Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

‘Het gaat niet zo goed met mij’ (11 reacties)

Geplaatst op vrijdag 22 juli 2022, 12:12 door Dirk A A

Vaak wordt er gevraagd hoe het met je gaat. Ik heb het de afgelopen weken vaak meegemaakt, omdat veel mensen wisten dat ik behoorlijk ziek was van corona. Het doet goed als er wordt meegeleefd, als mensen voor je bidden. Soms wordt de vraag ‘Hoe gaat het met je’ uit oprechte belangstelling gesteld, maar vaak ook uit gewoonte. Naar het antwoord wordt soms nauwelijks geluisterd. En als je zegt dat het niet zo goed met je gaat, weet de ander vaak niet hoe hij of zij daarop moet reageren.

In veel kerken en gemeenten wordt verwacht dat je vrolijk, opgewekt en blij bent. Dat je enthousiast de liederen meezingt. En als je een keer niet meezingt en je kijkt niet blij, dan word je misschien wel meewarig aangekeken.
Overdrijf ik? Ik denk het niet. Hoeveel ruimte is er om te laten zien dat het niet zo goed met je gaat. Dat kun je maar beter voor jezelf houden.
Juist nu, nu onze boeren zich in een heel moeilijke situatie van onzekerheid over hun toekomst bevinden, is het belangrijk dat kerken en gemeenten ook aandacht voor hen hebben, voor hen bidden.

Stel…
Stel dat je geestelijk in het donker zit – dat kan – durf je daar dan mee naar buiten te treden?
Stel dat je verslaafd bent aan seks, porno, geld of aan iets anders – dat kan – durf je je nood dan te tonen?
Stel dat je wanhopig bent en de zin van het leven niet meer ziet – dat kan – worstel je daar dan in je eentje mee? De afgelopen weken hebben al verschillende boeren zelfmoord gepleegd omdat ze zo wanhopig waren dat ze geen andere uitweg meer zagen.

Stel dat je huwelijk, als je getrouwd bent, dreigt te stranden – dat kan – voel je je dan veilig om broeders en zusters te vragen om hulp, om gebed?
Stel dat je heel erg eenzaam bent – dat kan – voel je je dan veilig om dat met anderen te delen?
Stel dat je financieel aan de grond zit – dat kan – voel je je dan veilig om een noodkreet te laten horen?
Stel dat je iets voelt voor iemand van hetzelfde geslacht – dat kan – is er dan iemand met wie je in vertrouwen daarover kunt spreken?

Moeiteloos kan deze lijst verder worden aangevuld. U kunt uw eigen situatie invullen. Het gaat helemaal niet goed met u. Maar niemand weet dat. Het is uw grote geheim. Van buiten ziet het er mooi uit. Mensen kijken misschien wel tegen u op. U bent altijd vrolijk en opgewekt. U bent de sterke christen. U bent een voorbeeld voor de gemeente en vele anderen.

Terwijl je denkt: je moest eens weten. ’s Nachts lig je te huilen in bed. Je voelt zich wanhopig. Je schaamt je voor mensen en ook voor God. Is er voor mij nog een oplossing? Kan ik ooit nog vrij komen van mijn verslaving? Is mijn huwelijk nog te redden? Blijf ik heel mijn leven nog kampen met mijn psychische problemen?

Ik hoop en bid dat er mensen in uw omgeving zijn, gelovigen, met een luisterend oor, open ogen en helpende handen. Mensen bij wie je je veilig voelt. Bij wie je je niet groot hoeft te houden. Mensen die je vertrouwt, bij wie je mag huilen en lachen, met wie je kunt bidden en praten. Mensen ook, die de Heere Jezus kennen, die je bij de hand willen nemen en je bij Hem kunnen brengen.

Pas wel op…
Maar pas wel op. Er liggen hier gevaren op de loer, waar te weinig over gesproken wordt. Het is al te vaak gebeurd dat er gevoelens van intimiteit ontstonden tussen iemand in nood die zo goed kon praten met iemand anders, met als gevolg overspel en echtscheiding. Wees hiervoor zeer op uw hoede. Ga als vrouw liever het gesprek aan met een andere vrouw, of als man met een andere man. Of ga samen met je vrouw of met je man, als je die hebt.
U vindt het misschien overdreven dat ik dit schrijf, maar liever een keer te vaak gewaarschuwd dan dat er weer een huwelijk door op de klippen loopt.

