Hoe staat het er geestelijk voor in de gemeente waartoe u behoort? Is het u wel eens opgevallen dat Paulus, in het begin van zijn brieven, vaak aangeeft hoe het er geestelijk voorstaat in de gemeente aan wie hij een brief stuurt? Je ziet datzelfde in Openbaring 2 en 3, in de brieven aan de zeven gemeenten. Als onze gemeente een brief van de Heere Jezus zou krijgen, wat zou daar dan in staan?
De Efeziërs worden bijvoorbeeld geprezen om hun geloof in de Heere Jezus en de liefde die zij hebben tot al de heiligen. De Filippenzen worden geprezen vanwege hun deelhebben aan de verbreiding van het Evangelie.
Ook van de Kolossenzen wordt hun geloof in Christus Jezus genoemd en de liefde die zij de heiligen toedragen. Van de Thessalonicenzen wordt het werk van hun geloof, de inspanning van hun liefde en de volharding van hun hoop op de Heere Jezus Christus genoemd. En dat ze uitverkoren zijn, is wel duidelijk omdat de evangelieprediking in kracht, in de Heilige Geest en in volheid gekomen is.
Stelt u zich eens voor dat uw gemeente zo’n brief zou ontvangen. Hoe zou de aanhef van die brief dan luiden? Paulus is eerlijk en duidelijk. Wanneer hij dankbaar is over een gemeente, over Gods werk dat zichtbaar is in een gemeente, benoemt hij dat. Vaak begint hij daarmee. En als het nodig is, aarzelt hij niet ook kritische opmerkingen te maken en de gemeente te wijzen op tekortkomingen, misstanden en zonden.
Zo roept hij de Korinthiërs op eensgezind te zijn en geen scheuringen toe te laten. Hij heeft namelijk gehoord dat er verdeeldheid onder hen is. En de Galaten waarschuwt hij zeer ernstig dat ze zich niet moeten laten verleiden tot een ander Evangelie, omdat er sommigen onder hen zijn die het Evangelie van Christus verdraaien en zo een ander Evangelie brengen. Zij zijn vervloekt!
Wat opvalt in de brieven aan de zeven gemeenten in Openbaring 2 en 3 is dat daar telkens klinkt: ‘Ik ken uw werken’. De Heere kent onze gemeente door en door. Kan de Heere Zich verheugen in onze gemeente? Zijn we als gemeente gericht op de Heere Jezus? Of roept Hij ons misschien wel op tot bekering, zoals in Openbaring 2 en 3 ook gebeurt?
Ik zou kerken en gemeenten willen adviseren zo eens naar de gemeente te kijken die aan haar zorg is toevertrouwd. Een kerk is geen bedrijf, maar de leiding van een gemeente zal zich toch van tijd tot tijd af moeten vragen hoe het gaat in de gemeente.
Is er sprake van geestelijke groei? Is er eenheid? Of is er misschien verdeeldheid, onenigheid, die het werk in de gemeente verlamt? Hoe is het gesteld met de trouw van de gemeente en hoe is de offervaardigheid? Is er een bidstond en wordt die goed bezocht?
Het is goed om dit jaarlijks te doen en dan ook schriftelijk vast te leggen. Een beetje in lijn met de brieven van Paulus en de brieven aan de zeven gemeenten, geschreven door Johannes. En laten we vooral ook niet vergeten dankbaar te zijn voor Gods grote daden in de gemeente. We kunnen ook te kritisch naar de gemeente kijken. Dat breekt alleen maar af.
Ik ken leiders die zo met hun gemeente bezig zijn. Die door deze weg te gaan, nieuwe visie hebben ontvangen. Soms zicht kregen op bepaalde onevenwichtigheden in de gemeente.
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat in een gemeente sterk de noodzaak van bekering en wedergeboorte worden benadrukt, maar waar het praktische leven als discipel van de Heere Jezus en de heerlijke toekomst die Gods kinderen wacht te weinig aandacht krijgt.
In weer een andere gemeente kan het heel nodig zijn om eens een jaar lang extra aandacht te besteden aan de levensheiliging of aan het leven met de Heere Jezus in eindtijd. En in nog weer een andere gemeente, waar het hele gemeentegebeuren erg naar binnen gericht is, kan het noodzakelijk zijn het accent meer te leggen op het getuige-zijn naar buiten toe.
Wellicht kan het helpen ‘een broeder of zuster van buiten’ te vragen met een objectief oog en oor mee te kijken en mee te luisteren, om mee te denken en misschien ook wel om vragen te stellen die je zelf niet aan elkaar durft te stellen. In veel kerken vindt dit al wel plaats in de vorm van kerkvisitatie, wat inhoudt dat enkele afgevaardigden uit de classis op bezoek komen bij de kerkenraad om de voortgang van het werk van de Heere in de gemeente te bespreken.
Het risico is beslist aanwezig dat we altijd maar druk bezig zijn met het draaiende houden van de gemeente, wat anno 2023 beslist al geen eenvoudige opgave is. Laten we het doen in verbondenheid aan elkaar en aan de Heere Jezus. Het is immers niet ons werk, maar Zijn gemeente waar we mogen dienen.
Neem als leiding van de gemeente tijd voor bezinning, bij een open Bijbel en met gevouwen handen. Waar kan de Heere Jezus Zich in verheugen, waar zou Hij zich zorgen over maken, waar wil Hij bemoedigen, waar corrigeren, waar oproepen tot bekering?
Trek er gerust eens een dag voor uit, of een paar dagen en richt je biddend op de Heere. Vraag Hem om wijsheid, om de leiding vanuit Zijn Woord en door de Heilige Geest, in het diepe verlangen dat Hij zicht zal geven op Zijn verlangen voor, Zijn plannen met de gemeente. Wanneer Hij genade geeft om de gemeente te zien met Zijn ogen, zal er diepe bewogenheid met de gemeente komen, zoals we dat ook proeven in de brieven van Paulus en Johannes. Omdat het je dan om de eer van Heere gaat en om het geestelijke welzijn van alle gemeenteleden, in het diepe verlangen dat ze allen de Heere Jezus mogen leren kennen.
Dirk van Genderen
Geplaatst op zaterdag 1 juli 2023 om 18:58
Ja, hoe staat het er geestelijk voor in onze kerken? Zo is de vervangingsleer nog steeds in zwang. Terwijl er maar een volk is op deze aarde wat zegt en mag zeggen: HIJ schiep ons, HEM behoren wij, als schapen die Hij voedt en weidt, ja een volk tot Zijne dienst bereid.
Geplaatst op zaterdag 1 juli 2023 om 19:45
Shalom
Dank u voor deze brief.
En ik stuur deze door aan het bestuur van onze gemeente.
Janny horring
Geplaatst op zaterdag 1 juli 2023 om 20:20
Janny, wat heb jij een prachtig (praktisch) antwoord gegeven op deze waardevolle nieuwsbrief.
Geplaatst op zaterdag 1 juli 2023 om 20:54
Hadden wij maar een gemeente. Er zijn er genoeg hier in de buurt: de één is een hoempapagemeente met veel “aanbiddingsmuziek”, lawaai en happyclappy, de andere behoudender maar daar worden wel homohuwelijken ingezegend, weer een andere laat een hond toe omdat de eigenaresse niet zonder haar hondje kan, enz. Het wordt steeds gekker. Wij luisteren thuis naar een lezing maar voelen ons wel alleen. Een huisgemeente zouden we heel fijn vinden maar die is hier niet. Herken je dit Dirk?
Geplaatst op zondag 2 juli 2023 om 20:42
Het gemeenten-zijn, het echt verbonden zijn, geestelijk, het is er zeker nog wel, maar we moeten daar ook mee bezig zijn en als de Heere er in mee komt, ook daar is gebed zo voor nodig.
We zijn dikwijls druk met van alles en nog wat, en we worden zo bezig gehouden, maar er staat: Ze zullen komen met smeking en geween! Het is hier ten diepste een doorgang. Ja, Heere Jezus, trek ons met koorden van liefde, die ware liefde tot U en onze medemensen. Dan wordt er zo’n diep verlangen geboren in ons binnenste. Geef dat in de gemeenten waar we mee verbonden zijn en daarbuiten die bewogenheid, die bij de Heere vandaan komt, om zo onze medemens op weg naar de eeuwigheid te steunen uit het Woord van de Heere.
Geplaatst op maandag 3 juli 2023 om 11:29
Beste Dirk,
In de jaren ’90 kwam ik in een evangelische gemeente waar zij Johannes de Heer-liederen zongen en over de Eindtijd iedere zondag preekten. Het was een evangeliserende gemeente en heel eenvoudig van opzet. Later kwam ik in een Baptistengemeente waar je als voorganger twee universitaire titels minstens moest hebben, en ook was de kerkstructuur daar heel ingewikkeld, en er waren daar allerlei regeltjes, terwijl ten diepste het in een gemeente moet gaan om Jezus alleen. Het soort kerkgang was ook verschillend in beide gemeentes. In de eerste kwamen vaak eenvoudige mensen met een veel lagere scholing dan in de Baptistengemeente waar veel universitair-geschoolden kwamen. Wat ik kan zeggen, is dat ik mij eerder thuisvoelde bij de eerste. Alhoewel ikzelf ook op universitair niveau opgeleid ben, heb ik dat weer afgeleerd, toen ik in de psychiatrie met schizofrenie werd gediagnosticeerd en meer dan 30 jaar dagelijks strijd had te voeren met paniekaanvallen (= diepe angsten). Daarom moet ik niets meer hebben van mensen met een opgeblazen ego. Jezus was God zelf, maar het waren juist de Farizeeën en schriftgeleerden, de godsdienstige gestudeerden, die Hem het meest tegenwerkten en Hem lieten kruisigen. Een mens is niet meer dezelfde als hij eenmaal een titel en geld heeft en verder gezond is (lichamelijk). Dat zie ik ook overal om mij heen.
Groeten van San
Geplaatst op woensdag 5 juli 2023 om 15:39
Ik heb zoveel teleurstelling meegemaakt.. In mijn tienertijd verlieten mijn ouders hun kerk omdat Jezus totaal niet meer aan bod kwam. We hebben mooie evangelisten gehoord in mijn verdere jeugd. Toen gelovige christenen het niet meer konden vinden in de kerk kwamen we bij elkaar in een huisgemeente. Ineens moesten de gaven aandacht krijgen en natuurlijk de belangrijkste in hun ogen zoals genezing en tongen… Wij gaven verweer en wij werden tegenhouders van de Heilige Geest genoemd en gingen er uit. Wat goed was veranderde door IK-gedrag en het accent op de gaven maar nooit op de belangrijkste gaven, zoals liefde en zachtmoedigheid. Ik heb toen besloten me nooit meer ergens bij aan te sluiten, want ik hoorde bij de wereldwijde gemeente van Jezus Christus zonder namen als gereformeerd, hervormd, vrijgemaakt, baptist, Pinkster, etc. Elke richting zijn eigen stokpaardjes! Ik vond weer een thuis bij een gemeente met zicht op Israël en de eindtijd. Totdat mijn huwelijk met de pastor van de gemeente een leugen bleek die mij opgelicht had en alles gelogen bleek, en mijn wereld stortte in. Niemand kwam bij mij thuis. Hij was nooit gescreend maar geen sorry voor mijn kapotte leven. Af en toe naar een PKN, maar wat een slap aftreksel van wat ik aan diepgang gewend was. In de coronatijd begon mijn blij worden van Hour of Power wat me meer gaf, maar iemand uit de PKN, en erg velen kennen mij, vroegen waarom ik niet meer kwam. Ik miste daar ook veel; die opgelezen gebeden!!! Ik dacht: bid dan uit je hart! Hoe moeilijk is het!! En dan steeds meer de katholieke traditie erbij. Universele kerk waar we op weg naar toe zijn. In Utah wordt de bijbel verboden op scholen! Er wordt een universele bijbel geschreven, dat is het plan. DIT IS EINDTIJD nieuws. We moeten met elkaar waakzaam zijn!!!! Standvastig, elkaar vasthoudend, want er is grote kans dat wij de Heer tegemoet gaan wellicht, met alle plannen die op stapel zijn,
Openbaring speelt zich voor onze ogen af! We zijn verdeeld, we zoeken de verschillen in plaats van wat we gemeen hebben!!!
Geplaatst op woensdag 5 juli 2023 om 22:26
Het is natuurlijk zo dat al de zeven brieven aan de zeven gemeenten ook geschreven zijn voor de gemeenten van deze tijd.
Lid zijn (op papier) van een gemeente zegt mij niet zo veel meer. Iedere gemeente moet onderzoeken wat er in de gemeente verkeerd is. En de zeven verschillende brieven zijn daar voor bestemd en ook geschreven. Iedere gemeente kan en moet zich daar aan toetsen.
En ook nu geldt het nog “wie oren heeft om te horen wat de Geest tot de gemeenten zegt, die hore”.
DE… gemeente… is geen organisatie maar een organisme.