Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Halloween onschuldig feest? (6 reacties)

Geplaatst op vrijdag 28 oktober 2022, 10:16 door Dirk A A

Voor veel mensen is Halloween een ‘gezellig’ griezelfeest. Toch hoef je maar even naar de favoriete Halloween-maskers en de kleding te kijken om een link te ontdekken met de wereld van de duisternis. Skeletten, zombies en monsters horen bij de duisternis. De oorsprong van Halloween maakt veel duidelijk. Het is minder onschuldig dan het lijkt.

Het bekend van voormalige heksen dat ze juist tijdens Halloween vloeken uitspraken over christenen, kerken, christelijke huwelijken en christelijke leiders. Halloween wordt gehouden aan de vooravond van de rooms-katholieke feestdag Allerheiligen. Halloween kent Keltische invloeden die eeuwen teruggaan.
De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in de 16e eeuw in Schotland. Het is een verbastering van ‘All Hallows Even’, de vooravond van Allerheiligen. Hoewel de naam pas vier tot vijf eeuwen geleden voor het eerst werd gebruikt, dateert de oorsprong van Halloween van rond het begin van de christelijke jaartelling.

Halloween is voortgekomen uit het Keltische feest Samhain. De Kelten in Ierland en Groot-Brittannië vierden dit feest op 31 oktober als de Keltische variant van oudjaarsdag. Op 1 november eindigde het oogstseizoen en begon de winter en tegelijk het nieuwe jaar. Het was tijd voor een feest. De Kelten staken grote vreugdevuren aan en voerden verschillende rituelen uit, waarbij waarschijnlijk ook mensenoffers werden gebracht.

Ook geloofden de Kelten dat op Samhain de deur naar de onderwereld een klein stukje openstond. Daardoor konden zielen van doden en andere wezens, zoals feeën, naar onze wereld komen. Om deze zielen te eren, werden grote feestmalen georganiseerd, waarbij plaatsen werden vrijgehouden voor de overledenen.
Ook konden op deze dag slechte wezens, zoals demonen, door die deur uit de onderwereld komen. Om hen af te schrikken, verkleedden de Kelten zich. Wellicht is dit de oorsprong van de verkleedpartijen op Halloween.

Het feest van Samhain mengde zich in de 9e eeuw, na de komst van rooms-katholieke missionarissen in Ierland en Groot-Brittannië, met het Allerheiligenfeest. Dat feest was in 609 ingevoerd door paus Bonifatius IV, om alle christelijke heiligen te eren.
Het feest werd aanvankelijk op 13 mei gevierd, maar paus Gregorius IV verplaatste dit in het jaar 835 naar 1 november, op 2 november, gevolgd door Allerzielen, waarop alle overledenen werden herdacht. Dit droeg bij aan de connectie van Halloween met de doden en het ‘griezelige’ imago van dit ‘feest’.

Tijdens Samhain trokken Keltische jongens langs de deuren om hout voor vreugdevuren op te halen. Later werd daar vaak ook eten bij gegeven, zoals tegenwoordig snoep. Op de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen werden zogenaamde zielenkoeken gebakken. Groepen kinderen en armen trokken dan de deuren langs om zulke koeken te verzamelen. Elke gegeten koek stond voor een ziel die werd bevrijd uit het vagevuur en zijn weg naar de hemel vond.

Pas anderhalve eeuw geleden kwam Halloween op in Amerika en Canada. De immigranten uit Schotland en Ierland namen dat feest mee naar het andere continent. In Amerika ontstond de traditie van het uithollen van pompoenen. De Kelten gebruikten daar rapen voor, maar pompoenen bleken veel geschikter te zijn. Vanuit Amerika verspreidde Halloween zich over bijna de hele wereld.

Met Halloween staat de duisternis, het enge, de dood centraal. Als christenen, als gelovigen, mogen wij gericht zijn op het Licht, het Leven, op de Heere Jezus, Die zegt: ‘Ik ben het Licht van de wereld’ (Johannes 8:12) en: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven’ (Johannes 14:6).

‘Wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben’. Woorden van de Heere Jezus in Johannes 8:12. Wie deze woorden serieus neemt, heeft geen enkele behoefte om Halloween te vieren. Dan wil je in het Licht wandelen met de Heere Jezus, en geen eng, duister feest vieren met monsters, geesten, skeletten en bloed.
Ook in 1 Thessalonicenzen 5 wordt daar de nadruk op gelegd. ‘U bent allen kinderen van het licht en kinderen van de dag. Wij zijn niet van de nacht en ook niet van de duisternis’ (vers 5).

Ter afsluiting nog een paar opmerkingen, als adviezen en ter bemoediging.

1. We hoeven niet bang te zijn voor Halloween, het is beslist goed om afstand te bewaren. In en met Christus zijn we meer dan overwinnaars.
Psalm 91:1 zegt zo mooi: ‘Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige.’

2. Sommige mensen, met name kinderen, kunnen bang worden van Halloween, van de enge maskers, de monsters en de kleding. Praat er met hen over en stel ze er zo min mogelijk aan bloot.

3. Sommige mensen, vooral kinderen en jongeren, raken door wat ze zien en horen van Halloween geïnteresseerd om meer te ontdekken over de occulte wereld. Pas hiervoor op. Ook daarom is het goed afstand te bewaren tot Halloween. De wereld van de duisternis, satan met zijn demonen, bestaat echt en zal er alles aan doen om via Halloween greep te krijgen in de levens van mensen. Bid om bescherming.