Durf het eens aan om te zeggen dat het niet goed met je gaat, als het echt niet goed gaat. Je hoeft je voor niemand groot te houden en voor niemand te schamen. Ik hoop en bid dat er in elke kerk en gemeente mensen zijn die hiervoor een door God gegeven ‘antenne’ hebben. Die het aandurven om te vragen: ‘Is er misschien iets?’ of ‘Gaat het wel goed met je?’
Tegen voorgangers en predikanten zou ik willen zeggen: ‘Stel dit eens aan de orde in de prediking’. Ik ben er vast van overtuigd dat er veel verborgen nood is in de gemeente.

Ter bemoediging: de Heere kent u. Hij weet af van uw lijden, uw pijn, uw verdriet. Ik bid dat Hij u genade geeft al uw pijn en verdriet aan Hem te geven. Psalm 10:14 zegt: ‘U aanschouwt de moeite en het verdriet, opdat men het in Uw hand geeft.’
‘Zie, de hand van de HEERE is niet te kort dat ze niet zou kunnen verlossen, en Zijn oor is niet toegestopt dat het niet zou kunnen horen’ (Jesaja 59:1).

Ten slotte de bemoedigende woorden uit Jesaja 43:1 en 2:
‘Wees niet bevreesd, want Ik heb u verlost, Ik heb u bij uw naam geroepen, u bent van mij.
Wanneer u zult gaan door het water, Ik zal bij u zijn,
Door rivieren, zij zullen u niet overspoelen.
Wanneer u door het vuur zult gaan, zult u niet verbranden,
Geen vlam zal u aansteken.’

Dirk van Genderen

11 Reacties

 1. San Tjoa zegt:
  Geplaatst op vrijdag 22 juli 2022 om 17:33

  Beste Dirk,

  Wat dit soort vragen betreft, ga ik daarmee nooit naar mensen toe. Want daar reken ik niet op. Als God de God van de Bijbel is, dan kan Hij mij ook helpen. Er zijn maar een of twee, die ik kan vertrouwen en verder reken ik niet op mensen. En het is een valkuil om teveel van mensen te verwachten. “Vrienden” die ik meer dan 40 jaar ken, ben ik kwijtgeraakt, omdat zij het niet mij eens waren in geestelijke kwesties. Je kan beter met je vragen en je nood naar God toegaan, dan het van mensen te verwachten in wat voor nood je ook zit.

  Groeten van San

 2. Judith zegt:
  Geplaatst op zaterdag 23 juli 2022 om 18:21

  Beste San,
  Ik ken u niet, maar neem toch de vrijheid om te reageren. Ja, God is een helper in nood, absoluut. Maar de Heer geeft ons ook de opdracht om om te zien naar elkaar.

  Kan een vriend ooit trouwer wezen? Als soms vrienden ons verlaten… (JdH 150)… vast bekend lied.
  Ik heb helaas ook die ervaring dat ikzelf en dat vrienden mij kunnen teleurstellen. Dus ik snap wat u schrijft. Dat doet zeer en beschadigt vertrouwen.
  Maar betekent dit dan dat een ander niet meer op uw trouw en luisterend oor en hulp hoeft te rekenen? Of staat uw deur nog open voor anderen en mag de Heilige Geest door u heen anderen bemoedigen en zegenen?

  Waar mensen werken worden absoluut fouten gemaakt. Maar laten we wel bereid zijn beschikbaar te zijn, het verschil blijven maken. Dus niet vanuit onze teleurstelling de deur dicht doen (en zelfs voor anderen dichtdoen, want u schrijft: vertrouw niet op mensen….) en zelf daarmee een verkeerd voorbeeld geven. Ik hoop dat mensen wel/ook bij u mogen aankloppen!
  Ik wens u nieuwe christen vrienden toe en hoop dat u dat mag zijn voor anderen. Want God werkt en spreekt nog steeds door Zijn kinderen heen.

 3. Berrie Hoes zegt:
  Geplaatst op zondag 24 juli 2022 om 8:24

  Opw. lied 617 (aanrader)
  Een machtig Maker
  formeerde mijn hart
  Hij nam voor de tijd begon
  mijn leven in zijn hand

  Hij kent mijn naam,
  Hij weet zelfs wat ik denk
  Hij ziet mijn stil verdriet
  en hoort mij als ik roep
  etc.

 4. Simon zegt:
  Geplaatst op zondag 24 juli 2022 om 9:56

  Ondanks alle misere mogen wij, als christenen zien op Christus in alles, maar ook op Zijn eigen uitverkoren volk en zoals de psalmdichter zegt: Hoe zalig is dat volk, dat naar Gods klanken hoort, Zij wandelen Heer in het licht van Gods aangezicht voort, Zij zullen in Zijn Naam zich elke dag verblijden; Gods goedheid straalt hen toe, Gods almacht schraagt hen in hun lijden en Gods eeuwige trouw zal nooit hun val gedogen, maar hen op ZIJN TIJD voorgoed verhogen.
  De wereld ziet hier niets van, maar wat zien wij hiervan thans gebeuren, want we leven in de tijd dat God Israel verzamelt, dat is een wel heel bijzondere tijd.

 5. Grietje zegt:
  Geplaatst op zondag 24 juli 2022 om 14:39

  Breng moelijke of zondige dingen in het licht. Maar zoek wel iemand van hetzelfde geslacht om mee te praten. Zoek iemand die niet schrikt van een moeilijk verhaal. Zoek iemand die de Heere liefheeft en bereid is om met jou de bijbel te openen voor een bijbelse visie op het probleem. Uit ervaring weet ik dat dit veel zegen geeft en ook een betere oplossing kan geven dan psychologische hulp.

 6. otto zegt:
  Geplaatst op zondag 24 juli 2022 om 20:24

  Grietje, ik dacht ook zo’n iemand gevonden te hebben. Naar een landelijke evangeliecampagne (David Wilkerson) kwam ik in de nazorg in contact met een student van de gereformeerde gemeente. Wij hadden een goede klik, en uit Zeist kwam hij vaak bij mij thuis. Ik had in deze tijd veel last van dwanggedachten op goddelijk gebied, waar ik ontzettend onder leed, gedachten die ik niet wilde denken over God, en Jezus, vreselijk!! Ik liep er mee, ‘s nachts was een kwelling, een vreselijke strijd. Toen deze nazorg vriend weer kwam dacht ik: met hem bepraat ik dit, en terwijl ik mijn kwellingen aan hem vertelde, stond hij op en zei: hier wil ik niets van horen, en stond op, en nooit heb ik weer van hem gehoord. Daarom vertel ik nooit meer iets wat in mij leeft, alleen aan God, want hier was ik zo in teleurgesteld, en nu nog. Ik weet: hij preekt, en lees nog wel eens wat, maar hij heeft mij laten zitten in mijn diepste nood!! Waarom vertel ik dit verhaal? Vertrouw alleen God, Hij begrijp ons, maar mensen zal ik nooit meer mijn diepste nood vertellen, soms heb ik nog veel last van zulke gedachten, en dan lees ik vaak het boekje van Simon Oomius, met als titel: Satans vuistslagen, daar haal ik mijn troost uit, en uit mijn Bijbel. Daarom vertrouw niet zo gauw mensen, maar praat met God, Hij begrijp je diepste nood, en ik vertrouw God in alles, en daar hou ik mij aan vast!!!

 7. rene postma zegt:
  Geplaatst op maandag 25 juli 2022 om 1:51

  Ik denk dat we moeten leren, om goed te luisteren. Een luisterend oor doet wonderen. Zonder oordeel des persoons. Wat de problemen ook zijn. Het moet voor de persoon, veilig en vertrouwd voelen. Helaas zijn we daar vaak niet toe in staat. Soms hoef je niet zoveel te zeggen, het laten blijken dat je er voor iemand bent, is al vaak een hele geruststelling voor degene. Toon uw belangstelling en laat voelen dat een ieder geliefd is in uw bijzijn. Leg het niet voor met anderen, maar met de Here. Alleen als degene dat zelf wil. Voor velen is het al een bevrijding, als er geluisterd word naar de problemen die zich voor doen. Maak het niet te zwaar, en hou het luchtig. Dan voelt de persoon zich op z’n gemak. Bidden mag, maar dring het niet op. U kunt later in een stille ruimte, samen de problemen bespreken met de Here. Een ieder is geliefd bij de Here Jezus, het oordeel is niet aan ons. Niet teveel in hokjes denken, en niet uw mening opdringen. Toon begrip en stel u open. Laat de Heilige Geest in u spreken, en bid daar ook voor. En zoals Dirk aangeeft, voorkom dat menselijke gevoelens mee gaan spelen. Ons vlees is zwak. Breek er dan mee, dat zou allen maar meer kwaad doen. Wat ik bij veel Christenen bemerk, is dat ze het moeilijk vinden om over veel onderwerpen te praten, waar vele mensen mee zitten. Vaak omdat ze dan bang zijn dat hun geloof wordt aangetast. Kan ik mij goed voorstellen, want het kan heel ingrijpend zijn wat je te horen krijgt. En rijmt het dan wel, met uw persoonlijk geloof. Of dat het te overweldigend wordt voor u, en wellicht voor uw omgeving. Wellicht kunt u dan doorverwijzen naar een vertrouwenspersoon, kan ook professionele hulp zijn. Val degene niet af, een ieder blijft geliefd.

 8. Dineke de Vlieg zegt:
  Geplaatst op maandag 25 juli 2022 om 11:50

  Bedankt Dirk. Fijn de gebedsbijeenkomsten over heel Nederland. Gebed is zoveel meer waard dan boosheid. Ik was ook boos, maar daar help je niemand mee. En totaal onbijbels. De overheid is er voor de bevolking en niet alleen degene die altijd voor de T.V. komen. En onteigenen om vervolgens planeconomie via de regering is zeer gevaarlijk. De boeren zijn betrouwbaar. Ze doen hun best altijd, maken veel meer uren, vakantie is er bijna niet. Enz enz. Een overheid is altijd onbetrouwbaar, want 4 jaar later kunnen er totaal andere mensen met andere ideeën zijn. Boeren zijn heel stabiel. God gaf iedere stam grond en niet de overheid. Een communistisch systeem leidt tot honger. Gebed is zeer krachtig. Ik weet het, ik leef nog op andermans gebed. Wij moeten totaal op God vertrouwen. Onze zonden belijden. Wij leven allemaal van genade op genade. Bidt en u zult gegeven worden. Pure genade, maar God houdt van ons. Liefs en blijven bidden!!!

 9. Arja Mourik Slagboom zegt:
  Geplaatst op maandag 25 juli 2022 om 12:14

  Alles bij de Heere brengen, de Heere zal op Zijn tijd mensen op je weg brengen, daar mogen we om vragen. Zoek de Heere, het is nu nog de vindenstijd, bij Hem is het alleen te Vinden.

 10. Robert Wever zegt:
  Geplaatst op maandag 25 juli 2022 om 19:56

  Het gaat met mij niet altijd goed. Mijn vrouw en ik hebben al 27 jaar zorg voor een gehandicapte dochter. De situatie wordt niet beter. We hebben afgelopen jaren gemerkt dat het voor veel vrienden, kennissen, familie en collega’s te lang duurt. Ons leven is steeds kleiner geworden. Steeds vaker komen we overal alleen voor te staan.
  Ook nu ik voor de zesde keer alweer in een burn out zit. In het begin wordt nog regelmatig gevraagd hoe het gaat. Nu al lang niet meer. Een burn out heeft lange tijd nodig, weet ik uit ervaring. Helaas.
  Ik heb in de afgelopen tijd geleerd om geen verwachting meer te hebben van mensen om mij heen. De kans om gekwetst te worden is dan ook minder groot. Maar toch…
  Jezus stond ook alleen, bedenk ik mij altijd maar. Ook zijn vrienden hebben Hem verlaten.
  Gaat het goed met mij? Nee, vaak niet en is het leven hard en kil.
  Maar mijn rotsvaste vertrouwen is verankerd in God. Hij is mijn redder. Een helper in de nood.

 11. Josje zegt:
  Geplaatst op woensdag 27 juli 2022 om 23:55

  FUNDAMENTEEL ONGEHOORDE CONTACTSTOORNIS
  – AD 2022
  .
  .
  De dominee kan preken, maar omzien naar elkaar
  betekent: Maak ‘t gepreekte eerst voor je naasten waar.
  En bid je ook voor anderen, spreek je ze dus ook aan,
  dan zul je willen handelen naar wat je hebt verstaan.
  .
  Maar duizend diginaasten versnipperen onze tijd,
  en daardoor kunnen mensen hun hart vaak nauwelijks kwijt
  aan eerste naasten. Omzien naar ere-naasten* wordt
  rondom de wet des Heren
  gehoorzaamheidstekort.
  .
  * Ex. 20:12, I Tim.5:4

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden