Dirk van Genderen.NL

Columnist, publicist, spreker

Ik verlang naar U, Heere Jezus (13 reacties)

Geplaatst op vrijdag 23 februari 2024, 14:45 door Dirk A A

Ik ontving twee bijzondere berichten. Deze twee mensen hadden hetzelfde verlangen: voor 100 procent gericht te zijn op de Heere Jezus, met het diepe verlangen Hem meer en beter te leren kennen. Ze hadden besloten een aantal ingrijpende maatregelen te nemen, om zo min mogelijk afgeleid te worden van het doel.

Wat een prachtig verlangen is dit. Er is zoveel wat ons afleidt van de Heere Jezus. Dat kan de stortvloed aan e-mails zijn die je binnenkrijgt, dat kan de stapel tijdschriften en kranten zijn, dat kan de tv zijn, het internet, de social media, je hobby. Op zich goede dingen misschien, maar het kan je afleiden van de Heere Jezus.

In de Bijbel kom je dit verlangen om de Heere Jezus meer en beter te leren kennen, ook verscheidene keren tegen. In Filippenzen 3:8-14 schrijft Paulus:

8 Ja, beslist, ik beschouw ook alles als schade vanwege de voortreffelijkheid van de kennis van Christus Jezus, mijn Heere, om Wie ik dat alles als schade ervaren heb. En ik beschouw het als vuiligheid, opdat ik Christus mag winnen,
9 en in Hem gevonden word, niet met mijn rechtvaardigheid, die uit de wet is, maar die door het geloof in Christus is, namelijk de rechtvaardigheid uit God door middel van het geloof;
10 opdat ik Hem mag kennen, en de kracht van Zijn opstanding en de gemeenschap met Zijn lijden, doordat ik aan Zijn dood gelijkvormig word,
11 om hoe dan ook te komen tot de opstanding van de doden.
12 Niet dat ik het al verkregen heb of al volmaakt ben, maar ik jaag ernaar om het ook te grijpen. Daartoe ben ik ook door Christus Jezus gegrepen.
13 Broeders, ikzelf denk niet dat ik het gegrepen heb,
14 maar één ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus.

Lieve mensen, ik vind dit zo mooi. Dit is ook mijn verlangen, om de Heere Jezus nog meer en beter te leren kennen, hoewel ik hierin veel radicaler zou moeten zijn. Ik verspil nog zoveel tijd met dingen die absoluut geen waarde hebben voor de eeuwigheid.

Ook David, de dichter van Psalm 27, kende dit verlangen. In vers 4 lezen we:
Eén ding heb ik van de HEERE verlangd,
dát zal ik zoeken:
dat ik wonen mag in het huis van de HEERE,
al de dagen van mijn leven,
om de lieflijkheid van de HEERE te aanschouwen
en te onderzoeken in Zijn tempel.

Ook Petrus brengt dit mooi onder woorden in zijn brief, 2 Petrus 3:18a:
…groei in de genade en kennis van onze Heere en Zaligmaker Jezus Christus.

Ik bid dat dit verlangen ons allen zal stempelen. Dat het ons grote, ons allergrootste verlangen zal zijn, om de Heere Jezus beter te leren kennen. Hem, Die we zo lief hebben, Die Zijn leven gegeven heeft aan het kruis om ons te redden.

Wat een wonder van genade. Wij zullen ernaar jagen de HEERE te kennen, zegt Hosea 6:3. Dan ga je niet met je armen over elkaar zitten wachten tot het zover is. Nee, dan zal het niet gebeuren. Maar dan zeg je met Paulus: ‘…mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus.’

We verspillen zo onnoemelijk veel tijd met dingen die je nooit mee kunt nemen de eeuwigheid in. En ik weet het, we hebben onze taak en onze roeping op aarde. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor allen die ons lief zijn of voor wie we verantwoordelijkheid dragen of kunnen dragen. En laten we dat zo goed mogelijk doen, ook in het in praktijk brengen van ons christen-zijn.

Begrijp me goed: ik leg de zweep er niet overheen en zeg niet: je mag je niet meer ontspannen en je moet altijd met de dingen van de Heere bezig zijn. Nee, dat zal geen zegen voortbrengen. Dan wordt het wettisch, als de nadruk op ‘moeten’ ligt.

Wel hoop en bid ik dat de Heere door Zijn Geest een diep verlangen in ons aanwakkert om Hem te kennen, Hem beter te leren kennen. Dan is het niet zo dat je daarmee bezig moet zijn, nee, dan wordt het een voorrecht dat je er mag zijn voor Hem. Dat je met Hem mag leren wandelen, mag leven.
Dan is één dag met de Heere Jezus je oneindig veel meer waard dan duizend dagen zonder Hem. Omdat je Hem liefheft en er wilt zijn voor Hem. Dan gaat het je erom Hem te kennen en de kracht van Zijn opstanding.

Dan vraag je misschien wel met Mozes: HEERE, toon mij Uw heerlijkheid (Exodus 33:18). Zo verlang je naar Hem, je Heiland en Heere. Je wilt bij Hem zijn, Zijn aanwezigheid ervaren, Zijn stem horen.
Nu klinkt vanuit de Hebreeënbrief de uitnodiging om in te gaan in het heiligdom. Wat een heerlijkheid, wat een voorrecht. O, laten we die weg gaan, laten we het hemelse heiligdom ingaan.

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus,
20 langs een nieuwe en levende weg, die Hij voor ons heeft ingewijd door het voorhangsel, dat is door Zijn vlees,
21 en omdat wij een grote Priester hebben over het huis van God,
22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en ons lichaam gewassen is met rein water
 (Hebreeën 10:19-22).

‘Heere, hier is mijn leven, het is voor U, voor U alleen. Met alles wat ik heb, wat ik ben. Ontsteek in mij, door Uw Heilige Geest, een diep verlangen naar U.’

Dirk van Genderen

13 Reacties

  1. Carel Van Poppel zegt:
    Geplaatst op zaterdag 24 februari 2024 om 18:54

    Beste Dirk, dit is mij uit het hart gegrepen en hier loop ikzelf ook elke dag tegenaan: verspilling van tijd en bezig zijn met allerlei berichten die mijn aandacht vragen. Ik verlang ook naar de louter toewijding aan de Heer Jezus en zie uit naar Zijn liefdevolle hulp omdat ik het in eigen kracht nooit kan volbrengen. Oh Here, verheerlijk Uw Naam in mijn leven.

  2. Marjo zegt:
    Geplaatst op zaterdag 24 februari 2024 om 19:02

    Dag Dirk,

    Wat heb je dit treffend geschreven, ik kan alleen maar zeggen: Amen.
    De wereld waarin het kwaad zo welig tiert biedt ons zoveel mogelijk afleiding, het doel is om ons bij Hem weg te houden.
    We hebben het meestal niet eens in de gaten.
    Het vraagt kracht en moed om ons er van om te draaien, zoals die twee mensen die er ingrijpende maatregelen voor hebben genomen.
    Dank je wel voor deze krachtige boodschap.

    Shalom lieve broeders en zusters 🙏

  3. Williw zegt:
    Geplaatst op zaterdag 24 februari 2024 om 19:05

    Beste broeders en zusters,

    Naar aanleiding van de inhoud van deze nieuwsbrief, wil ik graag het volgende lied doorgeven wat precies daarover gaat. Geschreven door Aaron Shust, een Messiasbelijdende Joodse inwoner en musicus van Israel:” Zion” ( Official lyric video), hierin prachtige oude foto’s van Joden die terugkeren naar het beloofde land!

  4. Kor R zegt:
    Geplaatst op zaterdag 24 februari 2024 om 21:04

    Dirk, bedankt voor jouw stem in dit land!

    Op Youtube vond ik het live optreden van Shai Sol en Jamie Hilsden met het lied ‘And Return Sons to their Borders’, voor wie het zou willen zien en horen:

    https://www.youtube.com/watch?v=kk7VB_KGq1M

    Veel zegen!
    Kor

  5. tjitze koster zegt:
    Geplaatst op zondag 25 februari 2024 om 8:08

    Dag Dirk, en beste broeders en zusters,

    Volledig mee eens wat Marjo (2) schrijft. Er is zo veel wereldse afleiding dat ook onze aandacht trekt. Ik probeer elke dag met stille tijd te beginnen, en ´s avonds na het eten samen met mijn vrouw ook in Gods Woord te lezen en te eindigen met gebed. En soms is dat best lastig omdat je weer van alles `moet`. De duivel probeert van alles om ons van contact met onze Hemelse Vader te weerhouden. Merk dat ook in mijn eigen leven. Maar laten we onze blik op Hem gericht houden. Ik verlang ernaar om dicht bij Jezus te zijn. Dirk bedankt voor dit bemoedigend commentaar. Gods Zegen gewenst.

  6. T S zegt:
    Geplaatst op zondag 25 februari 2024 om 9:09

    Wij zijn niet allemaal Paulussen, ieder heeft zijn eigen gave van God gekregen. Waar komen die schuldgevoelens toch vandaan als wij zonde hebben begaan, moeten wij tegenover God schuld bekennen en als je elke dag bezig bent met je schuldig te voelen omdat je volgens jou te weinig gedaan hebt, volg je echt niet het doel. Waarom is Jezus hier op aarde gekomen? Wij kunnen het niet verdienen in werken, maar moeten het uitstralen naar de medemens. Bedankt Dirk voor al het goede wat je doet. Gods Zegen

  7. Syl zegt:
    Geplaatst op zondag 25 februari 2024 om 10:37

    Zo is het !!!!!

  8. ArjaMourikSlagboom zegt:
    Geplaatst op zondag 25 februari 2024 om 14:53

    Hem te kennen is het eeuwige leven. Al gaat de Satan tekeer, hoe meer het verlangen komt om bij de Heere te zijn. Dat verlangen brengt de Heere. Wat een onuitsprekelijk wonder.

  9. Jan-Anne van Lunteren zegt:
    Geplaatst op maandag 26 februari 2024 om 12:25

    De eeuwigheid vind ik een heel moeilijk begrip en vraag mij wel eens af of eeuwigheid wel zonder einde is of eindeloos.
    Ik vind het ook ontzettend moeilijk, wat ik me daarbij moet voorstellen. Ook vraag ik me vaak af: wat kan je meebrengen naar de eeuwigheid?
    Welke dingen kan je doen die waarde voor de eeuwigheid hebben? Ik zou geen voorbeeld kunnen noemen.

  10. Simon zegt:
    Geplaatst op maandag 26 februari 2024 om 20:50

    Bid voor de vrede van Jeruzalem. Alleen de Vredevorst, Hij kan gebieden de vrede op deze aarde maar ook in ons hart.

  11. rene postma zegt:
    Geplaatst op maandag 26 februari 2024 om 23:53

    Ik denk dat hierboven de meest positieve reacties binnenkomen. Ik denk dat velen het best moeilijk vinden, om de Here te volgen, maar dat uit je niet zo snel. Niet alleen de wereldse verleidingen, maar ook je gemoedsrust, en dat kan van alles zijn. We lezen dat ook in het Oude Testament. Bij vele profeten.
    Het zou fijn zijn als we eens zeggen, het is niet makkelijk, het gaat niet vanzelf. Ik moet door een diep dal, van de smalle weg. Ik bemerk dat dit uiten, in de christelijke wereld niet zo vanzelfsprekend is. Kwetsbaar opstellen, waar soms nog een schaamte over heen hangt. Ook het geloofsleven heeft diepe dalen.

  12. Florianne Vogels-Voskamp zegt:
    Geplaatst op dinsdag 27 februari 2024 om 18:00

    Beste Jan Anne. Volgens mij is zonder einde en eindeloos precies hetzelfde. Er komt nooit geen einde aan de eeuwigheid. Er is ook geen begin. Daar snapt een mens niets van en als je erover gaat nadenken, gaat het je duizelen. Als je bekeert bent en Gods kind bent geworden, mag je eeuwig bij de Heere zijn na je sterven. Je kunt en hoeft niets mee te brengen naar de eeuwigheid. Het is alleen genade van de Heere Jezus. Het is niet dat je goede werken moet doen om de eeuwigheid bij de Heere door te brengen. Hij heeft de zonden van Zijn kinderen betaald en weggedragen aan het kruis op Golgotha zodat wij de eeuwige dood niet hoeven te sterven. Hij heeft voor Zijn kinderen de helse smarten doorstaan en de verlatenheid van Zijn Vader. Het is niet te begrijpen dat Hij dat voor ons zondaren, die bij Hem weggegaan zijn, heeft willen doen. De eeuwigheid is er om volmaakt Hem hiervoor te loven, te prijzen en te aanbidden. Wat moet dat heerlijk zijn en wat zullen we vol verwondering zijn dat u, ik en jij daar mogen zijn.

  13. otto zegt:
    Geplaatst op woensdag 28 februari 2024 om 18:52

    Rene Postma, prima ingezonden schrijven van jouw kant, goed gedaan.

Laat een reactie achter

0 / 350 woorden