Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Van God of niet van God? (15 reacties)

Geplaatst op vrijdag 4 november 2022, 12:37 door Dirk A A

We leven in een tijd waarin veel verleidingen op ons afkomen. We horen over tekenen en wonderen en denken: dat moet wel van God zijn. Maar de satan en zijn demonen zijn ook in staat wonderen te doen. We mogen de Heere wel voortdurend bidden dat we niet zullen worden verleid. Hoe kunnen we weten of iets van God is of niet?

In Mattheus 7 waarschuwt de Heere Jezus in duidelijke bewoordingen tegen dwaalleraars en valse profeten, vers 21-23.

21. Niet ieder die tegen Mij zegt: Heere, Heere, zal binnengaan in het Koninkrijk der hemelen, maar wie de wil doet van Mijn Vader, Die in de hemelen is.
22. Velen zullen op die dag tegen Mij zeggen: Heere, Heere, hebben wij niet in Uw Naam geprofeteerd, en in Uw Naam demonen uitgedreven, en in Uw Naam veel krachten gedaan?
23. Dan zal Ik hun openlijk zeggen: Ik heb u nooit gekend; ga weg van Mij, u die de wetteloosheid werkt!

Ook de tovenaars en waarzeggers van de farao deden tekenen en wonderen. Ze bootsten Gods wonderen na. Het was de satan die door hen heen werkte. Hij is de grote na-aper van God. Maar God is sterker, machtiger, groter.
Toets kritisch, aan de hand van het Woord van God en geleid door de Heilige Geest, wat iemand verkondigt en kijk naar de vruchten van zijn of haar bediening. Beslis niet te snel dat iemand betrouwbaar is wanneer je bijbels klinkende woorden hoort.

De geschiedenis wijst uit dat dwaalleraars en valse profeten soms wel goed zijn begonnen, maar op een gegeven moment het spoor bijster zijn geraakt. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals zonden, maar ook het in contact komen met bijvoorbeeld occulte geesten, die geleidelijk de ‘bediening’ van iemand over kunnen nemen. Dat kan al gebeuren wanneer iemand met een niet zuivere bediening je de handen oplegt of wanneer je iets van zijn of haar geest ontvangt, wat ook wel ‘impartation’ wordt genoemd.

De beste bescherming tegen dwaalleraren en dwaalleringen is door voor 100 procent gericht te zijn op de Heere Jezus. Door Zijn Woord en de Heilige Geest wil Hij ons leiden, zodat we Zijn weg zullen gaan en de verleidingen van de duisternis scherper leren zien. Ze klinken vaak mooi en zien er soms betoverend uit. Vraag ook advies aan wijze en godvruchtige broeders en zusters. Wat hebben we een behoefte aan de gave van het onderscheiden van geesten (1 Korinthe 12:10).

Laten we niet vergeten dat we niet te strijden hebben tegen vlees en bloed, maar tegen de verleidingen van de duivel, de machten van de duisternis en de boze geesten in de hemelse gewesten (Efeze 6). Die strijd kunnen we niet aan in eigen kracht, maar alleen met Gods wapenrusting aan. Dan kunnen we weerstand bieden en stand houden.
Het kan je helpen te onderkennen of iets van God is, door je af te vragen of je eerbied en ontzag proeft voor God, Die heilig is, met heel mooie (oude) woorden ook wel ‘vreze des Heeren’ genoemd. Vraag je ook af wie of wat er centraal staat: de Heere Jezus of tekenen en wonderen.

Tegenwoordig kom je nogal eens tegen, met name vanuit de kringen van de New Apostolic Reformation (NAR), dat meer waarde wordt gehecht aan de ‘nieuwe woorden’ die God nu spreekt, dan aan de ‘oude woorden’ in de Bijbel. Dit is een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Zeker, ook ik geloof en weet dat de Heere vandaag spreekt en wonderen doet, maar laten we alle ‘nieuwe woorden’ toetsen aan het Woord van God, de Bijbel, waarbij de Bijbel altijd het laatste woord heeft.

Wat we nodig hebben, is de zalving van de Heere Zelf (1 Johannes 2:27), Die ons over alle dingen zal leren. Hij is immers de waarheid en in Hem is geen leugen.
Het is niet nodig ons te verbazen over alle verleidingen die op ons afkomen. Het is ons voorzegd in de Schrift en helaas zullen velen worden verleid. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor predikanten en voorgangers en christelijke leiders. Ik roep kerken en gemeenten op hun mensen te wapenen tegen de verleidingen.

Laten we de duidelijke waarschuwingen in de Bijbel tegen valse leraars en valse profeten serieus nemen. Ook bij ons richten zij grote geestelijke schade aan in kerken en gemeenten.
In Mattheus 7:15 en 16a zegt de Heere Jezus: ‘Maar wees op uw hoede voor de valse profeten, die in schapenvacht naar u toe komen maar van binnen roofzuchtige wolven zijn. Aan hun vruchten zult u hen herkennen.’
En in Mattheus 24:24 lezen we: ‘Want er zullen valse christussen en valse profeten opstaan en zij zullen grote tekenen en wonderen doen, zó dat zij – als het mogelijk zou zijn – ook de uitverkorenen zouden misleiden.’

Valse profeten en valse leraars leiden de mensen bij Christus vandaan, brengen hen in verwarring, in levensgevaarlijke situaties. Ze moeten ontmaskerd worden, gestopt, voordat ze nog meer slachtoffers maken.
Dat is niet simpel. Ik weet het uit ervaring. Wanneer je de alarmbellen laat rinkelen en een waarschuwing de wereld instuurt tegen een valse profeet, dan loop je de kans dat de hel letterlijk losbreekt.
Vaak noemt zo’n valse profeet of leraar zich een gezalfde des Heeren. En met een beroep op de Bijbeltekst ‘Raak de gezalfde des Heeren niet aan’ (1 Samuel 24), probeert men je vervolgens angst aan te jagen.

1 Johannes 4:1 roept ons op: ‘Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.’
Meer dan ooit ben ik ervan doordrongen hoe belangrijk deze oproep is. De geesten (van predikers en profeten) kunnen we alleen beproeven wanneer we de Heere Jezus kennen en ons laten leiden door de Heilige Geest. Onze enige toetssteen is de Bijbel. Ieder die een evangelie brengt dat anders is dan het Bijbelse Evangelie, die is vervloekt, klinkt het in Galaten 1:9. Laten we daar niets vanaf doen!

We hoeven echter niet te vrezen voor de verleidingen. Ren niet direct naar deze nieuwe beweging of die bijzondere happening of kerk, maar ‘ren’ naar de Heere Jezus. Bij Hem zijn we veilig en geborgen. Hij wil ons beschermen en toerusten voor de tijd waarin de verleidingen zullen toenemen. In Zijn kracht zullen we staande kunnen blijven en met Zijn liefde en vrede wil Hij ons hart vervullen.

Dirk van Genderen

15 Reacties

  1. San Tjoa zegt:
    Geplaatst op zaterdag 5 november 2022 om 0:44

    Beste Dirk,

    Het Schriftgedeelte dat je aanhaalt in het begin van je betoog, heeft een cruciale rol gespeeld bij mij om uit de valstrikken van de charismatische leer te ontsnappen. 17 jaar heb ik ermee gestreden. Toen mijn joodse huisbaas in december 1999 gestorven was, en hij mij niet meer geestelijk kon beschermen, want ik kreeg van hem goed onderwijs tien jaar lang, kreeg ik van God uiteindelijk de rust en zekerheid dat ik behouden was. In april 1983 was ik in een charismatische huisgemeente tot geloof gekomen, maar werd ik door degene, die mij bij het Kruis had gebracht, meegesleept in de prosperityleer. Wel was ik wedergeboren en gedoopt in de Geest maar omdat de charismatische prosperity-leer heel sterk gekoppeld is aan psychologie en New Age-denken, was het voor mij heel moeilijk mij te ontworstelen aan de valse leer. Uiteindelijk heb ik om uit de greep van de tentakels van de duisternis te kunnen blijven, noodzakelijkerwijs moeten breken met iedereen van die gemeente. Anders kreeg de duisternis weer grip op mij via herinneringen en emoties uit die tijd. Het was zelfs genade van God dat ik twee jaar later in de psychiatrie belandde. Daardoor werd ik door het zeer diepe lijden losgemaakt van mijn verleden. Schizofrenie zorgt ervoor, dat je alles moet loslaten wat diepe angsten veroorzaakt. Die “broeder”, die mij bij het Kruis had gebracht, heb ik later nog gewaarschuwd dat hij in een dwaalleer geloofde, maar waar charismatische prosperity-aanhangers altijd mee aankomen is, dat je niet mag “oordelen.” Dat is pure psychologie. Mijn propedeuse psychologie heb ik weggegooid, want de hele psychologie komt volgens mij rechtstreeks uit de hel. Als je geroepen bent om te studeren, moet je dat zeker doen maar als je jouw diploma hebt behaald, moet je dat als vuilnis beschouwen. Dat geldt natuurlijk niet voor een studie als medicijnen waar je steeds jouw kennis praktisch MOET gebruiken. Maar bij een beroep als psycholoog is dat niet het geval. Zelf heb ik therapie gehad van een bekende Christen-psychologe, die zei dat zij maar 1% psychologie-kennis gebruikte.

    Groeten van San

  2. Elly zegt:
    Geplaatst op zaterdag 5 november 2022 om 17:59

    Dirk, je hebt weer een zeer waardevol artikel geschreven, met als titel: Van God of niet van God?
    Er zijn met name in deze eindtijd, vele verleidingen en in de Bijbel staat geschreven: de satan gaat rond als een briessende leeuw, maar OOK als een engel des lichts, om te proberen velen te verblinden.
    En dat doet hij ook op het gebied van genezing.
    Laten we de Heere God vragen om de gave van het onderscheid!
    Alleen Hij kan ons leren door middel van Zijn Woord en Zijn Heilige Geest, wat waarheid en wat leugen is.

  3. Henk zegt:
    Geplaatst op zaterdag 5 november 2022 om 19:11

    Het herkennen van valse profeten is in deze tijd niet meer zo moeilijk, kijk naar COP27 te sharm el sheikh, waar alle religieuze wereldleiders op 13 november aanstaande op de berg Sinai bij elkaar komen om boete te doen en de 10 geboden voor moeder aarde te proclameren. Puur satan aanbidding onder de vlag van het vaticaan, en kijk hoe “onze” kerken hier tegenover staan.

  4. Arja Mourik Slagboom zegt:
    Geplaatst op zondag 6 november 2022 om 7:16

    Ja die onderscheiding. De Heere weet of het echt is! Vroeger zeiden ze nu ook nog deze uitdrukking: als iemand bekeert werd, laat het is eerst eens overzomeren en overwinteren. Beproef of het bij God vandaan komt, leg dit alles bij de Heere neer! Daar wil de Heere ook om gevraagd zijn. We weten door de val in het Paradijs, dat de mens, wij allemaal los van God waren, en moeten sterven. Stof zijt gij en tot stof wederkeren, maar wonder van genade: roep Mij aan, vraag, smeek: Heere, U weet of het echt is geworden, ik kan niet zonder U meer leven. Geef Mij Jezus want buiten U is geen leven maar een eeuwig zielsverderf. Het wordt dan zo’n strijd in je ziel. Houd aan grijp moed, ook bij alle verleidingen van de Satan en dat zijn er zoveel. Maar roep Mij aan, de Heere wil er om gebeden zijn. Beproef en zie of mijn gemoed iets kwaads of onbehoorlijks voedt en doe mij toch met vaste schreden de weg der zaligheid betreden.

  5. Bert zegt:
    Geplaatst op zondag 6 november 2022 om 11:20

    Dank voor dit artikel Dirk! Juist deze week heb ik een soortgelijke boodschap met de gemeente gedeeld. Er wordt te gemakkelijk gedacht dat gebruik van Bijbelse woorden ook direct Bijbels is. Ik schreef o.a. dit naar de gemeente:
    Je hebt niet altijd direct in de gaten dat je te maken hebt met een dwaalleer. De boodschap kan zo aansluiten bij jouw wensen of gedachten, dat je gemakkelijk meegaat in datgene wat verkondigd wordt. Ook is het mogelijk dat je zelf niet exact weet wat waar precies staat en in welke context, zodat de boodschap heel aannemelijk klinkt.
    Wikipedia zegt dat een dwaalleer een leer verkondigt die niet (helemaal) overeenkomt met de Bijbel. En daar zit het geniep, want het is vaak een halve leugen. Het klinkt heel aannemelijk, heel Bijbels, maar is het ten diepste niet.
    Een belangrijk kenmerk is dat mensen in de war worden gebracht, wat voor verdeeldheid zorgt. Een leraar die de Bijbel als uitgangspunt heeft zal wellicht voor beroering kunnen zorgen met zijn leer, maar uiteindelijk zal het gevolg eenheid zijn. Dwaalleraren zorgen voor verwarring, wat verdeeldheid tot gevolg kan hebben.

    Het is belangrijk dat we deze boodschappen blijven verkondigen Dirk, fijn dat we samen blijven wijzen op Jezus!!

  6. Elly zegt:
    Geplaatst op zondag 6 november 2022 om 14:20

    Het boekje: In drie golven, is een zeer indrukwekkend boekje over de charimatische beweging.
    Het is geschreven door Marijke Amesz, die weet waarover ze spreekt omdat ze afkomstig is uit de charismatische beweging.
    Ze wil doormiddel van dit boek, een eerlijk WAARSCHUWEND geluid laten horen.
    Het boek geeft een overzicht van het ontstaan en de verspreiding van de charismatische beweging.
    Daarna worden ook enkele belangrijke verschijnselen binnen deze groepen besproken en gehouden tegen het licht van de Bijbel.
    Dit boek kun je in z’n geheel lezen op internet.

  7. Simon zegt:
    Geplaatst op zondag 6 november 2022 om 17:12

    Nu aan de avond van mijn leven, breng ik HEM voor iedere dag mij hier gegeven, een hoger reiner loflied toe.

  8. Dirk de Vries zegt:
    Geplaatst op zondag 6 november 2022 om 19:51

    Er is het boek: als zijn schapen dwalen. Over new age in de kerk, geschreven door A.R.Kuipers. isbn:9789464185805. Een aanrader, zie ook: schapenslapen.com

  9. Paul Jansen zegt:
    Geplaatst op maandag 7 november 2022 om 10:26

    Hartelijk dank Dirk voor jouw brief. Zeer belangrijk juist nu om dit scherp in de gaten te houden. Ik ben ook al twee keer in aanraking gekomen met vreemde types die bv. in tongen zaten te brabbelen. Toen ik vroeg wat dat voor moest stellen kreeg ik vage antwoorden, maar gebrabbel in zinloze taal die niets verwoordt, deed mij bibberen en ik kreeg een sterk afwerend gevoel. Deze persoon hebben wij de deur gewezen daar waar ik toen in een huisgemeente een aantal jaren aanwezig was. Ook ben ik eens bij een reikilezing geweest en toen vroeg mijn voorganger of ik dat wel durfde. Ik zei toen dat ik alles durfde uit naam van onze Heer! Want als God met ons is wie is dan tegen ons? En ik voelde mij goed beschermd toen ik ging. Gelijk voelde ik toen weer die muur tussen mij en die reikileraar. Hij kon mij ook niet lezen en zei dat ik teveel in mijn hoofd zat. Dat klopte want ik heb mij geestelijk en met hulp van de Heer, verweerd en hij kon niets met mij beginnen. Door dit soort zaken word je bemoedigd. Daarom vertel ik dit hier even kort. Want niet ik maar de Heer heeft mij beschermd en mij er doorheen geleid! En toch twijfel ik nog vaak als ik met mensen om ga. Dan ga ik weer in gebed vragen om steun en bemoediging. Nogmaals dank voor jouw bemoediging en steun middels jouw schrijven!

  10. Mathilde zegt:
    Geplaatst op maandag 7 november 2022 om 17:44

    Dankjewel voor je bericht/commentaar, Dirk. Zolang we ons bewust zijn wie we zijn, namelijk kinderen van de hemelse Vader door Zijn genade in Zijn Zoon Jezus Christus en in gemeenschap met de Heilige Geest, hoeven wij niet te vrezen! Geloof, hoop en liefde is ons gegeven: machtige wapens in het koninkrijk van God.
    Blijf bidden voor ieder die we op ons hart krijgen, in het bijzonder voor onze broeders en zusters is een van onze levenstaken door God gegeven, toch?
    1 Corinthiers 14 wilde ik nog even aanhalen i.v.m. tongentaal die helaas als zinloos gebrabbel werd opgevat wegens gebrek aan voldoende uitleg (reactie Paul Jansen). Begrijpelijk als het je vreemd voorkomt, ja… Het is een bijzondere gave van onze Heer als je tongentaal kan uitleggen, verklaren, profeteren! En ja, zolang dat niet gebeurt, word je geacht jouw bijzondere klankentaal prive te houden om verwarring te voorkomen. Alle liefde, respect en zegen voor alle medestrijders in Gods koninkrijk! We worden geacht waakzaam te zijn. X

  11. maggie van namen zegt:
    Geplaatst op dinsdag 8 november 2022 om 11:56

    Beste mensen, ik zie veel veroordelingen aangaande de charismatische beweging maar elke leer, ook van de PKN gemeenten of de gereformeerde gemeenten etc., heeft zaken in hun leer die ook Bijbels betwistbaar zijn.
    Laten we uitkijken met onze uitspraken en bidden om de Geest van de waarheid die ons de weg wil wijzen in heel de waarheid en de Here Jezus zal verheerlijken, Joh.16:13,14 HSV.

  12. Dineke de Vlieg zegt:
    Geplaatst op dinsdag 8 november 2022 om 12:30

    Bedankt Dirk. Bid elke dag om de Heilige Geest en lees de bijbel, Gods Woord. De Heilige Geest legt het Woord uit. Vertrouw op het Woord en de Heilige Geest. De bijbel is betrouwbaar van A tot Z. Paulus zegt: toets mijn woorden aan de oude testament maar Paulus sprak in tongen ik ben er niet mee opgevoed en weet niet wat het is, maar als het van God is bouwt het je op. En denk niet dat wij heiliger dan God zijn en tolerant zijn waar God het niet is.

  13. Co zegt:
    Geplaatst op woensdag 9 november 2022 om 19:17

    Ook de opname van de gemeente wordt bij velen als valse leer bestempeld, bij ons in de Christelijke Gereformeerde Kerk. Wat is nu waar, ik vind het moeilijk, er is zoveel verdeeldheid in de kerken.

  14. avda zegt:
    Geplaatst op donderdag 10 november 2022 om 9:29

    Dank u, Dirk, voor al die moeite die u zich getroost om ons te leren nadenken. Ik wil hier graag ingaan op wat CO schrijft: ik vind dit ook een moeilijk onderwerp: de opname van de gemeente.
    Voor mij is hiermee in verband maar 1 tekst belangrijk: 1 Thessalonicenzen 4 : 13-18. Dirk, kunt u ons eens uitleggen wat u denkt over dit onderwerp.

  15. Lois zegt:
    Geplaatst op zaterdag 12 november 2022 om 18:39

    Jammer zo over tongentaal te spreken, bekijk youtube info van dereck prince dan begrijp je meer,
    ons gevoel zegt weinig omdat de tegenstander ook aandacht wil.
    En naar een Reiki lezing gaan is uiterst gevaarlijk, vraag God daar wijsheid over.
    Het is juist niet zo als kind van God dat je dit soort occulte samenkomsten kunt binnengaan tenzij Hij je de opdracht geeft.
    Ik heb net bevrijding gehad omdat ik met een christelijke vrouwengroep bij iemand aan huis gebedsochtenden had wat occult bezet was, heb 8 jaar ernstige ziektes, ongelukken gehad en toen openbaarde God de wortel.
    Meng Gods heiligheid in jou niet met onheiligheid van de duisternis.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden