  Sjaloom!

 8. Derk zegt:
  Geplaatst op zondag 5 september 2021 om 22:42

  Tijdens de middeleeuwen wist men wie de “antichrist” was. Luther, Calvijn, Zwingli waren daar duidelijk over. Zoek aub eens naar het briljante verhaal van de Jezuïten Alcazar en Ribera over de antichrist.

 9. Troost mijn Volk zegt:
  Geplaatst op zondag 5 september 2021 om 23:48

  Sjalom Dirk,

  In de voorgaande brief was er een oproep om op de Shofar te blazen. Bij oorlogsdreiging moet er zelfs op de Shofar geblazen worden om het volk te waarschuwen voor de naderende vijanden. Ik sluit het niet meer uit dat er geen preventieve actie moet plaats vinden.

  Het kan zijn dat met hulp van een ander land een nucleaire aanval op Israël ingezet wordt. Vele jaren geleden had ik een droom dat ik in Israël was en dat ik met eigen ogen een enorme lichtflits zag en afschuwelijke rookpluimen. Achter mijn rug was een heerlijk licht wat sterker straalde dan de lichtflits van de nucleaire bom. De Messias greep in, ik zag Hem niet, mijn droom was uit.

  Dat er iets ernstigs staat te gebeuren, daar kijk ik niet meer van op. Zacharja haalt het ook aan dat er vele vijanden zullen vallen en dat hun vlees zal verteren. Mijn volksgenoten zullen vele maanden bezig zijn om alle doden te begraven in de vlakte van Yisrael.

  Het lijkt er steeds meer op dat de genadetijd stopt en de Messias terugkeert naar de aarde. Wat mij betreft zo spoedig mogelijk. Ik hoop dat er velen uitzien naar die dag.

 10. rene postma zegt:
  Geplaatst op zondag 5 september 2021 om 23:50

  Het is natuurlijk speculeren, maar best mogelijk. De Here Jezus komt spoedig. Het Midden-0osten is sowieso een kruitvat. Er hoeft maar iets te gebeuren. Al die vluchtelingen, al die minderheden die geen stem krijgen en onderdrukt worden. Niet te vergeten, al die christenen. Eigenlijk kan het alle kanten op in de wereld. Voor mijn gevoel, zoals ik het in Openbaring lees, wordt Israël om de tuin geleid. Het joodse volk is verdeeld, en vertrouwt niet op God. Zij zullen het een tijd heel moeilijk krijgen. Pas als ze weer door alle ontberingen smeken om God, zal de Here ze zegenen. Ze maken natuurlijk afspraken met grootmachten als Rusland en China. En als we het dan over de wereld, in zijn algemeen hebben, dan zien we dat zij elkaar niks gunnen ten opzichte van een ander. Rijk tegenover arm. Angst regeert. Zowel onder mensen tegenover elkaar. Landen en werelddelen. Het coronavirus is de aanjager hierin. En de verdeeldheid zal toenemen tussen mensen en landen. Met wellicht een variant van een coronavirus, die nog veel meer slachtoffers tot gevolg heeft. Dan hebben we nog dat de schuld zo groot is van de rijke landen. Door een oorlog of een epidemie, kan een brood zomaar honderd euro kosten. Als de financiële wereld instort. Chaos in de wereld, oorlogen, armoede, opstand. Af en toe zie je wat speldenprikken hiervan, wie goed oplet. Maar je merkt ook dat de mens er immuun voor wordt. Niet echt meer opkijkt, van wat er in de wereld gebeurt. Voor de meesten geldt hun eigen belang, hun kleine wereld. Begrijp ik heel goed, als je niet gelooft. Veiligheid, zekerheid. En een goed gevulde maag. In een wereld van Sodom en Gomorra. Goed opletten wie in deze chaos opstaat en rust gaat geven, en de mensheid verleidt. Maar het blijft speculeren. Misschien staan we aan het begin ervan… maar het kan ook nog wel een tijd duren. Maar laten we daarnaast maar gaan leven zoals de Here graag wil. En gewoon laten zien dat je Christen bent. Met de hoop dat anderen dat ook mogen zien, voelen en gaan geloven.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden