Email not displaying correctly ? View it in your browser

DIRKs visie

Columnist, publicist, spreker
img

NIEUWSBRIEF 7 maart 2020, nummer 7

Generated on 7 maart 2020

Beste mensen,

Vorige week schreef ik dat er vier mensen in Nederland besmet waren met het coronavirus. Inmiddels zijn het er al 188, terwijl één van hen is overleden. Het aantal besmettingen zal nog wel verder stijgen, maar hoe de situatie zich de komende dagen, weken en maanden ontwikkelt, weet niemand. Ja, toch is er Iemand Die het wel weet, de Heere in de hemel. Voor Hem is dit geen verrassing. Ik hoor dwars door deze crisis heen Zijn roepstem tot de wereld: ‘Land, land, land, hoor het woord van de HEERE’ (Jeremia 22:29.

In deze Nieuwsbrief geef ik u eerst de link naar het nieuwe commentaar, gevolgd door Goed Nieuws. We kijken naar de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten en elders in de wereld en sluiten af met een nieuwe weektekst.

Nieuw commentaar: Voor God in de bres voor het land
Toen ik nadacht over de crisis rond het coronavirus werd ik geraakt door de woorden uit Ezechiël 22:30: ‘Ik zocht naar iemand onder hen die een muur kon optrekken en voor Mijn aangezicht in de bres kon staan voor het land, zodat Ik het niet te gronde hoefde te richten, maar Ik vond niemand.’
Ongeveer dezelfde woorden lezen we in Ezechiël 13:5: ‘U bent niet in de bressen geklommen, en voor het huis van Israel wierp u geen muur op om op de dag van de HEERE staande te blijven in de strijd.’
Het hele commentaar kunt u lezen door te klikken op de link ‘Commentaar’.

Goed Nieuws, ter bemoediging

* Eén boek overleeft ongeschonden de tornado’s in Nashville


(Foto: Big Cee O’Neal)

Afgelopen week werd de Amerikaanse staat Missouri zwaar getroffen door tornado’s, met grote hagelstenen. Stormwinden met snelheden ver boven de 200 kilometer per uur richtten enorme verwoestingen aan, 25 mensen kwamen om het leven en meer dan 150 mensen raakten gewond.
Eén buitengewoon waardevol boek overleefde de tornado’s. In één van de bomen, die was blijven staan, bevond zich tussen de takken een Bijbel, helemaal ongeschonden. (Bron: God reports)

* Zegeningen bij een abortuscentrum
Kees van Helden, directeur van Schreeuw om Leven vertelt op cip over zegeningen bij een abortuscentrum. Hij schrijft over Joke en Silvie (vanwege privacy niet hun echte namen), twee counselors, die regelmatig bij een abortuscentrum staan.

Na eerst gebeden te hebben, vertrekken Joke en Silvie samen naar de abortuskliniek. Daar bidden ze opnieuw. Er komt een vrouw aanlopen. Silvie vraagt of ze een boekje aan haar mee gaf geven. Het boekje is in tien talen en geeft informatie over de ontwikkeling van het ongeboren kindje, de abortusmethoden, de mogelijke gevolgen en de beschikbare hulp. De zwangere vrouw neemt het boekje aan en gaat naar binnen. Even later komt ze weer naar buiten en spreekt Silvie aan: ‘Waarom staan jullie hier? Jullie maken het mij heel moeilijk!’ Er ontstaat een gesprek waarin de vrouw over haar situatie vertelt. Zo zegt ze dat haar man had gezegd: ‘Je hoeft het niet te doen’. Ondertussen komt één van de verpleegkundigen van de abortuskliniek met grote stappen achter de vrouw aan. Onverwachts grijpt de vrouw de hand van Silvie en zegt: ‘Dankjewel dat je hier staat. Ik doe het niet, ik houd het kindje.
De medewerker van het abortuscentrum is woedend. Hij vindt dat Silvie zich niet met de keuze van de vrouw moet bemoeien, het is immers haar lichaam. Even later komt een jong stel aanlopen. Silvie vraagt of ze hun iets mag meegeven, en ja, de man pakt zonder iets te zeggen hetzelfde boekje aan en ze lopen samen naar binnen. Kort daarop komt het stel weer naar buiten en de jonge man houdt het boekje omhoog en zegt: ‘Ik heb het boekje gelezen hoor!’ Verbaasd kijken de dames het jonge stel aan. ‘En?’, vraagt Silvie voorzichtig. ‘We houden het kindje, dank jullie wel’. Ze stappen in de auto en rijden weg.

Het Midden-Oosten

* Benjamin Netanyahu winnaar derde verkiezingen op rij
Tamelijk onverwacht heeft Likoed-leider Benjamin Netanyahu een duidelijke overwinning geboekt in de derde verkiezingen in Israel op rij. Toch komt het rechtse blok drie zetels te kort voor een meerderheid in de Knesset. Het is dus maar zeer de vraag of het deze keer wel zal lukken een nieuwe regering te vormen. Of komt toch een brede centrumrechtse regering van Likoed en Blauw Wit?
Laten we blijven bidden dat de Heere de leiders van de verschillende partijen en ook de president wijsheid zal schenken om dat te doen wat goed is voor land en voor het volk.

* Weer Nederlandse kritiek op Israel
In mijn wekelijkse berichtgeving zal ik Nederlandse kritiek op Israel voortdurend aan de orde blijven stellen. Van de Bijbelse oproep om Israel te zegenen, brengen wij nauwelijks iets terecht. En daarmee beroven we ons land en ons volk van veel zegen, omdat de Heere Zijn zegen toezegt als we Israel zegenen.
Deze week was het weer eens zover. De Nederlandse ambassadeur in Israel vond het nodig om samen met zes andere EU-collega’s zijn ernstige zorgen te uiten over bouwplannen van Israel in de Jeruzalemse wijken Giv’at Hamatos en Har Homa. Deze wijken in het zuiden van Jeruzalem liggen achter de zogenaamde Groene Lijn, het gebied dat Israel in 1967 op Jordanië veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog.

* Voorzichtig compliment voor bol.com
De directie van de internetwinkel bol.com heeft honderden controversiële boeken tijdelijk uit het assortiment gehaald. Het betreft antisemitische boeken van onder meer de antisemiet Julius Streicher, één van de meest beruchte nazileiders uit de Tweede Wereldoorlog. Het is wel te hopen dat bol.com nog een stap verder gaat en elk antisemitisch boek definitief uit de verkoop haalt.

* Israel overweegt Nederlanders te weren uit angst voor coronabesmettingen

Israel neemt uiterst strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Op het moment dat ik dit schrijf, telt Israel 21 patiënten met het virus.
Omdat Nederland inmiddels een aanzienlijk aantal patiënten telt die met het coronavirus zijn besmet, overweegt Israel de grenzen te sluiten voor Nederlandse reizigers. Eerder sloot Israel de grenzen al voor reizigers uit Italië, China, Zuid-Korea, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Alleen voor wie kan bewijzen na aankomst in Israël twee weken in thuisquarantaine te gaan, wordt een uitzondering gemaakt.

Actueel

* Honderden besmettingen met coronavirus tijdens conferentie van grote evangelische kerk in Frankrijk
Honderden bezoekers van een conferentie van de grote evangelische kerk Porte Ouverte Chrétienne in het Noord-Franse Mulhouse zijn daar besmet geraakt met het coronavirus. Een aanzienlijk deel van de conferentiegangers was afkomstig uit het buitenland. Hoogstwaarschijnlijk is ook voorganger Peterschmitt besmet. Zijn zoon Jonathan, die huisarts is, is één van degenen die tijdens de conferentie is besmet. Hij zit nu met zijn vrouw en vier kinderen, die ook besmet zijn, in thuisisolatie.

Het leven van het gezin is flink veranderd. ‘We zitten in ons huis opgesloten met vier kleine kinderen’, vertelt hij. ‘We proberen hen bezig te houden, zo goed en kwaad als het kan.’ Thuis dragen ze geen mondkapjes en ze mogen alleen wat wandelen in de eigen tuin.
Bezoek krijgen ze niet en boodschappen doen is onmogelijk. Maar er is een grote solidariteit in het dorp. ‘Onze vrienden uit de kerk zitten bijna allemaal in dezelfde situatie als wij en kunnen ons dus niet helpen. Maar ik heb het geluk dat ik patiënten heb, die voor ons zorgen.’

Peterschmitt kent veel deelnemers aan de conferentie die het virus onder de leden hebben. Ook in zijn eigen persoonlijke omgeving. ‘In onze wijdere familie, ouders, broers en zussen, neven en nichten, zijn er in totaal 21 mensen besmet. Voor sommigen is de situatie ernstig,’ vertelt hij
Voor hemzelf en zijn gezin heeft hij veel vertrouwen. ‘Ik zie dat mijn kinderen, mijn vrouw en ikzelf, hier momenteel zonder kleerscheuren doorheen komen.’ Zijn geloof is ook een steun, ‘ook al hebben we niet alle sleutels in handen om het waarom ervan te begrijpen,’ zegt de predikantszoon. Hij gelooft dat ‘God altijd aan het werk is in ons leven.’ Hij heeft wel veel vragen, maar is ‘benieuwd te ontdekken hoe God uit dit kwaad weer iets goeds kan voortbrengen.’ (Bron: ND)

* Groeiende weerstand tegen reclame van ‘Second Love’
Het lijkt wel een georganiseerde campagne om huwelijken kapot te maken. Op televisie en ook elders in de media en op bushokjes worden we voortdurend aangespoord eens een ‘avontuurtje’ te beginnen buiten onze eigen relatie met een andere vrouw of man. Kennelijk is de ellende van gebroken huwelijken nog niet groot genoeg.

Het GezinsPlatform heeft bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen de reclame van Second Love. Volgens het Gezinsplatform is de reclame onfatsoenlijk en in strijd met het algemeen belang. Terwijl de reclame van Second Love op tv niet voor 21.00 uur mag worden uitgezonden, zijn de posters op de bushokjes de hele dag zichtbaar.

Onder meer in Woerden zijn de reclameborden van Second Love een doorn in het oog van de CU/SGP-fractie. ‘Er zijn te veel schrijnende verhalen van stukgelopen relaties om dit soort overspelreclames naast ons neer te leggen,’ aldus fractieleider Simon Brouwer.
In Rhenen heeft het gemeentebestuur inmiddels besloten de borden van Second Love te weren. Ook in Bunschoten-Spakenburg en in Rijssen is de reclame verwijderd.

* Vluchtelingen Lesbos vernielen Grieks-Orthodoxe Kerk


Vernielde kerk op Lesbos.

Er is al veel gezegd en geschreven over de onhoudbare situatie op het Griekse eiland Lesbos, dat overvol zit met vluchtelingen, terwijl vanuit de Turkije nog veel meer vluchtelingen onderweg zijn. Velen, ook uit ons land, gaan erheen om de vluchtelingen te helpen.
Al die vluchtelingen veroorzaken veel ellende op het eiland. Afgelopen maandag raakte een groep van 500 vluchtelingen, afkomstig uit de haven Mytilini, uit het bekende Moria Kamp, slaags met de Griekse politie. Die groep vond het kennelijk nodig een Griek-Orthodoxe Kerk te verwoesten. Vreselijk! (Bron: Greek City Times)

* Kerken nemen maatregelen tegen verspreiding coronavirus
De verspreiding van het coronavirus krijgt steeds meer impact op de samenleving. Ook kerken- en oudstenraden nemen maatregelen om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. De Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK) van Noordeloos bijvoorbeeld, waar deze zondag het heilig avondmaal wordt gevierd, heeft na overleg met het Landelijk Dienstencentrum van de CGK en het RIVM, besloten deze keer niet een gezamenlijke beker te gebruiken om uit te drinken, maar voor ieder persoonlijk een apart bekertje te gebruiken. ‘Uiteraard heeft dit niet onze voorkeur,’ aldus de kerkenraad, ‘maar gezien het dringende advies hebben we als kerkenraad en christelijke gemeente in deze uitzonderingssituatie toch ook onze verantwoordelijkheid te nemen. Paniek is niet nodig, maar wijsheid en voorzichtigheid wel. Laten we bovenal bidden om Gods ontferming en beseffen dat ons leven broos is, maar nochtans in Gods hand.’
Andere kerken en gemeenten nemen soortgelijke maatregelen. Steeds vaker worden ook geen handen meer geschut. Het is mij nog niet bekend dat er in ons land diensten komen te vervallen.

* Finse christelijke politicus onder vuur
Het is denk ik nog nooit gebeurd dat ik in de Nieuwsbrief iets over Finland heb geschreven, maar nu is er reden toe.
De procureur-generaal van Finland heeft namelijk een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar Päivi Räsänen, een christelijk parlementslid. Dit onderzoek is ingesteld naar aanleiding van een Bijbelgedeelte uit de Romeinenbrief over homoseksualiteit dat ze vorig jaar op Twitter postte.

Ze citeerde Romeinen 1:24-27:
2. Daarom ook heeft God hen in de begeerten van hun hart overgegeven aan de onreinheid om hun lichamen onder elkaar te onteren.
25. Zij hebben de waarheid van God vervangen door de leugen, en het schepsel vereerd en gediend boven de Schepper, Die te prijzen is tot in eeuwigheid. Amen.
26. Daarom heeft God hen overgegeven aan oneervolle hartstochten, want ook hun vrouwen hebben de natuurlijke omgang vervangen door de tegennatuurlijke.
27. En evenzo hebben ook de mannen de natuurlijke omgang met de vrouw opgegeven, en zijn in wellust voor elkaar ontbrand: mannen doen schandelijke dingen met mannen en ontvangen het gepaste loon voor hun dwaling in zichzelf.

Räsänen tweette de passage uit Romeinen in reactie op het promoten van de homoseksuele praktijk door de Lutheraanse Kerk van Finland.
Het onderzoek naar deze christelijke parlementariër richt zich ook op een pamflet dat ze vijftien jaar geleden schreef over de Bijbelse definitie van het huwelijk, met als titel: ‘Man en vrouw, Hij schiep hen’. Ook de dominee die het pamflet publiceerde, wordt momenteel onderzocht en riskeert evenals Räsänen gevangenisstraf.

Risto Soramies, verbonden aan de ‘Evangelical Lutheran Mission Diocese of Finland’, stelt dat beiden worden onderzocht op de beschuldiging van het aanzetten tot haat tegen een deel van de samenleving. Volgens hem wordt dat in Finland geassocieerd met ‘oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.’
‘Ik schaam me ervoor dat Päivi Räsänen – arts, parlementariër, moeder en christen – van zoiets wordt beschuldigd.
Räsänen vreest dat Finse christenen door de ophef over deze zaak in de toekomst nog terughoudender zullen worden om uit te komen voor hun geloof. Maar ze blijft hoopvol. ‘Het gebed is nu het belangrijkste. Ik stel mijn vertrouwen op de Heere alleen. Als Hij mensen in het hart geeft om voor deze zaak te bidden, gaat Hij iets doen. Daar zie ik naar uit.’ Laten wij ook voor haar bidden. (Bron: harbingersdaily.com)

Weektekst
Als nieuwe weektekst geef ik u mee Psalm 91:15, woorden van de Heere Zelf.
Hij zal Mij aanroepen en Ik zal hem verhoren,
in de benauwdheid zal Ik bij hem zijn,
Ik zal hem eruit helpen en hem verheerlijken.

Een nieuwe week…
Voor de nieuwe week wens ik u allen Gods rijke zegen en Zijn nabijheid toe. Verwacht het in alles van de Heere Jezus, in blijde dagen, maar ook als het leven moeilijk en zwaar is.

Shalom!
Dirk van Genderen

www.dirkvangenderen.nl
info@dirkvangenderen.nl

Voor wie een gift wil geven voor deze Nieuwsbrief: Reknr.: NL05 RABO 03463 18580 t.n.v. D. van Genderen. Hartelijk dank.

Artikelen uit de Nieuwsbrief of het commentaar mag u doorsturen, overnemen of elders publiceren, wel graag met bronvermelding.

Proudly mailed by img MailPress
Manage your subscriptions