Jakobus 4:7 komt mij in gedachten: ‘Onderwerp u dan aan God. Bied weerstand aan de duivel en hij zal van u wegvluchten’. Richt je op de Heere Jezus, wijd je aan Hem toe, laat Hij het voor het zeggen hebben in je leven en weersta de duivel. Dat doe je niet door je volop in Halloween te storten. Dan geef je hem een invalspoort om binnen te komen in je leven.

4. Getuig juist tijdens Halloween van het Licht en het Leven, van de Heere Jezus!

Dirk van Genderen
(Met dank aan ‘IsGeschiedenis’ voor informatie over Halloween.)

6 Reacties

  1. Leo Markus zegt:
    Geplaatst op zondag 30 oktober 2022 om 10:07

    Gij zult MIJN GETUIGE zijn.DAT ga ik nu doen, JHWH IN JESHUA.
    Onze kleindochter Benthe werd enkele jaren geleden door een vriendinnetje uitgenodigd om het vreselijke occulte helloween bij haar thuis met een aantal andere vriendinnen te beleven. Allemaal kinderen van een christelijke school!!!!! Wij hebben met onze dochter intens gesproken over dit grote duistere gevaar. De uitnodiging is niet aanvaard. Prijs de Heere God van Israel. Toen dit speelde in het gezin van onze kinderen had onze Benthe een hele vervelende rode kring om haar mond, gezicht. Wij als opa en oma hebben toen aan onze Vader een kadootje gevraagd. Lieve Vader, geneest U alstUblieft Benthe haar mond als Uw beloning voor het luisteren om niet naar dit vreselijke feest te gaan? Het gebed is verhoord en onze lieve Benthe is onmiddellijk genezen. Amen hallelujah. Uw Naam JHWH moet eeuwig eer ontvangen.

  2. aka zegt:
    Geplaatst op zondag 30 oktober 2022 om 12:38

    Geachte Dirk en medelezers,

    Aan dit fenomeen kunnen we zien, hoever Nederland, als christelijke natie, is afgedwaald van God en Zijn dienst. Het is misschien ook te wijten aan het feit, dat de meeste mensen niet bekend zijn met de achtergrond van deze festiviteiten. Er wordt door de meeste mensen te weinig kennis genomen door te lezen. Ik besef dat er ook veel mensen zijn, die daarvoor niet genoeg tijd hebben, maar wees dan selectief in wat je leest. En, inderdaad, het gebed is een belangrijk wapen, dat (ook door mij) soms wel wat te veel wordt onderschat. Wij moeten ook leren uitzien naar de wederkomst van Christus, want daar ligt onze toekomst. Op zich vind ik dat ook moeilijk, maar de Heere kan ons daarin helpen. Verder wil ik iedereen Gods zegen toewensen en als het kan een gezegende dankdag!

    groeten,

    Aka

  3. Bart zegt:
    Geplaatst op zondag 30 oktober 2022 om 12:41

    Heel goed dat je hiervoor waarschuwt Dirk. Dit feest wordt, ook onder veel christenen helaas geaccepteerd als normaal. Het moet toch kunnen is de gedachte. Maar wij mogen dit festival niet vieren. Daarom heel fijn deze waarschuwing.

  4. Arja Mourik Slagboom zegt:
    Geplaatst op zondag 30 oktober 2022 om 14:23

    Dirk, heel goed dat je hier voor waarschuwt. Halloween is echt van de duivel, de dood en het verderf. Daar moeten we ver vandaan blijven, ons nooit dan ook Nooit in mengen. Er staat zo: wederstaat de duivel en hij vliedt van u. Dus hij krijgt dan geen vat op je! Wat een heerlijk woord wat de Heere zegt in Zijn Woord. Ik ben het Licht der wereld. Wie tot Mij komt zal ik geenszins uitwerpen. Ik heb voor U gebeden dat uw geloof niet ophoude. Wat een wonder, de Heere roept!! Wend U naar Mij toe en wordt behouden. Bij Hem komt het vandaan!

  5. Lenie Sneek zegt:
    Geplaatst op zondag 30 oktober 2022 om 16:28

    Beste Dirk en lezers, Halloween is nog niet zo lang gemeengoed in Nederland. Mijn zus in Canada vierde dit 50 jaar geleden al. Hier hadden (hebben we) ook een ander, echt onschuldig feestje. De kinderen gaan zingende langs de huizen en vragen om snoep, fruit, soms krijgen ze een muntstukje. Het is ook te vergelijken met Sinterklaas. In het noorden van ons land viert men veel minder Halloween. Is het misschien voor scholen/ouders enz. een idee om de kinderen weer Sint-Maarten te latan vieren. Ik denk dat ze dan niet te lang moeten wachten, omdat Halloween hier ook steeds meer jonge aanhangers krijgt.

  6. Simon zegt:
    Geplaatst op maandag 31 oktober 2022 om 20:08

    Beste Dirk, in het verleden hebben we in onze kerk met oudjaar de dat jaar overledenen herdacht. Sinds enige jaren heeft de kerk zich aan gepast aan allerzielen en allerheiligen, dus hoever zijn we nog verwijderd om dat op halloween te doen?

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden