Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Situatie Oekraïne heel kritiek (19 reacties)

Geplaatst op vrijdag 4 maart 2022, 11:14 door Dirk A A

De situatie in de wereld is op dit moment buitengewoon gevaarlijk, misschien wel het gevaarlijkste sinds de Cubacrisis, ruim zestig jaar geleden. En nu het Vladimir Poetin niet lukt om de oorlog met Oekraïne snel te winnen, nemen de risico’s voor hem snel toe. Wordt deze oorlog zijn ondergang? En wat gaat hij doen als dat tot hem doordringt? Neemt hij dan de wereld mee in zijn ondergang? Door een kernoorlog te ontketenen?
Daarom mijn zeer dringende oproep: Alstublieft, ga in gebed en blijf bidden, roep tot de Heere, smeek Hem om in te grijpen met Zijn hemelse legermachten en vrede te schenken, Zijn vrede!

De Oekraïense christenen beseffen dat hun land zwakker is dan het Russische leger. Ze beseffen dat alleen de Heere hen kan redden. Daarom roepen ze tot Hem.
Ze nemen de toevlucht tot Hem, schuilen bij Hem, komen in actie, in Zijn kracht, in vertrouwen op Hem.
En het feit dat de opmars van de Russen minder snel gaat dan was verwacht, zien ze al als verhoring van de vele gebeden. Hoewel, de aanvallen worden zwaarder, de kerncentrale van Zaporitzja is in Russische handen gevallen, de situatie wordt steeds kritieker…
Ze sporen ons dan ook aan: Bid, bid, bid, blijf bidden. En ze laten weten: We ervaren dat er voor ons wordt gebeden.

Ook in Nederland zijn er kerken, gebedsgroepen die nu dagelijks bij elkaar komen om deze situatie bij de Heere te brengen. Het was een voorrecht om daar deze week enkele keren bij te mogen zijn.
Dan ervaar je het: de beste plaats is voor Gods troon, in Zijn tegenwoordigheid, als mensen hun hart uitstorten voor de Heere, in verwachting, in het besef het niet verdiend te hebben, en tegelijk te mogen pleiten op Zijn genade.

We baden voor een gelovig echtpaar in Kyiv, dat daar een bakkerij heeft, brood en koffie uitdeelt en ook het Evangelie doorgeeft.
We baden voor het Oekraïense volk, om bescherming, bevrijding, moed en hoop.
We baden om troost en kracht voor hen die geliefden hebben verloren door de oorlog.
We baden voor het leger, om bescherming voor de militairen, de vrijwilligers, om moed, om kracht.
We baden voor de Oekraïense president Zelensky, dat de Heere hem zal beschermen en moed en kracht zal schenken om zijn volk te leiden.

We baden voor de lichamelijk en verstandelijk beperkten, voor wie het hele zware tijden zijn, zeker als ze niet kunnen begrijpen wat er aan de hand is, maar wel de dreiging ervaren.
We baden voor de baby’s en kinderen, om hun bescherming, dat ze er geen trauma’s aan zullen overhouden.
We baden voor de moeders, die in de schuilkelders en de metrostations zijn bevallen van een baby. Door de stress hebben ze vaak onvoldoende moedermelk.

We baden voor de vluchtelingen, nu al meer dan één miljoen in een week tijd, om hun bescherming, om opvangplaatsen, om goede zorg.
We baden voor hen die vluchtelingen helpen een veilige plaats te vinden.
We baden om wijsheid voor de wereldleiders, om de juiste beslissingen op de juiste momenten te nemen.

We baden ook voor Rusland.
We baden dat God Poetin zal stoppen, dat hij ten val zal komen, op een manier die wij niet kunnen bedenken, dat hij tot bekering zal komen.
We baden voor de groep mensen om Poetin heen, dat er iemand of misschien meerderen zullen zijn die het aandurven hem tegengas te geven.
We baden voor de mensen in Rusland, die, als ze al bekend zijn met deze oorlog, het er ook niet mee eens zijn, zich ervoor schamen, maar bang zijn en het niet aandurven om hun stem ertegen te laten horen.

En ondertussen wordt het land steeds verder vernield. Zijn mensen bang? Misschien valt vannacht de bom om hun huis. Of morgen. Of overmorgen.

Het raakt om te lezen dat veel Oekraïners in hun angst en nood op zoek gaan naar God. Er is veel vraag naar Bijbels. Laten we bidden dat de Heere dwars door deze crisis heen velen tot geloof in Hem zal laten komen.

We baden dat ook het Evangelie voortgang zal hebben in Oekraïne en dat dwars door alles heen Gods grote Naam zal worden verheerlijkt en geheiligd. Hoe? Dat weten wij ook niet, dat is aan Hem.

Dirk van Genderen  

19 Reacties

 1. David zegt:
  Geplaatst op zaterdag 5 maart 2022 om 13:34

  We bidden zeker ook vóór alle Russen en alle Oekraïners!
  We weten óók dat de regering in Oekraïne grove fouten heeft gemaakt op 17 juli 2014 door na te laten om het luchtruim te sluiten boven het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne, waardoor er een ramp gebeurde met het vliegtuig van Malaysia Airlines vlucht MH17! Oekraïne is de hoofdschuldige samen met Maleisië, want het wilde hoogstwaarschijnlijk brandstof besparen boven mensenlevens! Daar horen of zien we niets over, terwijl deze ramp niet gebeurd zou zijn, wanneer Oekraïne simpelweg het luchtruim had gesloten, dus Kiev is schijnheilig om alleen Rusland de schuld te geven van alles. Waar twee partijen ruzie maken, hebben ook beiden schuld en dus moeten Oekraïne en Maleisië beiden hun verontschuldigingen aanbieden en dat heb ik tot op heden nog niet gehoord en hoogstwaarschijnlijk betaalt Oekraïne nu de prijs voor die nalatigheid!

 2. O. Nauta zegt:
  Geplaatst op zaterdag 5 maart 2022 om 17:15

  Dirk van Genderen, hartelijk dank voor zoveel belangrijke informatie wederom aan ons verstrekt. Wat in de Oekraïense oorzaak zal helpen (meer dan alle wapenen op de wereld), zijn de gebeden bij de Klaagmuur tot de Levende Waarachtige. En andere lieve broeders & zusters in de HERE, we zijn welgemoed in/met het verwachten van Hem, Die was en is en weldra komen zal. Houdt goede moed, Die over ons waakt, zal nooit sluimeren noch slapen. Hij houdt ons gaande en staande, tot in alle eeuwigheid.

 3. Elly zegt:
  Geplaatst op zaterdag 5 maart 2022 om 19:36

  Wat bij mensen onmogelijk is, is mogelijk bij de Heere God.

 4. simon zegt:
  Geplaatst op zaterdag 5 maart 2022 om 20:34

  Beste Dirk, we leven in een bijzondere tijd, maar zeker nog niet in de eindtijd. De bijbel noemt deze tijd meerdere malen: Te dien tijde, en 2x staat er in de Bijbel de tijd dat IK Israel verzamel uit de volken! En hen breng in hun eigen land. Het is goed acht te geven op dit profetisch woord, al kunnen we God niet narekenen in dit handelen. Toch is vrijwel zeker dat de opdracht aan Israel: ‘Vlucht uit het Noorderland’ gehoord wordt door Israel, en voor de wereld geldt: opdat gij geen deel hebt aan haar plagen.

 5. Jantje op 't Holt zegt:
  Geplaatst op zaterdag 5 maart 2022 om 23:46

  Hoi Dirk, bedankt voor je schrijven, ja de wereld is in rep en roer. Verschrikkelijk wat er gebeurt op het ogenblik. Weet je Dirk, ik heb met Poetin te doen, dat hij zo in de ban van de satan is. Mijn menselijke verstand zegt: gooi een bom op hem, maar als een kind van GOD bid ik iedere dag voor hem dat onze Heere God zijn hart gaat openen. En ik bid voor de Oekraïners en de Russen, zij hebben het ook zo nodig. De hele wereld heeft Jezus Christus nodig, dat ze mogen terug keren naar de REDDER der wereld. Ik wil jou Gods liefdevolle zegen voor jou en je gezin toe wensen, Dirk, dat heb jij denk ik zeker wel nodig. Shalom, groeten Jantje

 6. Harm zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 7:22

  Amen op uw gebed. Wij bidden mee!!

 7. Harold zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 7:58

  Gebed is het sterkste wapen dat er bestaat. We weten helaas niet wat Gods plan is en daarom hoeven we nooit in angst te bidden, maar in vertrouwen.
  Laten we ook bidden voor de Europese leiders, dat zij niet bevangen worden door de Ukraine manie. Ik zie b.v. onze premier Rutte een toespraak geven al szijnde de premier van Ukraine en zeggen dat dit volk onze familie is. Ik zie mevrouw Van der Leyen zeggen dat Ukraine bij de EU hoort, dan baart mij dit veel meer zorgen dan Putin. Een zwaar verdeeld land als Ukraine in de EU zal nog meer onstabiliteit brengen. En let wel! In 2016 heeft Nederland in een referendum dit afgewezen, maar dat telt blijkbaar niet. Deze oorlog gaat voorbij, maar de gevolgen van instabiele landen als Ukraine, Moldavie en Georgie in de EU zullen veel dramatischer zijn dan wij denken.

 8. Cynthia zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 8:23

  Absoluut bid ik ook mee voor de heer Poetin. Bovendien krijgen wij via de media maar een beperkt beeld mee van de waarheid, dat denk ik echt. En niet alleen beperkt, maar volgens mij worden we ook misleid in valse berichtgevingen. Dus een kritische blik op de nieuwsberichten lijkt me heel wijs!
  Shalom voor iedereen! En Elly, AMEN!

 9. Thirion Bea zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 8:35

  Ja, fouten maken we allemaal.
  God weet het en leidt ze op Zijn manier naar ´t kruis, naar Jezus Christus.
  We weten niet David wat er juist allemaal is gebeurd, maar 1 ding weet ik wel: we mogen niet oordelen, Jezus kent hen, Jezus kent de president van Oekraïne, van Joodse afkomst, hij maakt deel uit van Zijn volk, God gaat Zijn weg met hem, met iedereen.
  Leef jij 100% volgens Gods wil?
  Leef ik 100% volgens Gods wil?
  Gelukkig dat we Jezus hebben, dat de Heilige Geest ons leidt en vormt en kneedt.
  Laten we zonder vooroordelen gewoon bidden, God zal stoppen, God zal bekeren, God zal harten van vlees maken.
  In Jezus Christus Heilige Naam, Amen.

 10. Benny zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 8:36

  Beste Dirk.
  Ja gebed is zo hard nodig. Ik heb zelf weinig gebedservaring. Als ik bid [hardop gaat moeilijk, gauw moe,] en mijn concentratievermogen is vaak afwezig. Wel bid ik in mezelf, als ik in bed lig.
  Maar goed, ik ben heel erg teleurgesteld, eigenlijk boos op christelijke(?) nieuwssite Xandernieuws, die Putin in het gelijk stelt, met deze oorlog. En het westen de schuld geeft. En de president verschrikkelijk afkraakt. Het gaat erop lijken, dat Rusland weer de oude grootmacht wil worden van ten tijde van de Sovjet Unie [USSR]. Het doet me pijn in mijn hart als ik die tv-beelden zie. Voor naar bed gaan doe ik steeds een kort hardop gebed. Putin gaat veel op Stalin lijken en kan Kim il Jong wel een hand geven. Inderdaad ELKE DAG bidden voor de mensen in de Oekraine. Ook voor de vele vluchtelingen. Ik ben 71 en niet meer vitaal. Ik zou anders als vrijwilliger willen dienen. Eventueel in Rotterdam, waar ik woon.
  De Heere zegene Oekraine, de Heere verheffe Zijn hart over Oekraine. De Heere laat Zijn aanschijn lichten over Oekraine en geve Oekraine VREDE.
  Ik wens u, Dirk Gods, rijke zegen, maar ook alle andere lezers. Shalom.

 11. Tjitze Koster zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 8:54

  Beste mensen,
  Gebed is meer dan nodig. Ook bidden we voor de hulpverleners die de vluchtelingen bij staan in hun nood. HEER ontfermt U zich over hun. De wereld staat in brand, maar God houdt alles in de hand, al lijkt dat soms moeilijk om dat te zien. Maar laten we ons vertrouwen op Hem blijven stellen.

 12. Nieuw Begin zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 10:53

  God’s wegen zijn hoger dan onze menselijke wegen, schrijft de profeet Jesaja. Ook in onze dagen is wat er thans gebeurt op ons continent niet in menselijke analyses te vatten. Maar we weten uit het Woord dat de afrekening komt voor alle volkeren welke geen rekening hebben gehouden met God’s belofte aan Zijn vriend Abraham: IK zal zegenen die u zegent maar die u vervloekt zal IK vernietigen. Wee daarom Duitsland maar ook de Ukraine waar de nazi’s samen met hun bondgenoten in Babi Yar in 1941 33771 Joden hebben vermoord en van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met automatische geweren bij dit ravijn meedogenloos God’s Oogappel hebben afgemaakt. Ploegen van Duitse en Oekrainse nazi’s losten elkaar af in deze gruwelijke massamoord.
  God’s wegen zijn hoger dan de onze en bij het huidige wereldgebeuren vallen alle duimstokken ons uit de handen, het gebeuren is te groots maar op grond van het Woord weten we dat God het Joodse volk heeft bestemd tot priestervolk der aarde en dat wat gebeurt zal leiden tot de oprichting van het Koninkrijk aan Israel, het koninkrijk waar de discipelen Jezus naar vroegen pal voor de Hemelvaart: Here, herstelt Gij heden het koninkrijk aan Israel. Er komt een derde God’s dag waar gans Israel zalig zal worden. (Rom. 9-11). Daar mogen we om bidden! En Israel wordt terug gebracht naar het land der vaderen en daar zal God Zich voor het oog van alle volkeren aan hen de Heiliger betonen, schrijft Ezechiel! Dat gaat gebeuren (ondanks wie dan ook) maar dankzij de genade van Jezus Christus kruisdood, nu twee Godsdagen geleden. Zie ook Hosea 6 vers 1-3.

 13. Henk de Roo zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 13:08

  Hoi Dirk, Jes. 43:5-8 gaat nu in vervulling. Zeg tot het Noorden: Geef. In de Ukraine wonen meer dan 100.000 joden, vooral uit de stam Ruben, die naar huis moeten komen. God heeft een plan met de hele wereld. Een vliegtuig vol is al terug in Israel, nu de rest nog. Het is een spannende tijd, voordat Jezus terugkomt. Groet, Henk

 14. Anna zegt:
  Geplaatst op zondag 6 maart 2022 om 13:42

  Ook ik bid elke dag om de bekering van Poetin!

  Wat er ook gebeurt en zal gaan gebeuren wellicht ook hier, dit is mijn lied:

  ALS VREDE MIJ DRAAGT ALS EEN BREDE RIVIER
  ALS LEED MIJ BELAAGT ALS DE VLOED
  STEEDS HOUD IK DIT VAST DANKZIJ GOD ZEG IK FIER
  DAT MIJN ZIEL IS GERED HET IS GOED

  U GEEFT RUST IN MIJN ZIEL U GEEFT RUST
  AL MOET IK OOK STRIJDEN EN WORD IK VERZOCHT,
  IK STEUN OP HET KOSTBARE BLOED, HET BLOED WAARMEE CHRISTUS MIJ VRIJ HEEFT GEKOCHT
  EN MIJN ZIEL HEEFT GERED HET IS GOED
  U GEEFT RUST IN MIJN ZIEL

  WANNEER U TERUG KOMT HEER DUURT HET NOG LANG?
  DAN GA IK U BLIJ TEGEMOET
  DE WERELD ZAL BEVEN MAAR IK BEN NIET BANG,
  WANT MIJN ZIEL IS GERED, HET IS GOED.

 15. Ton Nuiten zegt:
  Geplaatst op maandag 7 maart 2022 om 2:14

  Ook hier zien we dat Vladimir Putin de dader in het web is. Dit is ook de visie van de Westerse media (inclusief de Nederlandse). Of het ook allemaal waar is wat die er over de toestand in Oekraïne verkondigen, weten we echter niet. Ook hier is het allemaal toch wat eenzijdig. Wat minder bekend is maar wat ik wél weet, is iets wat dhr. van Genderen misschien niet graag wil weten: in Oekraïne is er al een tijd het beruchte Azov-bataljon actief. Dit is een neo-nazistische militante groep die er al enige tijd bezig is terreuraanslagen tegen de Oekraïense bevolking te plegen, en die door Israël gesteund en gefinancierd wordt.

  Hiervoor moet je wel zelf onafhankelijk onderzoek voor doen en niet met alle (westerse) winden meewaaien. Want gelijk de 400 profeten tijdens het statiebezoek van koning Hizkia aan koning Achab met één tong spraken (zie 2 Kronieken 18:5), zo doen ook de westerse media dit. In dit geval natuurlijk ten voordele van de Oekraïense overheid en ten nadele van Putin. En hier niemand die hierbij de vraag stelt: “Is er hier niet nog een profeet van de HEERE, zodat wij de HEERE door hem kunnen raadplegen?” (vers 6)…

 16. Arja Mourik Slagboom zegt:
  Geplaatst op maandag 7 maart 2022 om 7:16

  Wat een nood! Al die mensen hebben een ziel voor de eeuwigheid, dat we met z’n allen tot de Heere blijven bidden!

 17. Bart zegt:
  Geplaatst op maandag 7 maart 2022 om 14:23

  Vreselijk wat er gebeurt. We moeten echter niet vergeten dat onze Westerse leiders nu zo braaf zijn.
  De belofte die sinds de val van de Berlijnse Muur zijn gedaan aan de Russen zijn niet nagekomen. De NAVO stond bijna in de achtertuin van de Russen. Het is vragen om problemen terwijl de Russen diverse malen het Westen hebben gewaarschuwd. Daarnaast, waar waren de protesten tegen het houden van de Olympische Spelen in China terwijl de Oeigoeren vreselijk worden onderdrukt? Waar is de verontwaardiging en acties tegen de oorlog in Jemen? En dit jaar doen we weer vrolijk mee aan het WK in Qatar, waar het bloed van duizenden arbeiders heeft gestroomd. Het Westen is zo hypocriet als wat en voert net zo goed een propaganda-oorlog waar niet de hele waarheid wordt verteld. Het is tijd voor het Koninkrijk van Vrede en Gerechtigheid van Jezus Christus want zoveel onschuldigen mensen lijden onder de vreselijk koningen van het oosten en het westen.

 18. Nathan zegt:
  Geplaatst op maandag 7 maart 2022 om 17:22

  Shalom en Aloha!
  Ik ben het helemaal eens met David(1) en Bart(16). Men bereidt zich voor om president Putin naar het Internationaal Strafhof (ICC) te sturen. Allemaal goed en wel, maar dan moet ook in hetzelfde zinnebeeld, de grootste oorlogs crimineel en massamoordenaar George Walker Bush, 43rd us president naar datzelfde Strafhof worden voorgeleid! GW heeft zonder enige geldige reden Irak aangevallen, zonder bewijzen van massa vernietigings wapens met als resultaat ongeveer een half miljoen slachtoffers en duizenden soldaten in een oorlog om niets! Terwijl het overgrote deel van de 9/11 terroristen uit saoedi arabië kwamen! Dus een normaal denkend mens denk dan dat we saoedi arabië zouden moeten aanvallen en niet ‘pussycat’ of zondebok Irak. Mr. 43 nam alleen wraak op Irak voor zijn “sugardaddy” Mr. 41 en voor niets anders en bovendien had 43 niet de moed om zijn vriendjes in arabië aan te vallen, want dan zal hij geen inkomsten meer hebben. Amerika is tot nu toe verwikkelt geweest in ongeveer 70 oorlogen en niet meer dan twee oorlogen waren succesvol. Hoe kan NL met een zuiver geweten naar de WK in Qatar gaan, terwijl daar duizenden bouwvakkers zijn ‘mishandeld’ en misbruikt als moderne tot slaaf gemaakte arbeiders voor een paar centen en hun paspoorten werden ingenomen, dus konden zij niet het land uit reizen. Wie komt er op voor deze tot slaaf gemaakte arbeiders in het “koninkrijk” Qatar??? Ik heb helemaal niets met de “koningen” van deze wereld! Iedereen heeft “blauw” bloed en is van adel OF niemand heeft “blauw” bloed en is van adel. Het is een koninklijke poppenkast. Ik verheug me op de wederkomst van onze Koning en Verlosser Jezus Christus

 19. Elisabeth zegt:
  Geplaatst op zaterdag 12 maart 2022 om 8:08

  Beste Dirk,
  Bedankt voor je oproep tot gebed.
  Het is één van de wapens die Hij uitdeelt aan Zijn kinderen als zij tot geloof komen. Wij komen dan blijkbaar in een strijd/oorlog. Daarom is het zo belangrijk dat wij dit wapen gebruiken.
  Het is geen zichtbaar wapen en ook niet een wapen met een hoorbaar geluid.
  Maar een krachtig wapen. Zoals de Bijbel zegt: het gebed van een rechtvaardige vermag veel.
  Laten we daarom als kinderen van God, elke dag weer, dit wapen opnemen en hierin niet verslappen. Op scherp blijven staan! Zoals dat in een oorlog moet. God zal uiteindelijk de overwinning geven!
  Voorwaarts christenstrijders!

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden