Email not displaying correctly ? View it in your browser

DIRKs visie

Columnist, publicist, spreker
img

NIEUWSBRIEF 12 maart 2022, nummer 10

Generated on 12 maart 2022

Beste mensen,

Via een kennis ontving ik een zeer aangrijpende en dringende gebedsoproep uit het Oekraïense Marioepol, de door de Russen omsingelde en kapot geschoten stad in het zuidoosten van het land. De tekst geef ik aan u door, ter aansporing om te blijven bidden voor Oekraïne.


Een Oekraïense militair maakte op 10 maart een foto van deze beschadigde kerk na raketaanvallen op Marioepol. (Foto: Evgeniy Maloletka)

‘Goedenavond vrienden, broeders en zusters! Bid alstublieft voor ons! Het is onvoorstelbaar wat er hier aan de hand is. Mijn familie is naar het gebedshuis in het westelijk deel van de stad gevlucht. Door de genade van God zijn we nog in leven. De stad wordt gewoon van de aardbodem weggevaagd. Het is een grote puinhoop, geen elektriciteit, alle draden liggen op de grond, geen gas, de gasleiding is opgeblazen, mensen staan buiten hun eigen eten te koken met houtvuren, er is geen water, er is geen benzine. Gelukkig hebben we bij de kerk een waterpunt met zilt water, we drinken dus zoute thee, God zij dank hebben we tenminste iets. Mensen hebben honger, winkels zijn vernield en geplunderd, de kogels vliegen als hagel door de lucht, geweren, vliegtuigen, bommen vallen op een paar meter afstand van het gebedshuis, de kerk. We ervaren dat God ons beschermt. Wel zijn de ramen eruit gevlogen, maar we leven, de generatoren staan aan, en we hebben de telefoons opgeladen en gelukkig heb ik nu ook bereik, en ik haast me met schrijven voordat het verdwijnt…. Bid voor ons!
Wij wilden met het gezin wegvluchten toen er een corridor was, maar onze auto ging meteen kapot, de Heere liet ons niet ver komen. Ik hoop dat de Heere in iets zal voorzien. Zelfs als het voorbij is, kunnen de mensen nergens wonen. De huizen zijn vol gaten, alles is in puin! Scholen zijn geruïneerd…. Het is vreselijk eng hier. Er liggen lijken in de straten, ze hebben geen tijd om ze te weg te halen en te begraven. Bid! Er zijn een heleboel plunderaars buiten! Bij de gratie Gods worden we twee keer gevoed in de kerk, gisteren was de eerste keer dat ik de kinderen met water uit de zee kon wassen. Al was er niets om hen te verwarmen. We koken met generatoren en proberen heel zuinig te zijn. Bid voor ons! Moge God de heersers wijsheid geven en dat zij zullen instemmen met vrede. We weten niet hoe we verder moeten… God is met ons, Hij is krachtig en heeft een sterke Arm!’

Nieuwsbrief
In deze Nieuwsbrief geef ik u allereerst de link door naar het nieuwe commentaar, gevolgd door de rubriek Goed Nieuws. Verder een bericht uit Israel en enkele berichten uit de actualiteit, waarna we afsluiten met een nieuwe weektekst.

Commentaar: 9 oorlogsgebeden van Oekraïense christenen
Negen christelijke Oekraïense leiders laten ons delen in hun geestelijke worsteling en strijd, maar geven ook Bijbelwoorden door die hen troosten, bemoedigen en de weg wijzen in deze verschrikkelijke oorlog.
De tekst kunt u lezen door te klikken op de link ‘Commentaar’.

Goed Nieuws ter bemoediging

* Beroemde Chinese viroloog komt tot geloof in de Heere Jezus


Dr. Li-Meng Yan: ‘God verhoorde de gebeden van mijn oma.’

Dr. Li-Meng Yan is de Chinese viroloog die, op het hoogtepunt van de uitbraak van het coronavirus, de wereld schokte met haar onthulling dat zij direct betrokken was bij de ontwikkeling van SARS-CoV-2 in het Wuhan Institute of Virology in Hong Kong. Zij beweerde dat COVID-19 in feite in een laboratorium werd geproduceerd als een biowapen, opzettelijk ontworpen en verspreid.

‘Ik had informatie rechtstreeks van het Wuhan Instituut voor Virologie,” zegt Yan. ‘Ik zat in het WHO H5 Reference Lab aan de Universiteit van Hong Kong. Mijn positie als speciaal agent voor het vertrouwelijke onderzoek naar SARS-CoV-2 namens het WHO-lab is de belangrijkste reden dat ik veel inlichtingen uit China kon krijgen. Strikt genomen heb ik het gedefinieerd als een onbeperkt biowapen, omdat het niet voldoet aan de standaarddefinitie van biowapens (om onmiddellijk massale dood en verwondingen te veroorzaken tijdens een oorlog), maar nog meer schade kan aanrichten zodra het gecombineerd wordt met verkeerde informatie, censuur en propaganda.’

Toen ze in haar onderzoek ontdekte dat het virus van mens op mens overdraagbaar was, probeerde ze in december 2019 de mensen boven haar te waarschuwen. Ze zegt dat de Chinese regering en de Wereldgezondheidsorganisatie op de hoogte waren en het onderzoek van haar en haar collega’s tegenhielden, waardoor ze uiteindelijk in april 2020 gedwongen werd Hongkong te ontvluchten.
‘Ik kwam niet alleen naar de VS voor mijn eigen persoonlijke bescherming, maar ook om de waarheid van het virus aan de wereld te vertellen,’ zegt ze. ‘Daarom heb ik binnen een jaar drie Yan Reports gepubliceerd met Yan Research, om bewijs achter te laten voor het geval de Chinese Communistische Partij me zou laten verdwijnen.’

Zegenbede in kerk op Hawaii
Terwijl ze deze informatie in het Westen deelde en voortdurend aanvallen vanuit China kreeg te verduren, had Yan een ervaring met de Heere Jezus Christus. Dit gebeurde na een seminar over het virus dat zij gaf in een kerk op Hawaii. Na afloop van het programma zong de kerk spontaan de kostbare passage uit Numeri 6:24-26 voor haar:
‘De Heere zegene u en behoede u!
De Heere doe Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig!
De Heere verheffe Zijn aangezicht over u en geve u vrede!’

Terwijl de aanwezigen voor haar zongen en Gods zegen verkondigden, kwam plotseling de kracht van God over haar, waardoor zij begon te huilen.
Niemand in die kerk wist dat dit het antwoord was op het gebed van haar grootmoeder, dat al voor haar geboorte was begonnen. Yan is afkomstig uit de christelijke stad Tsingtao, een voormalige Duitse kolonie, die bekend was als een groot zendingscentrum van vóór de opkomst van het communisme.

Die dikke, kleine Chinese Bijbel…
Eén van Yan’s eerste herinneringen uit haar kinderjaren is de kleine, dikke Chinese bijbel, die altijd in het huis van de familie aanwezig was, en de vriendelijke, liefdevolle manier waarop haar grootmoeder die Bijbel behandelde. Vanwege de vervolging van christenen in China werd er niet over het geloof gesproken, maar terwijl de kerk haar Gods zegen toezong, herinnerde ze zich dit uit haar jonge jaren, waardoor ze zo moest huilen.
‘Ik was zo ontroerd,’ vertelt ze. ‘Ik voelde zo de kracht van God en de liefde van Jezus die mijn grootmoeder mij als klein meisje had getoond, dat ik de volgende dag de Heere Jezus Christus als mijn Heere en Heiland heb beleden en mij heb laten dopen. Mijn leven is hierdoor totaal veranderd.’

Yan’s verhaal is symbolisch voor veel van de naar schatting meer dan 100 miljoen christenen in China, van wie velen hun geloof kunnen terugleiden naar de meer dan 6.000 zendelingen die in 1949 in China aanwezig waren. Veel gelovigen daar en in Noord-Korea voeren hun geloof zelfs terug tot de eerste eeuw, toen Assyrisch-christelijke missionarissen het Evangelie voor het eerst naar China brachten. Een ontdekking van christelijke artefacten (oude voorwerpen) die wellicht dateren uit het jaar 56 na Christus, lijkt deze opvatting te ondersteunen.

‘God heeft dit allemaal gebruikt om in deze voor mij zeer moeilijke tijd het gebed van mijn grootmoeder te verhoren en mij tot Christus te brengen. Mijn geloof in Hem heeft mij een nieuwe visie gegeven nu ik werk aan het verspreiden van de waarheid over wat China heeft gedaan en nog steeds doet om zijn kwaad over deze wereld te verspreiden. Maar het leert mij ook om mijn liefde voor de Heere Jezus te delen. Zijn liefde en macht zijn de enige ‘vijanden’ die de Chinese Communistische Partij niet kan verslaan.’ (Bron: Charisma)

Het Midden-Oosten

* Grote Joodse exodus van Oekraïne naar Israel


Joodse immigranten die de oorlog in Oekraïne ontvluchten, arriveren op de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuberg/FLASH90 via JTA.org)

Inmiddels zijn er naar schatting de afgelopen weken en maanden al ongeveer 25.000 Joodse inwoners van Oekraïne naar Israel gevlucht. Israel houdt er rekening mee dat er de komende tijd nog wel 100.000 bij kunnen komen. Een aanzienlijk deel van hen zal direct het Israëlische staatsburgerschap ontvangen.
Afgelopen zondag kwamen met één vlucht honderd Oekraïense Joodse weeskinderen aan in Israel. Ze werden welkom geheten door de Israëlische premier Naftali Bennett, zijn vrouw Gilat en verschillende ministers. Bennett zei tegen hen: ‘Jullie zijn nu veilig, jullie hebben een veilige plek bereikt.’
Afgelopen dinsdag zijn 54 bussen met Joodse vluchtelingen uit heel Oekraïne naar de grens gekomen, op weg naar Moldavië, Roemenië en Polen, waar ze worden gehuisvest in vluchtelingenkampen totdat ze worden geholpen bij hun verdere vertrek naar West- en Centraal-Europa of worden geplaatst op chartervluchten naar Israël.
Dwars door deze oorlog heen brengt God Zijn volk thuis is hun Joodse thuisland.

Actueel

* Kerkdiensten voor Oekraïense vluchtelingen in ons land
Op tal van plaatsen en ook in veel kerken zijn spontaan hulpacties ontstaan voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is mooi om te zien. Steeds meer vluchtelingen worden ook opgehaald in Polen, Roemenië of Berlijn.
Een deel van de vluchtelingen in christen. Tijdens de ochtenddienst van de hervormde gemeente in Harskamp klopte afgelopen zondag een Oekraïener uit de noodopvang in het dorp op de kerkdeur. De hulpkoster merkte hem op en liet hem binnen en gaf hem een plaatsje in de kerk. De schoondochter van de koster heeft vervolgens op papier de hoofdlijn van de dienst in het Engels vertaald voor deze man, die van oorsprong uit Nigeria komt, maar al ruim vijf jaar in Kyiv woonde en werkte. Ook kreeg hij in de kerk een Engelse Bijbel.

De vluchteling – Abel – was in de nacht van vrijdag op zaterdag in de noodopvang aangekomen. Via Hongarije en Oostenrijk was hij naar Nederland gevlucht.
Hij vertelde dat hij steun vond in Psalm 121: ‘De HEERE zal uw uitgaan en uw ingaan bewaren, van nu aan tot in eeuwigheid’ (vers 8). Zo had hij dat ervaren bij zijn uitgaan uit Oekraïne.
Inmiddels zit de opvang met 950 Oekraïners vol. Abel vertelt dat er onder hen zeker vijftig uit Oekraïne gevluchte Afrikanen zijn. Hij verwacht dat een groot deel van hen komende zondag ook naar de kerk zal komen. De kerk overweegt het verenigingsgebouw voor hen klaar te maken, omdat ze niet allemaal in de kerk passen, waar ze de dienst dan via een beamer kunnen volgen en er zal ook Engelse vertaling worden aangeboden.

In Kampen wordt vanaf deze zondag elke week om 14.30 uur in de Bazuinkerk een Oekraïense kerkdienst gehouden, waarin ds. Vinogradsky uit Zhitomir voorgaat.
In het Zeeuwse Sint-Maartensdijk organiseren Oekraïense vluchtelingen in de raadszaal in het oude raadhuis zelf een kerkdienst. (Bron: RD)

* Gratis brood en soep, met een Bijbeltekst


Terwijl rondom de raketten en bommen inslaan, wordt hier brood gebakken.

Vanmorgen ontving ik weer berichten uit Brovary, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kyiv, waar Andrey en Arenda Vasylenko wonen. De Nederlandse Arenda is getrouwd met de Oekraïense Andrey. Vanmorgen bombardeerden de Russen enkele voedselmagazijnen bij hen in de buurt. Wellicht met de bedoeling om de inwoners van Kyiv en de voorsteden van de stad nog sneller uit te hongeren. Het is werkelijk beestachtig wat er gebeurt.

Arenda en Andrey delen gratis brood en soep uit aan mensen in nood en delen tevens het Evangelie met hen. Ook bidden ze met hen als mensen dat willen.
‘Bake 4 Ukraine’ is de slogan van de bakkerij van Andrey. Te midden van de oorlog wil het echtpaar zich zoveel mogelijk blijven inzetten voor iedereen die door de oorlog getroffen is. Ze bakken nu ook gratis brood voor ziekenhuizen, revalidatiecentra en Oekraïense militairen. Bij elk brood dat ze uitdelen, doen ze een kaartje met een Bijbeltekst. Veel vaste medewerkers van de bakkerij zijn gevlucht, hun plaatsen zijn ingenomen door vrijwilligers uit de kerk.

Arenda is er heel eerlijk over dat het steeds moeilijker wordt om op hun post te blijven, maar ze gelooft nog steeds dat de Heere wil dat ze blijven. De oorlog komt wel steeds dichterbij en wordt heviger. Toch gelooft ze God gaat ingrijpen. ‘We zien gebeuren dat Russisch soldaten helemaal niet willen vechten en soms omkeren en wegrijden van het front.’
Ze vraagt dringend om aanhoudend gebed voor Oekraïne. ‘Bid voor overwinning, recht en bekering.’ Ook is ze dankbaar voor alle steun die ze vanuit Nederland ontvangen.
Ze deelt ook nog een Bijbeltekst, Psalm 41:2 – ‘Welzalig is hij die verstandig omgaat met een ellendige; in dagen van onheil zal de HEERE hem bevrijden.’

Weektekst
Omdat het deze week Biddag voor gewas en arbeid was, geef ik u 1 Thessalonicenzen 5:1 mee.
Bid zonder ophouden.

Een nieuwe week…
Voor de nieuwe week wens ik u allen Gods rijke zegen en Zijn nabijheid toe. Vertrouw op de Heere Jezus met heel uw hart, zie op Hem, dan gaat Hij met u mee en zorgt Hij voor u, in blijde dagen, maar ook als het leven moeilijk en zwaar is.

Shalom!
Dirk van Genderen

www.dirkvangenderen.nl
info@dirkvangenderen.nl

Voor wie een gift wil geven voor deze Nieuwsbrief: Reknr.: NL05 RABO 03463 18580 t.n.v. D. van Genderen. Hartelijk dank.

Artikelen uit de Nieuwsbrief of het commentaar mag u doorsturen, overnemen of elders publiceren, wel graag met bronvermelding.

Proudly mailed by img MailPress
Manage your subscriptions